De beursgang van het zakelijke communicatieplatform komt kort na de IPO’s’ van andere opvallende namen als: Uber, Lyft, Pinterest & Beyond Meat.
Slack is in een korte tijd miljarden dollars waard geworden. Wat is dit voor bedrijf? Wie zijn de investeerders? En is het aandeel interessant voor beleggers?
In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:
- Aandeel Slack: wat doet het bedrijf?
- Investeerders aandeel Slack
- Beursgang Slack: waardering aandeel Slack
- De financiële positie
- De toekomst van Slack
Aandeel Slack: wat doet Slack?
Slack is een zogeheten ‘cloud-gebaseerde groupware’ dat als communicatiehulpmiddel wordt gebruikt. Groupware is een categorie van software die erop gericht is met een groep van gebruikers een gezamenlijk eindresultaat te bereiken. Via onder andere chatgesprekken wordt de samenwerking in groepen en teams bevordert. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en was aanvankelijk een interne tool voor het bedrijf zelf.
Wat zegt Slack over zichzelf? ‘Slack is een samenwerkingshub voor werk, ongeacht het werk dat u doet.’ Het is een plaats waar gesprekken plaatsvinden, beslissingen worden genomen en informatie altijd bij de hand is. Met Slack is uw team beter verbonden.
Slack is een acroniem en staat voor Searchable Log of All Conversation and Knowledge. In het Nederlands komt dat dus neer op een ‘doorzoekbaar logboek van alle conversaties en kennis’. Alle inhoud binnen Slack is dan ook doorzoekbaar, dan kun je denken aan gesprekken maar ook aan bestanden en personen. Met Slack kunnen groepen en teams meedoen via een uitnodiging die door een beheerder wordt verstuurd. Aanvankelijk was Slack bedoeld voor communicatie binnen organisaties, maar het groeide uit tot een platform voor vrijwel alle gemeenschappen. Deze gemeenschappen zijn opgedeeld in categorieën en/of onderwerpen.
De software van Slack bevat ook communicatie-hulpmiddelen zoals sms en e-mail. Elk lid kan berichten versturen en ontvangen. Dit kan zowel via privéberichten als in groepsberichten. Voor meer dan 150 externe diensten zijn er integratiemogelijkheden aanwezig. Populaire diensten als Google Drive, Dropbox en Github zijn geïntegreerd in Slack.
Investeerders aandeel Slack
In april 2014 haalde het bedrijf circa $ 43 miljoen binnen. Nog geen half jaar later wist het bedrijf opnieuw $120 miljoen op te halen bij durfkapitalisten. Nadat investeerders zo veel geld in het bedrijf staken werd er meteen een waarde van $ 1,2 miljard op het bedrijf geplakt. Enkele bekende vroege investeerders waren Kleiner Perkins Caufield & Byers en Google Ventures. Google Ventures is de investeringstak van moederbedrijf Alphabet. Uiteraard trok dit meteen de aandacht van nieuwe investeerders. In maart 2015 wist Slack dan ook opnieuw $ 160 miljoen op te halen waardoor het bedrijf gewaardeerd werd op een slordige $ 2,76 miljard. Enkele van deze investeerders waren Institutional Venture Partners, Horizons Ventures, Index Ventures and DST Global.
Door het enorme kapitaal kon het bedrijf de concurrentie makkelijk voorblijven. In 2018 kondigde het Australische bedrijf Atlassian dan ook aan te gaan stoppen met zijn soortgelijke diensten HipChat en Stride. Het bedrijf verkocht zijn intellectuele eigendommen aan Slack. Hierdoor krijgt Slack toegang tot het klantenbestand van deze voorheen concurrerende diensten. In ruil hiervoor kreeg de oprichter van Atlassian een klein aandeel in Slack Technologies.
Verdienmodel, gebruikers en concurrenten van Slack
Het aantal dagelijks actieve gebruikers van Slack groeit al jaren. In 2016 waren dat er nog 4 miljoen, maar vorig jaar was dat aantal al verdubbeld tot 8 miljoen. Inmiddels is het aantal gebruikers de 10 miljoen gepasseerd. Het aantal betalende gebruikers groeide in één jaar tijd met ruim 50% naar 85.000. Gebruikers van Slack kunnen het programma namelijk gratis gebruiken maar zijn dan gelimiteerd in het aantal berichten dat wordt opgeslagen en in het aantal integraties van andere programma’s. Voor individuele gebruikers niet zo’n probleem, maar Slack wordt ook veel gebruikt door (grote) bedrijven.
Starbucks, Intuit, Trivago en Lyft zijn enkele voorbeelden van bedrijven die gebruikmaken van de betaalde versie van Slack. Het programma is overigens ook razend populair buiten de VS. Japan is namelijk na de VS de grootste markt voor Slack. Volgens het bedrijf zelf maken 65 van de 100 bedrijven uit de zogeheten ‘fortune 100’ lijst gebruik van het communicatieprogramma. De fortune 100 lijst is een ranglijst van bedrijven uit de Verenigde Staten, geordend van groot naar klein op basis van hun jaaromzet. Slack biedt deze organisaties tegen betaling de mogelijkheid om extra functionaliteiten te krijgen.
Slack biedt bedrijven de mogelijkheid om voor $ 8 (€ 6,25) per gebruiker, per maand ongelimiteerde berichten en integraties te krijgen. Voor bedrijven die het net nog even wat professioneler willen is er het Plus Plan. Hiervoor betaal je $ 15 ( €11,75) per gebruiker, per maand. Hiervoor krijg je onder andere diensten op bedrijfsniveau zoals single sign-on, compliance-rapportages en een gegarandeerde uptime. Ook kunnen gebruikers voor 20 GB aan bestanden opslaan op de servers van Slack.
Slack kent vele concurrenten, daarvan is Teams van Microsoft wellicht de bekendste. Dit is wellicht ook de grootste concurrent van het bedrijf. Teams bestaat pas een aantal jaren, maar wordt nu al gebruikt door 329.000 bedrijven wereldwijd.
Kritiek op Slack
Slack krijgt regelmatig kritiek van zijn gebruikers. Zij vinden het niet fijn dat alle data wordt opgeslagen op cloud-servers van het bedrijf zelf, hierdoor zou privacygevoelige informatie makkelijker misbruikt kunnen worden. Ook zouden de servers niet krachtig genoeg zijn waardoor grote teams problemen ervaren met de verbinding met de app, maar ook met het ontvangen van berichten. Daarnaast zouden het aantal gebruikers dat tegelijk in een ‘workspace’ kan werken te beperkt zijn.
Andere opvallende klachten zijn de verslavingsgevoeligheid, wat weer ten koste gaat van de productiviteit van werknemers. Tevens klagen gebruikers over het feit dat persoonlijke informatie zoals e-mail adressen voor andere (onbekende) gebruikers zichtbaar zijn.
Beursgang Slack: geen IPO maar DLP
Op 26 april jongstleden heeft Slack zijn prospectus ingeleverd bij de SEC voor een notering op de New York Stock Exchange(NYSE). In de prospectus maakte Slack bekend een omzet van ruim $400 miljoen te hebben en daarbij werd een verlies van $ 138,9 miljoen gerealiseerd. Slack gaat overigens niet naar de beurs via de gebruikelijke Initial Public Offering (IPO). Het bedrijf gaat namelijk gebruik maken van het Direct Listing Process (DLP). Dit houdt in dat Slack helemaal zelfstandig haar aandelen aan het publiek aanbiedt. Het communicatiebedrijf zal dus geen ‘dure’ banken inhuren om de beursgang te begeleiden.
Hiermee kan Slack heel wat geld besparen en zijn er ook geen ‘vervelende’ lock-up periodes voor aandeelhouders. Slack bepaalt zelf hoeveel aandelen ze naar de beurs brengen en uiteraard kunnen alle bestaande aandeelhouders hun stukken meteen aanbieden aan het grote publiek. Een DLP wordt ook wel gezien als een meer democratische en gedecentraliseerde beursgang.
Uiteraard zijn er ook grote risico’s verbonden aan een DLP. Zo zijn er dus geen banken om de koers te ondersteunen of voor volatiliteit te zorgen. Tevens zal Slack zelfs de vraag naar de aandelen goed moeten inschatten om zo de juiste prijs te bepalen voor de aandelen. Slack lijkt er dus vertrouwen in te hebben dat er genoeg vraag naar de aandelen is. Uiteraard heeft het bedrijf een groot aantal gebruikers. In januari 2018 had Slack ruim 10 miljoen dagelijkse actieve gebruikers (DAU). Ruim 85.000 daarvan maakten ook nog eens gebruik van een betaalde versie van Slack. In 2017 werd het bedrijf door TechCrung verkozen tot beste start-up.
Beursgang Slack: waardering aandeel Slack
Slack gaat naar de beurs om geld op te halen en de investeerders de kans te geven om de aandelen te verkopen. De waarde van Slack is de afgelopen jaren met miljarden gestegen. Vorig jaar plakte men nog een waarde van zo’n $ 7 miljard op het bedrijf. Destijds verkocht het communicatieplatform de aandelen nog voor $11,91 per stuk. Recentelijk vlak voor de beursgang zouden werknemers aandelen hebben verkocht voor $ 28 per stuk wat het bedrijf ruim $ 17 miljard waard zou maken.
Er zou nu al enorme vraag naar de aandelen zijn. In het zogeheten grijze circuit zou voor de afgelopen maanden al voor tussen de $ 150 en $ 200 miljoen aan aandelen zijn verhandeld. Binnenkort wordt de prijs van de beursgang bekend gemaakt door Slack zelf. De prijs zou ongetwijfeld aan de bovenkant van deze range van $ 12 en $ 28 per stuk uitkomen. Als we er voor het gemak even van uitgaan dat de waarheid in het midden zal liggen, zal Slack voor circa $ 19 naar de beurs gaan. Het bedrijf zou hierdoor in een klap bijna $ 11 miljard waard kunnen worden.
Edit 21 juni: Slack ging voor $ 26 per aandeel naar de beurs. Deze grafiek toont de koers op de eerste handelsdag.
De financiële cijfers van aandeel Slack
De omzet groeide de afgelopen jaren hard, doordat het aantal betalende gebruikers fors toenam. In 2017 boekte Slack een omzet van $ 105 miljoen, maar vorig jaar lag de omzet bijna 110% hoger op $ 220 miljoen. Voor het lopende jaar wordt een omzet van $ 400 miljoen verwacht. Opvallend genoeg wist het bedrijf deze hogere omzet niet om te zetten in een winst. Sterker nog, het bedrijf maakt geen winst. Vorig jaar werd er een verlies van $181 miljoen geleden. Dit komt met name doordat de kosten en investeringen enorm zijn toegenomen. Net als vele andere internetbedrijven uit Sillicon Valley probeert Slack hierdoor heel snel te groeien. Later zal deze groei dan moeten resulteren in winsten. De marketingkosten zijn bijvoorbeeld verdubbeld, maar ook personeelskosten en serverkosten zijn enorm gestegen. Vorig jaar gaf het bedrijf $ 151 miljoen uit aan de Research & Development afdeling, die nieuwe functionaliteiten en diensten moet bedenken.
Slack heeft de afgelopen jaren veelvuldig kapitaal opgehaald bij investeerders. Daarom zit het bedrijf ook niet echt om geld verlegen. Het bedrijf uit San Francisco heeft zo’n $ 1,1 miljard aan bezittingen. Ruim $ 840 miljoen daarvan zijn liquide middelen, maar daar staat wel nog $ 1,4 miljard aan schuld tegenover. De rest zit hem in de gebouwen, de infrastructuur en de goodwill van het bedrijf. Het is nog even afwachten voor welk bedrag Slack naar de beurs gaat, tot die tijd is het lastig te bepalen of het bedrijf interessant is als belegging.
Aandelen kopen of verkopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod: