TA: ‘Goede voornemens leveren outperformance’

In november 2019 berichtte ING BeleggersBarometer dat de helft van de beleggers goede voornemens maakte. Waarom letten op onze suiker en de gemiddelde waarden?

TANDEM DIABETES CARE (TNDM) vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De beurskoers van het Amerikaanse Tandem Diabetes Care (TNDM) werd op 28 december 2018 in het kader van de ‘Technische Perspectieven 2019’ bovengemiddeld kansrijk bestempeld, mits de beurskoers boven $ 30 zou blijven noteren.  Het aandeel sloot op 27 december 2018 boven het afgeleide stijgende(!) 120-daags gemiddelde. Omdat het 20-daags gemiddelde op dat moment nog onder het 120-daags gemiddelde noteerde was er in kwantitatieve zin sprake van een bodemproces. De beste resultaten werden bereikt na de positieve kruising in deze koersgemiddelden op 16 januari dit jaar, waarna de beurskoers ruim 67% in waarde steeg. Ten opzichte van de slotkoers op 28 december vorig jaar bedraagt de koerswinst nu nog altijd zo’n 65% ten opzichte van ruim 25% in de S&P 500 index.

ABN AMRO BANK (grafiek links) & GALAPAGOS (grafiek rechts)

Terwijl diabetici in de komende weken vooral op hun suiker letten, besteden beleggers idealiter tijd aan een terugblik op de afgelopen 12 maanden om lessen te trekken ten behoeve van het behoud van het financiële welzijn in 2020. De les is vandaag dat alles draait om discipline. Mijdt de aandelen waarbij het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert. Zo kon in de afgelopen 12 maanden een verlies van 35% in ABN AMRO BANK worden voorkomen. Concentreer beleggingen in aandelen met een 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Zo kon in de afgelopen maanden met een positie in GALAPAGOS ca. 80% koerswinst worden gerealiseerd. Met dit technisch doktersadvies maakt u meer kans om 2020 financieel te overleven. Het vraagt alleen wel discipline.

AEX-index vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Beleggers hebben talloze argumenten om te kopen of te verkopen. Een jaar geleden bleek uit het maandelijkse onderzoek door ING BeleggersBarometer dat het beleggersvertrouwen in een dip zat er voor 2019 geen grote veranderingen werden voorzien. Voor eind 2019 voorspelde 41% van de beleggers een stand tussen 501 en 550. En maar 23% verwachtte een hogere indexstand. Op 14 februari dit jaar steeg het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde, waardoor de markt blijk gaf van terugkerende vertrouwen. Alleen in de loop van het derde kwartaal ontstonden er weer zorgen. Maar na de positieve kruising in de 20/120-daags gemiddelden op 16 september verdwenen deze zorgen. Twee indicatoren zijn al voldoende om de markt gedisciplineerd te respecteren.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker