TA: ‘Zilver verliest opnieuw glans’

Het is alweer ruim een maand geleden dat er in deze blog gesproken werd over het oppoetsen van zilver. Om over de goudprijs maar te zwijgen. Hoog tijd dus voor een update.

Zilver future op dagbasis afgelopen jaar + relatieve sterkte index (RSI)

Technisch geschoolde beleggers en traders gebruiken vaak exotische indicatoren als hulpmiddel bij aan- en verkoopbeslissingen. Een populaire indicator is de relatieve sterkte index (RSI). In de blog van 4 september dit jaar gaf de RSI een argument om de stijging van de zilverprijs te verzilveren. Op 1 oktober bleek de zilverprijs goedkoper geworden en werd een oppoetsniveau bereikt. Echter, de dalingsfase zou niet eerder voorbij zijn dan na aanhoudende verkoopdruk tot ca. $ 16,50. Bij de opmaak van deze blog komt de zilverprijs bij $ 16,67 in de buurt van een belangrijke steun. Er is nog een klein beetje meer verkoopdruk nodig om de RSI ‘oversold’ te doen geraken.

Goudprijs op uurbasis afgelopen drie maanden

De koersontwikkeling van de goud future liet aan het einde van het derde kwartaal op uurbasis een hoofdschouderpatroon zien. De analyse op 30 september luidde dan ook het opwaarts potentieel begrensd werd rond $ 1505 en het goud haar glans dreigde te verliezen. De goudprijs veerde daarna op tot ca. $ 1515 maar daarna volgde een rommelig gevecht tussen de goudbulls en goudbears. Het gevolg hiervan was een zijwaarts prijsverloop ook wel aangeduid als ‘tradingrange’. De actuele prijsontwikkeling maakt duidelijk dat de trend in de afgelopen twee maanden neerwaarts is gericht. Bij extrapolatie van de gesignaleerde verkoopdruk mag een bodem worden verwacht rond $ 1430.

AEX-grafiek op uurbasis + dynamische steun-/weerstandsniveaus

In het algemeen lijkt het raadzaam om in de waan van de dag eerst de grote trends te bestuderen op bijvoorbeeld maand- en weekbasis, voordat wordt ingezoomd op dagbasis of intraday basis. De trend in de AEX-index op maandbasis en weekbasis is stijgend, maar op dagbasis is de afloop nog afhankelijk van de slotkoers. Boven de slotkoers van 7 november 2019 (= 597,11) wordt de conclusie ook op dagbasis positief. Het actuele voortschrijdende 5-uurs hoogste en laagste koersniveau in de AEX-index  bevindt zich na 16:00 uur tussen 597,71 en 595,92. Conclusie: boven AEX 595,92 kan en mag de intraday daghandelaar hoop koesteren op een hoogste slotkoers op dag- en weekbasis.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker