Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Nederlandse beurs aarzelt onder weerstand

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

Het zijn spannende tijden op de wereldwijde financiële markten. De handelsoorlog, de brexit perikelen en het beleid van centrale banken zorgen voor flinke bewegingen. Ondanks deze bewegingen is de AEX-index per saldo weinig opgeschoten. Sinds februari dit jaar beweegt de Nederlandse beurs al zijwaarts tussen circa 530 en 586 punten. Positief is wel dat de index boven het stijgende 200-daags exponentieel gewogen gemiddelde (EMA) beweegt. Bovendien lijkt er rond de 554 punten een hogere bodem te zijn gevormd binnen het zijwaartse trendkanaal.

Een uitbraak en een slotstand boven de 586 punten is noodzakelijk om de Amsterdamse beurs een positieve impuls te geven. Na een eventuele uitbraak kan de beurs op weg naar 600 punten en hoger. Op 609 punten ligt namelijk de volgende top van 21 mei 2001. Een poging om uit te breken boven deze top van eind juli is vorige maand echter mislukt.

Ook afgelopen week werd de AEX-index boven de 580 punten snel weer teruggefloten. Het gevaar is nu dat de AEX hier een dubbele top heeft gevormd, en afgelopen week zelfs een lagere top. Een doorbraak van de steun op 554 punten zou een technische verzwakking opleveren. Na een doorbraak wordt de steun op 530 punten het volgende koersdoel.

Lange termijn technische analyse AEX-index

De Nederlandse beurs bevindt zich nog altijd in het stijgende trendkanaal dat zich sinds de bodem van 2009 heeft ontwikkeld. Opvallend is ook de schuine weerstandslijn (rode lijn) die de markt de afgelopen 2 jaar heeft ontwikkeld. De AEX-index lijkt telkens te worden teruggefloten bij een poging hogere koersen op te zoeken. Bij een eventuele doorbraak boven de toppen en de rode weerstandslijn, kan de AEX-index weerstand ondervinden aan de bovenkant van het trendkanaal op ruim 600 punten.

Aan de andere kant heeft de AEX-index vrij veel ruimte om te zakken, zonder dat daarbij het positieve lange termijn plaatje in gevaar komt. De onderkant van de stijgende trendkanaal ligt nu namelijk op circa 490 punten.

LYNX Ideeëncentrum: AEX geschreven call optie

De Amsterdamse Effectenbeurs (AEX) beweegt al sinds februari tussen de 530 en 586 punten. Wij denken niet dat de aandelenbeurzen op korte termijn nieuwe hoogtes zullen bereiken en met de iets hogere VIX (volatiliteit) vinden we het interessant om opties te schrijven. In het LYNX Ideeëncentrum hebben we daarom een AEX call optie met een uitoefenprijs van 590 en een expiratiedatum van 20 december 2019 verkocht. Voor deze optie hebben we € 460 ontvangen en deze mogen we geheel behouden indien de AEX op de 3e vrijdag van december onder de 590 punten expireert.

De break-even prijs voor deze call optie ligt op 594,60. Het risico van deze constructie is de mogelijkheid dat de AEX-index snel oploopt. Boven de 594,60 verliezen we namelijk € 100 per punt. Dit risico is aanzienlijk en daarom houden we de AEX-index dan ook goed in de gaten.

Bent u op zoek naar educatie & inspiratie? Binnen LYNX Basic bieden wij het LYNX ideeëncentrum aan. Hierin kunt u verschillende systemen en/of experts volgen. Hierdoor kunt u nieuwe beleggingsideeën opdoen, los orders kopiëren en direct meldingen ontvangen wanneer nieuwe orders worden ingelegd. Bent u overtuigd van een strategie? Dan kunt u aangeven alle orders direct bij het inleggen in uw e-mail te willen ontvangen. Bekijk de informatiepagina voor alle ins & outs.

Liever binnen 1 minuut & eenvoudig aanmelden? Schrijf u in op de volgende pagina: Aanmelden LYNX Ideeëncentrum

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27