Beste aandelen 2021 – veelbelovende aandelen

Door Justin Blekemolen


De beste aandelen voor 2021, elke belegger is er naar op zoek. Het selecteren van de beste individuele en veelbelovende aandelen kan vrij lastig zijn. Lijstjes als deze zijn dan ook bedoeld om u te inspireren. Het jaar 2020 heeft nog maar eens aangetoond dat zaken heel snel kunnen veranderen. Beleggers die niet op tijd inspelen op de veranderingen in de wereld kunnen plotseling een slecht beleggingsresultaat voorgeschoteld krijgen.
 

Introductie beste aandelen 2021

Uiteraard weet ook ik niet exact wat de grootste stijgers, en daarmee de beste aandelen, zullen zijn in 2021. In dit artikel bespreek ik kortweg 20 aandelen van solide bedrijven die ik hierom classificeer als de beste aandelen voor 2021. Bedrijven die op lange termijn naar mijn mening een goed rendement kunnen opleveren. Ik verwacht dat deze aandelen in 2021, maar ook in de jaren daarna, veelbelovend zullen zijn en blijven.

 

Beste aandelen - Veelbelovende aandelen

Ik zal in dit artikel een beknopte analyse geven van 20 veelbelovende aandelen voor 2021. Ik kies voornamelijk voor solide bedrijven die op lange termijn goed presteren, zodat u er ook de komende jaren iets aan heeft. Er zitten ook enkele aandelen tussen met een verhoogd risicogehalte. U dient zelf altijd de afweging te maken of een aandeel geschikt is voor uw portefeuille en risicobereidheid. Het lijstje met beste aandelen voor 2021 is volstrekt willekeurig en vormt zeker geen goed gespreide portefeuille. Deze lijst vormt bovendien geen individueel beleggingsadvies, maar dient puur ter inspiratie en educatie.

Mijn voorkeur gaat al jaren uit naar technologiebedrijven, omdat ik denk dat deze bedrijven het beste innoveren. Technologische innovatie is tegenwoordig enorm interessant vanwege de schaalvoordelen. Hierdoor is het vaak mogelijk dat omzetten en/of winsten exponentieel stijgen. Meerdere technologiebedrijven zijn dan ook terug te vinden in het lijstje met beste aandelen 2021.

Spreiding is de sleutel tot succes

Spreiding in uw beleggingsportefeuille is erg belangrijk. Door middel van spreiding verlaagt u het risico en zorgt u doorgaans voor een stabieler verloop van de waarde van uw portefeuille. U kunt spreiden over sectoren, landen en beleggingscategorieën. Risico’s op de beurs worden onder andere gemeten door middel van de standaarddeviatie van een aandeel. Dit getal geeft aan met welke waarschijnlijkheid een aandeel zal bewegen binnen een bepaalde bandbreedte. Een hogere standaarddeviatie zorgt voor grotere koersuitslagen en, zoals u kunt begrijpen, voor een hoger risico. Let dan ook vooral op de spreiding van uw portefeuille bij het aanschaffen van één van deze beste aandelen 2021.

Sharpe ratio

Institutionele beleggers gebruiken voor het berekenen van het risico van de portefeuille de sharpe ratio. De sharpe ratio zet het rendement af tegen het risico dat wordt genomen en corrigeert het rendement voor het risicovrije rendement (3-maands staatsobligatie). Op basis van de sharpe ratio kunt u vervolgens vrij eenvoudig bepalen of u een bepaalde belegging aan uw portefeuille zou moeten toevoegen of niet. Indien de sharpe ratio van uw portefeuille afneemt door het toevoegen van de nieuwe investering is dat negatief. Dit geeft namelijk aan dat het toevoegen van deze belegging zorgt voor een hoger risico, zonder dat u daarvoor voldoende wordt gecompenseerd met het te verwachten rendement.

Uiteraard is deze methode niet geheel waterdicht. De standaarddeviatie is namelijk gebaseerd op resultaten uit het verleden. Het blijft daardoor dus belangrijk dat u uw portefeuille actief blijft managen. Laten we nu snel mijn favoriete aandelen erbij pakken en de lijst met de beste aandelen 2021 bespreken.

Beste aandelen 2021

Wat zijn de 20 beste aandelen voor 2021?

Aandeel Ticker
Alphabet GOOGL
Alibaba BABA
Amazon.com AMZN
Carnival CCL
Sony 6758
Just Eat Takeaway TKWY
First Solar FSLR
Prosus PRX
Ahold Delhaize AD
Tyson Foods TSN
Dynatrace DT
Euronext/Nasdaq EUXTF
Flow Traders FLOW
Microsoft MSFT
Skyworks Solutions SWKS
Silvercorp Metals SVM
Airbnb ABNB
Spotify SPOT
Galapagos GLPG
Coca-Cola KO

 

1. Alphabet

Alphabet behoort al jaren tot één van mijn favoriete beleggingen. Hoewel de waardering afgelopen jaar stevig is opgelopen, denk ik nog steeds dat u dit aandeel in uw portefeuille moet hebben. Alphabet heeft als techreus een dominante positie op het internet en in de online advertentiemarkt. Er wordt ontzettend veel geld verdiend met Google, Android, Youtube, Google Cloud en Google Ads. Deze advertentiemarkt groeit nog steeds, maar ook probeert Alphabet nieuwe markten te betreden.

Jaarlijks pompt het bedrijf miljarden in de zogeheten other bets. U kunt hierbij denken aan de Nest Thermostaat, Google Home en het Google Cloud platform. Veelbelovende takken zijn Google AI en Waymo, het zelfrijdende auto project. Deze projecten hebben tot nu toe enkel geld gekost, maar kunnen in de toekomst winstgevende markten blijken, waardoor Alphabet tot een van de beste aandelen voor 2021 behoort.

De K/W van 33 oogt misschien stevig, maar de omzet groeit jaarlijks nog altijd met dubbele cijfers. In 2019 steeg de omzet met 17,5% en ook dit jaar wordt een omzetgroei van circa 10,5% verwacht. Bovendien heeft het bedrijf een zeer grote kaspositie. Als we rekening houden met de Enterprise Value, de schulden en de bezittingen, komen de ratio’s veel lager uit. Deze aangepaste K/W verhouding ligt momenteel op circa 26 keer de winst. Lees meer over Alphabet via de overzichtspagina van aandeel Alphabet.

Koers aandeel Alphabet | Veelbelovende aandelen voor 2021

2. Alibaba

Alibaba Group wordt al jaren de ‘Amazon van China’ genoemd. Beide e-commerce bedrijven hebben enorm geprofiteerd van de coronapandemie. De consumenten bestelden veel meer online en mijn verwachting is dat zij dit ook de komende jaren steeds meer zullen doen. Daarom is dit aandeel zeker een must voor de lijst met beste aandelen voor 2021. De koers heeft het in 2020 aardig gedaan, maar het grootste deel van het rendement werd in de laatste twee maanden weer verspeeld. Het uitstel van de beursgang van dochterbedrijf Ant Group zorgde voor ontevredenheid bij beleggers. De daling werd in december versneld, nadat bekend werd dat China het bedrijf onderzoekt vanwege monopolistische praktijken. Nou denk ik niet dat China haar paradepaardje sancties gaat opleggen om vervolgens Amazon.com met de buit er vandoor te laten gaan.

Alibaba heeft bovendien erg sterke kaarten in handen. In Azië heeft het bedrijf ruim de helft van de markt in handen. JD.com en Pinduoduo volgen op gepaste afstand. Ook met cloud computing en digitale media timmert het bedrijf aan de weg. Zo heeft Alibaba diverse video en muziekdiensten in bezit die met dubbele cijfers groeien. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen jaren ruim $ 15 miljard in onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie geïnvesteerd. De focus ligt hierbij op fintech en hele snelle kwantumcomputers voor het beheren van zeer grote hoeveelheden data. Zo kun je in een Chinees filiaal van de fastfoodketen KFC al betalen met gezichtsherkenning, een techniek die ontwikkeld is door Alibaba.

De K/W ligt momenteel rond de 30, maar de omzet blijft de komende jaren naar verwachting met dubbele cijfers groeien. Bovendien valt er nog veel groei buiten Azië te behalen. De huidige waardering is gezien de groei en de sterke positie in Azië goed te verantwoorden. Dit maakt dat Alibaba tot een van de meest veelbelovende en beste aandelen voor 2021 gerekend kan worden.

Aandeel Alibaba | Veelbelovende aandelen voor 2021

3. Amazon.com

We bespreken direct ook maar de koning van de e-commerce. Hoewel het aandeel de afgelopen jaren aanzienlijk is opgelopen, lijkt ook hier het einde nog niet in zicht. Amazon werd door Forbes uitgeroepen tot één van de meeste innovatieve bedrijven ter wereld. Niet alleen het aantal verkochte producten groeit stevig, ook de cloud divisie laat dubbelcijferige groei zien. Amazon is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste cloudaanbieders ter wereld. Ook heeft Amazon zijn portfolio uitgebreid met een videodienst. Amazon heeft met $ 4,5 miljard ook een enorm budget vrijgemaakt om de komende jaren te investeren in unieke content om de kijker naar Amazon Prime Video te lokken.

De omzet komt in 2020 uit op circa $ 380 miljard, wat een spectaculaire stijging van 35% betekent. Ook deze groei lijkt zich de komende jaren voort te gaan zetten. Met een beurswaarde van circa $ 1660 miljard en een K/W van 90 lijkt het aandeel schrikbarend duur. Als we de winst van 2021 nemen zakt deze waardering alweer naar circa 59, waardoor ook hier de groei de waardering verantwoord. Amazon is pas net begonnen met de verovering van Europa, dus ook hier ligt nog voldoende groeipotentieel. De eerste cijfers uit Nederland zijn veelbelovend, het concern kan de concurrentie wegdrukken met lage prijzen door schaalvoordelen. Hierom hoort aandeel Amazon.com zeker thuis in de lijst van de beste aandelen voor 2021.

Koers Amazon | Veelbelovende aandelen voor 2021

4. Carnival

Cruisemaatschappij Carnival is in 2020 enorm hard afgestraft. De vakanties op de luxe cruiseschepen werden volledig stilgelegd en de kosten liepen gewoon door. Om het hoofd boven water te houden moest het bedrijf veel geld lenen. Zo haalde het bedrijf $ 6,6 miljard op met de uitgifte van senior secured obligaties, senior converteerbare obligaties en gewone aandelen. Nu de vaccinatieprogramma’s langzaam maar zeker worden uitgerold, ziet de toekomst er echter weer wat rooskleuriger uit. Mogelijk kunnen cruises snel weer vol raken, maar dan wel met een vaccinatiebewijs bijvoorbeeld.

Carnival is in dit lijstje van beste aandelen voor 2021 een typische contraire belegging met een relatief hoog risico. Als de pandemie langer duurt of als Carnival om wat voor reden dan ook in 2021 niet voldoende winst kan maken, dan komt de koers opnieuw onder druk te staan. Voorlopig kunnen ze heel 2021 uitzitten zonder winst te maken. Op lange termijn, als alles weer goed komt, is Carnival een prima belegging. Carnival liet voor de coronacrisis een mooie omzetgroei zien en ook keerde het bedrijf een dividend uit van iets minder dan 4%.

Door de enorme daling belandde de koers fors onder de boekwaarde. Inmiddels staat de koers 18% boven de boekwaarde, maar dit biedt nog steeds kansen voor beleggers. De miljarden verliezen kunnen de komende jaren weer worden goedgemaakt, maar de weg naar boven is lang. Beleggers die geloven in een herstel van de sector moeten er dus rekening mee houden dat de weg naar herstel lang is met vele obstakels. Tegenover de grote risico’s staan uiteraard ook veelbelovende rendementen. Een herstel naar de koersen van voor de coronacrisis betekent een verdubbeling van de koers en hierom kan het aandeel Carnival zeker toegevoegd worden aan het lijstje van veelbelovende en beste aandelen voor 2021.

Koers aandeel Carnival | Veelbelovende aandelen voor 2021

5. Sony

Het Japanse Sony heeft een opvallend lage K/W-verhouding. Recentelijk liep de koers stevig op, mede dankzij de populaire Playstation 5. De nieuwe spelcomputer is overal uitverkocht en de lancering lijkt dan ook een succes. Deze console kan de komende jaren veel geld in het laatje brengen. Verder heeft u met Sony een redelijk gespreide belegging te pakken. Naast gaming, leveren ze ook hardware voor in smartphones en televisies. Verder belegt u met Sony in muziek, film en een verzekeringstak (Sony Life).

Sony zet vol in op een cloud service om in te gamen en deze producten zijn ontzettend goed schaalbaar. Het bedrijf heeft hier bovendien veel ervaring mee. De oudere dienst om online te gamen heeft ruim 42 miljoen betalende klanten. Opvallend genoeg is het aandeel Sony helemaal niet duur. De koers steeg de afgelopen jaren gestaag, maar de koers/winst-verhouding is met 15 nog altijd vrij aantrekkelijk. De meeste techgiganten in de VS worden veel duurder verhandeld en hebben veelal een minder gefragmenteerde business dan Sony. De Playstation 5 kan bovendien voor een enorme boost gaan zorgen van de omzet bij Sony. Van de Playstation 4 zijn de afgelopen acht jaar ruim 100 miljoen exemplaren verkocht. Om deze reden is het aandeel Sony opgenomen in de lijst met veelbelovende en beste aandelen voor 2021.

Koers aandeel Sony | Veelbelovende aandelen voor 2021

6. Just Eat Takeaway

Takeaway.com heeft de afgelopen jaren meerdere overnames gedaan en is inmiddels actief in 23 landen. De grootste was de fusie met het Britse Just Eat, wat ook voor een naamsverandering van het bedrijf zorgde. In 2020 kocht het bedrijf het Amerikaanse Grubhub voor € 6,4 miljard. De koers kon dit jaar snel herstellen, doordat de maaltijdbezorger volop profiteerde van de pandemie en de daarbij behorende lockdowns. Just Eat Takeaway is eigenlijk gewoon een technologiebedrijf, waarbij het draait om de website en de app waarop consumenten eten kunnen bestellen. Net als andere techbedrijven, ligt de focus al jarenlang op groei en minder op winstgevendheid. Sterker nog; het bedrijf maakt nog geen winst. Door overnames wist het bedrijf snel te groeien, waardoor de omzet wel jaarlijks met dubbele cijfers weet te groeien en daarom behoort Just Eat Takeaway zeker tot een van de beste aandelen voor 2021.

De groei zal naar verwachting ook de komende jaren nog blijven doorzetten, waardoor het een interessant aandeel voor 2021 vormt. In gebieden waar al marktaandeel is geworven, kunnen de marges omhoog en de frequentie van aanbiedingen en kortingen omlaag. Die groei moet verder komen van een gezonde combinatie van nieuwe restaurants en meer bestellingen door terugkerende klanten. De koers laat al jaren een mooie stijgende trend zien en oogt zeer stabiel. De recente correctie mag worden beschouwd als koopmoment. In het derde kwartaal van 2020 lag het aantal orders 46% hoger in vergelijking met 2019. Onder andere de samenwerking met bekende restaurants zoals McDonald’s hebben bijgedragen aan dit succes.

De waardering van Takeaway is overigens veel aantrekkelijker dan die van de Duitse concurrent Delivery Hero. De price/sales ratio is met 9,6 een stuk lager dan die van Delivery Hero, met 13,7. Ook de price/book ratio is met 1,56 veel beter dan de 11 van Delivery Hero. Beide bedrijven zijn overigens gefinancierd met behoorlijk wat schulden, maar door de stevige groei lijkt dat voorlopig geen problemen te geven. Een terechte toevoeging in de lijst met veelbelovende aandelen voor 2021 dus.

Koers aandeel Just Eat Takeaway | Veelbelovende aandelen voor 2021

7. First Solar

Beleggen in duurzame energie aandelen had u in 2019 geen windeieren gelegd. Ik denk dat deze markten voor lange termijn interessante kansen biedt en daarom krijgt het aandeel een plekje op de lijst met beste aandelen voor 2021. Echter zijn de koersen hard opgelopen en zijn de waarderingen wat hoog. First Solar durf ik toch op dit overzicht te zetten, maar u moet wel rekening houden met een mogelijke forse correctie. Deze correctie biedt dan echter koopkansen voor de lange termijn. Het bedrijf is een van de grootste internationale producten van zonnepanelen, met productielocaties in de Verenigde Staten, Maleisië en Duitsland.

First Solar heeft en beurswaarde van $ 10,6 miljard en oogt met een K/W van 48 op het eerste gezicht duur. Deze markt is echter veelbelovend en groeit als kool. In 2018 lag de omzet op $ 2,2 miljard en in 2019 op $ 3 miljard, een stijging van 36%. In 2020 zal de omzet tussen de $ 2,6 en $ 2,9 miljard uitkomen. Dit is iets lager dan in 2019, maar dat had te maken met het coronavirus. De omzet groeide in het derde kwartaal met 44% (kwartaal op kwartaal) en 70% year over year. Als het bedrijf deze groeipercentages kan aanhouden zal 2021 een spectaculair jaar worden. Analisten mikken op een omzet van circa $ 3,1 tot $ 3,4 miljard.

Het bedrijf heeft een sterke balans met $ 2,1 miljard aan liquide middelen en de lange termijn schuld van $ 454 miljoen is daarmee goed te overzien. Met de netto kaspositie kan men onderzoek blijven doen naar betere zonnepanelen en gemakkelijk verdere groei financieren. Het bedrijf zal de komende jaren in ieder geval profiteren van de toenemende vraag naar alternatieve energiebronnen. Door de sterke merknaam en de technologische kennis is het niet ondenkbaar dat grote bedrijven of overheden in de toekomst producten bij dit bedrijf zullen afnemen.

Meer over beleggen in zonne-energie aandelen.

Aandeel First Solar | Veelbelovende aandelen voor 2021

8. Prosus

Dat u voor technologische aandelen niet meer van huis hoeft is inmiddels bekend. Naast ASML, Adyen en Just Eat Takeaway hebben we eind 2019 ook Prosus mogen verwelkomen op de Nederlandse beurs. In 2019 steeg het aandeel met 33%, maar ook voor 2020 oogt de situatie veelbelovend en hierom staat Prosus op de lijst met beste aandelen voor 2021. Het bedrijf heeft een beurswaarde van € 145 miljard en heeft een weging van zo’n 6% in de AEX. Prosus is een afsplitsing van het multinationaal mediaconglomeraat Naspers. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf heeft nog altijd 73% van de aandelen Prosus in handen.

Prosus zelf heeft voornamelijk veel belangen in interessante groeimarkten en bedrijven. Het belang van 31% in het Chinese Tencent is het bekendste en ook de reden voor de sterke prestaties van Prosus. Tencent heeft het de afgelopen jaren goed gedaan en het bedrijf zag zijn sociale media ecosysteem floreren. Ook boekte het bedrijf internationaal succes met Call of Duty mobile. Prosus heeft verder nog belangen in online marktplaatsen, betaaloplossingen en maaltijdbezorgingsdiensten. Bij alle investeringen draait het om het profiteren van toenemende digitalisering.

Het interessante aan dit aandeel is het feit dat het belang van 31% in Tencent van $ 167 miljard al meer waard is dan de gehele beurswaarde van Prosus zelf. U krijgt hier dus indirect meteen een korting als u van plan was om in het aandeel Tencent te beleggen. Buiten Tencent heeft Prosus echter nog veel meer interessante belangen in snel groeiende sectoren zoals hierboven genoemd. De omzetgroei bij Prosus is eveneens indrukwekkend te noemen. In het gebroken boekjaar van 2020 lag deze op $ 3,33 miljard, maar voor het huidige boekjaar wordt een omzet van $ 4,6 miljard verwacht. De K/W van 44 lijkt optisch hoog, maar de verwachte K/W zal door de snelle winststijgingen de komende jaren snel afnemen. Een aantrekkelijke belegging dus en hierom opgenomen als een van de meest veelbelovende en beste aandelen voor 2021.

Aandeel Prosus | Veelbelovende aandelen voor 2021

9. Ahold Delhaize

We blijven nog even dichtbij huis met de welbekende supermarktketen Ahold Delhaize. Dit aandeel is bedoeld voor de wat defensievere belegger. Supermarkten hebben het in 2020 uitstekend gedaan. Doordat restaurants voor een groot deel van het jaar gesloten waren, zag Ahold de omzet in 2020 met zo’n 12% stijgen. Het onderliggende resultaat was nog beter. Voor het hele jaar denkt Ahold Delhaize dat de winst per aandeel tussen de 25% en 30% zal stijgen.

Niet alleen de supermarkten profiteerden van het coronavirus. Consumenten kochten ook massaal andere producten online en daardoor nam de omzet van bol.com in Europa met 45% toe. Mijn verwachting is dat supermarkten ook in 2020 nog zullen profiteren van het coronavirus. De restaurants zullen eerst slechts met beperkte plaatsen werken en bovendien zijn consumenten nu gewend geraakt aan online bestellen. Om aandeelhouders te belonen zal Ahold in 2021 voor in totaal € 1 miljard aan eigen aandelen inkopen. Dat heeft dan ook weer een gunstig effect op de winst per aandeel, omdat de winst over minder aandelen hoeft te worden verdeeld.

De K/W van Ahold ligt momenteel op 12,8 en de verwachte K/W op 11.8. Dat is hoger dan de 7,2 van het Franse Carrefour, maar Ahold Delheize heeft ook veel activiteiten in de VS en verkoopt bovendien online met bol.com. We kunnen Ahold dan wellicht beter vergelijken met Walmart dat een K/W van 20,8 heeft. Ahold Delhaize is in dat opzicht een koopje. Bovendien keert Ahold een aantrekkelijk en stabiel dividend uit dat momenteel op ruim 4% ligt. Kortom, het aandeel Ahold Delhaize verdient zeker een plekje op de lijst van mijn beste aandelen voor 2021.

Aandeel Ahold Delhaize | Veelbelovende aandelen voor 2021

10. Tyson Foods

We blijven nog even in de voeding, want met Tyson Foods kunt u inspelen op een herstel tijdens en na de coronacrisis. De koers van het aandeel daalde begin vorig jaar met ruim 40% en wist maar mondjesmaat te herstellen van de coronaklap. Het voedingsbedrijf had last van tegenvallende vraag naar haar kipproducten en kampte ook met overschotten. Tyson bleef zitten met voedsel dat normaal gesproken bij restaurants belandt. Bovendien zijn er meerdere rechtszaken tegen het bedrijf gestart, omdat het bedrijf niet voldoende deed om de bestrijding van covid-19 tegen te gaan in haar fabrieken.

Tyson Foods is een multinational en ‘s werelds tweede grootste verwerker en marketeer van kip, rundvlees en varkensvlees na JBS SA. Het bedrijf exporteert jaarlijks het grootste percentage rundvlees uit de Verenigde Staten. Samen met zijn dochterondernemingen, exploiteert het belangrijke voedselmerken zoals Jimmy Dean, Hillshire Farm, Ball Park en Wright Brand. Tyson Foods heeft een marktwaarde van $ 18,7 miljard en boekte over de afgelopen 12 maanden een omzet van $ 43,18 miljard. Het bedrijf laat een stabiele omzetgroei zien van een aantal procenten per jaar en keert een dividend van 2,80% uit bij de huidige koers.

Door de lage K/W van 10,8 oogt het aandeel zeer aantrekkelijk en verdient het daarom een plekje op de lijst met beste aandelen voor 2021. De lage koers heeft uiteraard wel deels te maken met de ongeregeldheden en rechtszaken waar het bedrijf het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad. Als die echter met een sisser afloopt, zal de koers mogelijk snel herstellen en is er terecht sprake van een van de meest veelbelovende en beste aandelen van 2021.

Aandeel Tyson Foods | Veelbelovende aandelen voor 2021

11. Dynatrace

Dit technologie aandeel is geschikt voor de offensieve belegger en/of speculant en behoort dit jaar tot een van de beste aandelen voor 2021. Dynatrace is een Amerikaans bedrijf dat software levert voor intelligente platformen die data produceren op basis van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf levert een alles-in-één platform voor onder andere cloud services, business analytics en netwerkbeveiliging. Het bedrijf ging medio 2019 pas naar de beurs en haalde daarmee $ 570 miljoen op. Uit de meest recente kwartaalcijfer bleek dat het bedrijf ontzettend hard groeit. In het laatste kwartaal werd een omzet van $ 168,5 miljoen geboekt. In diezelfde periode vorig jaar was dat nog slechts $ 129,3 miljoen, een stijging van 30% dus.

Destijds werden ook de omzetverwachtingen voor het gehele jaar bijgesteld. De cijfers worden eind januari pas openbaar gemaakt, maar men mikt op een omzet van circa $ 668 tot $ 675 miljoen voor 2020 (fiscaal jaar 2021). Een omzetstijging van circa 20% dus en daarbij zal de winst uitkomen rond de $ 160 miljoen.

Met een marktwaarde van $ 11,87 miljard komt daar wel een zeer hoge K/W uitrollen van 74. Als het bedrijf echter nog enkele jaren kan blijven groeien met dubbele cijfers kan de waardering weer snel afnemen. Dat is ook precies de verwachting die beleggers hebben van dit bedrijf. Positief is wel het feit dat het bedrijf al winst weet te maken. Ook de vrije kasstroom is positief.

Doordat het bedrijf werkt met abonnementen blijven de klanten van Dynatrace voortdurend geld opbrengen. Het doel van het bedrijf is om zoveel mogelijk klanten aan zich te binden. Hierdoor is de omzet ook in zekere zin goed voorspelbaar en kan Dynatrace als een zeer veelbelovend aandeel voor 2021 worden gezien.

Aandeel Dynatrace | Veelbelovende aandelen voor 2021

12. Euronext / Nasdaq

Het kan u niet ontgaan zijn dat de volatiliteit het afgelopen jaar is toegenomen. De VIX schoot tot boven de 80 punten, maar ook na de crash bleef de volatiliteit hoger dan we de afgelopen jaren gewend waren. Deze hogere volatiliteit betekent simpelweg ook dat er meer gehandeld wordt. Bovendien zijn steeds meer mensen weer aan het beleggen geslagen. En als er meer gehandeld wordt zullen beurzen daarvan profiteren. U kunt daar ook van profiteren, want Euronext is beursgenoteerd en in de VS heeft het onder andere de Nasdaq een beursnotering. De aandelenkoersen doen het al jaren geweldig, maar de aandelen zijn nog altijd niet duur. Voor de Nasdaq betaal je momenteel 24 keer de winst en voor Euronext pakweg 21,5 keer. Kortom, een mooie toevoeging aan de lijst met beste aandelen voor 2021.

Beide bedrijven wisten hun positie de afgelopen jaren stevig uit te bouwen door andere beursuitbaters over te nemen. Die overnames zorgen voor gigantische schaalvoordelen en zijn de winstgevendheid ten goede gekomen. In oktober 2020 nam Euronext nog de Italiaanse beurs Borsa Italiana over van de LSE voor € 4,3 miljard. De andere grote beurs in de VS, de NYSE, is ook onderdeel van het bedrijf dat voluit NYSE Euronext heet.

Euronext zag zijn omzet in 2019 stijgen met ruim 10% ten opzichte van 2018. Ook voor 2020 wordt een stevige omzetgroei verwacht. De verwachte K/W voor 2021 komt uit op slechts 18,5 en daarmee is het aandeel stukken goedkoper dan de Nasdaq. Euronext biedt bovendien een dividend rendement van 1,47% op de huidige koers. De Nasdaq heeft een verwachte K/W van 21,7 en geeft eveneens een dividend van 1,47%. Met deze aandelen kunt u profiteren van een toenemend aantal beleggers met bijbehorende hogere volumes. Ook vormen deze aandelen enige bescherming bij koersdalingen, want deze beurzen verdienen meestal meer door een toename in de volatiliteit.

Koers aandeel Euronext | Veelbelovende aandelen

13. Flow Traders

Ook het Nederlandse Flow Traders profiteert van de hierboven genoemde aspecten. De koers van dit handelshuis schoot als een van de weinige aandelen de lucht in tijdens de coronacrash. De winst in 2020 is door het dak geschoten en nog altijd profiteert Flow Traders van de iets hogere volatiliteit op de financiële markten.

Een positie in het aandeel Flow Traders kan dan mooi dienen als gedeeltelijke hedge voor een long gerichte aandelenportefeuille. In 2019 lag de winst op € 53 miljoen, maar in de eerste helft van 2020 werd maar liefst € 375 miljoen verdiend. Over het gehele jaar is naar schatting € 550 miljoen verdiend en daarmee komen we op een K/W van 3. Dit is natuurlijk absurd laag, maar de winst van 2020 is dan ook een eenmalige uitschieter. In rustigere tijden wordt ook geld verdiend, maar wel stukken minder dus. Bij een winst van pakweg € 55 miljoen zoals in 2019 praten we namelijk over een K/W van 23 bij de huidige koers van € 27,84.

Zo nu en dan besluiten ze dan ook om aandeelhouders te belonen met stevige dividenden. In 2020 is bijvoorbeeld € 4 aan interim dividend uitgekeerd. In 2019 lag het dividend op € 0,90 en ook dat betekent nog een dividend rendement van 2,7% op de huidige koers. Ook is het bedrijf afgelopen jaar een aandeleninkoopprogramma gestart ter waarde van € 30 miljoen. Met Flow Traders heeft u als het ware via een aandeel bescherming in uw portefeuille voor grote koersdalingen. Als er geen crash komt zal de winst uiteraard veel lager liggen dan in 2020. Maar vanwege de verhoogde volatiliteit zal het bedrijf het naar mijn mening sowieso beter gaan doen dan in 2019 en dus vormt het een mooie aanwinst voor de lijst met beste aandelen voor 2021.

Koers aandeel Flow Traders | Veelbelovende aandelen voor 2021

14. Microsoft

Een van de grootste technologiebedrijven ter wereld is Microsoft en daarom behoort dit aandeel zeker tot een van de meest veelbelovende aandelen voor 2021. Even was de techreus van het wereldtoneel verdwenen, maar de afgelopen jaren heeft Microsoft enorme stappen gemaakt. Onder andere de cloud divisie Azure is uitgegroeid tot een van de grootste clouddiensten ter wereld. Via Azure kunnen bedrijven bijvoorbeeld ook SQL databanken gebruiken en hebben ze toegang tot alle middelen om een applicatie te ontwikkelen. Dit onderdeel zal naar verwachting ook de komende jaren blijven groeien, zeker nu de trend naar thuiswerken volledig is ingezet.

Ook de Office producten en abonnementen vinden de afgelopen jaren weer gretig aftrek. Recentelijk heeft ook Microsoft Teams, dat veel gebruikt wordt door bedrijven, een groeispurt gemaakt. Mictosoft focust zich daarnaast sterk op innovatie en ontwikkelt verschillende AI tools.

De groeicijfers zijn nog altijd zeer indrukwekkend te noemen. In 2019 boekte het bedrijf een omzet van $ 125 miljard en in het gebroken boekjaar van 2020 werd $ 143 miljard verdiend. Groeipercentages van 10 à 15% per jaar zijn hier dus nog steeds aan de orde, ondanks de enorme omvang van het bedrijf. Met een beurswaarde van $ 1650 miljard en een winst van $ 47,5 miljard betaalt u momenteel 35 keer de winst. De verwachte K/W bedraagt 33 en het dividend rendement is iets meer dan 1% op de huidige koers.

Het laatste kwartaaldividend van Microsoft bedroeg $ 0,56. Dit lijkt misschien een laag percentage, maar het is niet gebruikelijk dat een technologiebedrijf dividend uitkeert. Bovendien hebben kopers op lagere koersen natuurlijk een veel hoger dividend. Microsoft heeft het dividend de afgelopen 17 jaar bovendien jaarlijks verhoogt. Een ware sterspeler in de lijst met beste aandelen 2021.

Aandeel Microsoft | Veelbelovende aandelen

15. Skyworks Solutions

Met Skyworks Solutions speelt u in op de verdere groei van de vijfde generatie van mobiel internet. De uitrol van 5G is eindelijk begonnen en ook de eerste iPhones waarop 5G te gebruiken is, zijn nu in de verkoop. Dit bedrijf levert onder andere smartphone-communicatiechips en Apple is de grootste klant van het bedrijf. Het bedrijf heeft apparatuur ontwikkeld waarmee het de netwerkefficiëntie verbetert wat zal leiden tot een grotere netwerkcapaciteit en ruimere dekking. Skyworks profiteert daarnaast ook van de grotere vraag naar antennes in smartphones. Het aantal antennes in smartphones zal naar verwachting verdubbelen om de hogere gegevensoverdrachtssnelheden van 5G te ondersteunen.

Het bedrijf heeft een marktwaarde van $ 25,5 miljard en een dividend rendement van 1,30%. De omzet en winst groeien gestaag door en de cashflow is dik op orde. De verwachte K/W komt uit op 20,5 en daarmee is het bedrijf nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. Met dit technologie aandeel speelt u in op de toenemende vraag naar 5G apparatuur en daarom behoort ook dit aandeel tot de beste aandelen voor 2021.

Aandeel Skywork Solutions | Veelbelovende aandelen

16. Silvercorp Metals (SVM)

Omdat ik zelf positief ben over het koersverloop van goud en zilver, zal ik ook een zilver bedrijf bespreken. Een aandeel dat in mijn ogen een goede toevoeging is aan de lijst met beste aandelen voor 2021 is het Chinese Silvercorp Metals, met het hoofdkantoor in Canada. Silvercorp focust zich op de verwerving en exploratie van zilver, maar zoekt ook naar lood en zink in Chinese mijnen. Voorheen was Silvercorp Metals bekend onder de naam SKN Resources maar in 2005 wijzigden ze de naam naar Silvercorp Metals.

Het bedrijf heeft vele activiteiten in de provincies Henan en Guangdong. Daar liggen mijnen die nog voor zeker 15 jaar gebruikt kunnen worden. Het bedrijf heeft een duidelijk strategisch plan als het gaat om de zoektocht naar edelmetalen. Ten eerste wil het bedrijf een locatie selecteren om vervolgens onderzoek te doen naar het potentieel van de mijn. Daarnaast wil men dat de mijn snel winstgevend is, zodat de inkomsten gebruikt kunnen worden voor het vinden van nieuwe mijnen. Afgelopen jaar werd er een omzet van $ 158,8 miljoen behaald en een positieve vrije kasstroom van $ 77,2 miljoen.

Silvercorp Metals heeft een sterke balans met $ 142,5 miljoen aan liquide middelen, een stijging van $ 27,2 miljoen of 24% ten opzichte van $ 115,3 miljoen per 31 maart 2019. Het bedrijf betaalt twee keer per jaar een dividend van $ 0,0125 per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 0,5% bij de huidige koers.

De zilverprijs is in 2020 aardig hersteld, waardoor de vooruitzichten hoopgevend zijn. Voor het huidige fiscale jaar (2021) verwacht Silvercorp ongeveer 930.000 – 970.000 ton erts te verwerken, wat 6,2 miljoen tot 6,5 miljoen ounces aan zilver oplevert, 66,1 miljoen tot 68,5 miljoen pond lood en 24,5 miljoen tot 26,7 miljoen pond aan zink. De omzet en winst zullen ook komend jaar weer sterk afhangen van de zilverprijs. Bij het huidige niveau kan de jaaromzet lopen richting de $ 200 miljoen en daarom kan dit een interessant aandeel vormen voor 2021.

Bij de huidige waardering van $ 1,1 miljard heeft het aandeel een K/W van 29. Dit is wat aan de hoge kant, maar kan uiteraard snel afnemen als de zilverprijs snel stijgt en de winsten fors toenemen. Voor komende jaar ligt de verwachte K/W op slechts 20. Met dit aandeel profiteert u dus indirect van een hogere zilverprijs. Dit soort aandelen zijn wel vrij volatiel en kennen een hoog risicogehalte. Als de zilverprijs met 10% stijgt kan de koers met 20% stijgen. Dit werkt uiteraard ook andersom.

Aandeel Silvercorp Metals | Veelbelovende aandelen 2021

17. Airbnb

Dit aandeel is pas recentelijk naar de beurs gegaan, maar toch heb ik voor de komende jaren hoge verwachtingen. Het huisjesverhuurplatform ging ten tijde van de coronacrisis naar de beurs en had toch een vrij succesvolle beursgang. Hoewel het bedrijf het aan het begin van de coronacrisis zwaar had, lijken mensen de afgelopen maanden toch weer veel gebruik te maken van Airbnb. Afgelopen zomer namen de boekingen al weer flink toe en in juni werden er zelfs meer nachten geboekt dan in 2019. Begin juli lag het aantal boekingen via Airbnb alweer op het niveau van maart, vlak voor de coronacrisis.

Het aandeel ging voor $ 68 per aandeel naar de beurs, maar door de grote vraag steeg de koers de eerste dag al ver boven de $100 uit. Na een week werd er een piek op $174 gezet en inmiddels zien we een correctie. Ik denk dat een correctie richting de $ 100 a $ 115 benut kan worden voor een lange termijn positie.

In 2019 steeg de omzet met 32% tot $ 4,8 miljard, maar door toenemende kosten groeide het verlies tot $ 674 miljoen. Als corona straks van het toneel verdwijnt is kan het bedrijf weer zijn razendsnelle groei oppakken en daarom behoort Airbnb tot een van de meest interessante aandelen voor 2021. Airbnb sprak eerder dit jaar de verwachting uit om in 2021 een omzet te behalen van $ 5,6 miljard. Dit zou een omzetgroei van ruim 16% betekenen en ook de jaren daarna mikt het bedrijf op dubbelcijferige groei.

Dit doel kan echter alleen behaald worden als mensen weer vrij kunnen reizen en daarvoor moet het coronavirus eerst opgelost zijn. Het bedrijf is nu ongeveer evenveel waard als The Priceline Group van booking.com, maar de potentiële groei van Airbnb is vele malen groter. Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat Airbnb momenteel nog verliesgevend is en dat dit aandeel echt op de groei gekocht wordt. Niet geschikt voor de defensieve belegger, maar wel een van de meest veelbelovende en beste aandelen voor 2021.

Aandeel Airbnb | Veelbelovende aandelen voor 2021

18. Spotify

Dit aandeel was in 2019 een van mijn favorieten en de koers is recentelijk fors opgelopen. Toch denk ik dat de koers het ook de komende jaren goed zal blijven doen. De Zweedse streamgigant groeit als kool en is inmiddels $ 56 miljard waard. In 2019 werd een omzet van $ 6,76 miljard geboekt, een stijging van 29%. Ook in 2020 komt de omzet naar schatting zo’n 28% hoger uit. De spectaculaire groeicijfers is de voornaamste reden dat ik enthousiast ben over dit aandeel en daarom verdient dit aandeel zeker een plekje in het overzicht van de beste aandelen voor 2021.

Spotify is dus echt een aandeel dat u koopt op de potentiële groei. Het bedrijf maakt echter nog altijd verlies, maar heeft wel al een positieve vrije kasstroom. Ik verwacht dat het bedrijf verder zal blijven groeien en haar dominante positie in de muziekwereld uiteindelijk verder weet te vercommercialiseren. Zo heeft het bedrijf onder andere een verhoging van de abonnementsprijzen nog altijd als troef in handen. Ook de sterke focus op podcasts van de afgelopen jaren hebben de populariteit van de app aangewakkerd.

Het bedrijf heeft slechts $ 622 miljoen schuld en circa $ 1,8 miljard in kas. Met een price/sales ratio van 6,3 is het aandeel aantrekkelijker overigens iets aantrekkelijker gewaardeerd dan Tencent Music (TME) dat een P/S ratio van bijna 7,5 heeft.

Aandeel Spotify | Veelbelovende aandelen

19. Galapagos

De grootste verliezer van 2020 is naar mijn mening te hard afgestraft en hierom krijgt ook Galapagos van mij een plekje in het overzicht van de beste aandelen voor 2021. Hoewel het biotechbedrijf geen goedkeuring kreeg voor het gebruikt van reumamedicijn filgotinib in de VS, zijn er nog wel wat lichtpuntjes te vinden. Zo mag het medicijn wel in Europa worden gebruikt en ook wordt er nog onderzocht of het middel ook tegen verschillende chronische darmziektes kan worden gebruikt. Die markt is tientallen miljarden dollars groot en biedt dus nog mooie kansen voor het bedrijf. En hoewel filgotinib het belangrijkste medicijn is, heeft het bedrijf nog vele andere medicijnen in de pijplijn.

Zo ontwikkelt Galapgos een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF, waar momenteel nog geen geneesmiddel voor is. Ook is het bedrijf bezig met een medicijn tegen taaislijmziekte, eczeem en artrose. Ondanks de mislukking van filgotinib heeft de biotech reus de afgelopen jaren ontzettend veel geld ontvangen, onder andere via mile stone betalingen van partner Gilead. Inmiddels zit er zo’n € 5,8 miljard in kas en daarmee is er in ieder geval genoeg financiële ruimte om onderzoek te doen naar de hiervoor besproken ziektes.

Door de forse koersdaling is de marktwaarde van het bedrijf gezakt naar $ 5,21 miljard. De marktwaarde is dus onder de cashpositie gezakt en daarmee is het bedrijf met € 80 sowieso al circa 10% te goedkoop geworden. Maar uiteraard zit het bedrijf niet stil; de verkoop van filgotinib zal in Europa gewoon geld in het laatje brengen. Uiteraard kennen beleggingen in de biotech sector een verhoogd risico. Goedkeuring van medicijnen kunnen de fantasie weer terugbrengen in het aandeel. Analisten geven een gemiddeld koersdoel mee van € 110 en dat geeft op deze koers een aantrekkelijk potentieel. Het geld kan overigens ook worden benut om kleine biotech bedrijven over te nemen om zo kennis en kunde van interessante potentiële medicijnen in huis te halen.

Aandeel Galapagos | Veelbelovende aandelen voor 2021

20. Coca-Cola

Als laatste aandeel geef ik u een defensief bedrijf mee dat een royaal en houdbaar dividend uitkeert. Coca-Cola is de coronadip bovendien nog niet helemaal te boven gekomen. De softdrank wordt voornamelijk in de horeca geschonken en door de coronacrisis zijn de verkopen teruggelopen. Op de huidige koers is het bedrijf $ 223 miljard waard en krijgt u een dividend rendement van 3,15%.  Het stabiele en voorspellende karakter van de omzet maakt dit aandeel uitermate geschikt voor de defensieve belegger. Dat wil overigens niet zeggen dat dit bedrijf niet meer groeit. In 2019 lag de omzet met $ 37 miljard bijna 20% hoger dan in 2018.

De omzet zal dit jaar lager liggen, maar na de coronacrisis mag een snel herstel worden verwacht en daarom krijgt dit aandeel een plekje tussen meest veelbelovende en beste aandelen voor 2021. De omzet komt in 2021 naar verwachting uit rond het niveau van 2019. In 2022 zal de omzet moeten stijgen tot ruim $ 39 miljard. De huidige K/W van 26,7 neemt dan af tot circa 23,5. De waardering is daarmee aantrekkelijker dan die van PepsiCo (28,4).

Coca-Cola is de nummer 1 in niet-alcoholische dranken ter wereld. Het bedrijf  heeft meer dan 500 merken, waarvan 20 merken met een omzet van meer dan 1 miljard dollar. Naast frisfrank verkoopt het bedrijf ook thee, water en fruitsappen. Coca-Cola heeft een A+ krediet score en is daarmee veiliger dan de obligaties van veel landen.

Aandeel Coca-Cola | Veelbelovende aandelen voor 2021

Zelf beleggen in de beste aandelen 2021 via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid aandelen en opties rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.