Aandeel Melexis
Artikel laten voorlezen
Het aandeel Melexis viel eind 2018 in een diep dal. Na amper een half jaar tijd daalde de koers tot iets minder dan de helft van zijn hoogtepunt in juni 2018. De koers van het aandeel Melexis daalde zodoende van €94 naar €44,5. Intussen klimt de huidige koers langzamerhand terug naar het toenmalige hoogtepunt.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde destijds herhaaldelijk met het verhogen van tarieven op de import van Europese wagens. Hierdoor verkleinden de autobouwers hun voorraad, wat tot minder bestellingen bij de toeleveranciers, zoals Melexis, leidde. Daardoor verloor het aandeel Melexis destijds veel van zijn pluimen. Trump kondigde onlangs aan om eens “serieus” met Europa rond de tafel te gaan zitten.

In dit artikel wordt besproken:

 

Aandeel Melexis

Koersevolutie aandeel Melexis

Het laatste artikel kwam uit net voor de bekendmaking van de resultaten van het derde kwartaal. Het aandeel Melexis noteerde toen rond de 60 euro. De resultaten kwamen licht onder de verwachtingen uit, maar door de onzekere marktomstandigheden zag Melexis zich genoodzaakt om samen met de resultaten van het derde kwartaal een winstwaarschuwing uit te sturen. Hierdoor kelderde het aandeel met zo’n 16 procent tot 50,45 euro, de grootste koersval ooit voor het bedrijf. Ten opzichte van de piek van midden juni (92,20 euro) impliceert dit een beursdaling van zo’n 45 procent in vier maanden tijd. Na het verschijnen van een interview met CEO Chombart, die herhaalt dat de verwachtingen op middellange- en lange termijn intact blijven, herstelt het aandeel de dagen nadien terug tot boven de 60 euro.

Na het aantikken van de 60 euro-grens in februari, deelt Melexis snel terug in de algemene beursmalaise. Het aandeel Melexis glijdt terug af naar 50 euro. Half december noteert het bedrijf nog maar net boven de 45 euro. Een paar dagen later groeit de hoop dat de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten wat zullen afnemen. Onder meer het nieuws dat China de tarieven op import van Amerikaanse wagens zou verlagen, zorgt voor een boost. De weken die erop volgen, stijgt het aandeel in gestrekte draf zo’n 30 procent, tot boven de 60 euro. De CEO van een concurrent, die bemoedigende woorden sprak over het herstel in de sector, droegen hiertoe bij. Jammer genoeg kan Melexis die positieve trend een week later niet bevestigen: bij het bekendmaken van de jaarresultaten gaf het bedrijf sombere vooruitzichten mee voor 2019.

Derde kwartaalresultaten

Op 23 oktober 2019 werden de derde kwartaalresultaten bekendgemaakt. In vergelijking met het voorgaande kwartaal steeg de omzet met drie procent tot 123,3 miljoen euro. Hoewel het omzetcijfer 16 procent lager ligt dan hetzelfde kwartaal afgelopen jaar, had het een positieve impact op de koers. Françoise Chombar, de CEO van Melexis, liet weten dat het aantal bestellingen stilaan weer begon te stijgen. Dankzij het nieuws steeg de prijs van het aandeel Melexis met iets meer dan 20 procent.

Jaarresultaat 2019

De jaarresultaten van het aandeel Melexis werden bekendgemaakt op 5 februari 2020. Het nettoresultaat, of de nettowinst, bedroeg 60,3 miljoen euro. Dat is een daling van maar liefst 48 procent in vergelijking met 115,5 miljoen euro voor het jaar 2018.

Chombar verwacht nu voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar een omzetstijging van 15 à 18 procent. Dat wil zeggen dat het aandeel Melexis een boeiend jaar voor de boeg heeft en dat het management vertrouwen heeft in de toekomst. De koers van het aandeel Melexis reageerde eveneens positief op de aankondiging en steeg met meer dan 13 procent.

Aandeel melexis koers

Trump en Europa

Sinds het aantreden van Trump als president van de Verenigde Staten bekritiseerde hij de zogezegde “unfaire” handelspraktijken van grote economieën, voornamelijk Europa en China. De gesprekken van vorig jaar waren al vrij omstreden door de constante dreiging van verhoogde handelstarieven op Europese wagens en onderdelen. Die handelstarieven waren zo hoog als 25 procent. Europa weigerde op zijn beurt om de markt verder open te stellen voor Amerikaanse landbouwproducten.

Trump kondigde op maandag 10 februari aan dat de tijd gekomen is om aan tafel te zitten met Europa. In het Witte Huis zei hij: “Europa heeft ons zeer slecht behandeld”. Na verschillende handelsovereenkomsten met Mexico, Japan, Canada en een fase-één overeenkomst met China vindt hij het belangrijk om een serieus gesprek met Europa te voeren. Voorafgaand gingen de twee partijen akkoord om een ambitieuze deal proberen te bereiken waarbij de handelsbarrières verwijderd zouden worden en de tarieven verminderd.

Een duikje in de financiële cijfers

Omzetwaarschuwingen, winstalarmen, allemaal goed en wel, maar hoe zit het nu concreet met de financiële cijfers van Melexis? Aangezien het bedrijf actief is in een snelgroeiende sector, die van halfgeleiders en nog meer specifiek halfgeleiders voor de autosector, kan Melexis verbluffende cijfers voorleggen. Toen het bedrijf een winstwaarschuwing uitstuurde in oktober 2018, deelde het bedrijf mee dat de omzet, in plaats van 13- tot 14 procent, maar met 11- tot 12 procent zou groeien. Heel wat bedrijven kunnen enkel dromen van een groei met dubbele cijfers.

Aandeel Melexis

Ook de operationele marges blijven tot de verbeelding spreken: de verwachte brutomarge voor 2019 bedroeg 43 procent, in 2018 bedroeg die 45 procent. De netto marge bedroeg tussen de 24 en 25 procent. Dat het bedrijf ondanks de kleine aanpassing toch meer dan 15 procent verloor, toonde aan dat beleggers nog steeds hoge verwachtingen rond het aandeel hadden. Het aandeel Melexis verdubbelde de afgelopen vijf jaar in omzet en in de beurskoers. Ondanks het toenmalige verlies van 30 procent, leverde het aandeel op vijf jaar nog altijd meer dan 115 procent rendement op. Op tien jaar was dit zelfs een verbluffende 1353 procent.

Uiteindelijk bedraagt de huidige brutomarge van het aandeel Melexis 40,3 procent en het nettowinstmarge 12,4 procent. De lager uitgevallen winstmarge is volgens CEO Françoise Chombar te wijten aan een minder gunstige productmix en een beperkte benutting van de testcapaciteit.

Het totale dividend voor 2019 bedraag €2,20 bruto per aandeel. Dit bestaat uit een interimdividend van €1,30 per aandeel en een finaal dividend van €0,90.

Eigenaarschap

Het is interessant om eens te kijken naar de aandeelhouders van een bedrijf. Momenteel is 19 procent van de aandelen van Melexis in handen van institutionele beleggers. Dit zijn fondsen en maatschappijen die met grote sommen geld beleggen en niet snel hun positie verkopen. In het geval ze dat wel doen, dan kan de prijs drastisch beïnvloed worden.

Hieronder staan de belangrijkste institutionele beleggers opgesomd.

Ownership melexis

Verder heeft u ook de mogelijkheid om in het handelsplatform van LYNX meteen de institutionele aan- en verkopen te zien in een door u gekozen aandeel. Hieronder ziet u bijvoorbeeld de laatste institutionele transacties in het aandeel Melexis.

Trade log melexis

Technische analyse aandeel Melexis

Wanneer we de grafiek van het aandeel Melexis bekijken, zien we dat de koers de weerstandszone (paars gearceerd) langdurig getest heeft. Dankzij de jaarresultaten kon het prijsniveau door de weerstandszone breken zodat de koers verder kon stijgen.

Verder zien we dat er een einde kwam aan het dalende patroon na een invers schouder-hoofd-schouder patroon. Aan de hand van de MACD, of Moving Average Convergence/Divergence, kunnen we afleiden dat het aandeel Melexis mogelijks nood heeft aan afkoeling omdat het zich in de ‘overbought’-zone bevindt. Voor meer informatie over de MACD kunt u dit artikel lezen.

Aandeel melexis technische analyse

Opgelet: dit is geen advies om een positie in het aandeel Melexis in te nemen.

Aandeel Melexis: koersdoel

De meningen wat betreft het koersdoel van het aandeel Melexis verschillen. De meeste analisten beweren dat de prijs momenteel (+- €76) te hoog is en zich aan een correctie mag verwachten. Het gemiddelde advies is een koersdoel van €65, wat een daling zou betekenen van ongeveer 16 procent.

Vooruitzichten aandeel Melexis

Zoals eerder aangehaald in het artikel, blijft Melexis op middellange en lange termijn in het potentieel van zijn niche geloven. Sensoren worden in steeds meer apparatuur gebruikt, zoals slimme huishoudtoestellen, die nodig zijn om de komst van het internet of things mogelijk te maken. Voor meer info kunt u het artikel over Internet of Things lezen.

In 2019 lanceerde Melexis ook ’s werelds kleinste infrarood censor voor de medische sector. Melexis zet dus steeds meer in op andere sectoren, al blijft het overgrote deel van de omzet van de autosector komen, waar steeds meer sensoren per geproduceerde auto nodig zijn. De belangrijkste vraag voor 2020 is dus in hoeverre de economische en geopolitieke spanningen voor de autosector blijven duren.

CEO Françoise Chombar liet tijdens de presentatie weten dat Melexis in 2020 een omzetgroei verwacht van 10 procent, gepaard met een brutomarge van 41 procent.

Auto-industrie in huidige conjunctuur

De midden bull markt is historisch gezien de beste periode om aandelen te kopen in de industriële sector. Over het algemeen presteert de auto-industrie vrij slecht in de laatste fase van een bull markt, de fase waar we ons momenteel in bevinden.

Wenst u meer informatie over sectoranalyse? Lees dan zeker dit artikel.

Zelf aandelen Melexis (ver)kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Melexis. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX

 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart