Wat zijn de beste aandelen voor 2020? 4 beleggingsexperts geven 12 beleggingstips

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen

De beste aandelen voor 2020 zijn weer bekend. Althans de beste aandelen volgens de 4 experts die deelnamen aan het LYNX Beleggersdebat 2020.

Dit jaar keken ruim 10.000 mensen naar het grootste beleggersdebat van Nederland! Het grootste beleggersdebat van Nederland had dit jaar ruim 10.000 kijkers.

Vier beleggingsexperts gingen met elkaar in debat en deelden hun favoriete aandelen voor 2020. Wat zijn de beste beleggingen voor 2020 en waar kunt u beter niet in beleggen in 2020?

De analisten deelden zowel aandelentips als optietips in 3 verschillende rondes.

Alle specialisten komen tevens langs in de LYNX Studio voor het geven van een LYNX Masterclass. Tijdens deze webinars worden de beste aandelen- en optietips nog eens uitgebreid besproken en toegelicht. Wellicht hebben de experts nog wel een extra tip voor u in petto. Meld u dan ook vooral aan voor deze online masterclasses.

In dit artikel vindt u een overzicht van alle aandelentips per expert die werden gegeven tijdens het LYNX Beleggersdebat 2020. Onderaan het artikel blikken we ook nog even terug op de beste beurstips die in 2019 werden gegeven.

Deze aandelen mogen in 2020 niet in uw portefeuille ontbreken

De beleggingstips van Jim Tehupuring

De grote winnaar van het LYNX Beleggersdebat 2020 is Jim Tehupuring. Jim won al eens in 2016 en wist dit jaar opnieuw met de winst aan de haal te gaan. Hij tipte OCI en Berkshire Hathaway en lichtte zijn keuzes toe met een heldere uiteenzetting. Bovendien deelde Jim een interessante optiecombinatie op het aandeel Galapagos. Hierbij de beurstips van Jim Tehupuring voor het beursjaar 2020.

Tip 1: Koop aandeel OCI

Jim Tehupuring tipt in de eerste Hollandse ronde het aandeel OCI. Dit relatief kleine aandeel dat genoteerd staat op de AMX heeft volgens Jim maar liefst 5 potentiële ‘drivers’. De afgelopen jaren is het aandeel hard gedaald doordat de kunstmestprijzen onder druk stonden.

Inmiddels is er fors geïnvesteerd in de fabrieken. Jim is dan ook van mening dat de matige prestaties al in de koers zitten verdisconteerd. Hij meent dat het aandeel bovendien laag is gewaardeerd met een K/W van 11 en dat het kunstmestbedrijf vanaf 2020 kan gaan ‘oogsten’. Vandaar dat OCI niet mag ontbreken op het lijstje met beste aandelen 2020, volgens Jim Tehupuring.

Tip 2: Optieconstructie Galapagos

Tijdens de optieronde komt Jim met een interessante optiecombinatie voor het aandeel Galapagos. Jim denkt dat 2020 het jaar van Galapagos wordt. De Nederlandse farmaceut kan in 2020 gaan profiteren van de commercialisering van het reumamedicijn Filgotinib. Om te profiteren van een verdere koersstijging van het aandeel, koopt hij 1 CALL 180 GLS Dec’20 en schrijft 1 CALL 240 GLS Dec’20. Om de investering te verkleinen schrijft hij nog 1 PUT 180 GLS Dec’20.

Deze optieconstructie kost je € 1,00 per optie en kan bij een koers van boven de € 240 een winst opleveren van € 59 per optie. Aangezien opties een multiplier hebben van 100, kost deze trade u dus € 100 en kunt u maximaal € 5900 verdienen. Onder de € 181 kost deze constructie u € 100 per punt.

Tip 3: Koop aandelen Berkshire Hathaway B

In de grensverleggende rond deelt Jim zijn visie over het aandeel Berkshire Hathaway. Dit is het fonds van ’s werelds bekendste belegger Warren Buffett, waardoor u kunt meebeleggen met de beste beleggers. Jim geeft aan dat je met een belegging in dit aandeel wereldwijd gespreid zit en er bovendien een spotgoedkope fondsmanager bij krijgt. De afgelopen 20 jaar vertienvoudigde het aandeel, maar volgens de berekeningen van Jim is het aandeel momenteel ondergewaardeerd.

De onderliggende posities zijn circa $ 196 per aandeel waard en er zit zo’n $ 54 per aandeel in kas. Dit betekent dat het bedrijf een waarde heeft van $ 250 per aandeel. Met de huidige koers van $ 225 krijgt u volgens Jim ‘value for money’. Tehupuring sluit zijn presentatie af met de quote: ‘Price is what you pay, value is what you get’.

De beleggingstips van Willem Middelkoop

Hoewel Willem Middelkoop voornamelijk een grondstoffenbelegger is, heeft hij voor het LYNX Debat zijn huiswerk gedaan. Willem tipte twee interessante aandelen van Nederlandse bodem. Voor de echte grondstof fanaten sloot hij af met een zeer interessant aandeel dat actief is in de uraniumsector. Bekijk snel de beste aandelen voor 2020 volgens Middelkoop.

Tip 1: Koop aandeel Prosus

De eerste tip van de grondstoffen guru is Prosus. Dit aandeel, dat sinds kort een notering op de Nederlandse beurs heeft, is het op één na grootste beursgenoteerde internetbedrijf van Europa. Willem wijst op het belang van 31% dat het bedrijf heeft in het Chinese Tencent. Deze techreus uit China is volgens Middelkoop nog lang niet uitgegroeid.

Door middel van een belegging in Prosus kun je met een ‘korting’ beleggen in Tencent. Bovendien heeft Prosus ook nog eens belangen in een Russisch internetbedrijf, een Chinese aanbieder van reisservices en in de beter bekende maaltijdbezorger Delivery Hero..

Tip 2: Optieconstructie Royal Dutch Shell

Willem Middelkoop kwam tijdens de optieronde met een tip voor Royal Dutch Shell. Hij denkt dat de olieprijs nog verder kan oplopen de komende tijd, maar ook dat de AEX richting de 700 punten kan. Om te profiteren van een stijging van de koers van Shell deelt hij een risk reversal strategie.

Voor deze trade koopt Willem 1 CALL 26 RDS sep’20 voor € 1,15 en schrijft hij 1 PUT 26 RDS sep’20 voor € 1,75. Deze combinatie levert u direct € 60 op en Willem heeft daarbij 2 mogelijke scenario’s toegelicht. Indien Shell gaat stijgen dan kunt u de stukken opvragen en met winst verkopen en/of genieten van het dividend. Bij een eventuele daling kunt u verlies nemen, maar ook doorrollen is dan mogelijk. Een daling onder de € 25,40 kost u € 100 per punt.

Tip 3: Koop aandeel NexGen Energy

Tijdens de grensverleggende ronde was Willem Middelkoop helemaal in zijn element. Tijdens zijn presentatie sprak hij met veel enthousiasme over NexGen Energy. Deze uraniumproducent heeft hij al eens getipt in 2016, waarnaar het aandeel met 300% steeg. De afgelopen jaren is de koers echter met ruim 60% gedaald, maar Wim ruikt opnieuw kansen.

Naar schatting is het bedrijf in 2025 goed voor ruim 20% van de wereldwijde uranium productie. Volgens Middelkoop is de uraniumprijs uitgebodemd en zien zelfs de wettenmakers in Brussel in dat de wereld niet zonder kernenergie kan. Doordat de vraag naar Uranium blijft stijgen, meent hij dat NexGen Energy op termijn zeer winstgevend kan worden. Middelkoop wijst ook op het feit dat Li-Ka Shing, de zeer vermogende zakenman uit Hongkong, onlangs $ 100 miljoen investeerde in het bedrijf.

De beleggingstips van Nico Inberg

De winnaar van vorig jaar moest zijn titel afstaan aan Jim Tehupuring. Desondanks kwam Nico Inberg ook dit jaar weer met een aantal interessante tips. Bovendien wist hij zich tijdens de battles goed staande te houden. Hieronder leest u de 3 beleggingstips van Nico nog eens na.

Tip 1: Koop aandeel ASR Nederland

In de eerste ronde tipt Nico Inberg ASR Nederland. Deze Nederlandse verzekeraar heeft de afgelopen jaren sterke resultaten laten zien. Deze goede resultaten, in een voor verzekeraars lastige markt, zijn knap. ASR zet duidelijk in op duurzaamheid, wat is terug te zien in zowel haar producten als in het eigen beleggingsbeleid. De goede resultaten vertalen zich in een stijgend dividend dat op dit moment 5,2% bedraagt.

Een nieuw rekenmodel zal de solvabiliteit naar alle waarschijnlijkheid verbeteren en dit zal zorgen voor een kapitaaloverschot. Dit kan mogelijk worden gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen. Nico Inberg denkt dat deze strategie ondersteunend kan werken wat uiteindelijk moet leiden tot een hogere winst per aandeel. Er is zelfs speculatie over een fusie met de Nederlandse activiteiten van Aegon. Dit kan mogelijk voor extra synergievoordelen zorgen

Tip 2: Koop call optie Pharming

Tijdens de optieronde komt Nico met een verrassende tip voor het aandeel Pharming. Het Nederlandse biotechbedrijf heeft na een lastige tijd het lek boven. De koers zit in de lift en volgens Nico is er nog ruimte voor een verdere stijging. Met de call optie die tot maart 2020 loopt, kunt u meeprofiteren van een verdere stijging. Hij benadrukt zijn keuze voor de call in maart, want de jaarcijfers zitten in deze constructie verwerkt. Hierdoor is de optie wat duurder, maar kunt u wel profiteren van de cijfers die volgens Nico Inberg goed zullen zijn en mogelijk zelfs beter dan verwacht.

Tip 3: Koop iShares MSCI China UCITS ETF

Ook tijdens de grensverleggende ronde komt Nico met een interessante tip. China groeit nog altijd hard en loopt op deze manier flink in op de VS. Nico Inberg verwacht dat de Chinese economie over 10 à 15 jaar dan ook groter is dan de VS. Groei is doorgaans duur, maar de koers-winstverhouding van 12,7 is relatief goedkoop vergeleken met Europa, Japan en de VS.

De handelsoorlog lijkt naar de achtergrond te verdwijnen en de invloed daarvan op de langere termijn lijkt beperkt. De inmenging van de overheid ziet Nico niet als een groot gevaar. De lange termijnplanning van China (+- 50 jaar) zal in het voordeel werken van de Chinezen en een beter resultaat opleveren. Met een positie in deze Chinese ETF speelt u dus in op verdere groei in China en kunt u profiteren van de opkomst van China als economische grootmacht.

De beleggingstips van Rob Stuiver

Rob Stuiver deed dit jaar voor de derde keer mee aan het LYNX Beleggersdebat. Vorig jaar leverden de tips van Rob Stuiver gemiddeld het beste rendement op. Zijn focus op aandelen met lage volatiliteit presteerde in 2019 uitstekend. Hieronder volgen de beste aandelen voor 2020, volgens Rob Stuiver.

Tip 1: Koop aandeel ING

Rob Stuiver tipte net als vorig jaar het aandeel ING. Hoewel hij vorig jaar met een optietip kwam, meent hij dat het nu verstandiger is om de aandelen op te pikken. Het aandeel ING kon in 2019 maar ten dele profiteren van het goede beursklimaat. De gedaalde rente heeft de winstgevendheid van de bank onder druk gezet en ook de extra kosten voor het onderzoeken van het klantenbestand vormden een tegenvaller. Een lage rente is goed voor aandelen, maar niet voor banken. Een positie in ING kan dus mogelijk dienen als hedge in uw portefeuille.

Stuiver benadrukt dat ING voorop loopt in de ICT en deze expertise eenvoudig kan uitrollen naar nieuwe landen. Zo groeit ING sterk in Duitsland, Oost-Europa en Australië. Europese banken hebben door de lage rente nog geen groeispurt in de aandelenprijzen gehad. In de VS hebben we zo’n beweging wel gezien en mogelijk kan ING in de toekomst ook zo’n opwaartse beweging maken. Het aandeel is goedkoop en wordt gewaardeerd op slechts 8 maal de winst. Rob wijst beleggers ook op het fraaie dividendrendement van 6,5%.

Tip 2: Koop AEX CALL 800 DEC 2024

Hoewel deze optietip van Rob Stuiver erg gewaagd lijkt, legde hij keurig uit waarop zijn idee gebaseerd is. De AEX is in 2019 sterk opgelopen van 488 tot 605 punten. Inmiddels staat de AEX-index op 612 punten. Door middel van een AEX Call 800 voor december 2024 kunnen beleggers inspelen op een verdere stijging. Stuiver stelt dat de AEX-index nu 37 jaar bestaat, wat ruim 7 periodes van 5 jaar zijn. In meer dan de helft van deze vijfjarige periodes steeg de index met meer dan 30%. Om boven de 800 uit te komen hoeft de index dus, net als in andere jaren, slechts 5,5% per jaar te stijgen.

Vijf jaar is lang, maar de beurs is ook in staat tot sterke bewegingen. Nog zo’n sterk jaar als afgelopen jaar en de beurs staat op 750 punten. Het grootste risico van deze call optie is uiteraard dat de markt stevig wegzakt. Na een correctie moet de beurs weer een stuk meer stijgen. Dit is niet onmogelijk want een paar goede jaren kunnen de markt ver omhoog stuwen. Door de lage rente is deze lange call optie relatief goedkoop en kan dus een uitstekend rendement opleveren. Doordat het een losse call optie betreft, kunt u enkel uw inleg verliezen.

Tip 3: Koop aandeel Starbucks

De laatste tip van Rob Stuiver is het aandeel Starbucks. Deze internationale tip valt goed in het profiel dat Rob Stuiver zoekt bij aandelen. Het aandeel is niet volatiel en heeft een lage beta van 0,50. Bovendien heeft het aandeel een goed momentum. Zowel de omzet, winst en dividend groeien gestaag door.

De waardering is op dit moment historisch gezien niet heel duur en volgens Rob Stuiver kan het bedrijf de komende jaren zowel de omzet als winst verder verhogen. De sterke positie van Starbucks lijkt bovendien ondanks de opkomst van concurrenten niet in gevaar. Door middel van data weet Starbucks namelijk meer over haar klanten, wat ze in staat stelt om de ervaring van de klant beter te optimaliseren dan nieuwe concurrenten.

Rendementen van de beste beleggingstips van vorig jaar (2019)

Tot slot nog een overzicht van de beste beleggingstips van de editie uit 2019. Nico Inberg was niet alleen de winnaar van het debat van vorig jaar, maar met zijn tip voor ASML deed hij het ook nog eens het beste.

De tip van Cees Smit om in General Electric te beleggen, heeft ook goed uitgepakt. Indien u 29% rendement heeft behaald met een belegging in Alphabet, kunt u daar eveneens Nico Inberg voor bedanken.