Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Eindejaarsrally in het verschiet

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

Het positivisme lijkt niet meer weg te denken op de aandelenbeurzen. Beleggers hebben de smaak te pakken en de AEX-index ligt er technisch dan ook uitstekend bij. Sinds de technische analyse van vorige week is er niet bijster veel veranderd. De AEX-index is vorige week niet ver van haar plek gekomen, maar daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen. Ik denk dat er een klassieke eindejaarsrally in het verschiet ligt. Deze gedachte licht ik graag toe aan de hand van het UPG-principe.

UPG

Op de grafiek van de AEX hieronder ziet u in principe een uitbraak uit het boekje. Op 5 november zagen we een uitbraak van Amsterdamse beurs boven de weerstand op 586 punten. Hierna bereikte de index op 19 november een top op 602,37 punten. Hierna volgde de pullback naar het voormalige uitbraakniveau. Een pullback is de veelvoorkomende terugval naar het uitbraakniveau. De terugval geeft beleggers die tijdens de uitbraak te laat waren, nogmaals een kans om in te stappen of bij te kopen. Belangrijk is dat de pullback plaatsvindt binnen de trend en dat de koers niet te veel en te lang onder het uitbraakniveau terugkeert. Als we naar de AEX-index kijken, is de pullback inderdaad mooi opgevangen boven de voormalige weerstand.

GO

Het laatst signaal van het UPG-principe is de GO. Hiermee doel ik op de uitbraak die nu moet volgen boven het topje dat op 19 november op 602,37 punten is gevormd. De uitbraak zal de hogere bodem van de pullback dan definitief bevestigen en leiden tot langere duurzame koersstijgingen. Een koersdoel kan vervolgens eenvoudig bepaald worden door de breedte van de voormalige zijwaartse periode, op te tellen bij het uitbraakniveau. In dit geval bewoog de AEX-index lange tijd zijwaarts tussen de 530 en 586 punten. Indien we 56 punten optellen bij het uitbraakniveau, dan komen we aan een koersdoel van 642 punten. 

In de vorige technische analyses heb ik ook al meerdere keren het langere termijn koersdoel van 700 punten laten vallen. Dit koersdoel is berekend aan de hand van het omgekeerde hoofd&schouder patroon. Deze oudere analyses kunt u onderaan de pagina nog terugvinden.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker