TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Afgelopen maand steeg de prijs met ruim 34%. Er zou een zilvertekort dreigen als zilvermijnen vanwege corona op slot gaan. Maar er is ook een technisch verhaal.

Future zilverprijs op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Natuurlijk vindt de financiële media prima argumenten om koersstijgingen of dalingen te verklaren. De technische analyse houdt zich verre van de redenen. Voldoende is de wetenschap dat vraag en aanbod tot overeenstemming komen via een prijsnotering. De recente prijsstijging heeft ca. 38% van de koersdaling vanaf de top in 2011 weggepoetst. Dat is een natuurlijk verhoudingsgetal in de wereld van Fibonacci-ratio’s en het gulden snede fenomeen. Wie een blik werpt op de relatieve sterkte index op weekbasis ziet een technische mate van overwaardering overeenkomstig de koerstoppen begin juli 2016 en augustus 2019. Dit is voldoende reden voor een (tijdelijk) verzilvermomentje.

Newmont Mining op basis van 30 minuten afgelopen drie maanden

De aandacht voor aandelen van mijnbouwbedrijven is vanwege de prijsstijgingen in de edele metalen de laatste tijd flink toegenomen. De hamvraag is uiteraard of de goud- en zilverkoorts nog hoger oploopt. Het beste antwoord geeft wellicht de beurskoers van een gerenommeerd aandeel, zoals Newmont Mining (NEM). De grafiek toont een koerstop op 19 mei rond $ 69 en een dubbele bodem rond $ 55,45. Het fotomoment van de grafiek wekt de indruk van winstnemingen rond $ 69, want het weekend is voorbij en iedereen heeft kunnen lezen over de spraakmakende trends in de afgelopen maand. Wanneer een stijging uitblijft verwacht dat het tegenovergestelde. Een terugval naar $ 64,50 lijkt daarom in de komende uren/dagen een logische stap voor een volgende hogere bodem.

Dow Jones index op basis van 30 minuten afgelopen drie maanden

De stemming op Wall Street is over het algemeen erg bepalend voor het marktsentiment op de aandelenbeurzen elders in de wereld. In de eerste helft van juni blijkt in de Dow Jones Industrial Average een trendomkeerpatroon in de vorm van een ‘island reversal’ tot stand gekomen. Het patroon kenmerkt zich door koersgaten (‘gaps’) in de grafiek waardoor een aantal beurskoersen als het ware een eiland vormen. Het koersgat is vorige maand tijdens herstelpogingen weer gevuld met koersnoteringen, maar daar hield het koersherstel in de Dow Jones Index op. Nu blijkt een stijgende steunlijn te sneuvelen langs de bodems van mei, juni en juli. Wanneer een trendlijn met drie raakvlakken of meer wordt gepasseerd dan geldt dit als betrouwbare aanwijzing voor een trendwijziging. Kopen op zwakte wordt nu verkopen op sterkte.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker