Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – AEX-index valt terug naar belangrijke steunzone

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

Hoewel we vorige week hadden geconstateerd dat de stijgende trend in volle gang was, blijkt een week later wel anders. Een beperkte daling richting de 616 punten lag voor de hand vanwege divergentie die de RSI liet zien. Deze vond op vrijdag plaats en de AEX-index werd inderdaad rond dat niveau opgevangen door de koerstoppen uit januari.

Op maandag zijn de aandelenbeurzen echter met een knal omlaag geopend nu beleggers het ergste vrezen van het coronavirus. Het virus blijft in een rap tempo voor nieuwe besmettingen zorgen en heeft afgelopen weekend ook aardig huisgehouden in Italië. De kans dat het virus zich nu ook in de rest van Europa gaat verspreiden groeit. Welke bedrijven juist profiteren van het virus leest u in het artikel: Aandelen die profiteren van coronavirus | Beleggers vluchten naar goud & obligaties

De knal omlaag heeft voor een enorm gat op de grafiek gezorgd. Deze gaps worden doorgaans vroeg of laat geheel of gedeeltelijk weer opgevuld. Ik verwacht dat dit ook dit keer weer gaat gebeuren. U moet dan wel rekening houden met weerstand op 603 (onderkant gap) en circa 613 punten (bovenkant gap). De stijgende trend van de AEX-index is wel verlaten, maar de steunzone is ook alweer bereikt. Tussen de 580 en 590 punten ligt erg veel steun gevormd door belangrijke koerstoppen en bodems van het afgelopen half jaar.

De laatst gevormde bodem werd op 31 januari op 589,40 punten gevormd. Zolang deze steun op slotbasis intact blijft is de technische schade beperkt. Een doorbraak hieronder zal echter een verslechtering betekenen en de kans op een grotere correctie neemt dan toe. Waarom deze steunzone zo belangrijk is, zal ik hieronder op de lange termijn grafiek nog eens toelichten. 

Lange termijn technische analyse AEX: weekgrafiek

De AEX-index is door de plotselinge daling opnieuw teruggekeerd naar de neklijn van het hoofd&schouder patroon. De neklijn die eind vorig jaar werd doorbroken gaf het startschot van een nieuwe rally. Het lange termijn koersdoel van dit SHS-patroon ligt op circa 700 punten (590+110).

De pullback (terugval) naar het uitbraakniveau biedt mogelijk opnieuw kansen om in te stappen. Zolang de neklijn op slotbasis (week) intact is, blijft het patroon valide. Enkel een terugval onder de neklijn zou het uiterst positieve technische plaatje van de Nederlandse beurs teniet doen.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker