TA: ‘Twee Aandelen Toppers’

In de afgelopen 12 maanden heeft de Europese DJ Stoxx 600 aandelenindex maar net zwarte cijfers geschreven. De Europese nutssector daarentegen heeft bijna 16% koerswinst weten te realiseren. Het Duitse RWE zorgt voor de hoognodige energie. In Wall Street zorgt de creditcard voor goede zaken.

RWE AG

RWE AG vanaf 2015 op weekbasis + relatieve sterkte ten opzichte van Duitse Xetra Dax

Het Duitse energiebedrijf RWE behoort in Europa tot de leidende nutsbedrijven. Uit de financiële berichtgeving afgelopen week blijkt dat er toenemende zorgen zijn over de economische groei in Europa. Duitsland wordt geacht de economische locomotief te zijn van Europa. Aandelenbeleggers zijn in Duitsland afgelopen 12 maanden een stuk voorzichtiger dan hier in Nederland. Maar toch blinken er parels op de Duitse beurs. Een bewijs daarvan is de opwaartse koersuitbraak van het aandeel RWE boven de koerstoppen van 2017 en 2018. Ook de relatieve sterktelijn ten opzichte van de Duitse Xetra DAX stoomt op naar een nieuw hoogtepunt. RWE geeft aandelenbeleggers zichtbaar  positieve energie.

Visa Inc.

VISA Inc. (V) vanaf 2018

In Wall Street nemen de zorgen onder aandelenbeleggers afgelopen week opeens toe als gevolg van tekenen van een naderende economische recessie. Het is even de vraag wanneer zo’n recessie daadwerkelijk toeslaat en wat dat doet met het consumentenvertrouwen en de consumentenuitgaven. De opwaartse koersuitbraak van het aandeel VISA Inc. (bekend van de creditcards) suggereert dat dit financiële concern flink profiteert van haar dienstverlening. Het aandeel is niet immuun voor beurs schokken, maar slaagt er wel in om beleggers te verleiden tot een belegging in het aandeel. De opwaartse uitbraak wordt bevestigd via een nieuw hoogtepunt in de relatieve sterktelijn ten opzichte van de Dow Jones Industrial Average. Klaarblijkelijk is er genoeg behoefte aan krediet. En als er recessie komt, dan kan de creditcard uitkomst bieden (zo lijkt de boodschap).

AEX-index

AEX-index op uurbasis vanaf 27 december 2018 + Fibonacci-retracement niveaus

De financiële berichtgeving over de Nederlandse aandelenbeurs in de media versomberde eind vorige week als gevolg van tegenvallende economische cijfers van inkoopmanagers. Beleggers die fundamentele berichten combineren met technische analyse zouden in het kader van risicobeheersing daarom aandacht moeten schenken aan een tweetal trendlijnen. De meest belangrijke trendlijn is de horizontale trendlijn die de top van februari jongstleden (= AEX 544,88) markeert. Deze voormalige top behoort in theorie steun te geven bij een terugval. En dan is er de diagonale trendlijn. Deze behoort de stijgende trend zolang mogelijk te begeleiden en haussiers een vangrail te bieden voor de afweging ‘houden’ of ‘winst nemen’ of ‘bijkopen’. De grafiek op uurbasis suggereert een breuk onder beide trendlijnen. Een daling dreigt. De Fibonacci-ratio’s zijn vervolgens indicatief voor te verwachten steunniveaus. Boven AEX 515 is het glas nog halfvol.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker