Artikel laten voorlezen
Beleggen in de beste zilvermijnaandelen van 2023
Beleggen in grondstoffen is altijd al een populaire strategie geweest onder beleggers, maar de focus ligt meestal op goud. Echter, zilver en in het bijzonder zilvermijnaandelen, bieden eveneens aantrekkelijke investeringsmogelijkheden.

In tegenstelling tot het direct kopen van fysiek zilver, stelt het kopen van zilvermijnaandelen beleggers in staat om te profiteren van het proces van het opsporen en winnen van zilver uit de grond.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van zilvermijnaandelen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze zilvermijnaandelen kunt beleggen? Klik dan hier.

Wat zijn zilvermijnaandelen?

Zilvermijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich richten op de exploratie, mijnbouw en productie van zilver. Het zoeken en opgraven van zilver is een kostbare bezigheid. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een zilvermijnbedrijf is de marge, oftewel het verschil tussen de kosten voor productie en de verkoopprijs.

In tegenstelling tot het direct kopen van fysiek zilver, stelt het kopen van zilvermijnaandelen beleggers in staat om te investeren in het potentieel winstgevende proces van het winnen van zilver uit de grond.

Let op de ‘hefboom’ bij zilvermijnaandelen

Een uniek kenmerk van beleggen in goud- en zilvermijnaandelen is het ‘hefboomeffect’. Dit betekent dat zilvermijnaandelen vaak een versterkte prijsbeweging hebben in vergelijking met de prijs van zilver zelf. Als de zilverprijs bijvoorbeeld met 10% stijgt, kunnen zilvermijnaandelen met een veelvoud daarvan stijgen. Dit komt omdat de operationele kosten van een mijn grotendeels vast zijn. Als de zilverprijs stijgt, kunnen de winstmarges van het bedrijf aanzienlijk toenemen. Als een zilvermijn bijvoorbeeld productiekosten heeft van $20 per ounce en de prijs van het edelmetaal stijgt van $22 naar $24, dan zorgt dat voor een verdubbeling van de winst (van $ 2 naar $ 4 per troy ounce). 

Voordelen van beleggen in zilvermijnaandelen

 • Hefboom op de zilverprijs: Zoals eerder vermeld, kunnen zilvermijnaandelen profiteren van versterkte prijsbewegingen in vergelijking met de onderliggende zilverprijs.
 • Diversificatie: Beleggen in zilvermijnaandelen kan diversificatie bieden aan een beleggingsportefeuille die bestaat uit aandelen en obligaties.
 • Veilige haven: In tijden van economische onzekerheid en marktvolatiliteit zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud en zilver vanwege de historische stabiliteit van de edelmetalen.

Nadelen en risico’s van beleggen in zilvermijnaandelen

 • Volatiliteit: Zilvermijnaandelen kunnen zeer volatiel zijn, wat betekent dat de prijzen snel en aanzienlijk kunnen fluctueren.
 • Operationele en geopolitieke risico’s: Mijnbouwbedrijven kunnen te maken krijgen met operationele uitdagingen, zoals mijnbouwongevallen of arbeidsstakingen. Bovendien kunnen bedrijven die in politiek instabiele regio’s opereren, risico’s lopen zoals nationalisatie of ongunstige regelgeving.
 • Marktrisico: Net zoals de prijs van zilver kan stijgen, kan deze ook dalen, wat gevolgen heeft voor de winstgevendheid van zilvermijnen. Als de zilverprijs daalt, zullen de aandelen van zilvermijnbedrijven doorgaans eveneens in waarde dalen. Zilvermijnbedrijven hebben dus slechts een beperkte invloed op hun eigen financiële resultaten.
 • Kapitaalintensief: Zilvermijnbedrijven vereisen aanzienlijke kapitaalinvesteringen voor exploratie, mijnbouw en infrastructuur, wat hun financiële positie negatief kan beïnvloeden.

Belangrijke factoren bij de selectie van zilvermijnaandelen

Beleggers die overwegen te investeren in zilvermijnaandelen doen er goed aan om gedegen onderzoek te zoen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de kwaliteit van de reserves: Hoeveel zilver heeft het bedrijf in reserve en hoe gemakkelijk kan dit worden gewonnen? Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de financiële gezondheid: Heeft het bedrijf een gezonde balans met voldoende liquiditeit en lage schulden? Andere vragen die beleggers zich kunnen stellen zijn: Heeft het bedrijf een ervaren managementteam dat in het verleden succes heeft geboekt in de mijnbouwsector? Of bevinden de mijnen zich in politiek stabiele regio’s? We bespreken enkele belangrijke factoren hieronder.

 • Schulden: Bij zilvermijnaandelen is het belangrijk om te kijken naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio kan worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de schuldenratio. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Dit is belangrijk gezien de zilverprijs sterk fluctueert en zilvermijnbedrijven moeten ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
 • Reserves: Een sterk zilvermijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.
 • Cash cost & AISC (All-in sustaining costs): Deze ratio’s vertellen u veel over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde zilverprijs. De cash cost geeft weer welke zilverprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een cash cost van rond de $ 3,88 per troy ounce.

  De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling op de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden. In 2022 bereikten de gemiddelde all-in sustaining costs (AISC) in de goudmijnindustrie een recordhoogte van $ 10,88 per troy ounce.
Belangrijke factoren bij de selectie van zilvermijnaandelen | Beste zilvermijnaandelen
https://www.cmegroup.com/insights/economic-research/2022/goldsilver-the-understated-importance-of-supply.html

Beste zilvermijnaandelen

Het kiezen van de juiste zilvermijnaandelen in 2023 vereist gedegen onderzoek en een goed begrip van zowel de zilvermarkt als de specifieke bedrijven in de sector. Beleggers moeten rekening houden met zowel de potentiële voordelen als de risico’s voordat ze besluiten te beleggen in zilvermijnaandelen.

In de onderstaande tabel hebben we een lijst met 7 interessante zilvermijnaandelen voor u samengesteld. Daaronder volgen korte analyses van drie zilvermijnaandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
SSR Mining Inc SSRM 2,42 11,83 -24,51 % -0,17 % -16,40 % -21,97 %
Silvercorp Metals Inc SVM 0,47 2,75 -7,09 % 3,77 % 21,15 % -1,79 %
Wheaton Precious Metals Corp. WPM 22,26 49,05 25,51 % -0,20 % 12,84 % 25,67 %
Fortuna Silver Mines Inc. FSM 1,21 3,95 5,33 % 0,25 % 37,15 % 5,90 %
Pan American Silver Corp. PAAS 5,69 15,63 0,13 % 4,48 %
Endeavour Silver Corp. EXK 0,47 2,16 -33,33 % -4,42 % -3,57 % -35,91 %
First Majestic Silver Corp. AG 1,70 5,90 -29,26 % -0,34 % 8,46 % -36,49 %

Aandeel MAG Silver (MAG)

MAG Silver Corp is een opkomende zilverproducent uit Canada met interessante groeivooruitzichten. Ze hebben verschillende zilverprojecten in Noord- en Zuid-Amerika in de pijplijn. Het huidige vlaggenschipproject van het bedrijf is de Juanicipio-mijn in Mexico in samenwerking met de toonaangevende zilverproducent Fresnillo. Het project, waarin MAG Silver een belang van 44% heeft, ligt in de zogenaamde Fresnillo Silver Belt in Mexico, ‘s werelds grootste zilvermijngebied. Dit jaar werden daar grote verwerkingsfabrieken gebouwd en recentelijk werden deze in gebruik genomen. Andere veelbelovende zilverprojecten van het bedrijf bevinden zich in Utah (Deer Trail project) en in Canada (Larder project). Ongeveer 5,2% van de aandelen is in handen van de investeringsmaatschappij van de succesvolle Canadese edelmetaalbelegger en miljardair Eric Sprott.

Speculatief maar vol kansen

Het gezamenlijke project met Fresnillo zal cash blijven opbrengen, zodat ook de andere veelbelovende zilverprojecten verder kunnen worden ontwikkeld. Het lijdt geen twijfel dat MAG Silver een zeer speculatieve investering is, maar ook een zeer veelbelovende. In 2022 werden voor het eerst winsten geboekt ( $ 17,6 miljoen), maar pas in 2024 mikken analisten op een positieve vrije kasstroom. Analisten verwachten in 2023 een nettowinst van $ 73,9 miljoen. In 2024 wordt vervolgens op een omzet van $ 95 miljoen gemikt, met een nettowinst van $ 121 miljoen, ofwel $ 0,99 per aandeel.

Daarmee handelt het aandeel momenteel op slechts 15,9x de verwachte winst voor 2023 en slechts 107x de verwachte winst voor het jaar 2024. Daarmee oogt het aandeel MAG Silver goedkoper dan vele van zijn concurrenten. Met een beurswaarde van slechts $ 1,15 miljard is het echter wel een redelijk kleine jongen, waardoor de risico’s wat groter zijn. Positief is echter het gegeven dat MAG silver een positieve netto kaspositie heeft van $ 54 miljoen. Het aandeel is zowel op de Canadese als Amerikaanse beurs verhandelbaar.

Grafiek aandeel MAG Silver (MAG) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek MAG Silver uit LYNX+

Aandeel Wheaton Precious Metals (WPM)

Het Canadese bedrijf Wheaton Precious Metals is volgens eigen zeggen ‘s werelds grootste zilverstreamingbedrijf. Het bedrijft houdt zich onder meer bezig met de financiering van nieuwe mijnbouw projecten. In ruil voor vroege investeringen in nieuwe zilver- en goudprojecten ontvangt het bedrijf vervolgens een bepaald deel van het productievolume tegen bijzonder gunstige prijzen op de lange termijn.

Het bedrijf, dat in 2004 ontstond uit een afsplitsing van de Goldcorp Group, genereert iets minder dan twee derde van zijn inkomsten uit zilver en iets meer dan een derde uit inkomsten uit goudprojecten. Wheaton heeft momenteel streamingovereenkomsten voor 24 producerende mijnen en 8 projecten in de ontwikkelingsfase. Wheaton Precious Metals heeft een portefeuille van goedkope projecten met een lange levensduur, waaronder een goudstroom van de Salobo-mijn van Vale en zilverstromen van de Antamina-mijn van Glencore en de Peñasquito-mijn van Newmont Goldcorp.

Slim bedrijfsmodel met laag risico

Dankzij het schaalbare bedrijfsmodel kan de streaming groep in een vroeg stadium investeren in nieuwe veelbelovende zilver- en goudprojecten en deelnemen in latere successen. Als het af en toe misgaat met een investering, wordt daar rekening mee gehouden en blijven de verliezen binnen de perken.

Wheaton Precious Metals heeft een beurswaarde van zo’n $ 19,5 miljard. In de afgelopen drie jaar steeg de omzet gemiddeld met +6,8% per jaar, terwijl de winst in dezelfde periode met 26,6% toenam.

In 2021 stegen de inkomsten met +10% naar $1,2 miljard, terwijl de winst per aandeel met +17% steeg naar $1,32 van $1,12. Voor 2023 rekenen analisten op een omzet van ongeveer $ 1,05 miljard, wat marginaal lager is dan 2022. De nettowinst zal vermoedelijk wel afnemen tot $ 548 miljoen, in vergelijking met de winst van $ 669 miljoen in 2022. Voor de komende jaren rekenen analisten op een licht stijgende zilverprijs en dat zal de omzet van het bedrijf in 2024 richting de $ 1,33 miljard kunnen brengen. Door licht stijgende marges zou de nettowinst terug moeten keren tot $ 669 miljoen. Momenteel handelt het aandeel dus op ongeveer 28x de verwachte winst voor 2024. Dat is wat een aan de hoge kant, maar het risico van dit bedrijf is vanwege zijn diverse activiteiten ook iets lager. Het aandeel is zowel op de Canadese als Amerikaanse beurs verhandelbaar.

Grafiek aandeel Wheaton Precious Metals (WPM) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek Wheaton Precious Metals uit LYNX+

Aandeel Pan American Silver (PAAS)

Pan American Silver is een van de grootste zilverproducenten. Het betreft een in Canada gevestigd mijnbouwbedrijf met mijnbouwactiviteiten in Latijns-Amerika. Het bedrijf werd opgericht in 1994 en exploiteert zilvermijnen in Mexico, Peru, Bolivia, Argentinië en Canada. Na de overname van Tahoe Resources is Pan American Silver de grootste zilverproducent ter wereld met een jaarlijkse productie van ongeveer 20 miljoen ounces. Als bijproducten ontgint het bedrijf goud, zink, lood en koper. Pan American Silver genereert ongeveer driekwart van zijn omzet in Mexico en Peru. La Colorada in Mexico is de grootste mijn van het bedrijf. Naast zilver wordt daar ook zink, lood en goud gewonnen. Bij een aandelenkoers van ongeveer $CAD 16 heeft Pan American Silver een marktkapitalisatie van ongeveer $CAD 7,8 miljard.

Spannend aandeel voor speculatieve beleggers

De afgelopen jaren heeft Pan American Silver zijn omzet flink kunnen verhogen, maar het bedrijf bleef ook vol investeren in uitbreiding. In 2022 viel de omzet wat terug en werd er ook een verlies gerealiseerd van $ 342 miljoen. In 2020 en 2021 boekte het bedrijf nog winsten van ongeveer $ 250 miljoen.

Voor dit jaar mikken analisten op een flinke omzetstijging, maar dat komt grotendeels doordat ze Yamana Gold heeft overgenomen voor $ 4,8 miljard. Na de fusie boeken de twee bedrijven samen een omzet van ongeveer $ 2,44 miljard. Door synergievoordelen moeten de marges de komende jaren flink verbeteren. Analisten rekenen op een nettowinst van $ 50,5 miljoen in 2023 en $ 373 miljoen in 2024. Daarmee handelt het aandeel op ongeveer 16x de verwachte winst voor het jaar 2024. Het aandeel is zowel op de Canadese als Amerikaanse beurs verhandelbaar.

Grafiek aandeel Pan American Silver (PAAS) | Beste zilvermijnaandelen
Grafiek Pan American Silver (TSE) uit LYNX+

Beleggen in zilvermijnaandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.