Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

Korte terugblik

Vorige week constateerden we dat de Amsterdamse beurs zich in een stijgende trend bevindt. De index is de afgelopen weken niet veel opgeschoten en bleef wat hangen onder de weerstandszone rond 573,5/576,5. Een doorbraak en slotstand hierboven kon de weg vrij maken voor een verder herstel. De beurs bleef enige weken onder deze niveau’s hangen, maar vandaag opent de beurs fors hoger.

Technische haperingen

Bij de opening staat de AEX direct boven de 580 punten, maar in de eerste uren lijkt de index de winst weer weg te geven. Ten tijde van schrijven noteert de dag candle rood en staat de AEX op 575,5 punten. Het is vandaag dus afwachten of de Nederlandse beurs erin slaagt om boven de aangegeven weerstandszone te sluiten. Het 76,4% Fibonacci niveau blijkt erg sterk.

Bovendien lijkt de AEX steeds een iets hoger topje te vormen, maar niet echt door te zetten. De contouren van een rising wedge/stijgende wig worden hiermee zichtbaar. Ook lijkt de Relative Strength-index (RSI) niet helemaal mee te doen. We zien tegelijkertijd lagere toppen in de indicator ontstaan, wat duidt op negatieve divergentie. Deze divergentie geeft aan dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke top en/of trendomkeer van het aandeel vroegtijdig signaleren.

Verwachtingen

Beleggers doen er goed aan om de slotstand van vandaag af te wachten. Een slot onder de besproken weerstandsniveau’s zou negatief zijn. We spreken dan van een failure, oftewel een valse uitbraak. Er is dan nog niet direct een man over boord.

Het stijgende trendkanaal is namelijk nog altijd intact en we zien een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Een doorbraak en slotstand onder de steun op 549,88 punten zou pas een hard verkoopsignaal opleveren. Rond dit niveau liggen momenteel wel de omhoog gedraaide 200EMA en 55EMA, welke doorgaans ook voor veel steun zorgen.

Een duidelijke doorbraak en slotstand boven de genoemde weerstanden maakt ruimte vrij voor een stijging richting de high op 630 punten.

Ontvang wekelijks de Technisch Analyse AEX van Justin Blekemolen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
Justin_circle_200x200

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker