De top 10 meest verhandelde aandelen – waar handelen klanten van LYNX in?

Door Justin Blekemolen


Shell
ISIN: GB00BP6MXD84
|
Ticker: SHELL --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Shell aandeel
Artikel laten voorlezen
De maand maart was zeer volatiel vanwege de coronacrisis.

De grote bewegingen werden uiteraard veroorzaakt doordat veel beleggers zijn gaan handelen naar de veranderende economische omstandigheden.

Welke aandelen werden in de zeer volatiele maand maart 2020 het meest verhandeld?

meest verhandelde aandelen

In dit artikel delen we de meest verhandelde aandelen onder beleggers bij LYNX Nederland. Het gaat hier dus om het aantal klanten dat in een onderliggende waarde handelde. Dit kan interessant zijn om te zien waar mede-beleggers zich mee bezighouden, maar ook om eventuele inspiratie op te doen. We zullen eerst de top 10 meeste verhandelde (Amerikaanse) aandelen in dollars behandelen. Daaronder kunt u de top 10 van aandelen in euro’s bekijken.

Top 10 meest verhandelde aandelen in dollars

In de top 10 van meest verhandelde aandelen in dollars zien we veel grote en bekende namen terugkomen. In de top 20 kwamen echter wel een aantal minder bekend namen voor zoals JD.com & Gilead Sciences. Andere opvallend namen in de top 20 van meest verhandeld gerangschikt naar volume zijn Salesforce.com, Shopify & Zoom Video Communications. 

1. Tesla (TSLA)

Dit aandeel is al meerdere maanden een van de favoriete aandelen onder beleggers bij LYNX. Zoals u weet vloog de koers eerder dit jaar als een raket naar een prijs van $ 950. Daarmee ging de koers van de elektrische autobouwer een aantal keer over de kop. Sinds de coronacrash is het aandeel flink afgekomen, maar de waardering blijft met $88 miljard aan de forse kant. Toch blijft de fantasie in dit aandeel hoog en zijn de forse bewegingen zeer interessant voor handelaren.

2. Microsoft (MSFT)

Een van de grootste bedrijven ter wereld staat op nummer 2 in deze lijst. De koers van de techgigant zat de afgelopen jaren in een zeer sterke stijgende trend. Het bedrijf is zeer succesvol in de cloud en ook de office producten gaan nog altijd als zoete broodjes over de toonbank. Het aandeel is redelijk crisisbestendig vanwege de focus op online. Naar mijn mening blijft Microsoft een winnaar voor de lange termijn. 

3. Apple (AAPL)

Apple is momenteel nog steeds meer dan $1000 miljard waard is op de beurs. Het aandeel zakte in februari en maart flink weg vanwege de coronacrisis. De techreus heeft op veel plekken in de wereld de winkels tijdelijk gesloten. De productie kwam ook in gevaar nadat de fabrieken in China werden gesloten. Inmiddels lijken die langzaam weer open te gaan en volgens de geruchten zal het bedrijf haar nieuwe iphone halverwege april presenteren. Ondertussen ontwerpt en maakt Apple nu gezichtsmaskers voor medisch personeel. Eind april horen we hoeveel invloed de coronacrisis heeft gehad op de verkopen.

Meest verhandelde aandelen bij LYNX

4. Walt Disney (DIS)

Dit aandeel werd in maart door ruim 2 keer zoveel klanten gehandeld als in februari. De koers van Walt Disney is ontzettend rap weggezakt. Sinds de top van eind 2019 is de koers met zo’n 40% in waarde gedaald. Deze daling is veel forser dan de brede markt, waardoor de koers zelfs onder de bodems van 2016 en 2017 zakte. Hoewel de coronacrisis goed zal zijn voor het aantal abonnees van streamingdienst Disney+ heeft het bedrijf noodgedwongen al haar attractieparken moeten sluiten. Ruim een kwart (26%) van de omzet van het bedrijf komt uit entertainment parken. Beleggers lijken hierdoor allemaal tegelijk naar de uitgang te zijn gerend.

5. Amazon.com (AMZN)

Een aandeel dat zich de afgelopen tijd vrij sterk staande wist te houden is aandeel Amazon. Vanwege de coronacrisis zitten we allemaal binnen, zijn veel winkels gesloten en hebben we ineens allerlei producten nodig om het thuiswerken comfortabel te maken. We bestellen massaal online en dat heeft de e-commerce reus gemerkt. Amazon kondigde al snel aan 100.000 nieuwe medewerkers aan te nemen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd zal de clouddienst (AWS) van het bedrijf gretig aftrek vinden vanwege het thuiswerken. Beleggers zagen wel brood in dit verhaal en sprongen bovenop het aandeel, mogelijk als hedge van de portefeuille. 

6. NVIDIA Corp. (NVDA)

Alleen al vanwege de hoge volatiliteit dat dit aandeel geniet is het bedrijf al geruime tijd populair onder handelaren bij LYNX.  Het bedrijf houdt zich bezig met allerlei technologische thema’s.  Van kunstmatige intelligentie en chips & van blockchain tot autonoom rijden. Het bedrijf heeft geweldige papieren voor de komende jaren en ik noemde het aandeel dan ook al eerder in mijn artikel: Recessie leidt tot paradigmaverschuiving – 4e industriele revolutie: Beleggen in bedrijven van de toekomst.

7. Boeing (BA)

De koers van Boeing stond al geruime tijd onder druk vanwege de problemen met de gewraakte 737-MAX toestellen. Opvallend genoeg bleef de koers erg lang boven de grens van circa $300 hangen. Het coronavirus was echter de genadeslag voor het bedrijf. Het vliegverkeer is grotendeels stilgelegd en vliegmaatschappijen bestellen uiteraard voorlopig geen nieuwe vliegtuigen meer. Bovendien is er ook minder onderhoud nodig. Het bedrijf kwam vrijwel direct al in problemen en de koers zakte in enkele weken met ruim 70% weg.

In maart belandde de koers onder de $100 en kreeg het bedrijf overheidssteun van naar schatting $ 60 miljard.  De Amerikaanse overheid heeft er een groot belang bij dat Boeing niet omvalt. Boeing is de grootste vliegtuigproducent ter wereld en beschikte tot vorig jaar over het grootst marktaandeel in zijn sector. Naast de productie van vliegtuigen is het bedrijf ook betrokken in de Amerikaanse defensie- en ruimteprogramma’s.

8. Facebook (FB)

In Facebook werd afgelopen maand ook vrij veel gehandeld. In tegenstelling tot andere techbedrijven heeft Facebook wel opvallend veel last van de coronacrisis. De koers zakte hard weg in februari en maart en lijkt amper mee te doen met het recente herstel. Het bedrijf kreeg meerdere koersdoelverlagingen en beleggers zijn bang dat veel adverteerders zich massaal terugtrekken van het social media platform. Hoewel veel mensen thuis zitten en gebruik maken van het platform heeft het adverteren weinig nut als de mensen toch niet naar de winkels kunnen of willen gaan. Het bedrijf is zeer afhankelijk van deze advertentie-inkomsten.

9. AMD (AMD)

AMD is ook al een geruime tijd een favoriet onder handelaren bij LYNX. De koers van deze producent van chips en videokaarten is vrij volatiel en daarom ook interessant voor bijvoorbeeld optiehandelaren. De koers van AMD is de afgelopen jaren flink opgelopen en ondanks de stevige correctie staat de koers nog altijd boven de toppen en bodems uit 2018 en 2019.

Meest verhandelde aandelen bij LYNX

10. Berkshire Hathaway Inc (BRK.B)

Op nummer 10 staat het aandeel van superbelegger Warren Buffett. Relatief veel beleggers hebben in dit aandeel gehandeld vorige maand. De koers is de afgelopen tijd met ruim 20% weggezakt. Buffett heeft overigens nog veel geld in kas en de daling zal hij ongetwijfeld gebruiken om aandelen juist in te slaan, terwijl andere (paniekerige) beleggers deze juist aan hem verkopen ;-)

Top 10 meest verhandelde aandelen in euro’s

Dat Nederlandse beleggers nog altijd zeer sterk gefocust zijn op aandelen uit ons eigen kikkerlandje blijkt ook nu weer uit de cijfers. De top 10 meest verhandelde aandelen in euro’s zijn, op Fugro na, zelfs allemaal afkomstig uit de AEX-index.

1. Royal Dutch Shell (RDSA)

Uiteraard hebben de meeste beleggers vorige maand in Koninklijke olie gehandeld. De koers van het aandeel is vorige maand echt letterlijk alle kanten opgegaan en de omzetten bij dit aandeel waren dan ook gigantisch. De coronacrisis heeft niet alleen enorm veel invloed op de vraag naar olie, maar tegelijkertijd heeft de ruzie tussen de OPEC en Rusland geleid tot een enorme stijging van het aanbod. Hierdoor zakte de olieprijs naar de laagste koers in circa 18 jaar op $20.

De koers van zwaargewicht Shell is mede daardoor in enkele maanden gehalveerd en bereikte een dieptepunt van €10.30. Veel beleggers grepen deze lage koersen aan om te profiteren van het stevige dividend. Andere beleggers drukten mogelijk op de verkoopknop uit angst voor het schrappen van het dividend. Hoewel veel bedrijven dat al gedaan hebben, heeft RDSA aangegeven haar best te doen om het dividend in tact te houden. De vraag is echter of Shell bij een langdurig lage olieprijs dit dividend nog wel kan betalen.

2. ING Groep (INGA)

ING is uiteraard al jaren een favoriet en veel verhandeld aandeel onder Nederlandse beleggers. De koers van het aandeel is ingestort vanwege het coronavirus en de bijkomende angst voor een recessie. Centrale banken verlaagden de rente en kondigde enorme steunpakketten aan, waardoor de rentemarge mogelijk verder onder druk komt te staan. Bovendien zullen banken het direct voelen zodra bedrijven met leningen failliet zullen gaan.

De bank heeft ook nog eens het dividend geschrapt nadat de ECB een oproep hiervoor deed aan Europese banken. De koers van ING zakte in maart richting de dieptepunten uit 2011 en 2012 rond de € 4,00. Lees meer over aandeel ING.

3. Aegon (AGN)

Het aandeel Aegon is altijd al populair onder Nederlandse beleggers. De levensverzekeraar heeft een hoog dividend en scoort goed op aandelenselecties. Dit komt onder andere door een lage koers-winstverhouding en hoge boekwaarde vergeleken met de prijs van het aandeel Aegon. Desondanks is de koers van het aandeel de afgelopen maanden gehalveerd. Verzekeraars zullen mogelijk forse uitbetalingen moeten doen vanwege de corona pandemie. Het bedrijf heeft de dividenduitkering opgeschort en heeft bovendien ook de lopende aandeleninkoopprogramma’s stilgezet. De verzekeraar gaf hiermee gehoor aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens  DNB is het verstandiger om met dat geld de financiële buffers hoog te houden. Dat geld kan goed van pas komen in de coronacrisis, zo redeneert DNB.

4. ABN AMRO (ABN)

In ABN Amro werd de afgelopen maand veel gehandeld om dezelfde redenen als ING. De bank komt bovendien met soepele aflosregels vanwege corona. ABN kwam verder nog negatief in het nieuws na een winstwaarschuwing. Een klant in de VS heeft de bank een verlies van $200 miljoen opgeleverd. De ongekende handelsvolumes sinds de uitbraak van het coronavirus zorgde ervoor dat de bank de posities van een klant moest sluiten om verdere verliezen te voorkomen.

