Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Amsterdamse beurs aarzelt boven de steun op 534 punten

Korte termijn technische analyse AEX:

Vorige week heb ik alle technische verzwakkingen die zijn opgetreden bij de AEX-index opgesomd. Ik heb toen aangegeven dat het belangrijk was om de steun rond 534/535 punten in de gaten te houden. Rond dit niveau heeft de AEX-index namelijk al meerdere keren steun of weerstand ondervonden. Op woensdag bereikt de AEX-index dan ook min of meer dit steunniveau met een dieptepunt op 534,87 punten. Het 200-daagse gemiddelde (rode lijn) biedt eveneens steun aan de index. Op woensdag kregen koopjesjagers de smaak te pakken, wat een begin leek van een groter herstel. Dit viel echter wat tegen en de index viel snel weer terug, waardoor we nu een consolidatiefase zien boven de steunzone.

De eerste opleving strandde aan de onderkant van de eerste gap(oranje cirkel). Dit soort gaps(koersgaten) geven aan dat er veel aanbod is in de markt en zorgen doorgaans dan ook voor weel weerstand. Deze gaps hebben echter ook de neiging om vroeg of laat gesloten te worden. Technisch mogen we nog steeds rekening houden met een wat groter herstel richting de weerstanden op 555 en 565 punten, mits de steun intact blijft. Deze opleving ligt dus voor de hand zolang de steun op 534 punten niet neerwaarts wordt doorbroken. Mocht de AEX toch onder de 534 punten sluiten, dan gaat het luik verder open. Een daling richting de koersgap bij 500 punten ligt dan voor de hand.

Lange termijn technische analyse AEX:

Het is interessant om even uit te zoomen en de bewegingen op de korte termijn in perspectief te zetten op de langetermijngrafiek. Wat meteen opvalt is dat de AEX-index er telkens niet in slaagt om langdurig boven de top van 2008 te blijven. De meest recente uitbraak werd teruggefloten door een stijgende weerstandslijn die we kunnen trekken over de toppen van 2018 en 2019. Momenteel test de Amsterdamse beurs de 200-dagenlijn, maar erg sterk oogt het technische plaatje niet. Mocht de AEX-index onder de steun op 534 punten zakken, ligt er op de weekgrafiek pas steun rond 470 punten.

De RSI(14) indicator heeft bovendien telkens lagere toppen gevormd de afgelopen anderhalf jaar. De AEX-index liet steeds hogere toppen zien, maar deze werden niet bevestigd door de Relative Strength Index. De uitbraken werden dan ook telkens weer teruggegeven. Een blijvende uitbraak boven de toppen van 2008 is noodzakelijk om de lange termijn stijgende trend te kunnen hervatten.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27