Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

De AEX index is de afgelopen week verder gecorrigeerd, maar technisch is de schade vooralsnog beperkt gebleven. In november is de huidige stijgingscyclus van start gegaan en nog altijd zien we een patroon van hogere toppen en bodems. Belangrijk is het feit dat de index nog altijd boven de 632 (laatste bodem) punten noteert. Hier vormde de Amsterdamse beurs eind januari een bodem boven op de top van begin 2020.

Bij de huidige correctie is de koers echter wel teruggezakt tot onder de voormalige top op 667,8 (top van 25 januari). Hiermee boet de AEX iets aan kracht in, maar vooralsnog is de stijgende trend dus intact. Het is nu wachten op een ommekeer. De AEX wist op vrijdag een potentiële bodem te vormen rond het 50-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) op 647,9 punten. Bij een eventuele doorbraak onder dit niveau moeten we rekening houden met een diepere correctie richting de 632 punten.

Op vrijdag werd ook een zogeheten Doji candle gevormd, waarbij het lichaam een streepje vormt en de schaduwen van de candle groot zijn. Deze doji toont aan dat kopers en verkopers elkaar in evenwicht houden en dat mogelijk een trendomkeer volgt. Meer over Japanse candlestick patronen leest u hier: Candlestick patronen; herken de Japanse candles: TA – deel 4

Wachten op meer bevestiging

Vandaag is de AEX flink hoger geopend, maar het gevaar is nog niet helemaal geweken. De eerste signalen zijn wel positief, maar voor wat meer bevestiging kijken we naar de ontwikkeling van de komende dagen. Een doorbraak van de steile correctieve beweging van de afgelopen twee weken zal de index meer lucht geven. Een duidelijk signaal krijgen we als de AEX boven de 671,5 (top 25 februari) breekt en sluit. Dan is het aannemelijk dat de bodem gezet is en dat we weer een nieuwe periode van stijgende koersen te zien krijgen.

Als eerstvolgende weerstand kijken we dan uiteraard naar de top van 16 februari op 689,2 punten. Na een doorbraak hiervan ligt enkel de all-time high uit 2000 op 703,18 nog in de weg voordat we uncharted territory gaan opzoeken.

Technische analyse UBER: daggrafiek

Uber weet zich ondanks de coronacrisis redelijk goed staande te houden. De bezorg-tak weet de verliezen bij de taxi-app grotendeels te compenseren. De koers heeft het sinds de zomer vorig jaar aardig gedaan, maar de afgelopen weken is de kracht afgenomen.

Die afnemende kracht is goed te zien in de RSI-indicator onderin deze grafiek. U ziet dat de koers steeds hogere toppen wist te vormen, maar de RSI indicator vormde tegelijkertijd steeds lagere toppen. Deze zogeheten negatieve divergentie wijst doorgaans op een trend-omkeer, of in ieder geval dat de kracht wat afneemt. We zien de koers van UBER nu ook wat meer zijwaarts consolideren. Het is nu zaak om goed op de steun rond $ 48 te letten. Indien de koers hieronder zakt, lijkt een test van de voormalige top uit februari 2020 op $ 41,86 aannemelijk.

De 200EMA (rode lijn) ligt iets hoger en kan de koers ook nog opvangen. Op lange termijn zijn deze mogelijke correcties interessant voor beleggers. Niet alleen de grafiek oogt bullish, maar ook de ontwikkelingen bij het bedrijf zijn interessant. De maaltijdbezorgdienst groeit als kool en als de economie straks weer opengaat zullen de inkomsten van Uber de lucht in schieten, als er weer meer gebruik wordt gemaakt van Taxi’s. Meer over het aandeel Uber leest u hier: Aandeel Uber – maaltijdbezorging steeds belangrijker

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker