Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Nederlandse beurs nog slechts 1,1% verwijderd van top 2018

Korte termijn technische analyse AEX:

Na de uitbraak uit de smalle zijwaartse bandbreedte is de AEX-index nog eens 7 punten opgelopen. Op vrijdag bereikte de Amsterdamse beurs bijna de 572 punten. De AEX heeft hiermee de gap(koersgat) van vorig jaar zomer gesloten. De index is nog slechts 1,1% verwijderd van de top op 576,90 punten, die gevormd werd op 27 juli 2018. De stijgende trend is nog altijd intact en het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de AEX-index deze weerstand gaat testen. De hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers.

Pas als de AEX onder de steun zakt rond de 564 punten (laatste topje) treedt een eerste verzwakking op. Echter een doorbraak onder de steun rond de 559 punten zal pas zorgen voor meer neerwaartse koersdruk. Zolang de AEX-index daarboven blijft is het positieve patroon van hogere bodems namelijk intact. Voorlopig zijn er geen signalen die duiden op een trendomkeer, dus shorters zullen hun kruit nog even droog moeten houden. Aankomende tijd komen wel flink wat bedrijven met dividend uitkeringen, hierdoor kan de AEX eventueel onder druk komen te staan. Let op, u kunt hier niet van profiteren met bijvoorbeeld futures, deze dividenden worden uiteraard in de prijs meeberekend. De Amsterdamse EOE future staat nu bijvoorbeeld rond de 563 punten.

Waar kan de AEX-index heen als de weerstand wordt gebroken?  Bij een eventuele uitbraak boven de 576,90 punten zal de AEX-index de hoogste stand bereiken in 18 jaar tijd. De uitbraak zal ruimte vrij maken voor verdere koersstijgingen richting de top op 609,22 punten die werd gevormd op 21 mei 2001.

 

Lange termijn technische analyse AEX:

Vorige week besprak ik de spinning top die zichtbaar was op de weekgrafiek. Deze spinning top kreeg echter geen vervolg, danwel geen bevestiging. De kracht van de stieren is blijkbaar te groot en de AEX-index nadert de toppen van vorig jaar. Zolang de stijgende trend intact is blijft het technische beeld positief. Een uitbraak boven de weerstand zal verdere stijgingen uitlokken richting de top op 609,22 punten die werd gevormd op 21 mei 2001.

 

 

 

 

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27