TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

Er dreigt een wereldwijd tekort aan chips te ontstaan, zo lezen we in de afgelopen weken. Producenten van halfgeleiders schieten omhoog.

Taiwan Semiconductor op maandbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), onder aandelenbeleggers bekend als Taiwan Semiconductor (TSM), is wereldwijd de grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders. De beurskoers van TSM is in de afgelopen maanden als een raket omhoog geschoten. De hamvraag is of het verstandig is om nu nog in te stappen of  is het beter om de koerswinsten te verzilveren? De relatieve sterkte index op maandbasis noteert momenteel boven 89. Deze mate van overwaardering op maandbasis werd 21 jaar geleden gesignaleerd tijdens de piek van de ICT-zeepbel. Hoe dat afliep toont de koersgrafiek.

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF (ITWN) op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

De koersontwikkeling van de aandelentracker iShares MSCI Taiwan UCITS ETF (ITWN) wordt grotendeels beïnvloed door het koersgedrag van het aandeel TSMC. Gelet op de bijna loodrechte koersstijging is het interessant om de overwaardering te meten in de relatieve sterkte index (RSI) op weekbasis. De RSI noteert nu boven 85 en dat is hoger dan de piekniveaus tijdens de top in 2007 en tijdens de top 10 jaar geleden in januari 2011. Beleggers in aandelen in de chipindustrie zijn nu dus zeer bewust van de toegenomen koersrisico’s. Toepassing van stoploss-technieken lijkt geen overbodige luxe.

INTEL Corp. (INTC) vanaf 2020 op dagbasis

Het aandeel Intel Corp. (INTC) toont sinds de piek op 23 januari 2020 prijsverval. Koersdalingen werden vergezeld door neerwaartse gaten in de koersgrafieken. Deze zgn. ‘gaps’ worden meestal vroeg of laat gelukkig weer opgevuld met een beursnotering. Dankzij deze ervaring is het gemakkelijk om koersdoelen te bepalen. Vorige week woensdag 13 januari jongstleden werd de gap die in juli 2020 werd geslagen bij $ 59,98 weer opgezocht. Hier komt ook de dalende weerstandlijn terug in het beursspel. En dan is er een nieuwe gap die vorige week is ontstaan bij $ 53,85. Er is alle reden om terugval te verwachten in het kader van de ‘Gaps should be closed’-filosofie.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker