Een analyse van verzekeraars en het aandeel Aegon

Het aandeel Aegon is populair onder Nederlandse beleggers. De levensverzekeraar heeft een hoog dividend en scoort goed op aandelenselecties. Dit komt onder andere door een lage koers-winstverhouding en hoge boekwaarde vergeleken met de prijs van het aandeel Aegon.

Analyses van verzekeraars zijn lastig omdat hun balansen ondoorzichtig zijn en de bedrijven zelf veel invloed hebben op de resultaten.

In dit artikel vindt u een overzicht waar beleggers in de aandelen van verzekeraars, en in het specifiek in het aandeel Aegon, op moeten letten.

De onderwerpen die besproken worden in dit artikel:

  • Nieuws aandeel Aegon: update 13 augustus 2019
  • Levens- vs. schadeverzekeraars
  • Flexibiliteit bij verzekeraars rond waardering bezittingen
  • Koers aandeel Aegon
  • Dividend & waardering aandeel Aegon
  • Recente resultaten aandeel Aegon
  • Welk advies geven analisten over het aandeel Aegon
  • Nieuws aandeel Aegon

Verzekeraars en aandeel Aegon

Update 13 augustus 2019: NN Group topman Lard Friese naar Aegon

Groot nieuws bij Aegon: het bedrijf neemt de huidige CEO van NN Group over. De carrièremove van topman Lard Friese is het gesprek van de dag. De overstap van NN Group naar concurrent Aegon is om verschillende redenen opvallend.

Ten eerste vertrekt hij per direct bij NN Group, maar begint hij pas in 2020 bij Aegon. Ten tweede is het voor Lard Friese een terugkeer naar zijn oude werkgever, hij werkte namelijk tussen 1993 en 2003 ook voor de verzekeraar. Friese begeleide in zijn rol als bestuursvoorzitter bij NN Group sinds 2014 onder meer de afscheiding van ING en de overname van Delta Lloyd.

David Knibbe is de opvolger van Lard Friese. In zijn vorige functie was hij verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten. Hij integreerde bovendien de activiteiten van Delta Lloyd binnen NN Group.

Zowel Aegon als NN Group hebben op het gebied van de Nederlandse thuisbasis veel gemeen. De focus van Aegon is de afgelopen tijd wel duidelijk op de VS en het Verenigd Koninkrijk komen te liggen. Specialistische kennis over deze markten heeft Lard Friese niet. NN Group is juist een Nederlandse/Europese verzekeraar met Japanse activiteiten. Over dit verschil zal ongetwijfeld zijn nagedacht bij het aantrekken van de nieuwe CEO. Mogelijk is Lard Friese ook gehaald voor zijn ervaring met fusies en overnames, één van zijn belangrijkste taken sinds zijn aantreden bij NN.

Het aandeel Aegon heeft het de afgelopen jaren een stuk minder goed gedaan dan NN Group. Beleggers zijn momenteel enthousiast en zetten het aandeel hoger. De koers van het aandeel Aegon steeg na het nieuws  van € 3,80 bij opening naar € 3,90, maar gaf deze winst op de zwakke beursdag direct weer weg.

Levens- vs. schadeverzekeraars

In de wereld van verzekeraars zijn er grofweg twee smaken: de levens- en de schadeverzekeraars. Vaak zijn dit verschillende bedrijven, maar tegenwoordig ontstaat er meer overlap waarbij spelers beide producten aanbieden. Levensverzekeraars zoals Aegon keren geld uit bij overlijden, terwijl schadeverzekeringen uitkeren bij schade. Een ongevallenverzekering is dus in de meeste landen, waaronder Nederland, geen levens- maar een schadeverzekering. Levensverzekeraars specialiseren zich in het inschatten van de levensverwachting. Mensen die langer leven, betalen langer premie en kunnen dus ook bij een lagere premie winstgevend zijn. Schadeverzekeraars doen vergelijkbare berekeningen, maar dan voor andere producten zoals de inboedel- en autoverzekering.

Er zijn twee grote verschillen tussen levens- en schadeverzekeraars. Ten eerste kunnen levensverzekeraars klanten niet behouden na een claim. Daarnaast is de vaststelling van de schade veel eenvoudiger. Hierdoor komt bij levensverzekeraars nog meer de nadruk op de berekeningen te liggen. De periodes dat deze verzekeringen lopen zijn bovendien vrij lang, waardoor ook het verwachte rendement op de verzekering een belangrijke rol speelt. Hogere rentes zorgen voor hogere verwachte rendementen en dus kunnen verzekeraars lagere premies rekenen.

Flexibiliteit bij verzekeraars rond waardering bezittingen

Verzekeraars weten zelf het best hoe risicovol de producten zijn die ze verkopen. Toezichthouders controleren op de kapitaaleisen, maar verzekeraars beslissen zelf of ze producten aanbieden en tegen welke prijs. De verleiding bij verzekeraars is dan ook groot om uit te gaan van te hoge rendementen. Zo kunnen ze immers marktaandeel van concurrenten afpakken en de concurrentie is geneigd mee te gaan met met lagere prijzen.

De verliezen die voortvloeien uit deze rooskleurige voorspellingen worden meestal pas jaren later ontdekt, waarna de balans versterkt moet worden. Dit is een groot risico bij verzekeraars en daarom is het van groot belang dat het management op waarde wordt geschat. Het management van een verzekeraar is namelijk in staat het bedrijf er veel beter uit te laten zien dan het daadwerkelijk is.

Vertrouwen is voor verzekeraars heel belangrijk, want niemand sluit verzekeringen af bij een partij die failliet dreigt te gaan. Deze combinatie van vertrouwen en flexibiliteit bij berekeningen zorgt ervoor dat verzekeraars uit het niets kunnen omvallen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Delta Lloyd, dat in korte tijd veel van haar beurswaarde verloor en toen werd overgenomen door NN Group.

Het aandeel Aegon is duidelijk achter gebleven bij haar Europese concurrenten NN Group en Allianz Groep. Het Amerikaanse Met Life, dat groot is in Amerikaanse levensverzekeringen, doet het ook aanzienlijk beter. Dit komt deels door haar focus op levensverzekeringen en het hoge dividend. Toch blijven de prestaties van Aegon achter en dit helpt niet het vertrouwen in het management van Aegon te vergroten.

Koers aandeel Aegon

De koers van het aandeel Aegon is achtergebleven bij de concurrentie. Ook absoluut gezien zijn de recente resultaten niet om over naar huis te schrijven. Het stevige dividend helpt de pijn te verzachten. Toch doet het forse koersverlies in het laatste kwartaal van 2018 pijn. Sindsdien heeft het aandeel Aegon door de dalende Amerikaanse rente ook niet kunnen herstellen zoals veel andere aandelen. De laatste maand zit het aandeel echter wel weer in de lift en lijkt de weg omhoog weer gevonden.

Dividend aandeel Aegon

Het aandeel Aegon dividend is 6,4%. In tijden van extreem lage rentes is dat natuurlijk zeer aantrekkelijk voor investeerders die meer rendement willen. In het dividend van het aandeel Aegon zit ook nog een stijgende lijn. Zo werd in 2011 het Aegon dividend opnieuw ingesteld op € 0,10. In 2014 ging het aantal uitkeringen per jaar omhoog naar twee per jaar en werd daardoor ook het totale jaarlijkse dividend verdubbeld. Voor 2019 wordt een dividend van € 0,30 per aandeel verwacht, waarvan beleggers inmiddels al € 0,15 hebben ontvangen. Het Aegon dividend is echter nog lang niet op haar top van € 0,62 per jaar die het in 2008 was. De koers was echter in 2007 ook ruim 3 keer zo hoog dus het dividendrendement is op dit moment hoger dan voor de financiële crisis.

Waardering aandeel Aegon

De waardering van het bedrijf lijkt verder erg goedkoop met een verwachte koers-winstverhouding van 6,4. Daarnaast is het tastbaar eigen vermogen met € 9,33 per aandeel twee keer zo hoog als de aandelenprijs van € 4,52. De balans van Aegon is echter gevoelig voor economische schokken. Lagere aandelenkoers, lagere rentes en meer faillissementen kunnen de balans van Aegon onder druk zetten.

Een ander minpunt is de gebrekkige winst uit het Verenigd Koninkrijk. Aegon genereert er 30,8% van de omzet, maar slechts 6,1% van de winst. Aegon is vooral groot in de VS met levensverzekeringen. Dit segment is goed voor 45,9% van de omzet en maar liefst 58% van de nettowinst. Centraal & Oost Europa zijn klein maar opvallend winstgevend. Aegon heeft er maar 0,7% van haar bezittingen, maar weet toch 7,2% van de winst daar te behalen. De grote vraag is hoe goed de balans is. Een lage rente zorgt voor lagere rendementen en de vraag is of dit al voldoende is meegenomen in de berekeningen.

Anderzijds is een hogere rente positief voor Aegon wat nu al profiteert van de renteverhogingen in de VS. Historisch gezien heeft Aegon geprofiteerd van tijdige verkopen van probleemportefeuilles zoals de woekerpolissen aan Dexia. Nog steeds verkoopt Aegon risico’s door. Zo verkocht het bedrijf $ 700 miljoen aan verplichtingen met een verlies van $ 105 miljoen aan Scor SE. Het blijft dus onduidelijk hoeveel de verplichtingen van Aegon precies zijn en dat is dan ook de reden dat het aandeel op slechts 47% van haar boekwaarde verhandeld wordt.

Recente resultaten aandeel Aegon

Aegon presenteerde een nettowinst van € 1,819 miljoen over het jaar van 2018. Toch is het aandeel Aegon sinds de crash in december niet echt hersteld. Dit komt onder andere doordat de Fed en de ECB de rente langer laag gaan houden. Dit is negatief voor Aegon dat in de toekomst minder geld ontvangt voor haar beleggingen in vastrentende producten. De kapitaalbuffers daalden in de tweede helft van 2018 met 4% naar een solvabiliteit van 211%. De nettowinst was met € 1,8 miljard iets lager dan in 2017 toen een winst van € 2,0 miljard werd gerealiseerd.

Aegon is bezig met het afstoten van niet kernactiviteiten, een voorbeeld daarvan zijn de Tsjechische en Slowaakse activiteiten die werden overgedaan aan NN Group voor € 155 miljoen. Beleggers zijn tevreden dat Aegon zich op haar kerntaken richt, een eventuele overname van Vivat, dat nu nog onderdeel is van Anbang, had goed in dit plaatje gepast. Aangezien de overname het marktaandeel in Nederland vergroot en synergievoordelen kon opleveren. Dit lukte uiteindelijk niet want NN Groep was in samenwerking met Athora de winnaar van de biedingenstrijd en versterkt zodoende haar positie in Nederland

Welk advies geven analisten over het aandeel Aegon

Hier de analyses en advies van analisten over het aandeel Aegon. Analisten zijn positiever geworden over het aandeel Aegon. Van de 25 analisten die het aandeel volgen geven er negen het aandeel Aegon een koopadvies, 13 zijn neutraal over het aandeel Aegon en drie geven het advies om te verkopen. Er heeft duidelijk een verschuiving plaatsgevonden, waarbij het aantal keer dat een verkoopadvies werd gegeven daalde van 25% naar 12%. Tegelijkertijd steeg het aantal koopadviezen Aegon van 15% naar 36%.

De recente koersstijging heeft er echter voor gezorgd dat de koersdoel van Aegon met € 5,34, slechts 18,1% hoger ligt dan de huidige koers van het aandeel Aegon.

Conclusie

Verzekeraars hebben vaak een troebele balans en daardoor is vertrouwen in het management van groot belang. Het vertrouwen van beleggers in Aegon is duidelijk beperkt gezien de lage waardering. Mocht Aegon echter het vertrouwen terugwinnen, dan kunnen huidige beleggers in Aegon mooie rendementen tegemoet zien. De risico’s zijn echter dat de rente blijft zakken. Aegon is sowieso erg georiënteerd op de VS vergeleken met Nederlandse concurrenten. Dat zorgt ervoor dat de risico’s voor Aegon vooral zitten in een lagere Fed rente en meer faillissementen in de VS.

Het aandeel Aegon kopen bij LYNX?

Uiteraard kunt u bij LYNX het aandeel Aegon kopen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Aandeel Aegon

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27