Enkele jaren geleden bereikten wiet aandelen grote hoogtes op de beurzen. Voornamelijk de legalisering van cannabis in Canada zorgde destijds voor een enorme hype rondom beleggen in wiet. Bomen leken tot in de hemel te groeien, maar in 2019 volgde de grote kater. In 2021 zagen we nogmaals een opleving, maar inmiddels is de wietsector verder afgegleden.

Ondertussen bevindt de markt zich in een ware consolidatiefase, gekenmerkt door reorganisaties, fusies en overnames. De potentie en het enorme groeiverhaal blijven aanlokkelijk voor beleggers, maar de populariteit van de cannabis aandelen blijft achter. De grote vraag is momenteel of verdere groei een duurzame opleving van de aandelen kan veroorzaken.

Beleggen in wiet met cannabis aandelen

Terugblik 2018:

Vanaf eind 2016 begonnen de koersen van wiet aandelen te stijgen, nadat duidelijk werd dat de cannabismarkt steeds verder open zou gaan. En zo geschiedde. Canada besloot op 17 oktober 2018, als tweede land ter wereld, om cannabis te legaliseren. Liberale politici zijn van mening dat de legalisering van drugs een groot aantal voordelen kent. Zo zorgt legalisering voor extra belastinginkomsten, een veiliger aanbod en beter toezicht.

Sommige cannabisbedrijven hebben al decennialang een beursnotering in Canada. Deze bedrijven produceerden voorheen enkel cannabis voor medische doeleinden. De kwekers hadden sinds 2001 een vergunning onder de Cannabis for Medical Purposes Regulations, maar deze afzetmarkt was zoals u kunt begrijpen beperkt. Sinds de legalisering is de omzet van wietbedrijven uiteraard de lucht in geschoten.

Huidige situatie

Enorme koersstijgingen van Canadese wiet aandelen werden veroorzaakt door torenhoge verwachtingen. De groei van de markt en de omzet van de bedrijven bleef echter fors achter. Toenemende concurrentie zorgde namelijk voor lagere winstmarges. Een van de redenen is het feit dat de illegale markt gewoon naast de legale markt is blijven bestaan. Illegale wiet is namelijk een stuk goedkoper en bovendien is de vraag vanuit jongeren hoog.

Andere problemen die zich voordeden hebben te maken met het beleid. In beginsel werden te weinig vergunningen verleend. De federale overheid én de provincies in Canada houden vast aan een strikte controle over vergunningen en hebben een monopolie op het bevoorradingsproces. Als gevolg hiervan moesten voorraden worden vernietigd. Vervolgens bleken meerdere bedrijven alsnog illegaal marihuana te kweken om de belasting te ontduiken. 

Vooruitzichten cannabismarkt

De wereldwijde verkoop in de legale cannabisindustrie steeg in 2020 tot USD 21 miljard, wat overeenkomt met een sterke stijging van +48%. In 2021 stegen de verkopen met nog eens 38% tot $29 miljard. Voor 2022 verwachten analisten opnieuw een stevige groei van 22% tot $35 miljard. Cannabis marktonderzoeker BDSA schat dat de markt tegen 2026 kan uitgroeien tot een waarde van $61 miljard.

De markten voor volwassenengebruik in de VS en Canada blijven de belangrijkste regio’s ter wereld voor de verkoop van cannabis, maar de internationale markten, waaronder Duitsland, Israël en Australië, zullen zich de komende vijf jaar naar verwachting ook sterk ontwikkelen.

Kosten verlagen

Consolidatie op de cannabismarkten is nodig om te overleven. Vrijwel alle bedrijven maakten verlies en door felle concurrentie liggen de marges onder druk. Overnames en fusies kunnen zorgen voor schaalvoordelen die kunnen leiden tot efficiëntere processen en lagere kosten.

Het jaar 2021 stond in het teken van fusies en overnames. Zo werd GW Pharmaceuticals voor $7,2 miljard overgenomen door Jazz Pharmaceuticals. Aphria en Tilray fuseerden en Trulieve nam Harvest health and Recreation over voor een bedrag van $2,2 miljard.

Vanuit de productiekant krijgen Canada en Nederland te maken met concurrentie uit warmere landen. Steeds vaker zien regio’s met een warmer klimaat, goedkopere grond en goedkopere arbeidskrachten, zoals Latijns-Amerika, het Middellandse Zeegebied en Afrika, cannabis als een interessant exportproduct. Het verplaatsen van de productie naar deze landen kan de winsten eveneens doen verbeteren.

Verdere legalisering in de VS

In 1996 wordt Californië de eerste jurisdictie in de Verenigde Staten die cannabis voor medicinaal gebruik legaliseert. In de afgelopen jaren is het medisch gebruik van cannabis in steeds meer staten van de VS gelegaliseerd. Inmiddels is het in 37 van de 50 staten legaal om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden. Voor het gebruik ervan is een medische verklaring nodig, maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft marihuana nooit officieel goedgekeurd als medicijn.

Voor het succes van cannabisbedrijven is het natuurlijk noodzakelijk dat wiet ook voor recreatief gebruik gelegaliseerd worden. Dit blijkt niet eenvoudig, want de Amerikaanse politiek is altijd fel tegen geweest. Tienduizenden mensen zijn veroordeeld voor het gebruik van cannabis. Verschillende staten bewandelen momenteel hun eigen weg, waardoor vandaag de dag de verschillen groot zijn. In enkele staten is het gebruik van cannabis totaal verboden, in de meeste staten kun je het op doktersrecept krijgen en in een enkele staat is cannabis nu compleet legaal.

Groeipotentieel cannabismarkt enorm:

Alleen al het legale cannabisvolume bedroeg in 2020 $ 17,5 miljard – een groei van +46%. Analisten schatten dat de Amerikaanse cannabisindustrie in het gunstigste scenario zou kunnen groeien tot wel $ 75 miljard in 2030.

Verdeelde staten van Amerika?

Toch wordt cannabis door de Amerikaanse autoriteiten nog steeds beschouwd als een volledig illegale drug op federaal niveau. Maar dat zou snel kunnen veranderen onder de regering van Biden. Vicepresident Kamala Harris heeft al aangekondigd – tegen haar eigen overtuiging in – dat ze het gebruik van marihuana op federaal niveau wil decriminaliseren. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde hier eind 2020 al voor.

Drugsdelicten zijn hoe dan ook onderworpen aan de staatswet, waardoor ze vrij zijn om af te wijken van de federale wetgeving. Het resultaat is een lappendeken van verschillende regelgeving. In de afbeelding hieronder ziet u dat enkele staten het gebruik en bezit volledig hebben gelegaliseerd, terwijl andere enkel medisch gebruik toestaan. In vier staten is bezit en gebruik nog altijd volledig illegaal en staan er hoge straffen op overtredingen. Met decriminalisering blijven straffen meestal beperkt tot geldboetes.

https://disa.com/map-of-marijuana-legality-by-state

Californië geeft het goede voorbeeld

Staten zoals Californië die wiet al hebben gelegaliseerd laten zien dat de cannabismarkt ook bijdraagt aan het succes van de staat. Sinds de eerste legale cannabisverkoop in 2014 is er al een cumulatieve belastinginkomst van $ 8 miljard gegenereerd. Alleen al in 2020 bedroegen de belastinginkomsten van de VS $ 2,7 miljard. Alleen al het dichtbevolkte Californië genereerde $ 1 miljard aan extra inkomsten, een stijging van +62% jaar-op-jaar. 

De staat Colorado gebruikte zijn $ 400 miljoen aan belastinginkomsten om het openbare schoolsysteem te verbeteren, en Oregon en Californië staken ook een deel van het geld in onderwijs en sociale programma’s. Bovendien kon de VS ruim $ 1 miljard besparen aan gevangeniskosten.

Ook draagt de cannabisindustrie bij aan de werkgelegenheid. Alleen al in Californië zijn 80.000 banen gecreëerd die, volgens een studie van ICF International, een gezamenlijk inkomen opleveren van $ 3,5 miljard.

Markt voor medisch gebruik is gigantisch

Opvallend genoeg wordt naar schatting 71% van de legale cannabis gebruikt voor medische doeleinden, als gevolg van de toenemende adoptie van cannabis als farmaceutisch product. Er zijn wereldwijd naar schatting 1,2 miljard mensen die lijden aan medische aandoeningen waarvan de therapeutische waarde van cannabis is aangetoond. Het nemen van een medische cannabisbehandeling, door zelfs een klein deel van die bevolking, zal een enorme markt kunnen creëren.

Steeds vaker wordt cannabis ingezet als behandeling van ernstige medische aandoeningen, zoals kanker, artritis, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en tal van andere neurologische aandoeningen. Bovendien wordt verwacht dat de toenemende behoefte aan pijnbestrijdingstherapieën, zoals de chronische pijn onder ouderen, de vraag naar het product zal doen toenemen.

De juiste wiet aandelen selecteren

Tussen oktober 2020 en februari 2021 zagen we diverse wiet aandelen wederom met tientallen tot honderden procenten stijgen. Deze stijging was echter niet duurzaam en inmiddels staan de meeste cannabis aandelen op het laagste niveau sinds 2017.  Na de aanvankelijke hype, waarbij elk aandeel in de branche blind werd gekocht, wordt nu het kaf van het koren gescheiden. Het is dus des te belangrijker dan ooit om enkel wiet aandelen met de meest duurzame businessmodellen te kopen.

Net als tijdens de dot.com bubble zullen alleen de sterkste bedrijven het overleven, terwijl kleine bedrijven met veel schulden weer van het toneel verdwijnen. De ‘overlevenden’ van de internethype, zoals Amazon of Ebay, wisten in de afgelopen jaren enorme stijgingen te realiseren. Dit scenario zou zich ook zomaar kunnen voordoen bij de cannabisindustrie.

Beleggen in Cannabis

Er zijn verschillende soorten bedrijven actief in de cannabismarkt. Zo heb je bedrijven die daadwerkelijk wiet produceren en verkopen. Maar er zijn ook talloze medicijnfabrikanten en biotechnologiebedrijven die zich meer richten op de farmaceutische kant. Ook zijn er nog bedrijven die de benodigde apparatuur en andere benodigdheden leveren aan bovenstaande bedrijven.

Let wel op het feit dat beleggen in de cannabismarkt een hoog risicoprofiel vereist. Alle prognoses voor de ontwikkeling van de cannabismarkt in de komende jaren zijn nog met grote onzekerheid omgeven. Noch de ontwikkeling van het aanbod, noch de werkelijke vraag van de consument kan betrouwbaar worden geschat. De hoge verwachtingen van de industrie zijn voorlopig nog niet ingelost. Toenemende concurrentie of veranderende wetgeving kan tot forse volatiliteit leiden.

Vooral bedrijven die al een paar jaar ervaring hebben en zich al op de markt hebben kunnen vestigen en positioneren, zullen op lange termijn baat hebben bij het legaliseren van marihuana. Als u nu speculatief wilt beleggen in cannabis, moet u zeker een  beleggingshorizon van meerdere jaren hebben.

Beleggen in een cannabis ETF

Beleggers die in de cannabisindustrie willen investeren, kunnen dat ook doen via een ETF. Een interessante cannabis ETF is de Rize Medical Cannabis and Life Sciences ETF ISIN : IE00BJXRZ273 – Symbool: BLUM – Valuta: USD).

Via deze ETF krijgt u blootstelling aan bedrijven die actief zijn in de cannabis industrie. Het fonds richt zich specifiek op bedrijven die cannabis gebruiken voor medische doeleinden. Aandelen met de grootste weging zijn JAZZ Pharms. Amyris, Growgeneration en Scotts Miracle. In totaal kent deze ETF momenteel 23 holdings.

