TA: ‘Verzilver de rally in zilver’

Afgelopen week berichtte een bekende Amerikaanse website voor beleggers over de prijs van zilver. Zilver werd vorige maand 12,9% duurder. Goud steeg met slechts 7,5%.

Zilverprijs omgerekend in euro’s op weekbasis vanaf medio 2009 + relatieve sterkte index

Zilverprijs omgerekend in euro’s op weekbasis vanaf medio 2009 + relatieve sterkte index

Eind augustus bleek de zilverprijs in 12 maanden tijd met 26,6% te zijn gestegen. De goudprijs steeg in de afgelopen 12 maanden ook met 26,6%. Volgens website MarketWatch beginnen beleggers eindelijk te geloven dat de bullmarkt in edele metalen is gestart. De relatieve sterkte index (RSI) noteerde 12 maanden geleden in een ‘oversold’-conditie. Beleggers hadden toen de kans om in technische zin heel goedkoop in zilver te investeren. Nu noteert de RSI boven 86 en dat is de meest dure conditie sinds eind april 2011. Tenminste, als je de zilverprijs in euro’s omrekent. In mei 2011 ging de zilverprijs met ruim 30% onderuit. Wellicht kan zilver het beste verzilverd worden als iedereen enthousiast wordt.

US Dollar index vanaf september 2017 + 20/120-daags gemiddelden

US Dollar index vanaf september 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Beleggers willen nog weleens van financieel experts lezen dat een stijgende Amerikaanse dollar negatieve gevolgen heeft voor de grondstoffenprijzen en waardering in edele metalen. Of het verband waar is of niet, dat is hier nu even niet aan de orde. Wat wel belangrijk is voor hen die belangen hebben in de Amerikaanse dollar is het omgekeerde hoofdschouderpatroon (zie grafiek). Deze koersformatie in een bullish continuatiepatroon. Met andere woorden, de opwaartse uitbraak van de US dollar index (= waardering van de US dollar tegenover een mandje valuta’s, w.o. euro) doet vermoeden dat de opgaande trend weer wordt hervat. Meestal zet deze beweging in na een kortstondige terugtest van het uitbraakniveau (waarvan we nu getuige zijn).

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Een aantal keren sinds begin 2018 is de AEX-index erin geslaagd om het piekniveau (= 563,98) tijdens de vorige fase van economische hoogconjunctuur (2007) te passeren. Binnen enkele weken keerde de AEX rechtsomkeert en zakte daarna maandenlang terug onder 563,98. Vandaag werd de koerstop uit 2007 opnieuw getest. Uit de stijgende hellingshoeken van de 20/120-daags gemiddelden blijkt thans veel koopinteresse. Deze koopinteresse heeft nu dus een weerstand te overwinnen. Zolang het proces van hogere bodems continueert bestaat er een kans van slagen. De stijgende steunlijn en/of het stijgende 120-uurs gemiddelde geven de bulls hoop boven een indexstand 551.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker