TA van Edward Loef – Kopersmarkt in koper

De termijnprijs van koper is gestegen naar het hoogste prijspeil in tien jaar. De kopergrafiek toont of nu kopen nog kansen biedt.

Termijnprijs van koper op maandbasis vanaf 1990 + voortschrijdende ‘Rate of Change’ 11 perioden

De termijnprijs van koper is in de afgelopen 11 maanden ruim 84% duurder geworden. Deze ‘Rate of Change’ blijkt de grootste prijsstijging sinds november 2009. Koper is een veel toegepast industrieel basismetaal. Om die reden geldt het prijsverloop als een goede barometer voor economische cycli. De prijsstijging heeft in de afgelopen 30 jaar drie keer eerder een vergelijkbaar omvangrijke beweging getoond (zie ROC-histogram). In de getoonde vergelijkbare situaties volgde in de maanden erna een volatiele zijwaartse beweging. Kopers in koper, de tijd om snel en gemakkelijk te profiteren van prijsstijgingen ligt nu waarschijnlijk achter ons.

WisdomTree Copper 2x Daily Leveraged (LCOP) + relatieve sterkte index (RSI)

Het is niet ongebruikelijk dat door berichtgeving in de media over sterke prijsstijgingen de particuliere doe-het-zelf belegger geprikkeld wordt om ook mee te gaan profiteren van de positieve trend. Punt van aandacht hierbij is vaak dat de berichtgeving pas op gang komt nadat de trend te ver is doorgeschoten. De relatieve sterkte index (RSI) toont in de ‘LCOP’-ETF een waardering nabij 84 op basis van weekdata. Hierdoor is sprake van een zgn. ‘overgekochte’-waardering in deze kopertracker met een leveragefactor 2. Dat betekent dat kopers van koper een bovengemiddeld hoog risico nemen voor wat betreft het instapmoment. Omgekeerd zou een ‘short’-instrument daarom juist wel interessant kunnen zijn.

Southern Copper (SCCO) op uurbasis

Het aan de New York Stock Exchange genoteerde kopermijnaandeel Soutern Copper (SCCO) noteert zojuist bijna 4% hoger. De koerssprong toont een opwaartse uitbraak uit een stijgend trendkanaal en illustreert daardoor een opwaartse versnellingsfase of een koopclimax. Bij een terugval onder de stijgende weerstandlijn (< $ 79) zal mogelijk sprake zijn van teleurstelling en risico van winstnemingen. Boven $ 79 ligt de weg omhoog helemaal open. En indien er sprake is van een nieuwe opgaande grondstoffencyclus, dan lijken de opwaartse kansen onbeperkt. Met andere woorden, bij een actuele beurskoers rond $ 82,50 is het koersrisico relatief beperkt indien een stoplossgrens iets onder $ 79 wordt gehanteerd.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×