Beleggen in de beste cloud aandelen van 2024

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 8 minutes

De beste cloud aandelen voor 2024
Beleggen in cloud aandelen heeft de afgelopen jaren aanzienlijke populariteit gewonnen, aangezien bedrijven wereldwijd steeds meer vertrouwen op cloudgebaseerde diensten.

Deze technologische revolutie heeft niet alleen de manier waarop bedrijven opereren veranderd, maar ook nieuwe kansen gecreëerd voor beleggers die op zoek zijn naar groei en stabiliteit in hun portefeuilles.

In dit artikel schijnen we ons licht op de cloudsector en bekijken we welke cloud aandelen interessant kunnen zijn voor beleggers. In dit artikel vindt u onder meer onze top tien cloudaandelen en we nemen drie van deze bedrijven onder de loep. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in cloud-aandelen kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Wat zijn cloud aandelen?

Cloud computing heeft bedrijven in staat gesteld om flexibeler en kostenefficiënter te opereren. Door gebruik te maken van externe servers en gegevensopslag, kunnen organisaties hun IT-infrastructuur optimaliseren zonder grote kapitaalinvesteringen. Dit heeft geleid tot een explosieve groei van bedrijven in de cloudsector en biedt beleggers een unieke kans om te profiteren van deze trend.

Maar de cloud biedt tegenwoordig veel meer dan ‘slechts’ software die via internet beschikbaar wordt gesteld. Naast software maakt cloud computing  het ook mogelijk computerbronnen zoals servers, netwerken, gegevensopslag  of zelfs individuele applicaties flexibel als dienst via internet aan te bieden en te factureren op basis van gebruik (SAAS / software as a service) en vaak zonder contractuele verplichting. Simpel gezegd is het het uitbesteden van hardware en software aan een gespecialiseerde externe cloudprovider.

Voor- en nadelen van beleggen in cloud aandelen

Voordelen

  • Groeiende markt: De vraag naar cloudservices blijft stijgen doordat bedrijven wereldwijd hun IT-infrastructuur moderniseren. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de groei van de cloudmarkt.
  • Innovatie en technologische vooruitgang: Cloudbedrijven zijn vaak leiders in technologische innovatie. Beleggen in deze sector geeft u toegang tot vooruitstrevende ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en big data-analyse.
  • Efficiëntie en kosteneffectiviteit: Bedrijven kunnen profiteren van cloudoplossingen om hun operationele efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen. Dit kan leiden tot hogere winstmarges voor cloudbedrijven en positieve rendementen voor beleggers.
  • Schaalbaarheid: Cloudbedrijven hebben vaak schaalbare bedrijfsmodellen, waardoor ze snel kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden en groeiende klantbehoeften.

Nadelen:

  • Concurrentie en prijsdruk: De cloudsector is sterk concurrentiegericht, met grote spelers die strijden om marktaandeel. Dit kan leiden tot prijsdruk, wat de winstmarges van bedrijven kan beïnvloeden.
  • Afhankelijkheid van technologie: Cloudbedrijven zijn sterk afhankelijk van technologie. Eventuele storingen, beveiligingslekken of technologische veroudering kunnen negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van deze bedrijven en daarmee voor beleggers.
  • Regelgevingsrisico’s: De cloudsector wordt geconfronteerd met toenemende regelgeving, vooral met betrekking tot privacy, gegevensbeveiliging, maar ook duurzaamheid. Veranderingen in regelgeving kunnen de bedrijfsvoering van cloudbedrijven beïnvloeden en resulteren in bijvoorbeeld compliance-kosten.
  • Hoge waarderingen: Populaire cloudaandelen worden soms verhandeld tegen hoge koers-winstverhoudingen, wat betekent dat beleggers een premie betalen voor de verwachte groei. Dit verhoogt het risico als de verwachtingen niet worden waargemaakt.
  • Technologische afhankelijkheid van klanten: Cloudbedrijven zijn afhankelijk van het succes en de groei van hun klanten. Als klanten bijvoorbeeld hun IT-uitgaven verminderen of overstappen naar concurrenten, kan dit de omzet van cloudbedrijven beïnvloeden.

Welke cloud aandelen kopen?

Nu vrijwel alle software vandaag de dag in de cloud draait, zijn er al ruim 100 beursgenoteerde cloud computing-aandelen. Daartoe behoren tal van kleine bedrijven die oplossingen voor nichesegmenten ontwikkelen of proberen te concurreren met grotere aanbieders. Een flink aantal van deze bedrijven zal mogelijk weer van de markt verdwijnen. Cloudbedrijven met een marktwaarde van minder dan 1 miljard dollar laten we daarom over het algemeen buiten beschouwing. 

Het loont veeleer om te vertrouwen op aandelen die worden beschouwd als de onbetwiste marktleiders in hun respectievelijke segment dankzij hun unieke producten. In onderstaande tabel vindt u een lijst met 10 toonaangevende cloud computing-aandelen voor 2024. Daaronder lichten we drie cloudbedrijven verder uit.

10 Interessante cloud aandelen

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price 1D 1M 6M
Datadog Inc DDOG 36,64 119,08 3,64 % 0,09 % 1,58 %
The Trade Desk Inc TTD 43,40 97,48 5,74 % 11,71 % 31,71 %
Zscaler Inc ZS 28,54 188,83 0,63 % 8,14 % -12,36 %
ServiceNow Inc NOW 147,91 721,50 1,33 % -1,14 % 0,82 %
MongoDB, Inc. MDB 16,81 229,21 2,42 % -35,15 % -44,26 %
Dropbox Inc DBX 5,43 21,71 0,88 % -6,14 % -25,11 %
Workday, Inc.   WDAY 44,71 210,90 -1,51 % -14,39 % -24,32 %
Salesforce.com Inc. CRM 228,49 235,80 -2,15 % -14,77 % -8,36 %
Microsoft Corp. MSFT 3.277,65 441,00 1,92 % 6,33 % 17,80 %
Amazon.com Inc. AMZN 1.944,89 186,89 -0,18 % -0,31 % 25,56 %

De beste cloud aandelen

Aandeel Salesforce (CRM)

Dit bedrijf uit San Francisco wordt beschouwd als een van de pioniers op het gebied van cloud computing. Sinds de oprichting in 1999 is het bedrijf, gespecialiseerd in Customer Relationship Management (CRM), zowel door organische groei als door een groot aantal overnames uitgegroeid tot een van de grootste en meest winstgevende softwarebedrijven. 

Winstgroei met dubbele cijfers: het succesverhaal

De groeicijfers van Salesforce zijn indrukwekkend voor een bedrijf van deze omvang: de omzet is de afgelopen drie jaar met gemiddeld +21% per jaar gestegen, terwijl de winst met +10% per jaar steeg. Voor het lopende fiscale boekjaar 2024 dat 31 januari 2024 eindigt, verwachten analisten een omzet van $ 34,8 miljard (+11%) en een winst van $ 4,01 per aandeel. In het volgende boekjaar (2025) zal de omzet naar verwachting verder toenemen tot $ 38,56 miljard.

Tijdens de coronahausse steeg de koers van Salesforce naar $311,75, waarna een behoorlijke daling volgde naar $126,34. Het aandeel is inmiddels hersteld tot ruim boven de $ 250. Sommige beleggers zullen het aandeel als duur beschouwen met een verwachte koers/winstverhouding van 47,3x voor het komende boekjaar. Salesforce is echter een uitzonderlijk bedrijf dat de afgelopen jaren door organische groei en strategische overnames is uitgegroeid tot een van ‘s werelds grootste leveranciers van bedrijfssoftware. 

En dit succesverhaal lijkt nog niet voorbij met een verwachte jaarlijkse omzetgroei van 11% per jaar voor de komende jaren. Ondertussen zien we de marges sterk verbeteren, wat zal leiden tot een snellere groei van de nettowinst. Als we kijken naar de bedrijfswaarde in verhouding tot de free cash flow dan is het aandeel veel aantrekkelijker. Voor boekjaar 2025 zien we een EV/FCF van 21,8x en voor 2026 zelfs 17,7x.

Grafiek aandeel Salesforce (CRM)

Aandeel The Trade Desk (TTD)

The Trade Desk eveneens gevestigd in Californië, is ‘s werelds grootste onafhankelijke cloud-softwarebedrijf voor digitaal advertentiebeheer. Het bedrijf, opgericht in 2009, heeft een onafhankelijk cloudplatform gecreëerd dat digitale advertenties automatiseert met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie. Op deze manier kunnen gedefinieerde doelgroepen worden bereikt op alle relevante digitale mediakanalen (websites, apps, internet-tv, sociale media). Adverteren wordt snel en flexibel geoptimaliseerd op basis van doelgroepen, locatie, tijdstip, weer, advertentieformaat, actualiteit en andere factoren, zodat het slagingspercentage voor de klant wordt gemaximaliseerd. Zo biedt The Trade Desk data gestuurde tv-reclame voor streaming en ander online tv-aanbod.

Unieke verkoopargumenten rechtvaardigen hoge beoordelingen

De omzet van de Trade Desk is de afgelopen drie jaar met gemiddeld +37% per jaar gestegen, terwijl de winst met +36% per jaar is gestegen. Voor het boekjaar 2023 verwachten analisten een omzet van $1,92 miljard (+22%) en een nettowinst van $ 176 miljoen. In het komende jaar stijgt de omzet naar verwachting verder tot $ 2,32 miljard met een nettowinst van $299 miljoen. Daarmee oogt het aandeel schreeuwend duur met een verwachte koers/winstverhouding van 119x in 2024. Het bedrijf kent wel een aantal belangrijke ‘unique selling points’ op het gebied van online tv/streaming. Bovendien ligt de vrije kasstroom stukken hoger. Voor 2024 handelt het bedrijf op een EV/FCF ratio van 50 en voor het jaar 2025 op 39,1x. Met een verwachte omzetgroei van ruim 20% per jaar is dat enigszins te verantwoorden.

Grafiek aandeel The Trade Desk (TTD)

Aandeel Microsoft (MSFT)

Microsoft is natuurlijk geen puur cloudbedrijf, maar de Intelligent Cloud tak van het bedrijf is wel goed voor ruim 41% van de omzet. Azure is het cloud computing-platform van Microsoft, dat een uitgebreide reeks diensten biedt, waaronder computing, opslag, databases, analytics, networking en meer. Het platform stelt bedrijven in staat om toepassingen te bouwen, implementeren en beheren via Microsoft’s wereldwijde netwerk van datacenters. Met Azure heeft Microsoft circa 22% van de cloudmarkt in handen die in totaal ruim $ 65 miljard waard is. Alleen Amazon Web Services is met een marktaandeel van 32% groter.

In recente kwartaalverslagen heeft Microsoft aangegeven dat de omzet uit de Intelligent Cloud-afdeling, waartoe Azure behoort, aanzienlijk is gegroeid. Het segment intelligente cloud geeft echter niet de totaliteit van Microsofts cloudactiviteiten weer, aangezien Office 365 – de populaire samenwerkingsoplossing in de cloud van het bedrijf – is ondergebracht in het segment productiviteit en bedrijfsprocessen.

De afgelopen jaren liet Microsoft jaarlijks een omzetgroei zien van dubbele cijfers. Analisten verwachten dat deze trend zich voortzet. In het fiscale boekjaar van 2023 werd een omzet van $ 211,92 miljard geboekt en voor het lopende boekjaar 2024 wordt een omzet van $ 242,95 miljard voorspeld. In 2026 moet de omzet zelfs boven de $ 316 miljard uitkomen. Met een verwachte nettowinst van $ 83,19 miljard in het lopende boekjaar handelt het aandeel Microsoft momenteel op 33,5x de winst. Dat is iets boven het 5-jarige gemiddelde van 31,5x. Maar met sterke vooruitzichten en een mogelijke nettowinst van $ 111,67 miljard in 2026 (K/W van 24,5x) is het aandeel mogelijk interessant voor lange termijn beleggers. Een eventuele correctie van de koers kan worden benut om in te stappen tegen een iets aantrekkelijkere waardering.

Grafiek aandeel Microsoft (MSFT)

Beleggen in cloud aandelen via LYNX

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid cloud aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.