Update: ABN Amro is weer beursgenoteerd

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Zojuist heeft de langverwachte beursgang van ABN Amro plaatsgevonden en is het aandeel op de Amsterdamse Effecten Beurs genoteerd onder de afkorting “ABN”. Na ruim acht jaar afwezigheid zijn zojuist 188 miljoen aandelen voor een prijs van € 17,75 naar de beurs gebracht. Dit waardeert de gehele bank op zo’n € 16,5 miljard. Het aandeel opende op een prijs van € 18,18; 2,4% hoger dan de uitgiftekoers. Na een half uur handelen zijn al 14 miljoen stukken verhandeld en noteert het aandeel, na een kleine schommeling omlaag, inmiddels weer exact op de openingsprijs van € 18,18.

 

Ongeveer 20% van alle uitstaande aandelen van ABN zijn naar de beurs gebracht. De opbrengst hiervan is uitgekomen op ruim € 3,3 miljard euro. De IPO van de bank is daarmee PTT (KPN) voorbijgestreefd als grootste echte Nederlandse beursgang ooit. De koers/winst verhouding van het aandeel ligt met een IPO prijs van € 17,75 op 8,4. Zoals beschreven in mijn vorige artikel, is ABN relatief goedkoop in vergelijking met andere Nederlandse beursgenoteerde banken als ING en Kasbank.

LYNX heeft de bezoekers van haar website gevraagd hoe zij tegen de beursgang van ABN Amro aankijken. De meningen onder deze bezoekers zijn zeer verdeeld. 37% geeft aan de aandelen graag aan zijn of haar portefeuille toe te willen voegen. Daar tegenover staat dat 35% het bankaandeel bij voorbaat al links laat liggen. Iets meer dan een kwart van de deelnemers wacht de gehele beursgang eerst even rustig af.

Voor wie is het aandeel interessant?

Het nieuwe aandeel ABN belooft een saai en degelijk dividendaandeel te worden. Het bedrijf wil vanaf 2017 50% van de winst reserveren voor dividenduitkeringen. Voor veel particuliere beleggers klinkt dit aantrekkelijk aangezien zij bijna geen rente meer ontvangen op hun spaarrekening.

De reden dat het aandeel “saai”, “degelijk” en relatief veilig belooft te worden, moeten we zoeken in het verdienmodel van de bank. Zo’n 81% van de inkomsten verdient ABN in Nederland. Het grootste deel hiervan wordt verdiend in de sectoren sparen, betalen en hypotheken; een traditionele consumentenbank dus. Het huidige verdienmodel van de bank staat in schril contrast met het ABN dat in 2007 werd overgenomen. Op dat moment was de bank namelijk druk bezig om bij de top tien van grootste zakenbanken ter wereld te behoren.

Meer informatie: Aandelen kopen & verkopen bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.