Artikel laten voorlezen
Beleggen in de beste zilvermijnaandelen van 2023
Beleggen in grondstoffen is altijd al een populaire strategie geweest onder beleggers, maar de focus ligt meestal op goud. Echter, zilver en in het bijzonder zilvermijnaandelen, bieden eveneens aantrekkelijke investeringsmogelijkheden.

In tegenstelling tot het direct kopen van fysiek zilver, stelt het kopen van zilvermijnaandelen beleggers in staat om te profiteren van het proces van het opsporen en winnen van zilver uit de grond.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van zilvermijnaandelen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze zilvermijnaandelen kunt beleggen? Klik dan hier.

Wat zijn zilvermijnaandelen?

Zilvermijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich richten op de exploratie, mijnbouw en productie van zilver. Het zoeken en opgraven van zilver is een kostbare bezigheid. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een zilvermijnbedrijf is de marge, oftewel het verschil tussen de kosten voor productie en de verkoopprijs.

In tegenstelling tot het direct kopen van fysiek zilver, stelt het kopen van zilvermijnaandelen beleggers in staat om te investeren in het potentieel winstgevende proces van het winnen van zilver uit de grond.

Let op de ‘hefboom’ bij zilvermijnaandelen

Een uniek kenmerk van beleggen in goud- en zilvermijnaandelen is het ‘hefboomeffect’. Dit betekent dat zilvermijnaandelen vaak een versterkte prijsbeweging hebben in vergelijking met de prijs van zilver zelf. Als de zilverprijs bijvoorbeeld met 10% stijgt, kunnen zilvermijnaandelen met een veelvoud daarvan stijgen. Dit komt omdat de operationele kosten van een mijn grotendeels vast zijn. Als de zilverprijs stijgt, kunnen de winstmarges van het bedrijf aanzienlijk toenemen. Als een zilvermijn bijvoorbeeld productiekosten heeft van $20 per ounce en de prijs van het edelmetaal stijgt van $22 naar $24, dan zorgt dat voor een verdubbeling van de winst (van $ 2 naar $ 4 per troy ounce). 

Voordelen van beleggen in zilvermijnaandelen

 • Hefboom op de zilverprijs: Zoals eerder vermeld, kunnen zilvermijnaandelen profiteren van versterkte prijsbewegingen in vergelijking met de onderliggende zilverprijs.
 • Diversificatie: Beleggen in zilvermijnaandelen kan diversificatie bieden aan een beleggingsportefeuille die bestaat uit aandelen en obligaties.
 • Veilige haven: In tijden van economische onzekerheid en marktvolatiliteit zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud en zilver vanwege de historische stabiliteit van de edelmetalen.

Nadelen en risico’s van beleggen in zilvermijnaandelen

 • Volatiliteit: Zilvermijnaandelen kunnen zeer volatiel zijn, wat betekent dat de prijzen snel en aanzienlijk kunnen fluctueren.
 • Operationele en geopolitieke risico’s: Mijnbouwbedrijven kunnen te maken krijgen met operationele uitdagingen, zoals mijnbouwongevallen of arbeidsstakingen. Bovendien kunnen bedrijven die in politiek instabiele regio’s opereren, risico’s lopen zoals nationalisatie of ongunstige regelgeving.
 • Marktrisico: Net zoals de prijs van zilver kan stijgen, kan deze ook dalen, wat gevolgen heeft voor de winstgevendheid van zilvermijnen. Als de zilverprijs daalt, zullen de aandelen van zilvermijnbedrijven doorgaans eveneens in waarde dalen. Zilvermijnbedrijven hebben dus slechts een beperkte invloed op hun eigen financiële resultaten.
 • Kapitaalintensief: Zilvermijnbedrijven vereisen aanzienlijke kapitaalinvesteringen voor exploratie, mijnbouw en infrastructuur, wat hun financiële positie negatief kan beïnvloeden.

Belangrijke factoren bij de selectie van zilvermijnaandelen

Beleggers die overwegen te investeren in zilvermijnaandelen doen er goed aan om gedegen onderzoek te zoen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de kwaliteit van de reserves: hoeveel zilver heeft het bedrijf in reserve en hoe gemakkelijk kan dit worden gewonnen? Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de financiële gezondheid: heeft het bedrijf een gezonde balans met voldoende liquiditeit en lage schulden? Andere vragen die beleggers kunnen stellen zijn: heeft het bedrijf een ervaren managementteam dat in het verleden succes heeft geboekt in de mijnbouwsector? Of bevinden de mijnen zich in politiek stabiele regio’s? We bespreken enkele belangrijke factoren hieronder.

 • Schulden: Bij zilvermijnaandelen is het belangrijk om te kijken naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio kan worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de schuldenratio. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Dit is belangrijk gezien de zilverprijs sterk fluctueert en zilvermijnbedrijven moeten ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
 • Reserves: Een sterk zilvermijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de mijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u mee dient te nemen in uw analyse.
 • Cash cost & AISC (All-in sustaining costs): Deze ratio’s vertellen u veel over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde zilverprijs. De cash cost geeft weer welke zilverprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruiks- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een cash cost van rond de $ 3,88 per troy ounce.

  De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling op de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden. In 2022 bereikten de gemiddelde all-in sustaining costs (AISC) in de goudmijnindustrie een recordhoogte van $ 10,88 per troy ounce.
Belangrijke factoren bij de selectie van zilvermijnaandelen | Beste zilvermijnaandelen
https://www.cmegroup.com/insights/economic-research/2022/goldsilver-the-understated-importance-of-supply.html

Beste zilvermijnaandelen

Het kiezen van de juiste zilvermijnaandelen in 2024 vereist gedegen onderzoek en een goed begrip van zowel de zilvermarkt als de specifieke bedrijven in de sector. Beleggers moeten rekening houden met zowel de potentiële voordelen als de risico’s voordat ze besluiten te beleggen in zilvermijnaandelen.

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 7 interessante zilvermijnaandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van vier zilvermijnaandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
SSR Mining Inc SSRM 1,02 5,02 -53,26 % -0,50 % 26,13 % -68,21 %
Silvercorp Metals Inc SVM 0,64 3,57 36,26 % -1,38 % 26,15 % -11,19 %
Wheaton Precious Metals Corp. WPM 23,22 52,82 7,05 % 3,04 % 18,91 % 3,79 %
Fortuna Silver Mines Inc. FSM 1,39 4,56 18,13 % 0,44 % 32,56 % 14,57 %
Pan American Silver Corp. PAAS 6,83 18,91 15,80 % 0,59 % 30,41 %
Endeavour Silver Corp. EXK 0,61 2,58 30,96 % 0,98 % 15,70 % -40,14 %
First Majestic Silver Corp. AG 1,96 6,86 11,54 % 0,22 % 21,63 % -6,92 %

Aandeel MAG Silver (MAG)

MAG Silver Corp is een opkomende zilverproducent uit Canada met interessante groeivooruitzichten. Ze hebben verschillende zilverprojecten in Noord- en Zuid-Amerika in de pijplijn. Het huidige vlaggenschipproject van het bedrijf is de Juanicipio-mijn in Mexico, in samenwerking met de toonaangevende zilverproducent Fresnillo. Het project, waarin MAG Silver een belang van 44% heeft, ligt in de zogenaamde Fresnillo Silver Belt in Mexico, ‘s werelds grootste zilvermijngebied. Dit jaar werden daar grote verwerkingsfabrieken gebouwd en recentelijk werden deze in gebruik genomen. Andere veelbelovende zilverprojecten van het bedrijf bevinden zich in Utah (Deer Trail project) en in Canada (Larder project). Ongeveer 5,2% van de aandelen is in handen van de investeringsmaatschappij van de succesvolle Canadese edelmetaalbelegger en miljardair Eric Sprott.

Speculatief maar vol kansen

Het gezamenlijke project met Fresnillo zal cash blijven opbrengen, zodat ook de andere veelbelovende zilverprojecten verder kunnen worden ontwikkeld. Het lijdt geen twijfel dat MAG Silver een zeer speculatieve investering is, maar ook een zeer veelbelovende. In 2022 werden voor het eerst winsten geboekt ( $ 17,6 miljoen).

In Q3 rapporteerde MAG Silver dat de Juanicipio-mijn ongeveer 4,78 miljoen ounces zilver produceerde (circa 4,29 miljoen betaalbare ounces) op een 100% basis. Op toerekenbare en betaalbare basis resulteerde dit in ongeveer 1,89 miljoen ounces zilver, 3.400 betaalbare ounces goud, 3,38 miljoen betaalbare ponden lood en 4,22 miljoen betaalbare ponden zink. Deze cijfers vertegenwoordigen bijna een 80% toename in toerekenbare zilverproductie en een ~60% toename in toerekenbare goudproductie ten opzichte van Q3 2022. De mijn genereerde een indrukwekkende ~$ 125 miljoen aan omzet en ~$ 40,6 miljoen aan vrije kasstroom op een 100% basis.

Momenteel handelt het aandeel aan 19x de verwachte winst voor 2024. Vergeleken met de sector is dit een relatief correcte waardering. Echter gezien de sterke gerapporteerde groei en de sterke verwachte groei is een kleine premie gerechtvaardigd bij MAG Silver. Met een beurswaarde van slechts $ 900 miljoen is het echter wel een redelijk kleine jongen, waardoor de risico’s wat groter zijn. Het aandeel is zowel op de Canadese als Amerikaanse beurs verhandelbaar.

Grafiek aandeel MAG Silver (MAG) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek MAG Silver uit LYNX+

Aandeel Wheaton Precious Metals (WPM)

Het Canadese bedrijf Wheaton Precious Metals is volgens eigen zeggen ‘s werelds grootste zilverstreamingbedrijf. Het bedrijft houdt zich onder meer bezig met de financiering van nieuwe mijnbouwprojecten. In ruil voor vroege investeringen in nieuwe zilver- en goudprojecten ontvangt het bedrijf vervolgens een bepaald deel van het productievolume tegen bijzonder gunstige prijzen op de lange termijn.

Het bedrijf, dat in 2004 ontstond uit een afsplitsing van de Goldcorp Group, genereert iets minder dan twee derde van zijn inkomsten uit zilver en iets meer dan een derde van de inkomsten uit goudprojecten. Wheaton heeft momenteel streamingovereenkomsten voor 24 producerende mijnen en 8 projecten in de ontwikkelingsfase. Wheaton Precious Metals heeft een portefeuille van goedkope projecten met een lange levensduur, waaronder een goudstroom van de Salobo-mijn van Vale en zilverstromen van de Antamina-mijn van Glencore en de Peñasquito-mijn van Newmont Goldcorp.

Slim bedrijfsmodel met laag risico

Dankzij het schaalbare bedrijfsmodel kan de streaming groep in een vroeg stadium investeren in nieuwe veelbelovende zilver- en goudprojecten en deelnemen in latere successen. Als het af en toe misgaat met een investering, wordt daar rekening mee gehouden en blijven de verliezen binnen de perken.

Wheaton Precious Metals heeft een beurswaarde van zo’n $ 20 miljard. In de afgelopen drie jaar steeg de omzet gemiddeld met +6,8% per jaar, terwijl de winst in dezelfde periode met 26,6% toenam.

In 2021 stegen de inkomsten met +10% naar $1,2 miljard, terwijl de winst per aandeel met +17% steeg naar $1,32 van $1,12. Wheaton genereerde $ 223 miljoen aan omzet, $ 171 miljoen aan operationele kasstroom en $ 116 miljoen aan nettowinst in het derde kwartaal van 2023. De financiële gezondheid van het bedrijf is aanzienlijk versterkt, met een kaspositie van $ 834 miljoen en geen schulden – plus een extra $ 2 miljard beschikbaar onder zijn doorlopende kredietfaciliteit. Voor de komende jaren rekenen analisten op een licht stijgende zilverprijs en dat zal de omzet van het bedrijf in dit jaar richting de $ 1,33 miljard kunnen brengen. Door licht stijgende marges zou de nettowinst terug moeten keren tot $ 669 miljoen. Momenteel handelt het aandeel op ongeveer 39x de verwachte winst voor 2024. Dat is aan de zeer hoge kant, maar het risico van dit bedrijf is vanwege zijn diverse activiteiten ook iets lager. Het aandeel is zowel op de Canadese als Amerikaanse beurs verhandelbaar.

Grafiek aandeel Wheaton Precious Metals (WPM) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek Wheaton Precious Metals uit LYNX+

Aandeel Pan American Silver (PAAS)

Pan American Silver is een van de grootste zilverproducenten. Het betreft een in Canada gevestigd mijnbouwbedrijf met mijnbouwactiviteiten in Latijns-Amerika. Het bedrijf werd opgericht in 1994 en exploiteert zilvermijnen in Mexico, Peru, Bolivia, Argentinië en Canada. Na de overname van Tahoe Resources is Pan American Silver de grootste zilverproducent ter wereld met een jaarlijkse productie van ongeveer 20 miljoen ounces. Als bijproducten ontgint het bedrijf goud, zink, lood en koper. Pan American Silver genereert ongeveer driekwart van zijn omzet in Mexico en Peru. La Colorada in Mexico is de grootste mijn van het bedrijf. Naast zilver wordt daar ook zink, lood en goud gewonnen. Bij een aandelenkoers van ongeveer $US 13 heeft Pan American Silver een marktkapitalisatie van ongeveer $US 4,7 miljard.

Spannend aandeel voor speculatieve beleggers

Pan American Silver rapporteerde een kwartaalproductie van ongeveer 4,84 miljoen ounces zilver en ongeveer 267.800 ounces goud voor het vierde kwartaal van 2023, waarbij de goudproductie een nieuw record voor het bedrijf vestigde. Echter, de productie was niet voldoende om te voldoen aan de richtwaarden voor FY2023, met een volledige jaarproductie die lager uitkwam dan verwacht. Pan American Silver verwacht verdere groei in 2024, met een volledige jaarbijdrage van verschillende activa. Echter, de verwachte productie en kosten voor 2024 werden bij analisten als ‘teleurstellend’ beschouwd.

Desondanks was er sprake van een aanzienlijke groei ten opzichte van het voorgaande jaar, met een stijging van 11% in de zilverproductie en 60% groei in de jaarlijkse goudproductie. Het bedrijf wees verschillende factoren aan die hebben bijgedragen aan de lagere productie, waaronder ventilatiebeperkingen en mijnsequencing.

Grafiek aandeel Pan American Silver (PAAS) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek Pan American Silver (TSE) uit LYNX+

First Majestic Silver (AG)

First Majestic Silver is één van de grootste zilvermijnbedrijven met operaties in Mexico en de Verenigde Staten. De voorbije drie jaar is de koers van het aandeel maar liefst 73% gezakt. Het bedrijf is de afgelopen 10 jaar ook geen interessante belegging geweest voor beleggers.

Ondanks de relatief hoge prijzen van goud en zilver in de afgelopen jaren, heeft First Majestic geen winst gemaakt. De omzet is wel gegroeid tot ongeveer $600 miljoen per jaar, maar de werkelijke winst is nog steeds negatief. Het bedrijf lijdt aan aanzienlijke verliezen van ongeveer $23 miljoen per kwartaal, wat overeenkomt met 15% van de omzet. De kosten van het bedrijf per ounce liggen echter hoger dan de gemiddelde marktprijs van zilver, wat betekent dat ze een hogere prijs per ounce nodig hebben om winstgevend te zijn. De balans van het bedrijf lijkt redelijk gezond, met $138 miljoen aan contanten en $217 miljoen aan schulden. Echter, de waarde van de activa kan worden overschat gezien de aanhoudende verliezen van het bedrijf.

Gezonde balans maar marges moeten verbeteren

Ondanks een aanzienlijke daling van de aandelenkoers, heeft First Majestic nog steeds een aanzienlijke marktkapitalisatie van $1,3 miljard. De huidige waardering lijkt echter hoog, gezien de aanhoudende verliezen van het bedrijf en de onzekerheid over toekomstige winstgevendheid.

First Majestic Silver noteert aan een EV/EBITDA (een financiële ratio die wordt gebruikt om de waardering van een bedrijf te meten ten opzichte van zijn operationele winst) van 25. In vergelijking met het sectorgemiddelde dat op 9 ligt is dit een veel slechtere waardering.

Ondanks de relatief goede balans zijn de operationele activiteiten bij First Majestic een probleem voor de aandeelhouders. Ook dit jaar wordt er niet veel beters verwacht. Een lagere productie gecombineerd met hogere kosten zal de koers naar alle waarschijnlijkheid verder negatief beïnvloeden. Echter zou een stijging van de zilverprijs kunnen zorgen voor een verbetering van de marges en het aandeel First Majestic Silver opnieuw aantrekkelijk kunnen maken.

Grafiek aandeel First Majestic Silver (AG) | De beste zilvermijnaandelen
Grafiek First Majestic Silver (AG) uit Lynx+

Beleggen in zilvermijnaandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart