TA van Edward Loef – BEL-20 index doet belletje rinkelen

De Belgische BEL-20 index noteert op de hoogste stand sinds 2007. Maar wat nu?

BFX 20 op weekbasis vanaf 2007 + Relatieve Sterkte Index (14)

Op januari 2018 werd een hoogste stand in de leidende Belgische BEL-20 index geregistreerd bij 4.188,95. Begin 2020 werd deze stand gedurende twee achtereenvolgende weken getest via hoogste waarderingen bij 4.198,05 respectievelijk 4.201,35. In beide gevallen viel de BEL-20 index fors terug. In de afgelopen weken probeert de BEL-20 de piekniveaus uit 2018 en 2020 achter zich te laten. Hogere niveaus zijn mogelijk, echter de relatieve sterkte index (RSI) is teruggevallen onder de grenswaarde van 70 na een recente verkenning boven 74. Dat doet onwillekeurig terugdenken aan het late stadium van de beurshausse begin 2007 en een fase van Europese aandelenkoorts in 2015.

Aperam op maandbasis vanaf 2011 + Relatieve Sterkte Index (14) en Rate of Change

Het aandeel Aperam noteerde zojuist intraday € 51,66. Dit koersniveau bevindt zich boven de hoogste intraday notering van 13 februari 2017 (= € 51,43). Trendvolgers zijn vandaag dus getuige en bewust van het testen van een meerjarige weerstand op recordniveau. Om te beoordelen of er een kans is op een duurzame succesvolle opwaartse uitbraakkans geeft de relatieve sterkte index (RSI) wellicht een hint. De RSI op dagbasis (niet getoond) noteert nu boven 70, terwijl de RSI ook op weekbasis boven 70 noteert. Op maandbasis noteert de RSI ook weer boven 70. De Rate of Change (ROC) over een periode van zeven maanden suggereert nu eerder neerwaartse koersrisico’s.

Shurgard op uurbasis in 2021

Het aandeel Shurgard toont dit jaar een gestaag stijgend trendkanaal waarbinnen de koersuitslagen plaatsvinden. Bij de opmaak van deze technische analyse onderneemt de beurskoers een opwaartse uitbraakpoging. Dat zou erop duiden dat er nu een versnellingsfase is ingezet. Om de risico’s van een mislukte rallypoging zo snel mogelijk te beperken, is het van belang om bij een koopactie al te hebben nagedacht over een ‘exit’-strategie. Wie scherp aan de wind zeilt zal ook scherp een stop loss niveau moeten hanteren. Denk hierbij aan een niveau krap onder de laagste notering van de vorige handelsdag. Dat zou in dit geval iets onder € 45,05 zijn.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×