Een analyse van verzekeraars en het aandeel Aegon

Het aandeel Aegon is populair onder Nederlandse beleggers. De levensverzekeraar heeft een hoog dividend en scoort goed op aandelenselecties. Dit komt onder andere door een lage koers-winstverhouding en hoge boekwaarde vergeleken met de prijs van het aandeel Aegon. Analyses voor verzekeraars zijn lastig omdat hun balansen ondoorzichtig zijn en de bedrijven zelf veel invloed hebben op de resultaten. In dit artikel vindt u een overzicht waar beleggers in verzekeraaraandelen, en in het specifiek in het aandeel Aegon, op moeten letten.

Verzekeraars en aandeel Aegon

De onderwerpen die besproken worden in dit artikel:

  • Levens- vs. schadeverzekeraars
  • Flexibiliteit bij verzekeraars rond waardering bezittingen
  • Dividend & waardering aandeel Aegon
  • Recente resultaten aandeel Aegon
  • Welk advies geven analisten over het aandeel Aegon
  • Conclusie

Levens- vs. schadeverzekeraars

In de wereld van verzekeraars zijn er grofweg twee smaken: de levens- en de schadeverzekeraars. Vaak zijn dit verschillende bedrijven, maar tegenwoordig ontstaat er meer overlap waarbij spelers beide producten aanbieden. Levensverzekeraars zoals Aegon keren geld uit bij overlijden, terwijl schadeverzekeringen uitkeren bij schade. Een ongevallenverzekering is dus in de meeste landen, waaronder Nederland, geen levens- maar een schadeverzekering. Levensverzekeraars specialiseren zich in het inschatten van de levensverwachting. Mensen die langer leven, betalen langer premie en kunnen dus ook bij een lagere premie winstgevend zijn. Schadeverzekeraars doen vergelijkbare berekeningen, maar dan voor andere producten zoals de inboedel- en autoverzekering.

Er zijn twee grote verschillen tussen levens- en schadeverzekeraars. Ten eerste kunnen levensverzekeraars klanten niet behouden na een claim. Daarnaast is de vaststelling van de schade veel eenvoudiger. Hierdoor komt bij levensverzekeraars nog meer de nadruk op de berekeningen te liggen. De periodes dat deze verzekeringen lopen zijn bovendien vrij lang, waardoor ook het verwachte rendement op de verzekering een belangrijke rol speelt. Hogere rentes zorgen voor hogere verwachte rendementen en dus kunnen verzekeraars lagere premies rekenen.

Flexibiliteit bij verzekeraars rond waardering bezittingen

Verzekeraars weten zelf het best hoe risicovol de producten zijn die ze verkopen. Toezichthouders controleren op de kapitaaleisen, maar verzekeraars beslissen zelf of ze producten aanbieden en tegen welke prijs. De verleiding bij verzekeraars is dan ook groot om uit te gaan van te hoge rendementen. Zo kunnen ze immers marktaandeel van concurrenten afpakken en de concurrentie is geneigd mee te gaan met met lagere prijzen.

De verliezen die voortvloeien uit deze rooskleurige voorspellingen worden meestal pas jaren later ontdekt, waarna de balans versterkt moet worden. Dit is een groot risico bij verzekeraars en daarom is het van groot belang dat het management op waarde wordt geschat. Het management van een verzekeraar is namelijk in staat het bedrijf er veel beter uit te laten zien dan het daadwerkelijk is.

Vertrouwen is voor verzekeraars heel belangrijk, want niemand sluit verzekeringen af bij een partij die failliet dreigt te gaan. Deze combinatie van vertrouwen en flexibiliteit bij berekeningen zorgt ervoor dat verzekeraars uit het niets kunnen omvallen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Delta Lloyd, dat in korte tijd veel van haar beurswaarde verloor en toen werd overgenomen door NN Group.

Het aandeel Aegon is duidelijk achter gebleven bij haar grote Europese concurrenten. Dit komt deels door haar focus op levensverzekeringen, maar het zegt ook iets over het vertrouwen in het management van Aegon.

Dividend & waardering van het aandeel Aegon

Aegon keert een dividend uit van 5,2%. In tijden van extreem lage rentes is dat natuurlijk aantrekkelijk voor investeerders die meer rendement willen. De waardering van het bedrijf lijkt verder erg goedkoop met een verwachte koers-winstverhouding van 8,2. Daarnaast is het tastbaar eigen vermogen met € 9,19 per aandeel bijna twee keer zo hoog als de aandelenprijs van € 5,40.

Toch zijn er ook minpunten te vinden binnen Aegon. Zo is de winst uit het Verenigd Koninkrijk gebrekkig: daar komt 20,5% van de omzet vandaan, maar slechts 3,2% van de winst.

Aegon is vooral groot in de VS met levensverzekeringen. Dit segment is goed voor 44,3% van de omzet en maar liefst 62% van de nettowinst. Centraal & Oost Europa zijn klein maar opvallend winstgevend. Aegon heeft er maar 0,7% van haar bezittingen, maar weet toch 2,3% van de winst daar te behalen. De grote vraag is hoe goed de balans is. Een lage rente zorgt voor lagere rendementen en de vraag is of dit al voldoende is meegenomen in de berekeningen.

Anderzijds is een hogere rente positief voor Aegon wat nu al profiteert van de renteverhogingen in de VS. Historisch gezien heeft Aegon geprofiteerd van tijdige verkopen van probleemportefeuilles zoals de woekerpolissen aan Dexia. Nog steeds verkoopt Aegon risico’s door. Zo verkocht het bedrijf vorige maand $ 700 miljoen aan verplichtingen met een verlies van $ 105 miljoen aan Scor SE. Het blijft dus onduidelijk hoeveel de verplichtingen van Aegon precies zijn en dat is dan ook de reden dat het aandeel op slechts 59% van haar boekwaarde verhandeld wordt.

Recente resultaten aandeel Aegon

Aegon presenteerde een nettowinst van € 491 miljoen over het eerste halfjaar van 2018. Deze resultaten werden door beleggers goed ontvangen en duwden het aandeel met 1,7% omhoog. De kapitaalbuffers gingen met 14% naar een solvabiliteit van 215%. De onderliggende winst was met € 1.064 miljoen een stuk hoger en het verschil werd veroorzaakt door het verlies bij het afstoten van Aegon Ierland herstructureringskosten. Daarnaast werden de Tsjechische en Slowaakse activiteiten overgedaan aan NN group voor € 155 miljoen. Beleggers zijn tevreden dat Aegon zich op haar kerntaken richt, een eventuele overname van Vivat dat nu nog onderdeel is van Anbang zou goed in dit plaatje passen. Aangezien de overname het marktaandeel in Nederland vergroot en synergievoordelen kan opleveren.

Welk advies geven analisten over het aandeel Aegon

Hier de analyses van analisten en het Aegon koers advies. Analisten zijn niet erg positief over het aandeel Aegon. Van de 27 analisten die het aandeel volgen geven er slechts vier het aandeel Aegon een koopadvies, 16 zijn neutraal over het aandeel Aegon en zeven geven het advies om te verkopen.

De richtprijs van analisten is met € 5,67 per aandeel maar 3,7% hoger dan de huidige koers. Al zou het natuurlijk kunnen dat analisten hun koersdoel naar boven gaan bijstellen door de publicatie van de halfjaarcijfers.

Conclusie

Verzekeraars hebben vaak een troebele balans en daardoor is vertrouwen in het management van groot belang. Het vertrouwen van beleggers in Aegon is duidelijk beperkt gezien de lage waardering. Mocht Aegon echter het vertrouwen terugwinnen en profiteren van een hogere rente, dan kunnen huidige beleggers in Aegon mooie rendementen tegemoet zien.

Het aandeel Aegon kopen bij LYNX?

Uiteraard kunt u bij LYNX het aandeel Aegon kopen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Aandeel Aegon

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27