Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call – het beursnieuws van vandaag

Dagelijks verzorgen Wubbe Bos en Justin Blekemolen, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws vandaag.

LYNX Beursnieuws per e-mail: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis LYNX Beursupdate e-mailservice: aanmelden beursupdate.

Nieuw coronavirus zet koersen van aandelen lager & 117 miljardairs in Davos

De beurzen op Wall Street bleven gisteren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. Op deze nationale feestdag eren zij de Amerikaanse dominee en politiek activist Martin Luther King.

Op de eerste handelsdag van de week staan de futures in New York fors lager. Dat is wellicht even schrikken na al die stijgingen. De rode koersen zijn komen overwaaien uit China. Daar is een vierde dode gevallen door een nieuw coronavirus dat is ontstaan in de Chinese miljoenenstad Wuhan.  Het virus is verwant aan het SARSvirus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste. Het virus is overdraagbaar van mens tot mens en beleggers beginnen zich zorgen te maken.

In 2003 zakten de koersen tijdens de SARS epidimie flink. Vannacht ging de koers van Japan Airlines met ruim 3% onderuit, omdat beleggers vrezen dat mensen minder gaan reizen. De makers van luchtreinigers en andere beschermingsproducten zoals mondmaskers gingen juist de lucht in. Azearth (3161) schoot met meer dan 16% omhoog en Airtech Japan (6291) sloot 8% hoger. De Japanse beurs, de Nikkei 225 index, sloot 0,91% lager op 23.864 punten. De Chinese beurzen gingen eveneens hard omlaag. De Shanghai index noteert momenteel ruim 1,4% lager terwijl de Hang Seng index in Hongkong zelfs 2,60% verloor. Kredietbeoordelingsbureau Moody’s verlaagde ook nog eens de kredietrating voor de stadstaat vanwege de aanhoudende protesten in de stad.

117 Miljardairs in Davos

Volgens Bloomberg zijn er 117 miljardairs aanwezig tijdens het World Economic Forum in Davos. Ruim 3000 CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten zullen daar 5 dagen lang discussieren over mondiale vraagstukken. Opmerkelijk genoeg komen uit de financiele wereld de meeste deelnemers. Volgens een nieuw rapport dat tijdens het evenement wordt gepresenteerd, dreigt een globale ramp als de mensheid de hulpbronnen van de aarde blijft behandelen alsof ze oneindig zijn. De onderzoekers stellen dat momenteel slechts 8,6% van de grondstoffen wordt hergebruikt. Dat percentage neemt bovendien ook nog eens af.

De schaarste van deze grondstoffen zorgt bovendien voor enorme prijsstijgingen. Nu gondstoffen als kobalt, lithium en palladium steeds meer gebruikt worden in de auto-industrie, ontstaat er een ware run op deze relatief zeldzame producten. De afgelopen tijd is palladium veel in het nieuws, de koers gaat als een raket omhoog. Er is al ruim 8 jaar een tekort aan deze grondstof, die in driewegkatalysatoren wordt gebruikt. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ervoor zorgt dat giftige en schadelijke gassen zoveel mogelijk uit de uitlaatgassen worden verwijderd. Later vandaag verschijnen er twee artikelen in het LYNX Kennisportaal waar de ontwikkelingen van palladium uitgebreid worden besproken. Houd het Kennisportaal dus in de gaten!

Christine lagarde ook in Oost-Zwitserland

Uiteraard is ECB-president Christine Lagarde ook aanwezig in het skidorpje. Zij zal op donderdag waarschijnlijk verslag doen vanaf het WEF. Mogelijk vertelt zij dan meer over haar plannen om het monetaire beleid een nieuwe lik verf te geven. Analisten denken dat zij wellicht iets gaat veranderen aan de manier waarop de inflatie momenteel gemeten wordt. Een andere mogelijkheid is dat de Europese centrale bank met een nieuw inflatie target komt, dat meer van deze tijd is. We zullen het donderdag horen tijdens de tweede persconferentie van mevrouw Lagarde.

Europa start lager

De Europese beurzen gaan lager van start. De futures staan tot een half procent lager. Wellicht dat het coronavirus een correctie gaat inzetten op de beurzen. Gisteren besprak ik in mijn wekelijkse TA rubriek al enkele verzwakkingen op de AEX-index. Die analyse kunt u hier teruglezen: Technische analyse AEX – RSI-indicator voorziet correctie voor AEX-index

Om 11:00 uur krijgen we het ZEW rapport uit Duitsland en de Eurozone. Deze indicator meet het optimisme van 350 institutionele investeerders en analytici in respectievelijk Duitsland en de Eurozone. Deze economische indicator is best betrouwbaar en kan een significante impact op de beurzen hebben.

Financiële Agenda

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

LYNX Morning Call

Laatste beursnieuws vandaag

In de LYNX Morning Call blikken we terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws in uw mailbox

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan voor onze gratis LYNX Beursupdate e-mailservice.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX.

Met deze e-mailservice bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker