Waarom is het aandeel Aperam een goede investering?

Update 21 januari 2016: met opties inspelen op een koersstijging van het aandeel Aperam

De tijd dat de aandelen Aperam en ArcelorMittal rond dezelfde koers noteerden, is voorbij. Afgelopen jaar staan de prestaties van beide bedrijven zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Behoorde het aandeel Aperam tot een van de outperformers in de AMX-index, de prestaties van ArcelorMittal zijn al jaren in de onderste regionen van de AEX-index te vinden. Vanaf februari 2014 begonnen de koersen van beide bedrijven uit elkaar te lopen. Terwijl ik negatief ben over het aandeel ArcelorMittal, ben ik nog altijd positief over het aandeel Aperam.

Waarom ben ik positief over het aandeel Aperam?

  • In 2011 werd een fors bezuinigingsprogramma doorgevoerd dat nog altijd loopt. Het bedrijf heeft mede hierdoor een sterke balans met een relatief lage schuldpositie.
  • Het bedrijf haalt hoofdzakelijk haar omzet uit Europa.
  • Sinds vorig jaar wordt weer dividend uitgekeerd.
  • Het bedrijf laat zien zelfs onder moeilijke marktomstandigheden goed te kunnen presteren.

Aperam is de op vijf na grootste roestvaststaalproducent ter wereld. Na de afsplitsing in 2011 van ArcelorMittal is het aandeel genoteerd in Amsterdam. De activiteiten van Aperam zijn verdeeld over drie divisies. De twee grootste divisies zijn Stainless & Elecrical Steel en Services & Solutions. De eerste divisie houdt zich bezig met de productie van roestvast staal en is goed voor 47% van de omzet. Bij Solutions & Services wordt het roestvast staal verder bewerkt voor de klant, deze divisie is goed voor ruim 41% van de omzet.

Sterke balans en dividenduitkering bij het aandeel Aperam

In de tabel hieronder is duidelijk te zien dat de totale schuld van het bedrijf flink is afgenomen als gevolg van het in 2011 gestarte bezuinigingsprogramma. Dit was exact de reden die kredietbeoordelaar S&P vorige maand gaf om de rating van het bedrijf te verhogen van BB naar BB+, een sterke balans en sterke prestaties ondanks de moeizame marktomstandigheden.

Het bedrijf plukt hier nu de vruchten van en het aandeel heeft ondanks de dalende grondstofprijzen twee uitstekende jaren achter de rug. Door de sterke balans keert Aperam sinds vorig jaar weer dividend uit, wat het aandeel aantrekkelijk maakt voor komende jaren.

 Jaar (bedragen in miljoenen dollars)  2010   2011   2012   2013   2014   2015 
 Totaal schuld  1.832  1.125  1.042  982  733  487
 Marktkapitalisatie  –  1.103  1.175  1.445  2.321  2.333

 

Daarnaast haalt de onderneming haar omzet hoofdzakelijk uit Europa. Voor komende jaren wordt Europa gezien als groeimotor van de wereldeconomie, dus zie ik dit als een positief punt. De omzet die in het momenteel kwakkelende Azië wordt behaald is daarentegen beperkt.

 Omzet behaald uit regio   2014 
 Europa   62,30%
 Amerika   31,20%
 Azië en Afrika   6,50%

 

Op de huidige koers geeft het aandeel een jaarlijks dividendrendement van 1,1%. Gezien de sterke balans en de verwachting dat de winst weer stijgt komende jaren, zou dit dividend verhoogd kunnen worden. Uiteraard heeft dit dan een positieve invloed op de koers van Aperam.

 2012  2013  2014  2015  2016  2017
 Netto winst (in miljoenen dollars)    -94,5  -95,7  135,6  173,3  251,1  311,4

 

Koopjesjagen na daling aandeel Aperam

Ik zie Aperam als een mooi aandeel om te kopen na de huidige afstraffing. Het bedrijf heeft afgelopen jaren goed gepresteerd, zelfs in moeilijke marktomstandigheden. Het feit dat het bedrijf weer dividend uitkeert, maakt het een mooi aandeel om in portefeuille te hebben.

Ondanks dat ik fundamenteel gezien positief ben over het aandeel Aperam, denk ik dat op basis van technische analyse dit nog niet het juiste koopmoment is. In de grafiek hieronder is te zien dat het aandeel net neerwaarts uit een 3-maands trendkanaal is gebroken. Daarnaast bevindt het aandeel zich technisch gezien nog in een negatieve trend, waardoor neerwaartse koersdruk verwacht mag worden.

Ik volg het aandeel Aperam komende dagen op korte voet. Mocht de koers mijn koopniveau van € 26 bereiken, dan kom ik graag bij u terug met een manier om in te spelen op een koersstijging. Uiteraard bestaat de kans dat de koers dit niveau niet gaat bereiken. Mocht ik eerder een bodem zien ontstaan of de huidige steile trend wordt opwaarts gebroken waardoor een koopkans ontstaat, stap ik in en kom ik bij u terug.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker