TA van Edward Loef – Trendomslag in KPN en ARGEN-X

Veel speculatie geschiedt op basis van mediaberichten. Een leuk alternatief is speculeren met de MACD-indicator.

Kon.KPN op weekbasis + MACD histogram (groene lijn = MACD, staafdiagram EMA-9 van MACD)

In oktober vorig jaar schoot de beurskoers van Kon. KPN in een week tijd omhoog van ca. € 2,00 naar € 2,40 als gevolg van overnamegeruchten. Medio maart dit jaar noteerde de beurskoers van KPN bijna € 3,00. Maar KPN stribbelde vanaf het begin tegen de overname. Vandaag werd bekend dat de overnamepoging is gestaakt. De beurskoers van KPN opende hedenochtend € 2,7120 en viel terug tot onder € 2,50. Op 3 mei dit jaar werd een technisch plaatje getoond waaruit ‘een voorbode voor een trendomslag’ kon worden afgeleid. De weekgrafiek toont op 16 april dit jaar een negatieve kruising in het MACD-histogram. Dat betekent dat de verkoopdruk de overhand kreeg. De boodschap is dan ook om neerwaartse kruisingen in de MACD-indicator altijd serieus te nemen.

ARGEN-X op weekbasis + MACD-histogram (groene lijn = MACD, staafdiagram EMA-9 van MACD)

Het Belgische beursgenoteerde ARGEN-X opende begin deze handelsweek bij de opening van de beurs 6% lager, omdat een zakenpartner zich uit een gezamenlijk ontwikkelingsproject terugtrok. Was zulk nieuws te voorzien? Voor de meesten waarschijnlijk niet. Wat alle ogen daarentegen wel kunnen zien is de negatieve kruising in de MACD-indicator in de tweede week van maart dit jaar. De beurskoers viel in de weken ervoor terug van € 314,60 naar € 231,20. Hierdoor werden de drie verschillende koersgemiddelden die samen de bouwstenen voor de MACD-indicator vormen naar elkaar geduwd. Beleggers met aandacht voor de MACD-signalen op weekbasis hebben na 12 maart dit jaar geen positieve kruising meer kunnen waarnemen. Dat is natuurlijk een negatief feit.

AEX-index op dagbasis + MACD-histogram (groene lijn = MACD, staafdiagram EMA-9 van MACD)

Volgt u periodiek de ontwikkelingen in de AEX-index dan bestaat de kans op speculatieve gedachten over de toekomstige koersontwikkelingen. Dat hoort ook zo, maar de AEX-index weerspiegelt uiteraard de optelsom van alle fantasieën in de markt. Het is dan ook van praktisch nut om het voortschrijdend inzicht van alle visies te volgen via de groene MACD-lijn in combinatie met het afgeleide histogram met de grijze staafjes. De neerwaartse kruising medio april weerspiegelt verkoopdruk, terwijl vanaf eind mei de positieve kruising de kopers aan zet laat zien. Het enige dat deelnemers aan het AEX-spel moeten doen is handelen in de richting die de MACD-indicator dicteert, totdat de kruisingen de andere kant op wijzen.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×