Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call - het beursnieuws van vandaag

Dagelijks verzorgen Wubbe Bos en Justin Blekemolen, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws vandaag. LYNX Beursnieuws app: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis Whatsapp service: aanmelden beursupdate app.

Gevolgen handelsoorlog worden zichtbaar

Voor beleggers blijft het balanceren tussen hoop en vrees. De ene dag leek een handelsdeal dichtbij, en een dag later bleken de verschillen toch weer te groot. Voor nu is er weinig hoop. De gesprekken zijn voorlopig gestaakt en de handelsoorlog is officieel geëscaleerd. Beide landen hebben importheffingen recentelijk verhoogd. Een ‘ruzie’ tussen twee grootmachten die nu al ruim 1 jaar duurt, en niemand die daar beter van wordt. Hoewel Trump denkt van wel, zien we toch keer op keer dat ook Amerikaanse bedrijven juist last hebben van de maatregelen. De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Shanghai en Beijing hebben een enquête laten invullen door 250 Amerikaanse bedrijven die gevestigd zijn in China. Uit het onderzoek bleek dat 74,9% van de bedrijven negatieve gevolgen ondervinden van de handelsoorlog.

Zo’n 20% zegt ook last te hebben van strengere inspecties en een langer durend inklaringsproces. De hogere productiekosten zou ook tot minder vraag naar producten leiden. Circa 33% van de respondenten zegt investeringen uit te stellen. Het uitstellen van investeringen leidt uiteindelijk tot economische stilstand. Dat zien we al terug in Japan bijvoorbeeld, waar de export voor de 5e maand op rij kromp. De export naar de belangrijke handelspartner China nam met 6,3% af, waarbij de verscheping van apparatuur voor halfgeleiders de scherpste daling liet zien. De gevolgen van de handelsoorlog worden hier duidelijk zichtbaar.

Apple boycot

Zoals u ziet, terecht of niet, begint China nu Amerikaanse bedrijven te dwarsbomen. Ook het Chinese volk lijkt achter hun leiders te gaan staan. Op sociale media roepen Chinese burgers zelfs op om Apple te boycotten en achter het Chinese telefoonmerk Huawei te gaan staan. Het bedrijf is in de VS op de zwarte lijst belandt, omdat de VS denken dat Huawei haar producten worden gebruikt voor spionage doeleinden. Gisteren bleek dat het verbod met 90 dagen werd uitgesteld, om redelijk vage redenen. Hoogstwaarschijnlijk is het uitstel nodig om contractuele verplichtingen na te komen. Daarnaast geeft het Huawei de tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen.

Technisch herstel

Het uitstel was gisteren genoeg reden voor beleggers om opgelucht adem te halen. De beurzen lieten een mooi herstel zien, de S&P 500 steeg met 0,85% tot 2.864 punten. Hoewel het uitstel tijdelijk is, wisten de techfondsen al helemaal te profiteren van het nieuws. De Nasdaq-100 steeg 1,01% tot 7.451 punten. Als we naar de grafiek van de S&P 500 kijken heeft het herstel van gisteren weinig betekenis. De afgelopen 9 handelsdagen is de beurs eigenlijk weinig opgeschoten. De S&P 500 stabiliseert boven de steun rond 2.815 punten. Een doorbraak hieronder zal verdere dalingen uitlokken.

Gevolgen voor Europa

Wat zijn de gevolgen van de handelsoorlog voor Europa? Uiteraard zullen wij er minder last van hebben. Op de beurs zullen we ook minder merken van de handelsoorlog tussen de VS en China althans. Er zijn echter ook al geruime tijd verhoogde importtarieven op staal en aluminium en deze aandelen zijn het afgelopen jaar dan ook fors gedaald. In Duitsland hebben vooral de autobedrijven last van de handelsoorlog, waardoor de Duitse beurs het al tijden slechter doet dan andere beurzen.

De CEO van Tencent zei vannacht in een interview aan te kijken of de handelsoorlog veranderd in een tech-oorlog. Hij doelt hiermee op het feit dat Huawei op de zwarte lijst staat, waardoor technologie ineens centraal staat in de handelsruzie. De VS hebben eerder in de onderhandelingen vaak gewezen op technologieën en het intellectueel eigendom. In Europa kunnen we ook hinder ondervinden van deze ruzie, zo zou het 5G-netwerk eventueel vertraging kunnen oplopen. De AIVD doet tenslotte ook onderzoek naar spionage van Huawei. Op de beurs hebben we niet zoveel technologiebedrijven als in de VS, maar toch kunnen bedrijven als ASML en Infineon Technologies hard geraakt worden.

Europa lager van start

Voorbeurs zie ik de futures langzaam in het rood zakken. De AEX gaat openen met een verlies van 0,15% op 552,33 punten. De Duitse future staat 0,07% lager op 12.135 punten. De futures in de VS staan met een min van 0,24% nog wat dieper in het rood. Enkele leden van de ECB zullen vandaag spreken, waaronder president Draghi. Wellicht dat zijn woorden nog voor wat beweging gaat zorgen. Vanavond om 20:00 uur krijgen we inzicht in de notulen van de laatste vergadering van de Fed.

Financiële agenda

01:50 JPY Handelsbalans
01:50 JPY Export
03:30 JPY BoJ-lid Harada spreekt
07:00 VS FOMC-lid Bullard spreekt
09:00 EUR ECB President Draghi spreekt
11:30 EUR Praet van de ECB spreekt
11:40 DE 10-jaars Bund veiling
16:10 VS FOMC-lid Bostic spreekt
20:00 VS FOMC-notulen

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

LYNX Morning Call

Laatste beursnieuws vandaag

In de LYNX Morning Call blikken we terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws app

Wilt u realtime op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan voor de LYNX Beursnieuws app, onze gratis beursupdate WhatsApp service.

’s Ochtends ontvangt u een WhatsApp bericht met het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. ’s Middags voor de openingsbel in de VS ontvangt u een update met het laatste beursnieuws vandaag, koersinformatie en de verwachte opening in de VS.

Met de LYNX Beursnieuws app bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .