Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – RSI-indicator voorziet correctie voor AEX-index

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

De AEX-index is sinds de start van het nieuwe jaar niet vooruit te branden. In de Verenigde Staten zijn de indices al met ruim 3% gestegen in de eerste 13 handelsdagen van het jaar. De Nederlandse beurs lijkt enigszins te stabiliseren binnen de stijgende trend, en staat ‘slechts’ 1,50% hoger. Op vrijdag deed de index wel opnieuw een poging om hogere koersen op te zoeken. De AEX wist de jaartop slechts minimaal aan te scherpen, waarmee de kans op een correctie is toegenomen.

Niet alleen lijkt het de index aan kracht te ontbreken als we kijken naar de koers. Het gebrek aan momentum zien we namelijk ook terug in de Relative Strength Index (RSI). Deze indicator onderaan de grafiek laat namelijk de afgelopen tijd lagere toppen achter. De AEX-index laat zoals besproken juist steeds licht hogere koerstoppen zien. Deze zogenaamde negatieve divergentie geeft aan dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke top/trendomkeer van de index vroegtijdig signaleren.

Voordat we echt van een ‘top’ kunnen spreken moet er nog wel wat meer gebeuren. De stijgende trendlijn (oranje lijn) is namelijk nog intact. Bovendien ligt de laatst gevormde bodem op circa 602 punten. Zolang de AEX-index niet onder dit steunniveau zakt, is de stijgende trend intact. Pas indien de AEX daaronder zakt moeten we rekening houden met een grotere correctie richting de 580 punten. Indien de beurs toch verder omhoog lijkt te gaan, let dan goed op dat er niet weer een valse uitbraak ontstaat.

Korte termijn technische analyse AEX: uurgrafiek

Korte termijn speculanten kunnen mogelijk wel inspelen op een kleine correctie van de AEX-index. Als we de uurgrafiek erbij pakken zien we een uiteenlopende driehoek ontstaan. Hierboven hebben we besproken hoe de RSI-indicator mogelijk een correctie voorziet.

Een correctie richting de onderkant van deze driehoek behoort tot de mogelijkheden. Er ligt uiteraard ook steun op circa 602 punten, dus dit zou een eerste koersdoel kunnen zijn. Pas als de AEX-index hieronder zakt, mag een grotere correctie worden verwacht.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker