Het aandeel Beyond Meat heeft op 2 mei 2019 een beursnotering gekregen. De beursgang van het vleesvervangersbedrijf Beyond Meat is een groot succes. Op de eerste dag verdubbelde de koers van het aandeel. Wat is dit voor bedrijf? Wie zijn de investeerders? En kan het vegabedrijf de vleesmarkt verstoren?

 

aandeel beyond meat

 

Aandeel Beyond Meat; Wat doet Beyond Meat?

Beyond Meat werd in 2009 opgericht door Ethan Brown. Het bedrijf maakt vleesvervangers en speelt daarmee slim in op de behoefte van vegetariërs. De laatste jaren neemt de vraag naar deze producten echter ook toe onder vleeseters. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk op de gevaren van te veel vlees eten. Daarnaast wordt het eten van vlees gezien als iets slechts voor het milieu en overheden proberen consumenten hier bewust van te maken.

Vanaf 2013 waren de producten van Beyond Meat te koop in de Amerikaanse supermarkten van Whole Foods. Het bedrijf begon met vervangers van kippenvlees. In 2015 kwam daar ook de vegetarische burger bij.  In 2018 werden ook nog eens vegetarische worsten geïntroduceerd. De producten van het bedrijf zijn plantaardig. Deze vleesvervangers zijn gemaakt van mengsels van erwtenproteïne-isolaten, kokosolie en andere ingrediënten. In 2015 werd een veganistisch en sojavrij burgerpasteitje genaamd The Beast uitgebracht. Dit is vrijwel het populairste product van het bedrijf. De producten zijn zowel in verpakte vorm als in de winkel geprepareerde gerechten te koop. Beyond Meat’s kipvrije producten staan bekent als Beyond Chicken. Zij zijn gemaakt van een mengsel van soja- en erwteneiwitten, vezels en andere ingrediënten, en worden op de markt gebracht als een gezond alternatief voor kippenvlees.

In 2018 opende Beyond Meat zijn tweede productiefaciliteit in Columbia, Missouri, wat resulteerde in een drievoudige toename van de productieruimte van het bedrijf. Beyond Meat zegt ook 27.000 verschillende distributiepunten te hebben voor hun producten in de Verenigde Staten. In juli verkocht Beyond Meat haar producten in 50 internationale markten. Ze deden dat in samenwerking met supermarktketen Tesco in het Verenigd Koninkrijk en met fastfoodketen A & W in Canada.

 

Investeerders aandeel Beyond Meat

Beyond Meat kent een aantal opvallende investeerders. In de beginjaren hebben onder andere durfkapitaalbedrijven Kleiner Perkins en Obvious Ventures in de onderneming geïnvesteerd. Deze bedrijven zijn met een aandeel van respectievelijk 13,29% en 7,65% nog altijd de grootste twee aandeelhouders. Maar ook Humane Society, een organisatie die vecht tegen dierenleed leende geld uit. De mede-oprichter van Twitter, Biz Stone behoorde ook tot de vroege investeerders. Beroemdheden als Microsoft-oprichter Bill Gates en klimaatactivist/acteur Leonardo DiCaprio investeerden eveneens in het bedrijf. Een laatste opvallende investeerder is de voormalige algemeen directeur van fastfoodketen McDonald’s, Don Thompson.

In 2016 kocht Tyson Foods een belang van 5% in Beyond Meat. Opvallend genoeg verkocht het zijn volledige belang begin april 2019, vlak voor de beursgang van het aandeel Beyond Meat. Wat verder opvalt is dat de oprichter Ethan Brown zelf nog slechts 2,75% van de aandelen van het bedrijf bezit. Dit is overigens tegen de huidige waardering nog altijd een bedrag van $109 miljoen.

koers aandeel beyond meat

Mogelijke risico’s Beyond Meat

Volgens een artikel op de Amerikaanse financiële website Marketwatch zijn er een groot aantal risico’s voor het bedrijf Beyond Meat. Tot nu toe stijgt de omzet rap, maar het bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt. Beyond Meat zou ontzettend veel concurrenten hebben met een betere uitgangspositie. Bedrijven met meer financiële middelen en producten die al vertrouwd/bekend zijn bij de consumenten.

Een groter risico voor het bedrijf is dat het vertrouwt op één enkele leverancier voor zijn erwteneiwit, een belangrijk ingrediënt voor de vegaproducten. Het bedrijf heeft al eens onderbrekingen in het aanbod van deze leverancier meegemaakt, waardoor de leveringen vertraagd werden. Een slechte oogst zou bovendien de prijs van erwteneiwit de lucht in doen schieten.

Ook wijst Marketwatch op het feit dat Beyond Meat geen schriftelijke contracten met verschillende belangrijke verwerkingsfaciliteiten zou hebben.

Beursgang Beyond Meat: waardering aandeel Beyond Meat

Het bedrijf maakte begin 2019 bekend naar de beurs te willen om geld op te halen. De opbrengst van de beursgang wil Beyond Meat besteden aan onderzoek & ontwikkeling en de bouw van productiefaciliteiten. Het bedrijf verkoopt zijn producten in supermarkten in de gehele Verenigde Staten en ook via restaurantketens. Het bedrijf waarschuwde wel meteen dat het voorlopig niet winstgevend zal zijn, omdat het meer geld spendeert aan het uitbreiden van haar marktaandeel.

De oorspronkelijke uitgifteprijs was tussen $ 19 en $ 21 per aandeel. Deze uitgifterange werd door de grote belangstelling echter verhoogd. Uiteindelijk verkocht Beyond Meat 9,63 miljoen aandelen voor $ 25 per stuk. Daarmee haalde het bedrijf $ 241 miljoen op. Het beursdebuut was een groot succes en het aandeel Beyond Meat opende op $ 46. Als snel werd de handel even stilgelegd vanwege de grote belangstelling/volatiliteit. De koers van het aandeel Beyond Meat schoot op de technologiebeurs Nasdaq op de eerste dag met maar liefst 160% omhoog.

Aandeel Beyond Meat

De financiële positie van Beyond Meat

Met de huidige koers van $ 74 per aandeel is het bedrijf meer dan $ 4,4 miljard waard. Het is zeer opvallend dat banken het bedrijf eerder waardeerden op circa $ 1,2 miljard, bij een uitgifteprijs van $ 21 per aandeel. Blijkbaar is het bedrijf erg populair bij beleggers. Toch moeten beleggers uitkijken dat zij niet te euforisch worden, zeker aangezien het bedrijf zich eerst nog moet bewijzen. Het is bovendien helemaal geen enorm groot bedrijf. Het had in 2018 een omzet van $ 87,9 miljoen en leed een verlies van $ 28,7 miljoen. De vrije kasstroom was negatief met -$ 61 miljoen. Even ter vergelijking: De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s is ook $ 4,3 miljard waard, maar heeft een omzet van $ 1,6 miljard en een winst van $ 146 miljoen. Wendy’s is dus even veel waard als Beyond Meat, maar de omzet is maar liefst 18 keer zo groot.

Aandeel Beyond Meat duur door media-hype?

Doordat Beyond Meat geen winst maakt kunnen we ook geen koers-winstverhouding berekenen. Wel kunnen we zeggen dat het bedrijf verhandeld wordt tegen maar liefst 50 keer de omzet(!). Als we weer even naar Wendy’s kijken dan zien we dat dit bedrijf wordt verhandeld tegen niet eens 3 keer de omzet. Wel positief is de omzetgroei die Beyond Meat doormaakt, wat ook de torenhoge waardering enigszins verklaart. In 2016 was de omzet nog slechts $ 16 miljoen, in 2017 was dat al ruim $ 32 miljoen en in 2018 dus een kleine $ 88 miljoen. Enorme groeipercentages dus van 101% en 169%. Indien Beyond Meat deze groei kan doorzetten is het potentieel natuurlijk enorm. Wel moet het bedrijf deze omzet ook weten om te zetten in winst. Dat kan Beyond Meat doen door middel van schaalvoordelen, maar ook door de prijzen in de toekomst te verhogen. Momenteel denk ik dat het aandeel veel te duur is en moeten beleggers rekening houden met een volatiel koersverloop. Zeker gezien de hype die rondom het aandeel is ontstaan door de media.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

 

Aandeel Beyond Meat (BYND) kopen via LYNX?

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Via het TWS Handelsplatform kunt u ook in het aandeel Beyond Meat beleggen.  Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 30 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

 

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.