Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call - het beursnieuws van vandaag

Dagelijks verzorgen Wubbe Bos en Justin Blekemolen, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws vandaag. LYNX Beursnieuws app: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis Whatsapp service: aanmelden beursupdate app.

Sterk begin AEX & mogelijke kansen na harde afstraffing energie aandelen

Vrijdag lieten de beurzen een sterk herstel zien. De onrust was afgelopen week groot, maar op de laatste dag van de week schoten de indices omhoog. De S&P 500 won 1,44% en kwam uit op 2.889 punten. Het leek wel of de beurzen op de dag dat de maandopties expireerden omhoog moesten, want na een korte stevige stijging bleven de beurzen vlak. De NASDAQ profiteerde ook van dit positieve sentiment en sloot 1,67% hoger en sloot op 7.896 punten.

Wat in alle onzekerheid nog regelmatig vergeten wordt is dat zelfs na een aantal onrustige weken de NASDAQ dit jaar nog steeds staat op een winst van 19%. Ook de S&P 500 doet het met een winst van 15,2% uitstekend. Wel zijn er grote verschillen te vinden, waarbij vooral cyclische aandelen lastig herstellen en beleggers bang zijn voor een mogelijke recessie.

Vandaag lijkt opnieuw een mooie beursdag te worden met koerswinsten in Azië en een S&P 500 future die een winst van 0,54% aangeeft. De VIX die de volatiliteit aangeeft blijft met 18,5 nog steeds hoog. Wanneer we naar de grafiek kijken is dit ook niet zo vreemd, want de afgelopen tijd worden er vaak grote koersuitslagen neergezet.

Problemen General Electric

Vrijdag zagen we een zeer sterk herstel bij General Electric. General Electric was de sterkste stijger in een herstellende markt. Op donderdag had het aandeel echter ook zeer veel verloren. Beschuldigingen van fraude zette de koers toen zwaar onder druk. General Electric heeft tot de financiële crisis zich steeds mee toegelegd en financiële producten. De afbouw daarvan verloopt traag. Het bedrijf is door deze financiële bezittingen en lasten zeer moeilijk te doorgronden en ook het bedrijf zelf heeft pas laat bepaalde lijken in de kast ontdekt. De grootste onzekerheid zit hem vooral bij de in het verleden afgesloten verzekeringen. Hiervoor is al geld ontvangen, maar de kosten zijn in het verleden te rooskleurig voorgeschreven. General Electric heeft hier extra geld voor uit moeten trekken.

Een ander probleem is dat de industriële activiteiten niet naar behoren produceren. Zowel de vraag naar turbines als vanuit de olie- en gasindustrie blijft achter. De luchtvaart divisie, die onder andere vliegtuigmotoren maakt. presteert echter wel goed. Ook de divisie die zich richt op gezondheidszorg produceert gezonde winsten. Enkel de divisie voor luchtvaart en gezondheidszorg zijn al meer waarde dan de marktwaarde van General Electric. Het probleem is echter dat de waarde van sommige andere activiteiten mogelijk negatief is. Gecombineerd met de nettoschuld van $ 78 miljard is het risico echter relatief groot en past het totaal niet bij het risicoprofiel dat veel beleggers op dit moment hebben.

Herstel in Europa zet door

Voorbeurs staan de indices in Europa aanzienlijk hoger. De AEX staat voorbeurs op een winst van 0,71% en 546 punten. De DAX staat voorbeurs 0,69% hoger op 11.643 punten. Het enthousiasme in Europa wordt mede veroorzaakt door de hogere koersen in Azië. Daar zijn de beurzen al open en staat de Hang Seng uit Hongkong 2,19% hoger op 26.298 punten. In Japan stijgen de beurzen met 0,79% nadat de cijfers over de handel meevielen. De import daalde met 1,2%, terwijl de export met 1,6% afnam. Dit was echter een stuk beter dan de -2,3%, waar analisten rekening mee hadden gehouden.

Opvallend is wel dat de handelsbalans in Japan daardoor een tekort laat zien van 250 miljard yen. De tijden van grote Japanse overschotten op de handelsbalans lijken daarmee voorlopig voorbij. Deze overschotten zijn sinds 2012 juist vooral te vinden op de handelsbalans van Europese landen.

De AEX is in deze correctie een stuk verder weggezakt dan de S&P 500. De AEX lijkt met een hogere opening de gaten in de grafiek te vullen. Mocht ook het bovenste gat gevuld worden, dan is de vorige top boven de 580 punten opeens niet meer zover weg.

Check wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen in ons uitgebreide overzicht. Naast de datum vindt u ook de verwachting en de actuele winst per aandeel per bedrijf.

Financiële agenda

01:50 JPY – Export
01:50 JPY – Handelsbalans
11:00 EUR – Consumentenprijsindex (CPI)

Bekijk hier de beursagenda van deze en volgende week.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

LYNX Morning Call

Laatste beursnieuws vandaag

In de LYNX Morning Call blikken we terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws app

Wilt u realtime op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan voor de LYNX Beursnieuws app, onze gratis beursupdate WhatsApp service.

’s Ochtends ontvangt u een WhatsApp bericht met het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. ’s Middags voor de openingsbel in de VS ontvangt u een update met het laatste beursnieuws vandaag, koersinformatie en de verwachte opening in de VS.

Met de LYNX Beursnieuws app bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27