Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

De AEX wacht op nieuwe impulsen en kan Air France-KLM weer opstijgen?

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De Amerikaanse beurzen wisten afgelopen week weer nieuwe all-time highs op de koersborden neer te zetten. In Europa blijven de beurskoersen echter al een tijdje hangen. Dit heeft voor de AEX geresulteerd in een zijwaartse bandbreedte, waarbij de index rond de 710 punten schommelt. Weerstand aan de bovenkant van deze range ligt rond 719 punten en steun aan de onderkant ligt rond de 706 punten. Op 20 april schoot de index hier echter onder en werd er een bodem op 699 punten geplaatst. Dit was van korte duur, want een dag later opende en sloot de beurs weer boven de 706 punten.

De stijgende trendlijn (oranje) die we vorige week ook bespraken lijkt nu te zijn doorbroken, waarmee de kracht iets lijkt af te nemen. De AEX-index bevindt zich hierdoor nu op zeer korte termijn in een neutrale trend. Zoals eerder aangegeven zal de Nederlandse beurs een stevig slot boven de 719 punten moeten neerzetten om de stijgende trend te kunnen hervatten. Een doorbraak van dit niveau zal een stijging richting de 740/745 punten uitlokken.

Een daling onder de 706 en/of 699 punten zal echter voor wat zwakte kunnen zorgen, maar er liggen daaronder nog wel veel steunniveaus.  Zo zal de voormalige weerstand rond 690 punten als steun fungeren en zal ook de 55EMA (blauwe lijn) een niveau zijn waar de index kan gaan opveren. Daarom blijf ik van mening dat een eventuele correctie richting deze niveaus kunnen worden benut om bij te kopen. We moeten uiteraard ook niet vergeten dat de vorige all-time high uit het jaar 2000, rond de 703 punten lag. De oude toppen uit deze periode bieden de index ook veel steun.

Technische analyse aandeel Air France-KLM

De Frans-Nederlandse vliegtuigmaatschappij komt aanstaande donderdag met de kwartaalcijfers naar buiten. Beleggers verwachten weinig van het bedrijf en de koers van het aandeel laat al maanden een afwachtende houding zien. Dit heeft op de grafiek geresulteerd in een zijwaartse bandbreedte tussen pakweg € 4,50 en € 5,50. Binnen deze neutrale range is recentelijk de onderkant weer bereikt.

Koopjesjagers en speculanten zouden een long positie kunnen innemen om in te spelen op een herstel richting de bovenkant van de range op € 5,50. Indien de steun breekt zal de koers echter kunnen dalen tot € 3,50 of lager. Het gebruik van een stop-loss is dan ook aan te raden.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Al enkele maanden zijn we zeer enthousiast over het stijgende koersverloop van de AEX. In de technische analyse van vorige week wees ik echter voorzichtig op wat vermoeidheidssignalen en een mogelijke terugval die de Amsterdamse beurs tot 690 punten zou kunnen laten zakken. Even leek het er op dat deze correctie werd ingezet, toen de AEX op maandag 12 april onder de 709,6 punten daalde.

De verkoopdruk bleef echter minimaal en gedurende de week herstelde de index zich weer. Voornamelijk vanwege de forse stijgingen in de Verenigde Staten kon de index hier niet achterblijven. In de grafiek heb ik nu een stijgende trendlijn ingetekend en de bodem van 13 april op 706,1 punten gemarkeerd als steun. Bij een slotstand onder dit niveau lijkt een correctie richting 690 punten alsnog plaats te gaan vinden. Momenteel kunnen we slechts spreken van een consolidatie binnen de stijgende trend.

Negatieve divergentie

Vandaag klom de AEX even kort boven de top van 6 april en vormde daarmee een nieuwe all-time high op 718,5 punten. De index zakte echter weer snel terug en de kracht voor een echte uitbraak lijkt voorlopig te missen. Als we geen duidelijk slot boven deze weerstand krijgen, dan is dat opnieuw een teken van vermoeidheid. Dit zien we overigens nu ook terug in de RSI-indicator in de vorm van negatieve divergentie. We zien daar een lagere top ontstaan bij een hogere stand van de AEX.

Samenvattend: Het technische beeld van de AEX is nog steeds positief. We bevinden ons in een stijgende trend en boven de EMA-55 en EMA-200. De mogelijke terugval zal simpelweg plaatsvinden binnen dit stijgende trendkanaal. De potentiele dip mag dus worden gezien als koopmoment. Bevestiging voor deze dip krijgen we echter pas bij een daling en slotstand onder de 706,1 punten. Een slot boven de 717.7 punten geeft de stijgende trend een positieve impuls voor een vervolg richting de 744 punten.

Technische analyse aandeel Tesla: daggrafiek

De koers van Tesla is afgelopen week uitgebroken. Het aandeel brak hierbij boven de weerstand rond $ 719 waarmee een technische verbetering is opgetreden. Momenteel zien we een pullback (terugval) naar deze voormalige weerstand. Vanaf hier moet de koers nu weer gaan opveren en kan Tesla op weg naar de weerstand rond $ 900. Dit is om en nabij het koersdoel van het ascending triangle patroon. Indien de koers terugval onder de $ 700, dan is de uitbraak niet langer valide en verzwakt het technische plaatje.

Deze oplopende driehoek, ingetekend met de groene lijnen, is een veel voorkomend koerspatroon. Het koersdoel kan worden berekend door de afstand van de low van dit patroon tot aan de top op te meten. Vervolgens wordt dit opgeteld bij het uitbraakpunt.

 

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De aandelenbeurzen blijven goed op stoom en ook vorige week zijn op veel beurzen weer nieuwe records waargenomen. De AEX scherpte zijn highscore aan met een hoogtepunt van 717,69 punten op dinsdag 6 april. De afgelopen weken heb ik meermaals 74 punten als koersdoel genoemd op basis van de oplopende driehoek. Toch denk ik dat we mogelijk eerst een stapje terug moeten doen, voordat we naar dit koersdoel zullen stijgen.

Vermoeidheidssignalen

Vorige week gaf ik in deze rubriek ook al aan dat de kans op een beperkte terugval was toegenomen. Daarbij wees ik op het enorme enthousiasme dat ook terug te zien is in meerdere gaps op de grafiek. Ook de afstand van de 200EMA en 55EMA (rode en blauwe lijn) is nu dusdanig groot, dat er een adempauze ofwel correctie nodig is. De RSI-indicator op de daggrafiek laat ook nog eens negatieve divergentie zien, waardoor we nog een mogelijk omkeersignaal te pakken hebben hier.

De afgelopen 4 handelsdagen is de Amsterdamse beurs gaan consolideren in een zeer krappe bandbreedte. We zien weerstand op 714 punten en steun ligt op 709,63 punten (bodem 7 april). Het ‘startschot’ van een mogelijke (kleine) correctie wordt gegeven als de AEX onder deze bodem (709,63) zakt. We zullen dan een terugval zien richting de steun op 690 punten, maar als dit niveau geen stand houd is een verdere daling richting de steunzone op 675 punten ook mogelijk.

Deze mogelijke terugval zal plaatsvinden binnen de stijgende trend en mag dan hoogstwaarschijnlijk worden benut om te kopen. Een stijgende trend gaat nou eenmaal gepaard met hogere toppen en bodems. Daarvoor moet de beurs af en toe 1 stap terug doen, om weer 2 a 3 stappen opwaarts te maken. Zolang de AEX echter boven de 55EMA blijft, is het technische beeld uiterst positief. Op lange termijn blijven we zelfs positief, zolang de AEX boven het veelgebruikte 200-daags voortschrijdende gemiddelde noteert (rode lijn).

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA): weekgrafiek

Beleggers reageren opvallend genoeg enthousiast op de boete van $ 2,8 miljard die Alibaba kreeg toegestuurd van de Chinese overheid. Mogelijk hadden beleggers een nog hogere boete verwacht, of zorgt de boete in ieder geval voor minder onzekerheid bij beleggers. De koers in Hong Kong steeg met 7,5% en in de grafiek hieronder ziet u dat de Amerikaanse beursnotering voorbeurs ook een koerssprong maakte van 5,5%.

De stijging komt technisch gezien niet geheel onverwacht. De koers veerde eerder al op vanaf de steun rond de $ 210 die gevormd werd door de top in 2018. Niet onbelangrijk is ook de stijgende trendlijn die de afgelopen jaren werd gevormd. Hiermee is Alibaba nog niet geheel uit de gevarenzone, maar de eerste verbeteringen worden zichtbaar. Op korte termijn zou een doorbraak boven de toppen van maart op circa $ 242 een technische verbetering geven.

Hoewel de dalende toppenlijn mogelijk ook nog voor weerstand kan zorgen denk ik, met een schuin oog naar de fundamenten, dat een herstel richting de toppen op $ 270/274 mogelijk is. Op lange termijn zie ik de koers een aanval doen op de all-time high vlak onder de $ 320. Daarvoor moet Alibaba eerst boven de weerstand op $ 274 breken en sluiten.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Het kan allemaal niet op lijkt het wel. We zien enorm veel koopbereidheid onder beleggers, indien we naar de wereldwijde beurzen kijken. De S&P 500 is boven de symbolische grens van 4.000 punten gebroken en de Nasdaq toont een stevig herstel. In Amsterdam kunnen we spreken van een vreugde stemming, nadat we afgelopen vrijdag voor het eerst in circa 21 jaar tijd weer een nieuwe all-time high op de koersborden zagen verschijnen.

Vorige week schreef ik al dat dit niet betekent dat we in ons kikkerlandje de afgelopen twee decennia geen rendement hebben geboekt. De herbeleggingsindex, waar het dividend in zit verwerkt, brak in 2015 namelijk al door de top uit 2000.

Persoonlijk ben ik van mening dat het mooiste nog voor ons ligt. Nu de AEX-index steeds meer verandert in een tech-index zal dat mogelijk ook het rendement ten goede komen. Ook is het leuk voor actieve handelaren, want tech is nu eenmaal volatieler.

Kans op (beperkte) terugval neemt toe

De recente uitbraak boven de 703,18 (top 2000) is uiterst positief en er liggen nog meer koersstijgingen in het verschiet. Op basis van de oplopende driehoek (blauwe lijnen) berekende ik eerder al een koersdoel van circa 744 punten. Aan het begin van het jaar berekende ik een lange termijn koersdoel van circa 760/770 punten voor de Nederlandse beurs. Dit koersdoel werd bekend aan de hand van de bull flag op de weekgrafiek.

Op korte termijn vinden er natuurlijk altijd correcties plaats om de gezonde contouren van een stijgende trend intact te laten. De afgelopen twee handelsdagen zijn we geopend met een opwaartse gap en dat zegt mij altijd dat we even moeten oppassen. Het enthousiasme op de AEX is nu wel erg groot en mogelijk hebben we hier te maken met zogeheten exhaustions gaps. Geen stevige topvormingssignalen, maar wel mogelijk een beperkte terugval binnen de stijgende trend.

De AEX-index komt bovendien steeds verder van de 55EMA (blauwe lijn) en 200EMA (rode lijn) af te staan. Op de korte termijn zal een pull back tot aan de 690 punten niet misstaan om even af te koelen. De beurs kan daar dan weer een hogere bodem vormen die noodzakelijk is voor duurzame hogere koersen. Als deze terugval niet plaatsvindt dan krijgen we mogelijk te maken met een overdrijvingsfase. Zo een fase eindigt altijd met een plotselinge omkeer en een aantal donkerrode dagen. Wees daar dus alert op en vergeet niet af en toe wat winst te nemen.

Samenvattend:

Op korte termijn is er kans op een beperkte terugval, maar liever niet lager dan 689 punten (top begin februari). Daaronder verzwakt het extreem positieve technische beeld iets. Het korte termijn koersdoel blijft vooralsnog 744 punten en de stijgende trend is intact. Voorlopig geen duidelijke topvormingssignalen, maar de gaps duiden op iets te veel enthousiasme. Beperkte terugval mag worden benut om (bij-) te kopen.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

20 jaar geen rendement?

Op vrijdagavond schoten de beurzen op Wall Street flink de lucht in. Daardoor heeft de AEX future (EOE) alvast aan de all-time high op 703,18 mogen ruiken met een stand van 702,45. Vandaag openden we echter vlak onder de 700 punten en daarmee blijft het spannend. Gaat de Nederlandse beurs dan eindelijk het record uit 2000 doorbreken? Het is overigens niet zo dat onze beurs u de afgelopen 20 jaar geen rendement heeft opgeleverd. De AEX-index is namelijk een zogeheten prijsindex. Op het moment dat een AEX-bedrijf dividend uitkeert, daalt de index. De AEX herbeleggingsindex (AEXGR) wist in 2015 alweer door de top uit 2000 heen te breken. Inmiddels staat deze index al ruim 100% boven de stand uit 2000.

Nieuwe all-time high lonkt

Terug naar de veel gevolgde AEX prijsindex. De afgelopen weken wees ik al herhaaldelijk op het feit dat de Amsterdamse beurs steeds hogere bodems achterliet op de grafiek. Het feit dat de index telkens weet te bodemen boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt dat we hier te maken hebben met een sterke stijgende trend. In de technische analyse van vorige week besprak ik dat de koersontwikkelingen van de afgelopen maanden op een ascending triangle begon te lijken.

Na een consolidatie van circa twee weken rond de 680 punten is de index op vrijdag met veel enthousiasme boven de weerstand op 689 punten heen gebroken. Hiermee is het koerspatroon geactiveerd en daarmee hebben we een koersdoel van circa 744 punten berekend. Om dit koersdoel te berekenen ben ik even uitgegaan van een range tussen 634 en 689 punten. Deze 55 punten tellen we op bij het uitbraakpunt op 689.

Doorbraak 703,18 belangrijk voor vertrouwen

Alle ogen (van beleggers en media) zijn nu gericht op de all-time high uit 2000 die op 703,18 punten ligt. Een doorbraak van deze top zal uiterst positief zijn. Een uitbraak zal een technische verbetering geven maar ook het vertrouwen van beleggers doen toenemen. Een uitbraak boven een all-time high zorgt doorgaans voor een positieve voortzetting van de trend.

De eerste steun zien we nu op de recent doorbroken 689 punten. Deze voormalige weerstand fungeert nu als steunniveau. Een eventuele pullback naar dit niveau mag worden benut om (bij) te kopen. Een belangrijkere (laatste bodem) steun ligt op 675,5 (bodem 12 maart). Het is belangrijk voor het positieve plaatje dat de AEX hier niet meer onder zakt. Een doorbraak hieronder zal een grotere correctie uitlokken.

Technische analyse aandeel AMG

Staalproducenten doen het al tijden goed, maar Advanced Metallurgical Group profiteert ook nog eens van de toenemende vraag naar lithium en vanadium. Deze twee staalproducten worden veel gebruikt in de auto-industrie voor met name batterijen. De koers laat een mooie stijgende trend zien, gekenmerkt door steeds hogere toppen en bodems. Op lange termijn liggen hogere koersen in het verschiet. Op korte termijn moet er dan eerdaags een uitbraak plaatsvinden.

De laatste hogere bodem is geplaatst rond de € 29,00 en weerstand is duidelijk te zien rond de € 34,00. Een uitbraak uit deze korte termijn neutrale range is noodzakelijk voor de voortzetting van de lange termijn stijgende trend. Een doorbraak boven de weerstand zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting de € 39,00. Maar ook hogere koersen zijn op langere termijn niet uit te sluiten. Op de weekgrafiek zien we mogelijkheden om verder te stijgen richting de all-time high uit 2018 die ruim boven de € 50 ligt.

De weerstand op € 36,20 (top 28 februari 2019) ligt nog tussen dit koersdoel in. Een doorbraak onder de steun zal een correctie uitlokken richting de steun op € 25,41 (bodem 28 januari).

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Iets langer dan een jaar geleden vormde de AEX-index een bodem rond de 390 punten. Inmiddels staan we 75% hoger en ligt de beurs er uitstekend bij. Hoewel veel landen nog in lockdown zijn, lopen beleggers alvast op de zaken vooruit. De fors afgestrafte waarde-aandelen doen het goed, de gestegen olieprijs helpt Shell een handje en ook de stijgende rente is goed voor banken en verzekeraars.

Afgelopen week is er echter bar weinig gebeurd op de grafiek van de Amsterdamse beurs. De AEX stabiliseerde tussen pakweg 676 en 684,50 punten en bleef daarbij mooi boven de vorige week besproken steunzone op 671,5 punten (top 25 februari). Hoewel de Nederlandse beurs al een aantal weken een stabilisatie laat zien, is het technisch beeld daar niet negatiever van geworden. In het beste geval kunnen we de huidige situatie beschrijven als een consolidatie binnen de stijgende trend. We zien namelijk nog wel steeds hogere bodems.

Deze hogere bodems in combinatie met een weerstand op 689 punten zorgt ervoor dat een ascending triangle zich begint af te tekenen. Zo een oplopende driehoek is positief en zien we vaak vooraf aan een grotere stijging. Om dit patroon te activeren moet de weerstand op 689 punten worden doorbroken. Daarna kunnen we een koersdoel berekenen van circa 744 punten. Om dit koersdoel te berekenen ben ik even uitgegaan van een range tussen 634 en 689 punten. Deze 55 punten tellen we op bij het uitbraakpunt op 689. Op de grafiek zien we uiteraard ook weerstand ontstaan rond de all-time high op circa 702 punten (top uit 2000).

Dit koersdoel komt overeen met het koersdoel dat ik aan het begin van dit jaar gaf op basis van de lange termijn weekgrafiek. Ik zal deze hieronder nogmaals bespreken. 

Alternatief scenario:

De AEX kan uiteraard ook door de steunniveaus zakken en onder de blauwe lijn vallen. Dan wordt het positieve plaatje teniet gedaan en moeten we rekening houden met een terugval richting de steunzone op 632/634 punten

Technische analyse aandeel AEX: weekgrafiek

Op de weekgrafiek is heel goed te zien waarom de 632 punten grens zo belangrijk is. Dit was de top uit 2020 en daar is de beurs duidelijk boven gebroken. Deze uitbraak vormde een technische verbetering waarmee de stijgende trend werd hervat.

Eerder dit jaar heb ik al een de bullflag op de weekgrafiek besproken. Deze vlag heb ik met blauw ingetekend en aan de hand van dit patroon kunnen we een lange termijn koersdoel berekenen. De steel/pole van de vlag is 190 punten lang. Deze 190 punten tellen we op bij het uitbraakpunt op circa 575 punten en dan komen we op een koersdoel van circa 765 punten. Dit is wat mij betreft nog steeds het koersdoel voor het komende jaar. Enkel een terugval onder de 632 punten zal het uiterst positieve lange termijn plaatje teniet doen.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De Duitse DAX-index schoot vorige week naar een nieuwe all-time high en ook de Franse beurs aast op verse records. De Nederlandse beurs heeft ook prima kaarten in handen om op korte termijn een gooi te doen naar een nieuw record. Enerzijds profiteren we met Adyen, ASML en Just Eat Takeaway van een mogelijke opleving van de technologie-aandelen. Mocht de rente toch verder oplopen vanwege de verwachte inflatie, dan zullen Shell en de banken/verzekeraars de index omhoog kunnen jagen.

De afgelopen weken zijn we min of meer altijd enthousiast gebleven over het koersverloop van de AEX index. De stijgende trend, immers gekenmerkt door hogere toppen en bodems, is nog steeds intact. Bovendien bevindt de AEX zich boven het 50-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn), wat aangeeft dat de trend op korte termijn opwaarts gericht is.

In de analyse van vorige week hebben we het gehad over de tussenliggende weerstand op 671,5 punten (top 25 februari). Daar is de Amsterdamse beurs nu duidelijk boven gebroken en mogelijk werd op vrijdag alweer een hogere bodem geplaatst rond 675,5 punten. Het is nu wachten op een doorbraak van de weerstand op 689,2 punten (top 16 februari). Daarmee zou de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en dan zouden we snel een aanval mogen verwachten op de all-time high op circa 702 punten (top uit 2000).

Indien de Nederlandse beurs weer terugzakt onder de steunzone rond 675/671.5 punten, dan verzwakt het technische plaatje. Een correctie richting de steunzone rond 650 punten wordt dan aannemelijker. Een doorbraak onder de 650 punten zal zelfs een koersdoel van 632 punten geven.

Technische analyse aandeel ASML: daggrafiek

De Eindhovense chipmachinefabrikant is de absolute winnaar van het Damrak. Het aandeel bevindt zich al jaren in een stijgende trend en heeft de AEX mooie koersstijgingen bezorgd. De afgelopen weken ligt tech wat onder druk en daar heeft ook ASML last van. Mogelijk onterecht, want het bedrijf heeft een sterke balans en heeft nauwelijks last van hogere rentes. De afnemers van het bedrijf hebben daar mogelijk wel last van. Echter, vandaag bespreken we de grafiek aan de hand van technische analyse.

De koers van ASML is met circa 15% gedaald en werd vervolgens opgevangen door de steun op € 426,95 (bodem 28 januari 2021). Vanaf hier wist de koers weer op te veren, waardoor we nu kunnen spreken van een neutrale trend. Binnen deze neutrale range werd op 11 maart een topje gevormd op € 459,50.

Indien het ASML lukt om deze weerstand te breken en boven dit niveau te sluiten, dan treedt er een technische verbetering op. Een herstel richting de weerstand op € 502,60 ligt dan voor de hand. Deze potentiële trade kunt u bijvoorbeeld afdekken met een stoploss vlak onder de laatste bodem op € 442,95 (bodem 12 maart).

Let op: dit is puur informatief en geen concreet beleggingsadvies. Zie volledige disclaimer onderaan de pagina.

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Vorige week maandag zagen we een fors hogere opening, maar waarschuwde ik voor het feit dat het gevaar nog niet geweken was. Het sterke begin van de week kreeg gedurende de week dan ook geen vervolg. We zagen zelfs opnieuw zwakte en de AEX-index is wederom de steun gaan testen.

Als we nogmaals naar de grafiek kijken en objectief de balans weer opmaken, kunnen we het volgende concluderen: De AEX-index is uit het stijgende trendkanaal (geel) gezakt en bevindt zich nu in een consolidatiefase. De doorbraak van dit stijgende trendkanaal is echter nog geen reden voor grote zorgen. Op korte termijn is daarmee de stijgende trend stilgelegd, maar belangrijke steunniveaus zijn nog altijd intact.

De eerste steun zien we rond de 648/650 punten, waar de index de afgelopen tijd al tweemaal werd opgevangen. Ook ligt hier het 50-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) dat als een beweeglijk steunniveau dient. Een doorbraak en slotstand onder dit niveau zal een diepere correctie richting de 632 punten uitlokken.

Op korte termijn is het belangrijk dat de Amsterdamse beurs boven de 671,5 (top 25 februari) breekt en sluit. Een uitbraak boven dit niveau geeft de index weer genoeg kracht om de 689,2 punten te gaan testen en geeft ons weer zicht op een nieuwe all-time high.

Samenvattend kunnen we vaststellen dat de AEX wacht op een nieuwe impuls. De uitbraak uit de huidige smalle bandbreedte gaat het toekomstige koersverloop bepalen.

Technische analyse ABN AMRO: daggrafiek

De afgelopen weken zijn de rentes behoorlijk aan het stijgen. Dit pakt goed uit voor banken en verzekeraars die doorgaans profiteren van een hogere rente door hogere marges. Het slechtste jongetjes van de klas was ABN Amro dat behoorlijk is achtergebleven. Maar ook hier zien we nu een technische verbetering optreden in de vorm van een uitbraak. De koers breekt vandaag met veel kracht (+7%) boven de weerstand op € 10,08 (top 25 november 2020). Positief is ook dat de koers door de stijgende trendlijn (geel) lijkt te breken.

Met de uitbraak lijkt ABN een zijwaartse periode van bijna een jaar achter zich te laten. Het eerste koersdoel ligt rond € 11,00, waar de koers vorig jaar een gap achterliet op de grafiek. Op de weg naar boven zijn nog een aantal gaps te vinden, maar echte weerstand ligt er pas rond de € 15,00.

Dit koersdoel lijkt ver weg maar is zeker haalbaar. De zijwaartse range lag tussen pakweg € 6 en € 10 en bedraagt dus € 4,00. Als we deze € 4 optellen bij € 10 dan komen we op een berekend koersdoel van € 14,00. Het feit dat de 200EMA en de 50EMA opwaarts draaien en elkaar gaan kruisen, bevestigt het positieve technische plaatje.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×