Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – ‘Uitbraak’ op Nederlandse beurs voorlopig wantrouwen

Korte termijn technische analyse AEX: uurgrafiek 

In de analyse van vorige week zagen we een dubbele top rond de 483 punten ontstaan. Bovendien was de gap gesloten en zorgde het 38,2% fibonacci-retracement niveau voor weerstand. Op dinsdag 31 maart probeerde de AEX-index naar boven uit te breken. De uitbraak mislukte en de index viel weer terug binnen de zijwaartse bandbreedte.

Vandaag lijkt de Amsterdamse beurs alsnog met veel kracht naar boven uit te breken, maar ik blijf voorzichtig. We kunnen momenteel een schuine weerstandslijn over de toppen van de afgelopen weken trekken. Bovendien ligt de AEX veel sterker dan andere Westerse beurzen. Dit heeft te maken met de stijging van de olieprijs, waardoor het aandeel Shell het goed doet. Dit zwaargewicht brengt de Nederlandse beurs naar hogere niveaus.

De hogere top die u nu ziet op onze beurs ziet u echter (nog) niet terug op bijvoorbeeld de DAX of de S&P 500. De DAX beweegt min of meer zijwaarts tussen circa 9.400 en 10.100 punten en op de S&P 500 ligt de weerstand op 2.641 punten. De Amerikaanse futures staan momenteel zo’n 3,7% hoger, maar zelfs daarmee blijft de Amerikaanse beurs onder de toppen van de afgelopen weken. Doordat andere beurzen nog niet uitbreken blijf ik de uitbraak van de AEX voorlopig wantrouwen.

Belangrijke niveau’s

De koersbewegingen op de beurzen van de afgelopen weken hebben min of meer zijwaartse trendkanalen achtergelaten op de grafiek van de AEX. Een uitbraak zal het toekomstige koersverloop gaan bepalen.

Indien de AEX-index sluit boven de toppen van de afgelopen weken dan krijgt het herstel wellicht meer kracht. Een uitbraak en slotstand boven de weerstandslijn zal het signaal nog sterker maken. Dan kan een stijging richting de 511 punten (50%-fibonacci) worden ingezet. Mogelijk kan de gap tot 528 punten zelfs worden gesloten.

Aan de onderkant zien we ruimte om de gap van vandaag te sluiten op circa 477 punten. De belangrijkste steun wordt gevormd door de bodems van eind maart vlak boven de 454 punten. Een doorbraak onder deze steun zal de beren weer de overhand geven. Een daling richting de bodems onder de 400 punten mag dan niet meer worden uitgesloten.

Lange termijn technische analyse AEX: Daggrafiek

Op de daggrafiek kunnen we alles nog even wat beter in perspectief zetten. Sinds de bodem op 389 punten is de AEX-index in één rechte lijn opgelopen. Zo een beweging is niet houdbaar en zeker niet duurzaam te noemen. Vroeg of laat zal er weer een beweging omlaag plaatsvinden. Of dat op dit niveau gebeurd, of pas rond de 525 punten is simpelweg afwachten. Deze beweging kan vervolgens in 3 dingen resulteren.

  1. Een hogere bodem
  2. Een dubbele bodem
  3. Een lagere bodem

Een hogere bodem zal zeer positief zijn en een groter herstel uitlokken. Een hogere bodem wordt echter pas bevestigd na een hogere top. Niet te vroeg juichen dus.
Een dubbele bodem is ook positief, maar heeft net als de hogere bodem een bevestiging nodig. Stel de top ligt op 490 punten, en er komt een hogere of dubbele bodem. Dan is er een doorbraak van die 490 punten nodig om deze bodems te bevestigen.

Het meest negatieve scenario is uiteraard een doorbraak onder de steun op 389 punten. Hiermee zal de dalende trend worden hervat en zullen we mogelijk veel lagere koersen gaan zien. In eerdere analyses van de afgelopen weken heb ik daarbij de zone rond de 362 punten veelvuldig genoemd. U kunt de eerdere analyses teruglezen aan de onderkant van deze pagina.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker