Aandeel Randstad Holding NV

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Randstad Holding NV? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Randstad Holding NV
ISIN: NL0000379121
Tickercode: RAND | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Randstad Holding NV kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Randstad Holding NV

Na de nodige turbulentie op de financiële markten in de afgelopen twee weken, is de AEX-index de klap alweer bijna te boven. Het aandeel Randstad heeft na de Brexit echter flink moeten inleveren en is dit jaar één van de slechtst presterende aandelen van de AEX-index. Waarom wordt de koers aandeel Randstad zo hard afgestraft?

koers aandeel randstad 1

Koers aandeel Randstad gehalveerd

Sinds het hoogtepunt van € 65 in de zomer van 2015, is het aandeel Randstad flink afgekomen. Vorige week noteerde het aandeel zelfs kort onder de € 32, hiermee is de koers van de uitzender afgelopen jaar gehalveerd.

Hoe kan een vorig jaar nog zo populair aandeel, binnen een jaar weer volledig uit de gratie raken? Allereerst heeft dit natuurlijk te maken met het sentiment van de gehele markt. Toch presteert Randstad het afgelopen jaar significant slechter in vergelijking met de AEX-index.

koers aandeel randstad 2

In bovenstaande grafiek is te zien dat de koers van Randstad lange tijd nagenoeg gelijk opging met die van de AEX-index. Sinds de start van 2016, het moment dat de volatiliteit in de markten begon op te lopen, is er een duidelijke spread ontstaan tussen de AEX-index en het aandeel Randstad. De uitslag van het Britse referendum heeft deze spread verder vergroot, waarbij het aandeel Randstad een zware underperformance liet zien.

Redenen voor de koersval

Allereerst heeft de koersval te maken met de Beta van het aandeel. De Beta zegt iets over de koersgevoeligheid van een aandeel ten opzichte van de benchmark (in dit geval de AEX-index). Randstad heeft een relatief hoge Beta van ongeveer 1,3. Dit betekent dat bij 1% beweging in de AEX-index, het aandeel Randstad met 1,3% beweegt. Des te hoger de Beta, des te heftiger het aandeel Randstad op bewegingen van de AEX-index reageert.

Een andere reden is het feit dat Randstad een cyclisch aandeel is. Ten tijde van hoogconjunctuur en economische groei presteert het aandeel fantastisch. In slechtere tijden wordt het aandeel echter hard afgestraft. Dergelijke aandelen zijn over het algemeen vooruitlopend op de economische situatie.

De voornaamste reden waarom de koers van het aandeel Randstad zo hevig reageerde op de uitkomst van de Brexit is het feit dat beleggers angstig zijn voor een lagere economische groei in Europa. Dit heeft direct grote gevolgen voor de omzetgroei van het uitzendbedrijf. Dat Randstad ruim 5% van haar omzet uit het Verenigd Koningkrijk behaald, geeft de koers nog een extra duwtje richting het zuiden.

Daags na het Britse referendum kreeg het aandeel Randstad dan ook meerdere koersdoelverlagingen om de oren. Met name het analistenrapport van Goldman Sachs had impact op de koers. De uitzender werd van de favorietenlijst van de zakenbank verwijderd en het koersdoel werd verlaagd naar € 46. Analisten van ABN Amro grepen nog rigoureuzer in, het advies werd verlaagd naar hold met een koersdoel van € 40.

Via LYNX inspelen op een bodem in het aandeel Randstad

De giftige cocktail die door bovenstaande redenen ontstond, heeft ervoor gezorgd dat het aandeel Randstad het afgelopen jaar is gehalveerd. Sindsdien is het aandeel weer iets herstelt, al noteert het aandeel met een koers van € 36 nog altijd ver onder de top van 2015.

Denkt u dat de koers aandeel Randstad te hard is afgestraft en denkt u dat de bodem in zicht is? Dan kom ik volgende week graag bij u terug met een optiestrategie waarmee u kunt inspelen op een bodemvorming voor het aandeel Randstad.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Randstad kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Randstad. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Update 11 juli 2016: Koers aandeel Randstad hard afgestraft
 
Het conjunctuurgevoelige aandeel Randstad heeft net als de meeste aandelen een volatiele tijd achter de rug. De lage olieprijs, zorgen over China, renteverhoging in de VS en zorgen over een aankomende Amerikaanse recessie deden de markt op zijn grondvesten schudden. De afgelopen weken lijkt de rust wedergekeerd op de aandelenmarkten. De vraag is of de economische groei komende tijd doorzet. Is het ergste nu achter de rug? En wat is een goede strategie om in te spelen op het aandeel Randstad?

 

Aandeel Randstad

Als men aan een Nederlandse belegger vraagt naar een cyclisch aandeel, wordt Randstad vrijwel altijd als eerste genoemd. Het Nederlandse uitzendbureau heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van de aantrekkende arbeidsmarkt in Europa en in de Verenigde Staten.

Om u hier een gevoel bij te geven: in 2009 tikte het aandeel Randstad een koers van € 10 aan. Halverwege 2015, zes jaar later, noteert het aandeel op een koers van ruim € 63. Dit is een stijging van 530%. Vanaf die top is de uitzender weer iets teruggezakt noteert het aandeel momenteel rond de € 47.

8-jarige koers grafiek van het aandeel Randstad

 Omzet Randstad (in miljarden euro’s)
 2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*
 € 16,2  € 17,1  € 16,6  € 17,2  € 19,2  € 20,5  € 21,5  € 22,4

* Jaren 2015 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

De omzet van Randstad is afgelopen jaren flink opgelopen. Ook voor komende jaren wordt een verdere stijging verwacht, zoals in bovenstaande tabel is te zien. Randstad haalt het grootste gedeelte van haar omzet uit Europa. In 2015 werd 67% van de omzet in Europa behaald. Bijna 25% werd verdiend in Noord-Amerika. Slechts 8% was afkomstig uit de rest van de wereld.

Aandeel Randstad in vergelijking met concurrenten

Randstad is het op één na grootste uitzendbureau ter wereld. De grootste is het Zwitserse Adecco. Andere bekende concurrenten zijn het Nederlandse USG People en het Amerikaanse Manpower. Drie maanden terug maakte de Japanse uitzender Recruit bekend USG te willen overnemen.

Koers Aandeel Randstad in vergelijking met koersen van concurrenten

In bovenstaande grafiek ziet u de koers van het aandeel Randstad in vergelijking met haar concurrenten. U ziet dat het bedrijf middelmatig presteert ten opzichte van haar concurrenten, waarbij Adecco het slechtste presteert. Manpower heeft het afgelopen jaar juist iets beter gedaan dan Randstad. Positieve uitschieter is USG, maar zoals eerder gezegd is deze vergelijking niet helemaal eerlijk aangezien het bedrijf wordt overgenomen.

Is het aandeel Randstad momenteel aantrekkelijk geprijsd?

Met een koerswinst verhouding van 17 is het aandeel Randstad niet bepaald goedkoop te noemen. Voor bedrijven wordt een koers-winst verhouding tussen de 10 en 17 als redelijk gezien. Bij een waarde boven de 17 is de koers overgewaardeerd of is de winst sinds de bekendmaking van de laatste cijfers toegenomen.

Dit is exact het geval bij Randstad: de verwachtte koers-winst verhouding voor eind 2016 ligt op 12. Ondanks de grillige start van 2016 op de aandelenmarkten, is het bedrijf Randstad het jaar goed begonnen. Dit moet blijken tijdens de bekendmaking van de eerste kwartaalcijfers op 26 april.

In vergelijking met de concurrenten is op basis van deze verhouding het aandeel momenteel aan de dure kant, iets wat verandert als Randstad komend jaar aan de verwachtingen voldoet. De koers-winst verhouding bij Manpower is 14,5. Deze verhouding ligt bij Adecco nog iets lager op 12,5.

Daarnaast biedt het aandeel Randstad een mooi dividendrendement. Op de huidige koers ligt dit jaarlijkse rendement op 3,5%. Op basis van deze gegevens ben ik gematigd positief over het aandeel.

Een optiestrategie voor het aandeel Randstad

Deelt u deze mening over het aandeel voor de komende tijd? In dat geval heb ik een mooie optieconstructie waarmee u het rendement op uw aandelen Randstad kunt verhogen. In mijn artikel volgende week neem ik deze strategie graag met u door.

Meer informatie: aandelen beleggen via LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Waarom in aandelen van Randstad Holding NV beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Randstad Holding NV. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Randstad Holding NV kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Randstad Holding NV

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Randstad Holding NV : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Randstad Holding NV: Bedrijfsinformatie Randstad Holding NV

Randstad Holding NV werd opgericht in 1960 en heeft haar hoofdkantoor in Diemen. Randstad is een human resources dienstverlener. Hiermee voorziet de HR-projecten, opleidingen, selectie en rekrutering en uitzendarbeid. Randstad heeft 4858 kantoren verspreid over 39 landen wereldwijd. Er worden elke dag zo’n 600.000 mensen begeleid naar een nieuwe job. Het grootste deel van de omzet wordt verwezenlijkt in Verenigde Staten, gevolgd door Nederland. Er werken in totaal bijna 38.000 werknemers voor Randstad Holding NV.