TA van Edward Loef: ‘Een zombierally in de Nasdaq?’

Een beleidswijziging van de Amerikaanse centrale bank zou langere tijd de rente laag moeten houden. Het is een recept voor een kunstmatige beursrally.

TOPIX vanaf februari 1980 op maandbasis (log-schaal)

Eind vorig eeuw steeg de Tokyo Stock Price Index (TOPIX) op spectaculaire wijze als gevolg van een ongebreidelde kredietverlening. Nadat de zeepbel begin 1990 uit elkaar spatte is er sprake van drie verloren decennia! In de afgelopen 30 jaar werden veel onrendabele ‘zombie bedrijven’ overeind gehouden met het argument dat zij te groot waren om failliet te laten gaan (‘too big to fail’). De TOPIX is er met veel vallen en opstaan nog steeds niet in geslaagd om de helft van de geleden koersverliezen in te lopen. Japanse toestanden zijn dus het schrikbeeld van de centrale bankiers.

Performance grafiek TOPIX 1980 t/m 31 augustus 1991 versus Nasdaq-100 vanaf februari 2009

Deze week maakte Jerome Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank, bekend dat ze minder snel de rente zal verhogen als de inflatie boven de twee procent stijgt. Ter herinnering, eind 2018 kreeg Wall Street na drie renteverhogingen te maken met forse koersverliezen. Powell gaf daarna toe dat het rentebeleid verkeerd was. Vanaf dat moment blijkt de bijna identieke marsroute  van de Japanse TOPIX in de 10 jaar voorafgaand aan 1990 (zie blauw in de grafiek) en de Nasdaq-100 index vanaf 2009 t/m eind 2018 (zie oranje in de grafiek) een gelopen overeenkomst. Terwijl de TOPIX begon aan haar verval zette de Nasdaq-100 er juist extra de vaart in met het realiseren van nieuwe hoogtepunten. Welke instellingen zijn of worden nu de nieuwe zombies?

Nasdaq-100 index vanaf september 1985 op kwartaalbasis (log-schaal)

De technische analyse houdt zich niet bezig met spook- of horrorverhalen en houdt al helemaal niet van vertoningen waarin zombies een hoofdrol opeisen. U weet dat een zombie een mythisch wezen is. Dat wil zeggen, een lichaam dat door magische krachten wordt teruggebracht uit de dood. De beurs moet door blijven werken. De mythe van eeuwig stijgende koersen moet levend worden gehouden. Het is natuurlijk een sprookje. Maar misschien wordt die fantasie een tijdje levensvatbaar zoals we ook gezien hebben eind jaren negentig in de Nasdaq-100 na de opwaartse uitbraak uit een jarenlang stijgend trendkanaal. Irrationele uitbundigheid komt voor. Nu nog proberen hiervan een voorstelling te maken via traditionele trendlijnen en trendkanalen.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker