Deceuninck is een Belgische speler in raam- en deuroplossingen in zowel PVC als aluminium. Het bedrijf heeft een omzet van € 642 miljoen (2020) en heeft zo’n 3.660 werknemers. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in het West-Vlaamse Hooglede-Gits (nabij Roeselare). Hieronder vindt u een fundamentele analyse van het aandeel Deceuninck door beursgids Bonconsul.

De volgende onderwerpen worden besproken over het aandeel Deceuninck:

Aandeel Deceuninck | Beleggen Deceuninck | Koers Deceuninck

Het aandeel Deceuninck

Leider in West-Europa, de VS en Turkije

Het bedrijf is de #1 in de hierboven beschreven markten en de #4 voor Europa in zijn geheel. In totaal is het bedrijf echter actief in 90 landen over de hele wereld. Het zijn markten die gekenmerkt worden door vooral lokale spelers maar Deceuninck ziet ook drie globale concurrenten, alle drie van Duitse makelij. In Duitsland zelf is het bedrijf dan ook niet verwonderlijk een kleine speler.

De sterke aanwezigheid in Turkije, waar het bedrijf twee fabrieken en een marktaandeel heeft van 30 procent, is een gevolg van een strategische keuze uit het verleden en is zowat het grootste pijnpunt van het bedrijf geworden. Door de crash van de Turkse economie en munt (de Lira) moest Deceuninck vooral in 2019 incasseren op zijn Turkse activiteiten. Een goede herinnering dat business doen in opkomende landen altijd een risico heeft.

De fundamentals van Deceuninck zijn echter goed

Ondanks de uitdagingen waar het bedrijf de laatste jaren mee gekampt heeft, zo waren er niet alleen de problemen in Turkije maar ook de Europese tak werd niet efficiënt genoeg gerund, kan het bedrijf genieten van fundamentele rugwind voor de business. Denkt u maar aan de groeiende wereldbevolking waardoor er een structureel tekort aan huizen is. Of de nood aan betere (geluids-) isolatie. PVC is daarvoor een ideaal instrument wetende dat het product dan ook nog eens 35 jaar meegaat en maar liefst tien maal kan gerecycleerd worden. Met andere woorden heeft PVC een levenscyclus van 350 jaar. Duurzame producten voor de bouwsector is exact waar Europa met zijn green deal naar op zoek is en Deceuninck zal dan ook meeprofiteren van de renovatie van naar schatting 35 miljoen Europese gebouwen in de komende decennia.

Het aandeel Deceuninck heeft wind mee

De crisis in de huizenmarkt van 2007 laat nog steeds zijn sporen na. De impact op Deceuninck was enorm, dat bewijst de koers van het aandeel Deceuninck. Waar het tussen 2002-2007 nog fluctueerde tussen € 15 en € 25 met als piek € 26,34 op 23 februari 2004, crashte het aandeel Deceuninck in 2007 volledig ten gevolge van een ‘perfecte storm’. Voor dit bedrijf betekende dat een combinatie van de bankencrisis, een hoge schuldenlast vanwege overnames, een gecrashte huizenmarkt en als kers op de taart ook nog eens een gecrashte Turkse Lira. Het aandeel Deceuninck verloor 95 procent van zijn waarde en is sindsdien nooit echt hersteld. In 2017 werd sindsdien het hoogste niveau genoteerd aan € 3,32, nog steeds mijlenver van wat ooit werd behaald.

Ook het aantal bouwvergunningen in Amerika en Europa is ook nooit meer op het pré-financiële crisis niveau geraakt, al is er wel een traag herstel zichtbaar.

Aandeel Deceunink analyse | Aandeel Deceuninck | Beleggen Deceuninck | Koers Deceuninck

Bouwvergunningen 2000-2020 USA

Aandeel Deceunink bouwvergunningen VS | Aandeel Deceuninck | Beleggen Deceuninck | Koers Deceuninck

Bouwvergunningen 2005-2019 Europa

Aandeel Deceunink bouwvergunningen Europa | Aandeel Deceuninck | Beleggen Deceuninck | Koers Deceuninck

Doordat landen als België en Nederland overigens volgebouwd raken en de rest van Europa kampt met een stagnatie van de bevolkingsgroei zullen deze cijfers wellicht nooit meer het niveau van vóór de financieel economische crisis halen. Dat noopt tot consolidatie in de bouwsector die nog volop aan de gang is. Deceuninck kan daar voorzichtig het voortouw in nemen. Hun relatief gezonde balans laat toe om gerichte overnames te gaan doen. Vooral in Amerika zijn er enkele concurrenten die het moeilijk hebben en een mooie prooi zouden kunnen zijn. Dat biedt opportuniteiten om het marktaandeel en als bonus ook het prijszettingsvermogen te vergroten, die in de hyper-gefragmenteerde bouwsector overigens nauwelijks aanwezig is en elk basispunt dus welkom is.

Het aandeel Deceuninck tracht zich te onderscheiden

Een bijzonder groot gedeelte van de rapportering in het jaarverslag wordt besteed aan hoe het bedrijf haar steentje bijdraagt aan een duurzame en circulaire economie. Dat doet ze door innovatieve producten, voorzien van de nodige duurzaamheidslabels, te gaan ontwerpen en produceren. Sterker nog, hun fabriek in Diksmuide is in staat om hun eigen producten maar ook producten van derden te gaan recycleren.

Fundamentele analyse aandeel Deceuninck

Hoogste bedrijfscashflow in een decennium

Waar het bedrijf in de eerste jaarhelft nog sterk werd getroffen door de pandemie is dit in de tweede jaarhelft meer dan gecompenseerd wat zich uit in een groei voor het volledige jaar van +1,3% tot € 642 miljoen (2019: € 634 miljoen).

Er kwamen nieuwe klanten bij in Noord-Amerika (25% van de omzet) wat goed nieuws is, maar niet meer dan verwacht gezien de focus van het bedrijf op groei in die regio. De activiteit kon er het sterkst groeien met +18% tot € 160 miljoen (2019: € 135 miljoen). Ook Turkije & emerging markets (26% van de omzet) boekte een mooi herstel met een omzetstijging van 3,1% tot € 165 miljoen (2019: € 160 miljoen). In Europa staat de renovatie-activiteit op een hoog ritme, maar zakte de omzet in de regio toch wel nog met -6,2% tot € 317 miljoen (2019: € 338 miljoen) vanwege de pandemie. Gebouwen en woningen moeten nu eenmaal energiezuiniger worden en de Europese Green Deal is een mooie rugwind op dat vlak. Het bedrijf voorspelt dat deze rugwind wel eens lang zou kunnen aanhouden wat de bouwsector na een mager decennium terug populairder kan maken bij beleggers.

Raam-en deursystemen (89% van de omzet) groeide tot € 570 miljoen (2019: € 562 miljoen). De kleinere segmenten bleven stabiel met Outdoor living op € 38 miljoen (2019: € 37 miljoen) en Home protection op € 34 miljoen (2016: € 36 miljoen).

Sterke groei van de winstgevendheid met dank aan lagere grondstofkosten en een hogere efficiëntie

De investeringen van de voorbije jaren beginnen te renderen. Waar er € 8 miljoen omzet bijkwam in 2020, kon de brutomarge veel méér stijgen tot € 203 miljoen (2019: € 182 miljoen) doordat er dus € 13 miljoen bespaard kon worden op grondstoffen. De brutomarge steeg zo naar 32% (2019: 28%) en is de hoogste sinds vijf jaar.

Dankzij de overheidsinitiatieven tijdens de pandemie kon ook nog eens € 4 miljoen bespaard worden op personeel. De terugkerende bedrijfswinst kon zo eindigen op € 37 miljoen (2019: € 18 miljoen). De recurrente bedrijfscashflow deed het met € 77 miljoen (2019: € 58 miljoen).

De terugkerende nettowinst kon nominaal nog méér stijgen tot € 15 miljoen (2019: recurrent verlies van € -9 miljoen) of € 0,10 per aandeel, dankzij een besparing van € 6 miljoen op de interestlasten dankzij een herstel van de Turkse Lira en een lagere schuldgraad.

Forse verlaging van de schuldgraad

Achter de schermen werden een deel van de aandelen in het Turkse Ege Profil verkocht net als enkele andere niet-kernactiva. Daarnaast werd de cash door de betere resultaten gebruikt om de netto-schuldenlast fors te verlagen naar € 55 miljoen (2019: € 140 miljoen).

De ratio nettoschuld op EBITDA is onverwachts van middelmatig naar ronduit gezond geëvolueerd. Wat een herstel van de Turkse economie allemaal kan teweegbrengen voor het bedrijf. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Terug een (klein) dividend na een recordjaar aan vrije kasstroom

Na een jaar zonder dividend mogen aandeelhouders dus opnieuw een vergoeding verwachten van € 0,05 per aandeel.

Het dividend kost het bedrijf € 7 miljoen en is een niveau dat zeer haalbaar is voor de komende jaren. De vrije kasstroom in 2020 kon immers op een recordniveau eindigen van € 56 miljoen (2019: € 1 miljoen) vanwege de hogere EBITDA, uitzonderlijk laag werkkapitaalniveau wat ook een boost van € 9 miljoen aan cash betekende en tenslotte ook een fors lagere netto-capex van slechts € 8 miljoen (2019: € 34 miljoen) vanwege onder andere de verkoop van immateriële vaste activa voor € 16 miljoen.

2021 met de wind in de rug

Op het vlak van business voorziet het bedrijf dat de Green Deal, de groeiende wereldbevolking en de lage interestvoeten alvast een boost zullen zijn en blijven voor de sector. Daarnaast blijft Deceuninck investeren in groei in Noord-Amerika en gaat ze ook de investeringen in de recyclagefabriek te Diksmuide verhogen.

Let wel dat net zoals voor zoveel bedrijven het werkkapitaal in 2021 verwacht wordt weer te stijgen naar een normaler niveau wat dan weer € 15-20 miljoen aan cash zal kosten.

We verwachten dus een goed jaar qua omzet, maar cashmatig toch een stuk minder dan 2020. Niet meer dan normaal.

Conclusie aandeel Deceuninck: een sterke comeback in een moeilijk jaar wat veelbelovend is voor de komende jaren. Toch blijft er veel afhangen van hoe de Turkse economie zal evolueren in 2021. We hebben de cijfers 2020 in ons model geïntegreerd en de vooruitzichten geüpdatet. Bonconsul verhoogt het koersdoel tot € 3,3 (voordien € 3,1) wat resulteert in HOLD.

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

 
 
 

Het aandeel Deceuninck kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Deceuninck. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart