Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Amsterdamse beurs nadert weerstand op 559 punten

Korte termijn technische analyse AEX:

De koersen van de meeste beurzen bevonden zich de afgelopen weken in een dalende trend. Voor de AEX-index heb ik een lange tijd de 539 en 530 punten als koersdoel genoemd. Hoewel het technische beeld van de AEX-index er vorige week nog negatief uitzag, is de beurs plotseling fors opgeveerd. De correctie op de beurzen is afgebroken met behulp van de centrale bankiers. De Fed hintte op renteverlagingen terwijl de ECB weer een nieuwe ronde aan bankensteun aankondigde.

Vorige week maandag leek de steun rond de 539 punten te sneuvelen, dus hield ik vast aan mijn koersdoel van 530 punten. De steun werd driemaal intraday doorbroken, maar de AEX-index wist er steeds weer boven te sluiten. Deze failed breakout zorgde ervoor dat de AEX juist de andere kant opging. In het herstel naar boven werd de correctieve fase afgebroken waarmee de Amsterdamse beurs meteen ruimte kreeg voor een herstel richting de 559 punten.

Op 559 punten ligt de top van 16 mei die nu als eerste weerstand fungeert. Iets hieronder vinden we ook het 61,8% fibonacci-niveau van de laatste move. We moeten hier dus rekening houden met een eventuele draai van de AEX-index. Hier kan namelijk eventueel een lagere top ontstaan in het middellange termijn beeld. Een doorbraak boven de 559 punten zal ruimte vrij maken voor herstel richting de 570 punten, en de top op 576 punten. Mocht de AEX weer wegzakken dan ligt er pas weer steun op 539 punten.

Fibonacci 61,8% golden ratio:

De belangrijkste ratio’s/draaipunten van fibonacci indicator zijn de 0,618 en 0,382, deze worden ook wel ‘The golden mean” of ‘the golden ratio’s genoemd. De kans is het grootste dat een koers rond dit niveau een draai zal maken. Een volledige uitleg van deze indicator vindt u in het LYNX Kennisportaal: Fibonacci indicator: beleggen met een wiskundige formule

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27