Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call - het beursnieuws van vandaag

Dagelijks verzorgen Wubbe Bos en Justin Blekemolen, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws vandaag. LYNX Beursnieuws app: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis Whatsapp service: aanmelden beursupdate app.

Fed-notulen tonen verdeeldheid over beleidsrente van de VS

De beurzen blijven naar richting zoeken. Na een zwak slot op dinsdag zijn de aandelenmarkten gisteren juist weer hoger gesloten. De breed samengestelde S&P 500 index sloot 0,82% hoger op 2.926,82 punten. De technologiebeurs, de Nasdaq Composite, wist 0,90% bij te schrijven en eindigde de dag op ruim 8.020 punten. De markten keken vooral uit naar de Fed-notulen die gisterenavond om 20:00 zijn gepresenteerd. Vlak voor het vrijkomen van de notulen liet de Amerikaanse president uiteraard weer van zich horen. Donald Trump blijft hameren op meer renteverlagingen om zo de concurrentiepositie van de VS te verbeteren. In latere tweets wees hij ook op de sterke dollar die de export van de VS bemoeilijkt.

Uit de notulen bleek dat er verdeeldheid heerst onder de leden van de Federal Reserve. Vorige maand verlaagde de Fed de beleidsrente met 25 basispunten. Enkele Fed leden hadden echter liever een verlaging van 50 basispunten gezien en een aantal leden had liever geen verlaging gezien. De indices reageerden nauwelijks, maar de obligatiemarkten zagen wel beweging. De vergoeding op 2-jarig staatspapier schoot zelfs weer even boven die van de Amerikaanse 10-jaars lening, waarmee de eerder veel besproken en gevreesde inverse yieldcurve(omgekeerde rentecurve) weer even op de borden verscheen.

Hiermee gaven de markten een duidelijk signaal af richting de Fed. De markt had duidelijk op meer gehoopt en dat zagen we de afgelopen tijd al terug in de Fed funds futures. Deze future laat zien dat de markt een rente verwacht van 1,5% aan het einde van 2019, 3 verlagingen dus. De markt verwacht dan ook, ondanks de terughoudendheid van de Fed, een tweede renteverlaging in september. Die kans daarop wordt zelfs op bijna 100% geschat.

Tijdens de renteverlaging vorige maand wees de Fed op de onzekerheden rond de handel, een afkoeling van de wereldeconomie en een inflatie van onder de 2%. Destijds noemde Jerome Powell de renteverlaging nog een ‘midcycle adjustment’, maar dat geloven de markten al lang niet meer. Sommige leden uitten hun zorgen over de rentecurve en de afkoeling van de wereldeconomie. Maar andere leden wijzen juist op de sterke economische cijfers in de VS.

Vorige week bleek nog dat de inflatie tegen de verwachting in was gestegen. De consumentenuitgaven, die verantwoordelijk zijn voor 70% van de Amerikaanse economie, bleken tijdens de laatste cijfers ook te stijgen. Wel daalde het consumentenvertrouwen naar het laagste niveau van 2019, door de onzekerheid die de handelsoorlog met zich mee brengt. De Amerikaanse economie groeide met 2,1%, wat overigens wel lager was dan de 3,1% van het 1e kwartaal van 2019. Trump heeft echter de verhoging van de handelstarieven tot het einde van 2019 uitgesteld, waardoor het belangrijke ‘shopping season’ niet in gevaar komt.

De Fed moet beslissen of het enkel naar de eigen economische cijfers kijkt  of de gehele wereldeconomie meeneemt in het monetaire beleid. Trump ziet graag dat laatste, om de Amerikaanse economie nog beter te laten presteren. Wellicht dat we aankomende vrijdag weer meer te weten komen wat er speelt in het hoofd van de Fed-president. Op vrijdag zal Jerome Powell speechen tijdens de conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole.

Chinese munt devalueert verder

Eerder deze week maakte China de nieuwe prime rate bekend waarmee de markt meer invloed krijgt op de rentestanden in het land. De prime rate is de rente die staatsbanken rekenen aan de meest kredietwaardige klanten. In het nieuwe systeem krijgt de rente meer bewegingsruimte en dit zorgt naar verwachting voor een lagere rente. Ondertussen blijft de PBOC de chinese munt verder verzwakken. De yuan bereikte vannacht het laagste punt sinds 2008. Het IMF greep deze gelegenheid aan om in een blog te schrijven dat een devaluatie van een munt niet de problemen van een land zullen oplossen. De devaluatie zou bovendien de andere (omringende) landen schaden en dat is volgens het IMF niet de gewenste situatie.

De Japanse Nikkei en de binnenlandse Shanghai index bleven dichtbij huis. In Hong Kong dook de Hang Seng Index wel weer met 0,90% onderuit. De demonstraties beginnen hun tol te eisen, niet alleen zijn de huizenprijzen met 10% gezakt. Vliegmaatschappij Qantas Airways liet weten dat het aantal passagiers met 10% is afgenomen.

Europa begint lager

De beurzen in Europa gaan een lagere opening tegemoet. Beleggers zullen nakauwen op de Fed-notulen en verwerken kwartaalcijfers van individuele bedrijven. In de loop van de ochtend krijgen we cijfers over de Duitse en Europese economie te verwerken. In de middag krijgen we de inkoopmanagersindex cijfers vanuit de VS. En ook het consumentenvertrouwen uit de EU staat op de agenda. Verder kijken beleggers uit naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole die morgen van start gaat.

De AEX-index is stevig opgeveerd vanaf de steun rond de 534 punten. Toch lukt het nog niet om goed boven de 550 punten heen te breken. Als dat lukt mag een groter herstel richting de 560-565 punten worden verwacht.

Check wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen in ons uitgebreide overzicht. Naast de datum vindt u ook de verwachting en de actuele winst per aandeel per bedrijf.

Financiële agenda

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

LYNX Morning Call

Laatste beursnieuws vandaag

In de LYNX Morning Call blikken we terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws app

Wilt u realtime op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan voor de LYNX Beursnieuws app, onze gratis beursupdate WhatsApp service.

’s Ochtends ontvangt u een WhatsApp bericht met het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. ’s Middags voor de openingsbel in de VS ontvangt u een update met het laatste beursnieuws vandaag, koersinformatie en de verwachte opening in de VS.

Met de LYNX Beursnieuws app bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27