TA: “Unilever loopt gesmeerd”

Het beleggen in Nederlandse aandelen kan soms wat stroef verlopen. Niets gaat in een rechte lijn omhoog. Het eerste kwartaal van dit jaar begon veelbelovend met een rally in de AEX-index van 545 naar 572, maar in de afgelopen twee maanden werden niveaus onder 520 gezet.

Geduld is een schone zaak is om fraaie winsten te realiseren. Beleggers in het aandeel Unilever weten hier alles van.

Unilever vanaf 1998

De koersontwikkeling van Unilever heeft 10 jaar lang (tussen 1998 en 2008) in een grote zijwaartse bandbreedte bewogen met piekniveaus rond € 26 en bodems rond € 13,50. Sinds medio 2012 wordt via de opwaartse uitbraak duidelijk dat het lange termijn vertrouwen weer teruggewonnen is.

Een proces van hogere toppen en hogere bodems is het kenmerk van de stijgende trend. De laatste correctiefase  is opgevangen door twee trendlijnen, zijnde een stijgende meerjarige steunlijn en een voormalige weerstandslijn die de rol van nieuwe steun heeft omarmd. Afgaande op het stijgende 24-maands gemiddelde loopt een belegging in Unilever gesmeerd. De (roze) relatieve sterktelijn toont ook al jarenlang een outperformance ten opzichte van de AEX-index

Europese DJ Stoxx 600 Food & Beverage index

De Europese voeding en dranksector heeft in de afgelopen drie jaar niet gemakkelijk. Op indexniveau is ondanks de ups en downs geen vooruitgang geboekt ten opzichte van april 2015.

Toch zijn er wel momenten aan te wijzen waarop een belang in aandelen in deze sector het overwegen letterlijk en figuurlijk waard is. Dat is na een fase van zwakte, waarna het 4-weeks gemiddelde opwaarts wordt gepasseerd in combinatie met koersprestaties die relatief sterker zijn dan het brede marktgemiddelde  (zie o.a. najaar 2015 en eind 2016).

Het MACD-histogram afgeleid van de relatieve sterktelijn van de Europese voeding en dranksector toont nu een verbetering.

AEX op uurbasis + Fibonacci-retracements (23,6% / 38,2% / 50% / 61,8%)

Het richtingloze marktgedrag van de AEX-index na de dalingsfase eind januari/begin februari begint zo langzamerhand voor menig belegger frustrerend te worden.

En of dat nog niet genoeg is; de koershiaten die nog gevuld moeten worden bij indexstanden op 549,95 en 526,40 geven aan dat er waarschijnlijk nog meer frustraties volgen. Want welke ‘gap’ (zie oranje vensters) zal het eerste worden opgevuld met een beursnotering?

Eén ding lijkt zeker: de beweeglijkheid zal fors toenemen als de AEX eerst 10 indexpunten omhoog moet, om daarna 23 indexpunten te zakken of omgekeerd. Het betekent ook dat de ideale draaipunten nu ook vooraf bekend zijn. Wel zo gemakkelijk om te weten.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker