Beleggen in robotica: De beste robotica aandelen van dit moment

Door Justin Blekemolen


Electronic Arts
ISIN: US2855121099
|
Ticker: EA --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Electronic Arts aandeel
Beleggen in robotica aandelen wordt steeds populairder.

Hoewel we nog niet allemaal een pratende robot in huis hebben, zijn robots steeds belangrijker in industrieën zoals de luchtvaart, automotive, medisch en voedselverpakkingen.

Welke ontwikkelingen vinden er plaats in deze sector? En welke robotica aandelen zijn interessant voor in de portefeuille?

Beste robot aandelen

 

Robotica aandelen

Korte geschiedenis robots

Verschillende industriële revoluties hebben de mensheid steeds verder gebracht. In 1937 werd de eerste industriële robot ontwikkeld. Het was een vrij simpel apparaat dat in staat was om houten blokken in voorgeprogrammeerde patronen neer te leggen met behulp van een grijphand. Het duurde echter tot 1973 voordat robots in Europa op grotere schaal werden gebruikt. Het bedrijf Kuka Robotics bracht de FAMULUS op de markt, een robot met zes elektromechanisch aangedreven assen. De interesse in robots werd steeds groter en veel Amerikaanse bedrijven introduceerden zich op de markt. In de jaren 80 kwam de  industriële robotrevolutie tot een hoogtepunt kwam en werd het gebruik hiervan in fabrieken normaal.

De afgelopen jaren heeft de robot ingrijpende ontwikkelingen doorgemaakt. Robots en andere apparaten worden steeds slimmers. Een van de meest baanbrekende nieuwe ontwikkelingen in de technologie is ‘Artifical Intelligence’, ofwel kunstmatige intelligentie. Met behulp van AI krijgen we slimmere robots. De techniek is ook nodig voor zelfrijdende auto’s, nieuwe gespecialiseerde medische en chirurgische behandelingen en tal van andere toepassingen.

Apparaten of robots die gebruikmaken van AI reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en nemen op basis daarvan zelfstandig beslissingen. Bovendien moet het apparaat al deze informatie meenemen en ervan leren om het in de toekomst nog beter te doen. Het gaat bij AI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. Volgens de analisten van McKinsey kunnen bedrijven die AI volledig in hun bedrijfsvoering integreren, hun omzet in 2013 verdubbelen. Zij denken dat AI de komende tien jaar circa $ 13 biljoen aan extra omzet genereren.

Tijdens de COVID-crisis is gebleken dat bedrijven sterk afhankelijk zijn van menselijke werkkrachten. Tijdens een volgende pandemie blijven robots misschien wel gewoon produceren en diensten verlenen. De huidige crisis zal deze transitie mogelijk versnellen. De digitale transformatie verandert de maatschappij en economie. De uitdaging voor beleggers is om de voornaamste trends en de beste gepositioneerde bedrijven te selecteren. En om juist die bedrijven die zich niet aanpassen te vermijden. In dit artikel bespreken we een aantal interessante robotica aandelen.

Robot aandelen

 

Soorten robots

De meest bekende robots zijn de industriële robots. Dit zijn robots die gebruikt worden voor de productie van producten in fabrieken. U kunt hierbij denken aan robots die lassen, verven of producten maken en verpakken. Deze robots kunnen eenvoudige processen automatiseren wat de afgelopen decennia tot veel tijd en kostenbesparingen heeft geleidt. Door de steeds hogere arbeidskosten in ontwikkelingslanden zoals China, gaan ook deze bedrijven op zoek naar automatisatie. Robotica aandelen worden op deze manier alleen maar interessanter. Het aantal markten waarin robots worden gebruikt neemt snel toe. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria voorspelt dat de robotsector tot 2025 met 40% per jaar zal groeien. En dan gaat het niet per se om die industriële robots.

Cobots

De zogeheten collaborative robot (cobot) is waar veel groeipotentie zit. Een cobot, of co-robot, is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot is in staat de snelheid van zijn handelingen aan te passen en kan met zeer beweegbare armen zijn collega’s ondersteunen. Collaborative robots worden gebruikt voor belangrijke industrieën zoals luchtvaart, automotive, medisch, voedselverpakkingen en nog veel meer. Vooral het gebruik van robots in de zorgsector neemt een enorme vlucht. Een robot-arm kan chirurgen helpen tijdens operaties en kan achteraf ook patiënten helpen tijdens de revalidatie.

Kunstmatige intelligentie

Maar ook kunstmatige intelligentie en robotisering voor ons dagelijkse leven zijn in opkomst. Door middel van kunstmatige intelligentie krijgen robots zelfstandigheid en kunnen zij leren van fouten.We kennen allemaal wel de films waarin robots de mens in zijn geheel vervangt. In Japan werd enkele jaren geleden al een hotel geopend dat volledig gerund werd door robots. Men werd welkom geheten door een robot en robots brachten zelfs koffers naar de kamers. Enkele jaren later zijn een aantal robots in dit hotel toch weer vervangen door mensen. De robots maakten nog regelmatig fouten, waardoor hotelgasten ontevreden werden. In de hotelbranche staan klantvriendelijkheid, persoonlijk contact en service bovendien voorop, dus deze ontwikkelingen lijken nog ver weg.

Andere voorbeelden van projecten die momenteel wel meer succes hebben, zijn robots in verzorgingstehuizen. Ouderen hebben dan een klein robotje om tegen te praten ter voorkoming van eenzaamheid. Ook helpt deze robot bij het herinneren van bepaalde taken zoals het nemen van medicijnen. In de gehandicaptenzorg worden robot hondjes ingezet ter vermaak.

Maar een veel ingrijpender voorbeeld is natuurlijk de zelfrijdende auto. Vrijwel iedere autofabrikant focust zich op elektrisch rijden in combinatie met autonoom rijden. De auto’s van Google, Tesla en NVIDIA hebben al duizenden kilometers afgelegd zonder bestuurder. Enkel de politieke wetgeving staat de commercialisering van dit robotproduct nog in de weg.

Consumentenproducten

Bij de wat simpelere consumentenproducten hebben verschillende robots hun toepassingen al bewezen. Deze producten zijn al bijna ingeburgerd en mensen kijken niet meer gek op van robotstofzuigers en grasmaaiers. Zelfs de zelfrijdende functies bij Tesla’s worden zo goed als ‘normaal’ beschouwd. De bestuurder moet echter wel nog altijd alert blijven en kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.

Beste robotica aandelen & ETF

Hieronder behandelen we een ETF waarin u in één klap exposure krijgt in de interessant robotica markt. Daarna behandelen we 3 interessante robotica-aandelen die geschikt zijn voor beleggers met een hogere risicobereidheid en willen profiteren van de spannende ontwikkelingen in deze markt.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (LSEETF)

De iShares Automation & Robotics UCITS ETF volgt de iSTOXX® FactSet Automation & Robotics Index. Deze index is samengesteld uit bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die aanzienlijke omzetten realiseren in specifieke sectoren verbonden met de ontwikkeling van automatiserings- en roboticatechnologie. De ETF wordt verhandeld in dollars, maar staat in Ierland (Europa) genoteerd, zodat Europese beleggers ook kunnen handelen in de ETF.

De ETF heeft 131 onderliggende robotica aandelen posities met onder andere bekende namen zoals Apple en NVIDIA. De 3 grootste posities zijn beleggingen in Lasertec, Ping An Healthcare and technology en Asmedia Technology. Robotica ETF koers

Robotica aandeel Cognex

Cognex is een Amerikaans bedrijf en leider in de zogeheten machinevisie-markt. Het bedrijf heeft diverse soorten hypermoderne sensoren en visiesystemen ontwikkelt. Visiesystemen of camerasystemen kunnen ingezet worden om het productieproces visueel te controleren en op die manier de kans op fouten te minimaliseren. Ze worden gebruikt om geautomatiseerde apparatuur en robots te begeleiden en geautomatiseerde processen te bewaken en te controleren. De systemen van Cognex worden met name gebruikt voor de controle van producten in (met name) de voedsel en farmaceutische sector. Verder worden ze veel gebruikt in de auto- en consumentenelektronica markt in fabrieken. Apple is een van de grootste klanten van het bedrijf. Verder worden ze gebruikt in de logistieke markt voor het identificeren van pakketten en bij de behandeling van luchthavenbagage.

De systemen leveren tijdswinst, kostenbesparingen en foutenreductie op. Doordat Cognex focust op visiesystemen die noodzakelijk zijn om processen te automatiseren, zijn de apparaten populair bij bedrijven die hun productieproces willen automatiseren. De visiesystemen kunnen machines controleren op montagefouten en deze meteen oplossen en distributiecentra sneller, efficiënter en nauwkeuriger laten werken. Verder heeft Cognex een ander product genaamd DataMan. Dit manueel en mobiel systeem kan 1D en 2D Data barcodes scannen.

Cognes heeft ook een aantal Deep Learning producten ontwikkeld. Deze inspectietechnologie werkt op basis van geavanceerde deep learning algoritmen. Door de combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) met de programmeersoftware van het bedrijf kunnen complexe en uitdagende inspectietoepassingen worden geautomatiseerd en geschaald.

Financiële getallen

Het bedrijf werd in 1981 opgericht en heeft al sinds 1989 een beursnotering op de Nasdaq. Het aandeel ging voor $1,38 naar de beurs en binnen één jaar was de prijs al verdrievoudigd. Volgens Cognex zijn er ruim 360 miljoen mensen die in fabrieken werken. Momenteel zijn er 35 miljoen visiesystemen, waardoor er nog ruimte voor groei is. Het grootste deel van de omzet komt van de 2D Vision markt. Cognex heeft 30% van deze totale markt in handen. Een andere grote markt is die van ID Factory Automation.

De afgelopen 10 jaar liet de omzet van Cognes een CAGR (samengestelde jaarlijkse groei) zien van 18%. Vorig jaar rapporteerde Cognex voor het eerst in lange tijd een omzetdaling. In totaal brachten de producten van Cognex in 2019 ruim $725 miloen (-10%) aan omzet op.  Het bedrijf ziet op lange termijn veel groeipotentieel en benadrukt dat de lagere omzet te maken heeft met lastige marktomstandigheden. De consumentenelektronica en automotive markt draait niet zo heel lekker, waardoor er minder vraag was naar de machines van Cognex. Teelijkertijd was er nog wel groei zichtbaar in de logistieke markt en wist het bedrijf de omzet uit deep learning te verdubbelen. Volgens het bedrijf komt deep learning steeds meer op de voorgrond te staan en zal dit de komende tien jaar een belangrijk aspect worden voor de groei van het bedrijf.

De winst kwam uit op $203 miljoen en met een beurswaarde van $9,75 miljard heeft Cognex met een K/W van 48 een vrij stevige waardering, maar het groeipotentieel is aanwezig. Cognex heeft een sterke balans en Op 29 maart 2020 had het bedrijf ruim $845 miljoen in cash en vrijwel geen schulden. In 2019 werd zo’n 16% van de omzet gebruikt voor R&D, waardoor het bedrijf vernieuwend weet te blijven. Cognes betaalt bovendien al 17 jaar lang een dividend (0,4%) aan haar aandeelhouders en het heeft in totaal ruim $1 miljard aan aandeelhouders uitgekeerd sinds 1981. Al die gegevens maken Cognex een interessant robotica aandeel.

robotica aandelen cognex

Ocado Group (OCDO)

Ocado Group is een een Britse online supermarkt dat geen fysieke winkels heeft en alle leveringen aan huis doet vanuit een magazijn. Het bedrijf werd in 2000 opgericht met als doel de online shopping markt op zijn kop te zetten. Wat zo bijzonder is aan deze concurrent van andere thuisbezorgers is dat er in het magazijn bijna geen mensen werken. De magazijnen van Ocado staan namelijk vol met robots die behoren tot de meest geavanceerde ter wereld en zijn een belangrijke concurrent van Amazon. Het ultieme doel van Ocado is om de gehele supply chain vanaf het land tot aan de voordeur te automatiseren. Om dit te realiseren deed het bedrijf onlangs nog een investering van $9 miljoen in Karakuri. Deze start-up maakt robots die gepersonaliseerde maaltijden kan samenstellen. Ook werkt Cognex samen met een aantal bedrijven die zich richten op autonoom rijden, om in de toekomst zonder mensen te kunnen bezorgen.

De koers van Ocado is sinds de coronacrisis geëxplodeerd. De magazijnen konden ondanks de corona-maatregelen namelijk gewoon blijven draaien. Beleggers zien hier uiteraard toekomstmuziek in. De magazijnen van Ocado zijn gebouwd met een gigantische 3D-rasterstructuur binnenin, waarin de boodschappen in kratten worden opgeslagen. Meer dan 1.000 robots per magazijn zwermen door elkaar heen om kratten te verzamelen en te verplaatsen. De robots zorgen er ook voor dat de juiste boodschappen in de kratten worden geplaatst. Ze verplaatsen vervolgens de kisten weer op de juiste verzamelplaats. De robots kunnen zelfs samenwerken door kratten te verplaatsen, waarbij ze kratten uit de weg schuiven om er een te verzamelen die lager in een stapel ligt. De beweging van de robots en de opslaglocatie van de kratten wordt beheerd en geoptimaliseerd door een centraal ‘controlesysteem’ met behulp van Artificial Intelligence. Op deze manier kan Ocado een bestelling van 50 artikelen in een paar minuten voltooien.

Financiële getallen

Ocado groeit bovengemiddeld sterk in vergelijking met branchegenoten. De omzet steeg vorig jaar met bijna 10% tot  £ 1,75 miljard, maar het bedrijf maakte de afgelopen jaren nauwelijks winst. Het bedrijf groeit hard, maar er zijn ook nog veel kosten. Bovendien moet het veel afschrijven op de gebouwen en de robots, waardoor er in 2019 een verlies van £ 213 miljoen overbleef onderaan de streep. Vorig jaar moest er zelfs £ 111,8 miljoen extra worden afgeschreven vanwege het afbranden van het magazijn in Andover. Dit geeft ook direct aan wat voor risico’s het meebrengt om zoveel robots in één gebouw aan het werk te zetten. Ironisch genoeg was de sprinklerinstallatie uitgezet door een mens, waardoor het vuur snel kon verspreiden.

Andere supermarkten als Kroger uit de VS, Coles uit Australië en Aeon uit Japan hebben interesse getoond in het Ocado Smart Platform. Deze supermarkten willen ook gebruikmaken van de systemen en robots van de Britse supermarkt, waardoor het bedrijf ook steeds meer vergoedingen zal ontvangen. Deze fees groeiden in 2019 met 38% tot een bedrag van £ 81 miljoen. Analisten voorspellen, voornamelijk vanwege de potentie van Ocado als technologieleverancier, een snelle groei voor het bedrijf. Enkele analisten gaven daarom al koersdoelen van £ 100 voor het robotica aandeel Ocado. Het bedrijf noteert momenteel op 1983 pence, ofwel £ 19,83.

Eerder deze maand haalde Ocado ruim $1,3 miljard op door het uitgeven van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties die in 2027 aflopen. Met het geld wil de Amazon-killer inspelen op de toegenomen vraag die ontstond als gevolg van de coronapandemie.

robotica aandelen ocado

iRobot (IRBT)

iRobot domineert de markt voor robotstofzuigers. Het bedrijf verkocht sinds 2002 meer dan 30 miljoen stofzuigers en heeft een marktaandeel van 82% in Noord-Amerika, 61% in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika en 64% in Japan. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt zelfs 52%. Stofzuigers zijn uiteraard een nichemarkt en iRobot doet er dan ook goed aan haar assortiment uit te breiden met dweilen en grasmaaiers. Desondanks schat iRobot de omvang van de totale wereldwijde markt voor stofzuigers momenteel op ongeveer $ 10 miljard dollar. Robotstofzuigers hadden eind 2018 een groeiend marktaandeel van 24%.

Vooral de wat duurdere en luxe producten van iRobot verkopen goed. De instap-modellen zijn vaak al prijzig, dus de doelgroep van de stofzuigers hebben vaak meer geld te besteden en kiezen dan direct voor high-end producten. De verschillende robots van iRobot kunnen inmiddels samenwerken. Zo zal de dweil-robot pas dwijlen op plekken waar de stofzuigrobot is geweest. Ook kunnen de robots automatisch naar hun laadstation toegaan. Bovendien kunnen de robots samenwerken met spraakassistenten van Google en Amazon, zodat de gebruiker kan vragen om bepaalde ruimtes te laten schoonmaken.

De omzet groeit hard, maar de winst is nog wat magertjes. Om de marges op te krikken wil het bedrijf meer gaan werken met bepaalde abonnementen. Het robotica aandeel iRobot heeft een volatiel koersverloop en is momenteel $2,28 miljard waard. Sinds 2014 heeft het bedrijf dubbelcijferige groeicijfers laten zien. In 2019 groeide de omzet, relatief traag, met 11% tot $1,21 miljard. De nettowinst kwam uit op ruim $85 miljoen, waarmee een koers/winst-verhouding van 27 berekend kan worden. Dit is niet per se heel duur, maar een duidelijk plan voor hogere marges lijkt nog niet echt aanwezig. De gebruikte AI kan overigens wel zeer interessant zijn en mogelijk kan iRobot haar assortiment in de toekomst uitbreiden.

De koers is zeer beweeglijk, waardoor het aandeel in april onder de $40 erg aantrekkelijk leek, maar inmiddels is de koers alweer verdubbeld. Deze staat wel nog altijd 37% onder de all-time high uit 2019. Mogelijk kan het robotica aandeel iRobot profiteren van de toenemende vraag naar autonome schoonmaakartikelen vanwege het coronavirus.

robotica aandeel irobot

Meer robot, automatisatie en Artificial intelligence aandelen:

  • Fanuc (6954)
  • Brooks Automation (BRKS)
  • Yaskawa Electric Corporation (6506)
  • Kuka Industrial Robots (KUKAF)
  • Zebra Technologies (ZBRA)
  • Alphabet (GOOGL)
  • Alibaba.com (BABA)
  • NVIDIA (NVDA)
  • Tesla (TSLA)

Beleggen in Robotica aandelen via LYNX?

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in de beste robotica aandelen. U heeft daarnaast toegang tot ruim 100 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.