Artikel laten voorlezen
Na in het vorige artikel kort kennis gemaakt te hebben met de man James O’Shaughnessy, komt in dit artikel vooral de handelswijze van de beleggingsgoeroe naar voren. Na het lezen van dit artikel kunt u zelfstandig de verschillende strategieën van O’Shaughnessy in de praktijk brengen. Waar de meeste goeroes vooral gefocust zijn op één manier van beleggen, splitst O’Shaughnessy zijn portefeuilles in tweeën:

  • Een groeiportefeuille (Cornerstone Growth)
  • Een waardeportefeuille (Cornerstione Value)

Doordat beide portefeuilles erg van elkaar verschillen (de correlatie tussen de portefeuilles is laag) kan een combinatie van beide portefeuilles u mooie resultaten opleveren.

De selectiecriteria

Beide portefeuilles kennen één gezamenlijk kenmerk: posities voor de lange termijn. Hij is een trouw aanhanger van de uitspraak: “Hoe meer je koopt en verkoopt, des te slechter worden de beleggingsprestaties.” Daarentegen is hij niet zo loyaal als Buffett, die bedrijven oneindig aanhoudt. O’Shaughnessy wijzigt zijn portefeuille ongeveer één keer per jaar.

Laten we nu voor beide portefeuilles kort kijken naar de redelijk eenvoudige selectiecriteria van O’Shaughnessy.

Cornerstone Growth:

  • Marktkapitalisatie van minstens $ 150 miljoen.
  • Winst per aandeel moet de afgelopen 5 jaar ieder jaar zijn toegenomen.
  • Koers-omzetratio moet lager zijn dan 1,5.
  • Relatieve Sterkte Indicator (RSI): van de aandelen die aan de eerste drie criteria voldoen, worden de 50 aandelen met de grootste RSI gekozen.

Cornerstone Value:

  • Marktkapitalisatie van minstens $ 1 miljard.
  • Cash flow per aandeel moet hoger liggen dan het marktgemiddelde.
  • Het aantal uitstaande aandelen moet het marktgemiddelde overstijgen.
  • Omzet van afgelopen maanden moet minsten 1,5 keer het marktgemiddelde zijn.
  • Aandelen die voldoen aan de vier eerder genoemde criteria worden gerangschikt op dividendrendement. De 50 aandelen met het hoogste dividendrendement worden vervolgens geselecteerd.

Kort samengevat zoeken we bij de ene portefeuille naar snelle groeiers en bij de andere naar een gevestigd aandeel met een zo hoog mogelijk dividend. Dit deed ik ook voor dit artikel. Ik ging op zoek naar één in potentie snelle groeier en één gevestigd aandeel.

Voor het groeiaandeel kwam ik al snel terecht op Thor Industries. Niet alleen O’Shaughnessy heeft deze op zijn verlanglijstje staan, ook bij Zweig, Fisher en Lynch komt het aandeel uitstekend uit hun zoekcriteria.

Het gevestigde aandeel kwam enigszins verrassend naar boven. Terwijl ik op de criteria van een groeiaandeel zocht, kwam het aandeel Kroger naar boven. Kroger voldoet zowel aan de criteria van de groeiportefeuille als de criteria van de waardeportefeuille. Er kan dus toch enige correlatie ontstaan tussen beide portefeuilles.

Thor Industries

Thor Industries, opgericht in 1980, is een producent van luxe campers en caravans. Waar we bij de snelle groeiers vaak vooral IT- of biotechnologische aandelen zien, weet Thor Industries zich in een kapitaalintensief marktsegment knap in dit rijtje te werken. In 2006 en 2007 deed het aandeel al een eerste poging om een flinke koerswinst bij te schrijven. Helaas hield deze stijging niet lang stand. Tussen 2009 en 2013 vond het aandeel zijn weg weer naar boven en sindsdien beweegt het aandeel binnen een bandbreedte tussen de $ 48 en $ 65.

Volgens de selectiecriteria van O’Shaughnessy ziet het aandeel er erg goed uit. Een verdere beweging naar boven lijkt in het verschiet te liggen. Bijkomend voordeel, het aandeel betaalt momenteel ieder kwartaal $0,30 aan dividend uit. Een jaarlijks dividend van $1,20 mag zeker niet buiten beschouwing gelaten worden voor uw resultaat. Kijkend naar de selectiecriteria van O’Shaughnessy zien we het volgende:

Criterium Minimumeis Thor Industries
Marktkapitalisatie $ 159 miljoen $ 2,9 miljard
Winst per aandeel Afgelopen 5 jaar ieder jaar groei $ 1,66 $ 2,08; $ 2,86; $ 3,29; $ 3,79;
Koers/Omzet < 1,5 0,7
RSI Bij de top van de markt 62

Aan de eerste drie criteria wordt ruimschoots voldaan, alleen de RSI is door de gedaalde koersen van de laatste dagen wat aan de lage kant. Daar hebben de andere aandelen die vorige week nog in de top 50 van hoogste RSI’s ook last van gehad. Mede door de steun van de andere goeroes en het hoge dividend lijkt het aandeel daarentegen een goede keuze voor het eerste aandeel van uw O’Shaughnessy portefeuille.

Kroger

Zoals hiervoor al gezegd, zou Kroger volgens de criteria niet misstaan in het lijstje groeiaandelen. Als we de ontwikkeling van het aandeel Kroger in 2015 naast die van de S&P 500 leggen, dan zien we een verschil van maar liefst 30% in het voordeel van Kroger. Een uitstekend jaar, waar ze zelfs in het begin van het jaar, toen de S&P nog steeg, al van de index wegliepen.

Uiteraard mogen we de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten die al bestaat sinds 1883 niet tot de groeiaandelen rekenen. Meer gevestigd dan Kroger zal je ze niet snel tegen komen. Kroger bewijst dat het zijn goede naam keer op keer weer waar weet te maken. Al 5 jaar lang weet het aandeel bijna alleen maar te stijgen. Naast deze koersstijging weet het bedrijf zelfs bijna ieder jaar zijn dividend te verhogen. Inmiddels betaalt het aandeel $ 0,105 dividend per kwartaal.

Laten we even kijken naar de selectiecriteria van O’Shaughnessy voor Kroger:

Criterium Minimumeis Kroger
Marktkapitalisatie $ 1 miljard $ 39,6 miljard
Cashflow per aandeel Hoger dan marktgemiddelde ($ 1,75) $ 4,16
Uitstaande aandelen Meer dan marktgemiddelde ($ 638 miljoen) $ 979 miljoen
Omzet afgelopen maanden boven marktgemiddelde Hoger dan marktgemiddelde ($ 21 miljard) $109 miljard
Dividendrendement Bij de top van de markt 1.03%

Hiermee voldoet Kroger ruimschoots aan alle criteria. Dit is ook niet heel vreemd te noemen, want Kroger is marktleider in supermarktketens en staat achter Wal-Mart op nummer twee als het gaat om detailhandel

Het lijkt er op dat het aandeel Kroger voorlopig nog niet klaar is met zijn weg naar boven. Het is lang geleden dat we een langdurige tegenvallende beweging hebben gezien voor Kroger. Helaas geldt ook hier het cliché: ‘succes uit het verleden geeft geen garantie voor de toekomst’.

Met de eerste twee aandelen voor uw O’Shaughnessy portefeuille heeft u een eerste stap in de richting van het handelen volgens O’Shaughnessy gezet. Mocht u zich nog verder willen verdiepen in de handelswijze van deze goeroe, dan raad ik u aan zijn boek ‘What works on Wall Street’ te lezen. Voor de rest hoop ik dat u weer een stapje verder kunt in uw ontwikkeling als belegger. Leren van de beste in het vak is nooit verkeerd.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.