Beursgang Philips Lighting: alles wat u moet weten

Door Justin Blekemolen


Signify
ISIN: NL0011821392
|
Ticker: LIGHT --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Signify aandeel
Artikel laten voorlezen

In dit artikel leest u alles over de beursgang van Philips Lighting (nu Signify).

Op 27 mei 2016 wordt Philips Lighting naar de beurs gebracht. Hiermee wordt het onderdeel waar Koninklijke Philips ooit groot mee is geworden afgestoten. Wat zijn de details van de beursgang van Philips Lighting en hoe kunt u meedoen?

Koninklijke Philips

Waar het Eindhovense bedrijf Philips ooit groot werd als lampenbedrijf, heeft het management van Koninklijke Philips ervoor gekozen zich meer op healthcare te gaan richten. De lichtdivisie past niet langer in de plannen van het bedrijf en wordt verkocht. Nadat pogingen om het onderdeel aan een ander bedrijf te verkopen mislukte, is gekozen voor een beursgang.

Het is niet de eerste keer dat Philips op deze manier een onderdeel afstoot. Grote beursgenoteerde bedrijven als NXP en ASML waren ooit onderdeel van Philips. Deze onderdelen zijn destijds op dezelfde manier naar de beurs gebracht en sindsdien flink gegroeid. Grappig detail is dat de marktwaarde van zowel NXP als ASML op dit moment groter is dan die van Koninklijke Philips.

Beursgang Philips Lighting

Koninklijke Philips gaat met de beursgang 25% van het totaal aantal aandelen Philips Lighting van de hand doen. Inclusief de mogelijkheid van overschrijving wordt 28,75% van het totaal aantal aandelen aangeboden. Philips heeft aangegeven dat het overige deel binnen 2 tot 3 jaar volledig wordt verkocht.

De prijsrange van de aandelen ligt tussen de  € 18,50 en € 22,50. Dit geeft Philips Lighting een beurswaarde van € 2,8 miljard tot € 3,4 miljard.

Particuliere beleggers kunnen zich tot en met woensdag 25 mei 2016 inschrijven. Institutionele partijen hebben iets langer de tijd, zij kunnen zich namelijk inschrijven tot en met 26 mei 2016 12:00 uur. Philips heeft 10% van de aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers.

Nadat de inschrijving voor de beursgang is gesloten, wordt op 26 mei de exacte uitgifteprijs van het aandeel bekendgemaakt. Een dag later mag Philips Lighting daadwerkelijk de gong slaan en is het bedrijf beursgenoteerd. De tickercode voor het aandeel wordt LIGHT.

Via LYNX is het niet mogelijk om u in te schrijven voor een beursgang. Als het aandeel beursgenoteerd is kunt u deze toevoegen in het handelsplatform middels de tickercode. U typt in dit geval de code LIGHT in een lege orderregel in het handelsplatform, drukt vervolgens op enter en kiest voor het aandeel Philips Lighting.

Wanneer meer informatie over de beursgang beschikbaar is, kom ik hiervoor graag bij u terug. Mocht de exacte uitgifteprijs bekend zijn, dan is het mogelijk om Philips Lighting te waarderen en na te gaan of het een interessante investering kan zijn. Ook bij de bekendmaking van een prijsverandering van bestaande aandelen en/of opties, kom ik graag bij u terug met aanvullende informatie.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.