Meest verhandelde aandelen

5. ASML Holding (ASML)

Het aandeel ASML was de afgelopen jaren een van de best presterende aandelen op het Damrak. De afgelopen maanden daalde de koers van het aandeel met ruim 37%. Het aandeel heeft alsnog een vrij stevige waardering met een K/W van 37. De afstraffing lijkt op het eerste gezicht wat overdreven. Het bedrijf uit Veldhoeven liet weten dat de vraag naar de machines nog niet is afgenomen. Er waren wel problemen met de levering van onderdelen uit Maleisië. Hierdoor moest het bedrijf andere leveranciers benaderen tegen een hogere prijs. Het bedrijf verwacht hierdoor in Q1 een lagere omzet, maar denkt wel dat het effect tijdelijk is.

6. Galapagos (GLPG)

Het aandeel Galapagos is ook al jaren populair onder Nederlandse beleggers. Het bedrijf dat dichtbij een medicijn is voor onder andere reuma zag zijn koers in enkele weken tijd halveren. De koers was in 2019 overigens wel verdubbeld, dus de schade op de lange termijn valt mee. Het biotechnologiebedrijf zag zich genoodzaakt ziekenhuistesten uit te stellen vanwege het coronavirus. Hierdoor loopt het medicijn filgotinib vertraging op, maar het bedrijf heeft overigens genoeg geld in kas om deze periode even uit te zitten. Mogelijk biedt de daling een nieuwe instap kans voor beleggers.

7. Unibail-Rodamco-Westfield (URW)

Een van de slechtst presterende aandelen van het damrak was Unibail-Rodamco-Westfield. Vastgoed wordt enorm hard geraakt vanwege de corona-maatregelen. Winkelcentra zijn leeg en winkels kunnen mogelijk de huur niet meer betalen. Het vastgoedbedrijf liet halverwege maart weten voorlopig niet in te kunnen schatten wat de duur, ernst en gevolgen zijn van de coronacrisis. Vanwege die onzekerheid heeft het bedrijf besloten het slotdividend van 5,40 euro per aandeel te schrappen. Dit kwam uiteraard als een klap voor beleggers die rekenden op dit dividend en/of die op hogere niveaus zijn ingestapt. De koers van het bedrijf is gedaald tot onder de €50,00, terwijl het jaar begon met een koers van boven de € 140,00.

8. Arcelor Mittal (MT)

Staalbedrijven zoals Arcelor Mittal moeten het hebben van de grote vraag vanuit China. De vraag naar staal is wereldwijd echter ingestort door het coronavirus. De koers van het aandeel is eveneens ingestort en verloor ruim de helft van zijn waarde.

9. Fugro (FUR)

Het aandeel Fugro is al jaren een pijnlijk project. De bodemonderzoeker kampt al jaren met minder vraag naar haar diensten. Het bedrijf haalt ongeveer driekwart van zijn omzet uit dienstverlening aan de olie- en gassector. Ook de grotere vraag naar schaliegas drukte op de marges van Fugro. Het winnen van olie en gas uit zeer diep water is goedkoper dan de winning van schaliegas dat uit diep gesteente wordt gewonnen. Door de slechte resultaten verslechterde uiteraard de balans. De ingestorte olieprijs zal de vraag naar de diensten van Fugro geen goed doen. Het bedrijf moet mogelijk op zoek naar financiering.  De koers van Fugro daalde in circa een maand tijd met meer dan 70%.

10. Unilever (UNA)

Het aandeel Unilever sluit de lijst af. Beleggers weten dit defensieve aandeel vrij goed te vinden en zoeken vooral naar veiligheid en stabiliteit bij dit bedrijf. Deze twee factoren waren de afgelopen tijd echter ver te zoeken bij het aandeel. De koers zakte net als de brede markt gewoon hard weg. Wel zal dit bedrijf in tegenstelling tot vele andere wel gewoon het dividend kunnen blijven betalen.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.