Rize Medical Cannabis and Life Sciences (BLUM) | LYNX Beleggen

De beste cannabis aandelen

Aktie ISIN Symbol Währung
Amyris US03236M2008 AMRS USD
Arena Pharmaceuticals US0400476075 ARNA USD
Aurora Cannabis CA05156X1087 ACB USD
Canopy Growth CA1380351009 CGC USD
Cara Therapeautics US1407551092 CARA USD
Cronos CA22717L1013 CRON USD
GW Pharmaceuticals GB0030544687 GWPH USD
Innovative Industrial Properties US45781V1017 IIPR USD
OrganiGram Holdings CA68620P1018 OGI USD
Sundial Growers CA86730L1094 SNDL USD

Cronos (CRON) – (Altria heeft belang van 45%)

Dit was het eerste wiet aandeel genoteerd aan de NASDAQ. Naast faciliteiten in Canada is het bedrijf inmiddels actief op vijf continenten door middel van partnerschappen en joint ventures. Het bedrijf vervaardigt onder meer medische producten, bijvoorbeeld onder het merk “Peace Naturals”. Daarnaast heeft het ook merken voor vrijetijdsconsumptie in de portefeuille zoals “Cove” en “Spinach”. In Duitsland werkt Cronos samen met de distributeur Pohl-Boskamp, ​​die circa 10.550 Duitse apotheken bezit.

Altria neemt miljardenbelang

Cronos heeft een beurswaarde van $1,75 miljard en dat is opvallend. Op veel hogere koersen nam tabaksproducent Altria Group, bekend van Marlboro, een belang van 45% in het bedrijf. Altria betaalde eind 2018 ongeveer $1,8 miljard voor het belang.

In het najaar van 2019 kondigde de Cronos Group de overname aan van Redwood Holding, dat CBD-producten produceert onder de merknaam Lord Jones, voor $ 300 miljoen. Het bedrijf ziet de noodzaak van consolidaties om marktaandeel te kunnen vergaren. Buiten de VS opende Cronos vorig jaar Cronos Device Labs, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Israël, gericht op vaporizers (elektrische sigaretten). De faciliteit werd overgenomen door Altria Israel.

In 2021 nam Cronos een belang van 10,5% in het Amerikaanse cannabisbedrijf PharmaCann. PharmaCann exploiteert zes productiefaciliteiten in de Verenigde Staten. De investering in PharmaCann is bedoeld om de uitbreidingsplannen van het bedrijf in de Verenigde Staten te versnellen.

Winstgevendheid blijft lastig

In 2019 boekte Cronos een stevige winst van $1,65 miljard, maar de afgelopen jaren werden flinke verliezen gerapporteerd. Ondanks sterk stijgende omzetten, van $33,6 miljoen tot $94,5 miljoen in 2021. Voornamelijk investeringen en afschrijvingen zijn hoog en zorgen voor verliezen. Onder andere door de hoge concurrentiedruk moesten fabrieken en voorraden voor een bedrag van $ 26 miljoen worden afgeschreven. Analisten verwachten dat de omzet van Cronos de komende jaren zal blijven toenemen. In 2023 moet $225 miljoen aan omzet worden gerealiseerd en in 2024 zelfs $379 miljoen.

Nog steeds goed gepositioneerd dankzij hoge kasposities

Positief is het feit dat Cronos een enorme voorraad cash van bijna $ 1,1 miljard heeft als gevolg van Altria’s belang. Met een huidige aandelenkoers van circa $3,73 en een marktkapitalisatie van $ 1,72 miljard is het aandeel daarom voor 65% gedekt door kasreserves. Dit bedrijf heeft daardoor niet alleen betere kaarten in de concurrentiestrijd, maar ook voldoende ruimte om verder uit te breiden.

Cronos Group (CRON) | LYNX Beleggen

Canopy Growth Corporation (WEED): de marktleider

Canopy Growth staat bekend om zijn geweldige ticker: WEED. Met een beurswaarde van $3,5 miljard betreft dit ook nog eens het grootste beursgenoteerde cannabisbedrijf ter wereld. Het bedrijf uit Smiths Falls in Ontario profiteert ook vooral van de liberalisering van de Canadese markt en beweert bijna een vijfde van het marktvolume te hebben veroverd. Naast Noord-Amerika is het bedrijf al actief in tal van andere landen zoals Australië, Spanje, Brazilië, Chili, Duitsland, Denemarken, Tsjechië en Jamaica. In 2019 voltooide Canopy Growth de overname van de Duitse C3 Cannabinoid Compound Company, het grootste farmaceutische cannabisbedrijf in Europa, voor ongeveer € 226 miljoen.

Drankenfrabrikant Constellation Brands investeerde $5 miljard CAD

Constellation Brands investeerde maar liefst $ 5 miljard CAD in Canopy Growth, waarmee het bedrijf een belang van bijna 39% heeft verworven in Canopy. Met de enorme investering werd de positie als wereldmarktleider verder verstevigd en uitgebouwd, hoewel niet alles volgens plan verliep en de optimistische plannen niet allemaal konden worden waargemaakt.

In 2021 werden de eerste drankjes op de Amerikaanse markt gelanceerd. In Canada heeft Canopy dankzij de steun van Constellation Brands al driekwart van de markt voor met cannabis doordrenkte dranken in handen. De hoeveelheid THC in de drankjes beweert een lichte high te veroorzaken die vergelijkbaar is met wijn of bier, maar zonder het bijbehorende katereffect de volgende dag.

Goed gepositioneerd

Canopy Growth beschikt als wereldmarktleider nog over voldoende financiële reserves en zal de komende jaren waarschijnlijk zeer sterk blijven groeien. Vooral de verwachte grootschalige toetreding tot de Amerikaanse markt biedt veel potentie. De goede marktpositionering en financiële buffer van momenteel nog 2 miljard CAD in contanten en de sterke samenwerking met Constellation Brands rechtvaardigen echter een premie ten opzichte van de concurrentie. 

Niettemin is het in het gunstigste geval speculatief interessant voor beleggers met een zeer lange termijnvisie. Beleggers moeten niet vergeten dat Canopy Growth nog altijd niet winstgevend is. In 2020 werd een verlies van ruim $1,3 miljard CAD genoteerd en in 2021 liepen de rode cijfers verder op tot $1,74 miljard. Winstgevendheid kan mogelijk enkel worden bereikt door verdere consolidatie en legalisering van cannabis in nieuwe markten.

Canopy Growth (WEED) | LYNX Beleggen

Conclusie: Consolidatie op de cannabismarkt zet door

De cannabismarkt ontwikkelt zich zoals verwacht: na de enorme hype wordt momenteel het kaf van het koren in de industrie gescheiden. Veel bedrijven bevinden zich in een herstructureringsfase die wordt gekenmerkt door overnames en fusies. Ook hebben diverse bedrijven nieuwe CEO’s aangesteld.

Terwijl bedrijven als Aurora Cannabis duidelijk moeite hebben met overleven, slagen andere marktpartijen zoals Canopy Growth en Cronos er wel in om te blijven groeien.

Voor Canopy en Cronos waren de miljarden die Constellation Brands en Altria investeerden zeker van cruciaal belang. De geldbuffers, die in ieder geval gedeeltelijk nog op de bankrekeningen staan, kunnen op lange termijn een beslissend concurrentievoordeel blijken te zijn. Zelfs nu de koersen van wiet aandelen zijn ingestort en laag staan, mag verhoogde volatiliteit in deze sector worden verwacht. Dit komt met name door de relatief hoge onzekerheid en het feit dat de bedrijven niet winstgevend opereren. Als u echt zo’n zeer speculatieve investering wilt doen, moet u ervoor zorgen dat het bedrijf voldoende financiële buffer heeft om de verwachte verliezen te compenseren, totdat winstgevendheid om de hoek komt kijken.

Beleggen in cannabis aandelen via LYNX?

Via LYNX kunt u beleggen in alle besproken wiet aandelen. Daarnaast kunt u ook door middel van opties investeren in de verdere legalisatie van marihuana.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.