TA van Edward Loef – Zit er nog rek in technologiewaarden?

Volgt u de koersontwikkeling van de AEX-index of volgt u het wel en wee van de technologiesector?  En zit er nog rek in?

Koersperformance AEX, ASMI, ASML en BESI in 2020

De uitbraak van het coronavirus vorig jaar heeft de afhankelijkheid van technologie een extra impuls gegeven. Gedwongen thuiswerken en communiceren op afstand heeft de investeringsvraag naar chips een extra prikkel gegeven. De aandelen BE Semiconductor Industries (+45,8%), ASM International (+ 42,4%) en ASML Holding (+37,4%) staan dit jaar in de top-3 van best presterende AEX-aandelen. Dat is ca. 200% meer dan het gemiddelde resultaat van de AEX-index dit jaar (+14%). De koersstijgingen en koersdalingen zijn evenwel sterker van omvang, dan de volatiliteit in de AEX. Het aandeel ASML Holding presteert in de afgelopen twee weken relatief sterk (met een nieuw record).

XETRA TecDAX op maandbasis vanaf 2009

Regelmatig vragen beleggers en beursexperts zich af hoeveel opwaartse rek er nog in de beursindices ligt besloten. De koersgrafiek van de Xetra TecDax index duidt op een opwaarts koerspotentieel van ruim 6% naar de bovenkant van haar decennialange opgaand trendkanaal. De grafiek op maandbasis was vorige maand positief en ook deze maand noteert de beursindex boven haar openingskoers van deze maand. Een proces van hogere bodems (3203,97) en hogere toppen is intact, dus geldt de stijgende weerstandlijn langs de koerstoppen van 2009, 2010 en 2018 als richtlijn voor de nabije toekomst.

DJ Stoxx 600 Technology sector (SX8P) vanaf 2017 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

De Europese DJ Stoxx 600 Europe Technology Sector presteert in de afgelopen jaren sterker dan het brede Europese marktgemiddelde (zie stijgende roze relatieve sterktelijn). De koersontwikkeling van de Europese technologiesector toont wel de kenmerken van een lange termijn stijgende wig. Deze stijgende wig wordt meestal voltooid met een tijdelijke opwaartse uitbraak die eindigt in een terugval binnen de stijgende wig. Het risico van dit scenario wordt geduid via de relatieve sterkte die weliswaar positief is, maar waarvan de RS-top begin september tot stand kwam. De stijging nadien blijkt zwakker dan het Europese marktgemiddelde. Dit duidt erop dat de stijgingsfase in technologiewaarden mogelijk in een laat stadium verkeert.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×