Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call – het beursnieuws van vandaag

Dagelijks verzorgen Wubbe Bos en Justin Blekemolen, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws vandaag.

LYNX Beursnieuws per e-mail: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis LYNX Beursupdate e-mailservice: aanmelden beursupdate.

Groene futures na dieprode coronadip

De aandelenbeurzen zijn gisteren wereldwijd met dieprode cijfers gesloten. De afgelopen weken hebben beleggers het virus blijkbaar toch onderschat. Het coronavirus grijpt snel om zich heen en de besmettingen in landen buiten Azië nemen eveneens toe. De afgelopen dagen maakte de regering van Italië ook ruim 220 besmettingen en 5 doden bekend. Het virus lijkt zich dus nu ook in Europa te verspreiden. Er is nog altijd geen vaccin en door de lange incubatietijd is het erg lastig om het virus te bestrijden.

De virusvrees zorgde gisteren voor een daling van maar liefst 3,35% tot 3.225 punten voor de S&P 500. De Nasdaq Composite zakte zelfs met 3,71% tot een stand van 9.221 punten. Zo een forse daling hebben we lang niet gezien. De stijging van de VIX tot boven de 25 laat zien dat de paniek er goed in zit. Beleggers vluchtten massaal in goud dat gedurende de ochtend een piek bereikte van $ 1693. Inmiddels is de goudprijs weer teruggezakt tot een koers van $ 1638. Obligaties waren eveneens in trek, waardoor de Amerikaanse 10-jaars rente is teruggezakt tot 1,40%. De Nederlandse 10-jaars rente daalde tot -0,40% en de vergoeding voor een Duitse 10-jaars staatslening daalde tot -0,48%.

Enorm veel bedrijven zullen geraakt worden door het caronavirus. Het grootste probleem ligt uiteraard in China, waar veel Westerse bedrijven hun goederen laten produceren. Ook luchtvaartmaatschappijen worden uiteraard hard getroffen. De aandelen van vliegmaatschappijen als American Airlines, Southwest Airlines, Delta Air Lines en United Airlines verloren tot wel 8,5% aan waarde. Ook de Europese maatschappijen Air France-KLM(-8,68%) en Easyjet (-16,67%) moesten het ontgelden. Als meer landen getroffen worden door de uitbraak, kan het zomaar zijn dat de EU een vliegverbod invoert. Veel landen vliegen al weken niet meer richting China.

Japanse beurs onderuit

De Japanse beurs bleef op maandag gesloten vanwege de viering van de verjaardag van de nieuwe Japanse keizer Naruhito. Vannacht kon de Nikkei 225-index dus pas reageren op de bewegingen elders op de wereld. De beurs in Tokio eindigde met een verlies van 3,3% op 22.605 punten. Aandelen gingen over een breed front omlaag, maar Japanse exportbedrijven hadden ook nog eens last van de duurder wordende yen. De Japanse yen nam ruim 1% in waarde toe, doordat deze in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien.

Buy the dip?

Veel beleggers vragen zich uiteraard nu af of deze correctie gebruikt moet worden om bij te kopen of dat dit slechts het begin is van een veel grotere correctie. Vooralsnog lijken we in ieder geval niet direct door te zakken. De futures wijzen op een flink herstel bij opening. De AEX future staat 0,52% hoger op ruim 596 punten en de DAX-index lijkt 0,77% hoger te gaan openen. De futures in de VS laten gedurende de ochtend zelfs winsten zien van 0,90% voor de S&P 500 tot 1,47% voor de Nasdaq.

Goed om te onthouden is in ieder geval dat het coronavirus een tijdelijk iets is. Waarschijnlijk komt er vroeg of laat een vaccin en overheden treffen overal ter wereld serieuze maatregelen om het virus in te dammen. Bovendien is het overlijdingspercentage met circa 2% veel lager dan bij andere eerdere epidemieën. De lagere winsten van bedrijven zijn dan uiteraard ook tijdelijk. Hoe lang het precies gaat duren is natuurlijk wel lastig in te schatten.

De AEX-index heeft gisteren een belangrijk steunniveau getest. Vanaf hier kan de index een herstel inzetten. De knal omlaag heeft voor een enorm gat op de grafiek gezorgd. Deze gaps worden doorgaans vroeg of laat geheel of gedeeltelijk weer opgevuld. Ik verwacht dat het ook dit keer weer gaat gebeuren. U moet dan wel rekening houden met de weerstand op 603 (onderkant gap) en circa 613 punten (bovenkant gap). De volledige technische analyse leest u hier: Technische analyse AEX – AEX-index valt terug naar belangrijke steunzone

Financiële Agenda

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

LYNX Morning Call

Laatste beursnieuws vandaag

In de LYNX Morning Call blikken we terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws in uw mailbox

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan voor onze gratis LYNX Beursupdate e-mailservice.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX.

Met deze e-mailservice bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker