TA van Edward Loef – Trends in timmerhout, koper en palladium

De prijzen voor grondstoffen stijgen vanwege schaarste. Drie grafieken vertellen meer over de trends.

Termijnprijs timmerhout op maandbasis

Op 10 mei dit jaar bereikte de termijnprijs voor timmerhout een hoogste notering bij $ 1711,20. Enkele dagen later werd een termijnprijs rond $ 1200 gesignaleerd. Deze prijsbeweging moet worden genuanceerd, omdat de termijncontracten aflopen. In technische zin is vandaag de lange termijn trend belangrijk. Timmerhout was nog nooit zo duur. De relatieve sterkte index (RSI) afgeleid van de termijnprijs bereikte vorige maand een overwaardering die je maar zelden ziet. Waarschijnlijk hebben grote marktpartijen met leveringsverplichtingen adequaat ingespeeld op de te verwachten tekorten. Dan komt er een moment dat de termijnprijs niet langer stijgt, maar gaat dalen.

Koperfuture (HG Grade Copper) op dagbasis (log-schaal) vanaf 2020

De termijnprijs van koper (HG Grade Copper) is ruimschoots verdubbeld in de afgelopen 12 maanden. De grafiek afgebeeld op een procentuele schaal toont een fraai stijgend trendkanaal, waarbinnen de koperprijs zich ontwikkelt. Koper is een belangrijke grondstof voor brede toepassingen en wordt daarom beschouwd als een belangrijke indicator voor de wereldeconomie. De groeiramingen voor de wereldeconomie zijn begin deze maand nog door de OESO (= Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) naar boven bijgesteld. De technische analyse bevestigt via het stijgende trendkanaal in de termijnprijs van koper wat beleggers in de media lezen. Wie gelooft in economische voorspellingen zou eigenlijk periodiek de prijs van koper actief moeten volgen. Ter informatie: de vorige meerjarige prijspiek (niet getoond) dateert van februari 2011 (= 4,6345).

Termijnprijs palladium (XPD) op weekbasis vanaf 2020

De termijnprijs van palladium is recent boven de koerstop van februari 2020 gestegen. Palladium is een relatief zeldzaam metaal en veel schaarser dan goud. De auto-industrie is een belangrijke gebruiker van palladium. De koersuitbraak van palladium in april werd gevolgd door een klassieke terugtest van de gepasseerde koerstop uit 2020. Rond $ 2700 zou deze oude weerstand nu de rol van nieuwe steun moeten gaan vervullen. Een extra vangnet vormt de stijgende steunlijn langs de bodems van maart 2020 en maart dit jaar. Deze steunlijn is de belangrijkste technische vangrail, gelet op de recente uitbraakpoging en nu al jarenlange prijsstijgingen.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×