Update: Goudprijs verwachting – Waar gaat de goudprijs heen?  

De goudprijs staat bekend als een veilige haven. Dit houdt in dat als een crisis uitbreekt, de goudprijs zou moeten stijgen.

Toch gebeurt regelmatig het tegenovergestelde.

In deze blog gaan wij kijken naar de vraag: waarom daalt de goudprijs in een crisis?

Als laatste sluit ik af met een beleggingstip.

Hoe reageerde de goudprijs tijdens de crisis van 2008?

2008 staat te boek als een crisis jaar. Lehman Brothers ging failliet en wereldwijd moesten banken worden gered door overheden. Hoe reageerde de goudprijs op de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig?

De goudprijs ging in zes maanden tijd met meer dan 25% onderuit. Hoe kan het dat de goudprijs zo hard onderuit ging, terwijl er zo veel ellende was op de wereld?

De belangrijkste reden dat de goudprijs een flinke tik krijgt in een crisis, is omdat de goudprijs een zeer liquide belegging is.

In een crisis hebben mensen normaliter meer geld nodig dan wanneer er geen crisis is. Dit komt óf doordat beleggers voor een crisis met teveel geleend geld hebben belegd óf doordat er inkomsten wegvallen.
Een crisis zorgt ervoor dat het onderpand van een gedeelte van de beleggersrekeningen die beleggen met geleend geld, daalt tot onder het niveau dat een broker als minimum heeft gesteld. De broker neemt dan contact op met de belegger. Dit is de zogeheten margin call.

De belegger krijgt dan de keuze om geld bij te storten, zelf beleggingen te verkopen of hij doet niets en de broker verkoopt zijn beleggingen totdat het onderpand weer groot genoeg is. Goud krijgt daardoor net als alle andere liquide beleggingen te maken met verkoopdruk. Koersen dalen, wat er weer voor zorgt dat andere beleggers een margin call krijgen.

Als de verkoopdruk groot genoeg is, verhoogt de beurs van Chicago (waar futures op goud genoteerd staan) de vereiste margin. Er is dan bijvoorbeeld geen $5244, maar $7000 margin per goudfuture verplicht op de beleggersrekening. Dat is helemaal niet vreemd, want dalende koersen zorgen voor meer onzekerheid. Onzekerheid zorgt voor grotere uitslagen, wat er weer voor zorgt dat als een trade een andere kant op gaat dan dat de belegger verwacht, de verliezen groter zullen zijn dan in omstandigheden met minder volatiliteit.

De beurs is verantwoordelijk voor iemand die niet meer aan zijn marginverplichtingen kan voldoen. Ter bescherming eist de beurs een hogere onderpand. Dit zorgt voor verplichte liquidaties van long posities, wat de goudprijs verder onder druk zet.

Margin calls in combinatie met de verhoging van de margins zorgen ervoor dat de goudprijs in een crisis de weg naar het zuiden kiest.

Deflatie

Zonder deze verplichte verkoopdruk kan de belegger zich afvragen of een crisis de juiste katalysator is om goud omhoog te krijgen. Goud heeft gedurende de afgelopen honderden jaren namelijk altijd zijn koopkracht behouden. Een bekende uitspraak is dat een man van een ounce goud altijd een maatpak kan komen.

Een crisis is per definitie deflatoir. Banken lenen minder eenvoudig geld uit, waardoor minder geld in het systeem komt. Veel bedrijven stoppen met investeringen. Dit veroorzaakt druk op de prijzen. Mensen raken hun baan kwijt en gaan daardoor minder consumeren. Dit zet ook weer druk op de prijzen. 

Als de waarde van het geld in een crisis stijgt (dat is immers deflatie), waarom zou u dan in goud gaan beleggen als bescherming tegen een crisis?

Beleggingstip; instapmoment goudprijs

Komt u bij dit artikel terecht tijdens een volgende crisis? De kans is dan groot dat verplichte verkopen en de daling van het prijspeil ervoor hebben gezorgd dat de goudprijs weer onder druk staat. Dit is een mooi koopmoment. Verplichte verkopen hebben er namelijk voor gezorgd dat de goudprijs te ver is gezakt. Bovendien zijn er bij een volgende crisis nog steeds centrale banken die een hekel hebben aan deflatie en er daarom alles aan doen om inflatie weer terug te krijgen. Deze stimuleringsmaatregelen, die op termijn inflatie veroorzaken, zijn op de lange termijn goed voor de goudprijs.

Wilt u meer weten over beleggen in goud via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in goud. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart