Kobalt is een relatief onbekende grondstof waar nog maar weinig beleggers van gehoord hebben. In 2017 kwam kobalt even in de spotlight te staan nadat de koers van het zilverkleurige metaal door het spreekwoordelijke dak ging. In 2018 is de prijs van kobalt echter weer hard afgekomen. De prijs van kobalt is vanaf de top eerder dit jaar ruim 40% aan waarde verloren. Biedt deze correctie een instapkans of was kobalt een kortstondige hype.

Wat is kobalt precies en waar wordt het voor gebruikt?

 
Wat is kobalt precies? Waar wordt het voor gebruikt? En wellicht de belangrijkste vraag: hoe is het mogelijk om te beleggen in kobalt?
 

Definitie

Kobalt is een scheikundig zilverkleurig metaal dat voornamelijk bekend is door het gebruik ervan in accu’s en batterijen. Het metaal wordt ook gebruikt als kleurstof voor onder andere glas en porselein.

De stijgende vraag naar kobalt heeft alles te maken met de opkomst van het elektrisch autorijden. Voor deze elektrische auto’s zijn grote accu’s nodig waarvoor kobalt in combinatie met lithium nodig is. Het belangrijkste element voor accu’s en batterijen wordt dan ook wel lithium kobalt oxide genoemd. Kobalt wordt tevens gebruikt bij het maken van tablets, en mobiele telefoons. Apple maakte eerder dit jaar bekend in de komende 5 jaar ‘duizenden tonnen’ van het metaal rechtstreeks gaan inkopen bij mijnbedrijven.  Dat steeds meer autoproducenten beginnen met het produceren van elektrische voertuigen heeft er in korte tijd dus voor gezorgd dat kobalt schaars is geworden. Een enorme vraag met beperkt aanbod leidt logischerwijs tot een hogere prijs. Apple wil zo’n mogelijke schaarste voor zijn.

Europese Commissie wijst op kobalt tekort

In 2018 is de prijs van kobalt weer flink gecorrigeerd. Dit is opvallend aangezien uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. Uit de prognoses van het onderzoekscentrum van de EC blijkt dat vanaf 2025 een tekort aan kobalt dreigt. In de toekomst vergen verbeterde batterijtechnologieën wellicht minder hoeveelheden kobalt, maar ook dan dreigt er een tekort. Deskundigen schatten dat de vraag naar de stof rond 2030 dertig keer zo groot is.

De onderzoekers vinden dat de EU meer moet doen om zelf kobalt te produceren. Kobalt wordt nu voornamelijk geproduceerd in China en Congo. In een kobaltmijn in de Democratische Republiek Congo is recentelijk radioactief materiaal aangetroffen. Hierdoor is de kobaltexport tevens op een laag pitje komen te staan. Het probleem met kobalt is daarnaast niet zozeer dat het schaars is, maar meer dat het vaak in politiek ‘onrustige’ regio’s wordt gewonnen. Andere landen waarin kobalterts wordt gevonden zijn onder andere Afghanistan, China, Marokko en Zambia. Finland is het enige EU-land waar kobalt wordt ontgonnen. Spanje en Zweden beschikken over reserves, maar het ontginnen van de stof is moeilijk.

Verschillende manieren om te beleggen in kobalt

Alhoewel de meeste grondstoffen meerdere mogelijkheden bieden om erin te beleggen, is deze keuze bij kobalt een stuk minder groot. Dit kan onder andere te maken hebben met de relatieve onbekendheid van de grondstof.

Normaliter is het mogelijk om middels derivaten als futures en ETF’s in te spelen op de koers van een grondstof. Bij kobalt is dit niet het geval. De enige manier om te beleggen in kobalt is door aandelen te kopen die een exposure hebben naar kobalt. Hieronder behandel ik een vijftal interessante kobalt aandelen.

Top 5 kobalt aandelen op dit moment

In 2017 schreven we hier nog over enorme rendementen. Inmiddels zijn veel aandelen weer flink gezakt. Hieronder bespreken we toch de 5 ‘beste’ performers van dit jaar. Wellicht bieden de correcties een mooie instapkans.

5. eCobalt Solutions (ECS) -63% YTD

Dit Canadese bedrijf richt zich op het leveren van schone kobaltproducten die essentieel zijn voor de snelgroeiende oplaadbare batterij. Het bedrijf doet dit veilig, verantwoordelijk en transparant in de VS. Het belangrijkste project van eCobalt is het Idaho-kobaltproject in Lemhi County, Idaho. Het is de enige plek in de VS waar het toegestaan is kobalt te produceren, de mijn is volledig eigendom van het bedrijf.

In januari dit jaar kondigde het bedrijf de verzending aan van 3 ton gemineraliseerde testmonsters voor metallurgische tests om schoon kobaltconcentraat te produceren. Metallurgie is de bestudering van ertsen, metalen en metaallegeringen waarbij gekeken wordt naar de eigenschappen en de toepassing daarvan in de techniek. In februari verhoogde eCobalt de gemeten en aangegeven productie voor zijn Idaho-project.

4. Cobalt 27 (KBLT) -57% YTD

Cobalt 27 is een toonaangevend investeringsmaatschappij dat zich bezighoudt met baanbrekende technologieën voor elektrische auto’s en de batterijopslag daarvan. Het bedrijf wordt gerund door een zeer ervaren team met een achtergrond die alle aspecten van de mijnbouw omvat , mineralen en batterijmaterialen industrieën. Cobalt 27 bouwt een activabasis gebaseerd op fysieke kobaltmateriaal, kobalt en nikkelstromen, royalty’s en belangen in minerale eigenschappen die kobalt bevatten. Het bedrijf geloof dat de toenemende vraag naar elektrische voertuigen, en verbeterende batterijtechnologie zal bijdragen een welvarende kobaltmarkt. De onderneming verwerft ‘s werelds eerste producerende kobalt-nikkelstroom op de voordelige, duurzame Ramu-nikkel-kobaltmijn. In 2021 begint de vergaring van het metaal van een kobaltstroom op Vale’s Voisey’s Bay-mijn.

Technisch zien we een zijwaartse bandbreedte. Kan interessant zijn om op te pikken met een stoploss onder de bodems.

 3. Glencore (GLEN) -27% YTD

Dit is een interessant aandeel en net even anders dan de andere. Het betreft namelijk een beursgenoteerd internationaal handelshuis gevestigd in Baar, Zwitserland. Het bedrijf handelt in metalen, mineralen, energie en agrarische producten maar is ook actief betrokken bij de productie van deze producten. De onderneming is in 1974 opgericht en is sinds 18 mei 2011 beursgenoteerd.

Glencore is veelvuldig betrapt op grootschalige belastingontduiking en corruptie. Dankzij de enorme geldstromen en macht van het bedrijf weet het vervolging echter keer op keer te voorkomen. Oprichter Marc Rich heeft wegens oliehandel met Iran, zelfs op de internationale opsporingslijst gestaan van meest gezochte criminelen.

Het bedrijf verloor dit jaar 27% aan waarde en nadert nu een steunniveau. Vanwege de onderzoeken en rechtszaken mijns inziens te riskant om op te pikken.

2. China Molybdenum Hong Kong (3993) -3,8% YTD

China Molybdenum Company Limited is de grootste producent van molybdeen in China, en een van de grootste vijf ter wereld. Ook in de productie van wolfraam, kobalt, koper en niobium staat de onderneming bovenaan de wereldranglijst. China Molybdenum heeft het dit jaar niet slecht gedaan met slechts een min van 3,8%. In 2017 verdubbelde het aandeel nog nadat de omzet verdrievoudigde ten opzichte van 2016. De winst is echter nog beperkt, waardoor het aandeel op een ontzettend hoge koers/winst-verhouding van 51 staat.

1. Vale (VALE) +8% YTD

Vale is een Braziliaans mijnbouwconcern uit Rio de Janeiro. Het is na Petrobras het grootste bedrijf in Brazilië en behoort tot de top van de ijzererts producenten.

Het Braziliaanse bedrijf Vale is als enige bedrijf, dat actief is in kobalt, dit jaar gestegen. Vale is naast kobalt namelijk vooral actief in vele andere grondstoffen, zoals staal, goud, nikkel, koper en aluminium. Het bedrijf haalt ruim 70% van de omzet behaald uit de verkoop van staal, de exposure richting kobalt is dus tamelijk gering. Het aandeel staat op de Braziliaanse beurs maar is tevens via een ADR verhandelbaar op Wall Street. Het aandeel heeft de onderkant van het trendkanaal weer opgezocht. Met een korte stoploss kan het interessant zijn op dit niveau.

Meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX

Via het TWS handelsplatform kunt u beleggen in bovenstaande aandelen, dus ook in de Chinese aandelen. Naast het beleggen in kobalt, is het ook mogelijk om vele andere grondstoffen te handelen via het TWS Handelsplatform. Denk bijvoorbeeld aan olie, goud en lithium.

 

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.