Optie expiratie

Wilt u weten wanneer de expiratie van uw opties plaatsvindt?

Bij LYNX kunt u via het professionele en zeer stabiele handelsplatform wereldwijd beleggen op meer dan 100 beurzen. LYNX is al jaren de vaste keuze voor de actieve optiebelegger. U kunt via LYNX op vele optiemarkten handelen in Europa, Amerika en Azië. Daarbij heeft u de keuze uit diverse type opties: aandeelopties, indexopties, valutaopties en opties op futures.

Over de jaren is er een breed scala aan beschikbare opties bijgekomen. Waar beleggers zich in het verleden vooral op maandopties richtten, is er met de komst van de weekoptie en de dagoptie ook genoeg keuze voor de belegger met een korte tijdshorizon.

Wat is optie expiratie en op welke dag valt de expiratiedatum?

Optie expiratie is het tijdstip waarop de looptijd van een optiecontract afloopt. Voor normale opties zijn gestandaardiseerde looptijden afgesproken. De expiratiedatum valt doorgaans op de derde vrijdag van de desbetreffende maand. De expiratie voor Nederlandse indexopties vindt tussen 15:30 uur en 16:00 uur plaats. De expiratie voor Nederlandse aandelenopties gebeurd tijdens het sluiten van de aandelenbeurs.

 

Bent u benieuwd wanneer de expiratie van uw opties plaatsvindt? Hieronder ziet u een overzicht van de expiratietijd van de maandopties.

  Nederlandse aandeelopties Nederlandse indexopties Amerikaanse opties
Dag Derde vrijdag van de maand Derde vrijdag van de maand Derde vrijdag van de maand
Handel tot 17:30 uur 16:00 uur 22:00 uur

Optie expiratie: Nederlandse aandeelopties

In Nederland expireren maandopties op de derde vrijdag van de maand. U kunt handelen in aandeelopties tot 17:30 uur, waarna de handel op de beurzen stopt. Mocht uw gekochte aandeeloptie in the money staan met € 0,01 of meer, dan oefent LYNX deze optie kosteloos voor u uit. Naast maandopties bestaan op aandelen tevens weekopties, die elke vrijdag expireren.

Optie expiratie: Indexopties

Bij indexopties heeft u de keuze uit maand-, week- en dagopties. De expiratietijd van de indexopties is om 16:00 uur. Toch wordt niet de koers genomen van 16:00 uur, maar de gemiddelde koers van het half uur daarvoor. Dit gemiddelde wordt berekend door elke minuut de stand van de index vast te leggen. Vanaf 15:30 uur wordt dus dertigmaal op elke ronde minuut de indexstand genomen om de expiratiekoers te berekenen.

Optie expiratie: Amerikaanse opties

Opties op Amerikaanse aandelen expireren ook op de derde vrijdag in de maand. Dit gebeurt voor vrijwel alle opties om 22:00 uur. Er is sprake van één uitzondering, namelijk de opties op de SPX (S&P 500), niet te verwarren met de SPY. Deze expireren om 15:30 uur, bij de opening van de Amerikaanse beurs. Dit geldt echter alleen voor de driemaands opties op de SPX.

Opties handelen bij LYNX, dé optiebroker van Nederland

Met het professionele handelsplatform van LYNX kunt u tegen lage tarieven en op een eenvoudige manier opties kopen, verkopen en schrijven. U kunt met één muisklik handelen in aandelenopties en indexopties in Amerika, Europa en Azië. Alleen al in Amerika zijn op ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen opties beschikbaar. Daarnaast kunt u in vrijwel elke Europese aandelenopties en indexopties handelen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland biedt geen andere broker zoveel handelsmogelijkheden met opties als LYNX. 

Speciaal voor de optiebeleggers biedt LYNX haar klanten de OptieTrader en ComboTrader aan. Met deze tools kunt u razendsnel risico’s analyseren en (combinatie)orders plaatsen. Daarnaast heeft u via de OptieTrader altijd de optiegrieken bij de hand. Met de LYNX TraderTools haalt u het maximale uit uw beleggingen .

7 redenen om voor LYNX te kiezen

 • Lage en transparante tarieven
 • Volumekortingen voor actieve handelaren
 • Zowel Amerikaanse als Europese opties
 • Stabiel en betrouwbaar handelsplatform
 • Handige tools: ComboTrader en OptieTrader
 • Direct verschillende optiecombinaties inleggen
 • Lage dynamische marginvereisten

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

Bij LYNX kunt u wereldwijd handelen tegen zeer scherpe tarieven zonder verborgen kosten, zoals bewaarloon of service fee. Tevens kunt u kosteloos een rekening openen om zelf te beleggen.

De LYNX OptieTrader Tools

OptieTrader - LYNX Trader Tools

OptieTrader: helder, analytisch, snel

Alles wat een optiebelegger zich kan wensen: OptieTrader is dankzij haar overzichtelijke interface handig voor zowel de beginnende belegger als de actieve handelaar. U kunt razendsnel de risicos analyseren en orders en combinatieorders plaatsen. Daarnaast ziet u continu alle bijbehorende optiegrieken. Efficiënter en gemakkelijker zal het niet gaan.

De voordelen op een rij

 • Overzicht van alle optieseries van een fonds in één scherm
 • Handel opties met één muisklik. Bewerk en bekijk uw optieorders
 • Pas uw scherm aan uw eigen wensen aan
 • Per contract een weergave van de Implied Volatiliteit
 • Bereken de fair value van de optiecontracten
 • Bekijk de Open Interest en de optiegrieken (Delta, Gamma, Vega en Theta)
ComboTrader - LYNX Trader Tools

ComboTrader: combinatie van snelheid en zekerheid

Optiecombinaties kant en klaar naar de beurs sturen: deze tool is uitermate geschikt voor de handelaar die gehele optiecombinaties in één keer naar de beurs wil versturen. U hoeft dus niet langer te wachten totdat uw order poot voor poot wordt uitgevoerd. Zodra uw order wordt uitgevoerd, heeft u de zekerheid dat te allen tijde de gehele combinatie wordt ingenomen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig Straddles, Strangles en Butterflies inleggen.

De voordelen op een rij

 • Combinatieorders maken en als één order naar de beurs versturen
 • Mogelijkheid om combinatieorders in te leggen op alle onderliggende waarden (aandelen, opties of futures)
 • Bekijk direct de bied- en laatprijs van de totale combinatie
Beleggen bij LYNX: één platform, vele voordelen
 • Professioneel handelsplatform: snel, stabiel en betrouwbaar
 • Zeer lage tarieven
 • Beleg waar en wanneer u wilt met de LYNX Apps
 • Tips en educatie van professionele beleggingsexperts
 • Persoonlijke begeleiding van het LYNX service team
Beste Online Broker volgens Vergelijkbroker.nl
Beste Online Broker
volgens VergelijkBrokers.nl
2016 & 2017
Beste Online Broker volgens de Gouden Stier
Winnaar Gouden Stier
“Beste Online Broker”,
2013 & 2016
Beste Online Broker volgens Beleggers Belangen
Beste Online Broker
volgens Beleggers Belangen
2009 t/m 2013 & 2018
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27