Verlies van ASML drukt de AEX in de min

Terwijl de Europese toonaangevende indices licht hoger noteren, is onze AEX-index de enige die vandaag lager staat. Een dalende koers van het aandeel ASML drukt zwaar op de index.

Sluit de beurs en geniet van de zon

De handel op de Europese beurzen ligt al enkele dagen op zijn gat en het wachten is op de persconferentie van ECB-president Draghi vanmiddag om 14:30 uur. Net als gisteren ligt de tradingrange van de AEX rond de twee punten.

Op deze dagen kan de beurs beter haar deuren sluiten, zonde van uw tijd om een hele dag naar groeiend gras te blijven kijken. Toch kan vanmiddag vanaf 14:30 enig spektakel verwacht worden. Om 14:45 uur, als het rentebesluit bekend wordt gemaakt, verwacht ik geen verassingen.

De verwachting van analisten is dat de ECB haar kruid nog droog houdt. Zelf zie ik ook geen enkele reden om de markt (opnieuw) te verrassen met extra stimulering. De aandelenmarkten zijn in rustiger vaarwater belandt en het monetaire beleid kan niet eeuwig verruimd worden.

Het is in mijn ogen zaak voor de Centrale Bank om nog gereedschap achter de hand te houden, mocht het sentiment weer verslechteren.

ASML drukt op de AEX-index

De enige index waar nog wat beweging te zien valt, is de AEX-index. De Amsterdamse index doet het opvallend slecht, mede dankzij een flink verlies van zwaargewicht ASML. De koers van het aandeel ASML is de afgelopen maanden weer flink opgelopen tot de € 100.

Toch lijkt de stijging in het aandeel een halt te zijn toegeroepen.

Sinds het aandeel meerdere keren het psychologische niveau van € 100 testte, zijn twee grote neerwaartse bewegingen in de grafiek te zien. De correcties zijn een gevolg van uitspraken van grote klanten en tevens aandeelhouders Intel en Samsung.

Halverwege augustus liet Intel zich terughoudend uit over het paradepaardje van ASML; de EUV techniek. Dit is opmerkelijk te noemen, aangezien Intel aandeelhouder is van ASML en daarnaast samenwerkt met het bedrijf uit Veldhoven om deze techniek verder te verbeteren.

De reactie in het aandeel ASML loog er niet om, het sloot de dag na de bekendmaking ruim 6% lager.

Sindsdien is het aandeel weer redelijk hersteld, totdat het vandaag opnieuw slecht nieuws te verduren krijgt. Samsung maakte bekend dat het 6,3 miljoen aandelen ASML te koop aanbiedt, de helft van het totale aandelenpakket dat Samsung bezit.

Groot fan van ASML, maar voorzichtigheid is geboden

Dit voedt de geruchten dat het stroef loopt met de ontwikkeling van de EUV techniek. Toch ontkent ASML dit stellig en blijft het herhalen dat het programma op schema loopt en alle targets zijn gehaald.

Ook Samsung liet vanochtend in een persbericht weten dat de verkoop puur financieel gemotiveerd is en de samenwerking met ASML hetzelfde blijft.

De geruststellende uitspraken van Samsung kunnen beleggers nog niet overtuigen. Gedurende de dag zakt het aandeel verder in het rood, het aandeel ASML noteert bijna 3% lager.

Om het tij te keren en de opwaartse trend in het aandeel weer op te kunnen pakken, is het voor ASML zaak te bewijzen dat het programma nog altijd op rolletjes loopt.

Beleggers lijken geen risico te willen lopen en laten het aandeel de laatste weken links liggen, terwijl de AEX-index verder oploopt.

Zoals gezegd is het aandeel ASML met een weging van ruim 8% een zwaargewicht in de AEX-index. Om de AEX-index in de rest van het jaar verder te laten stijgen naar wellicht de 500 punten, is het dus belangrijk dat ASML de draad weer weet op te pakken.

Zelf ben ik groot fan van ASML en denk ik dus dat het positieve sentiment in het aandeel op termijn weer kan worden opgepakt. Wanneer dit gaat gebeuren vind ik lastig in te schatten.

Het wachten is op een statement van het bedrijf waarin bewezen wordt dat vorderingen worden gemaakt met het EUV programma. Tot die tijd is een afwachtende houding betreffende het aandeel ASML niet gek te noemen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker