Hoe presteren de Nederlandse beursgangen tot nu toe?

Door Justin Blekemolen


Basic-Fit
ISIN: NL0011872650
|
Ticker: BFIT --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Basic-Fit aandeel
Artikel laten voorlezen
Beleggers werden dit jaar overspoeld met Nederlandse beursgangen. Afgelopen kwartaal vonden maar liefst vijf beursgangen plaats. Het drukste tweede kwartaal sinds de beursgekte van eind jaren negentig.

Tijd om eens terug te blikken hoe het de nieuwkomers vergaat. Sinds de eerste beursgang plaatsvond halverwege mei, is de AEX-index met bijna 4% gestegen. Ik ben benieuwd of de beursnieuwelingen dit rendement hebben kunnen verslaan.

Waarom zoveel Nederlandse beursgangen?

Het aantal beursgangen in Amsterdam lag het afgelopen kwartaal opvallend hoog. Nadat 2016 een roerige start kende, keerde in het tweede kwartaal de rust op de beurzen volledig terug. Vertrouwen is noodzakelijk voor bedrijven die een beursgang voorbereiden. Vertrouwen onder beleggers zorgt voor een hogere opbrengst van de beursgang.

Het rustige beursklimaat in combinatie met de aanstaande Brexit zorgde ervoor dat ondernemingen die al bezig waren met een beursgang, deze nog snel voor dit grote event wilden laten plaatsvinden. Tijd om de prestaties van de nieuwkomers op de Amsterdamse beurs te bespreken. De beursgang van bottelaar Coca Cola Enterprises heb ik niet meegenomen, aangezien dit een bestaand bedrijf is dat al sinds jaar en dag op Wall Street is genoteerd.

Beursgang Sif Group

Halverwege mei werd het Limburgse funderingsbedrijf Sif Group naar de beurs gebracht. Met een opbrengst van € 350 miljoen een tamelijk kleine beursgang. De animo voor de beursgang leek vooraf beperkt. De uitgifteprijs van € 14 lag aan de onderkant van de eerder gestelde bandbreedte van € 14 tot € 17.

De koers waar het aandeel vervolgens op opende lag ook exact op € 14. De begeleidende banken proberen in de eerste dagen de koers zoveel mogelijk te steunen en ervoor te zorgen dat de koers niet onder de uitgifteprijs duikt. Deze bodem bleek echter niet houdbaar en korte tijd zakte de koers van het aandeel onder de € 14. Ondanks het magere onthaal wist het aandeel de weken die daarop volgden wel te stijgen.

Grafiek van het aandeel SIF - Nederlandse beursgangen

Na ruim 15% te zijn gestegen vanaf de beursgang daalde het aandeel in juli tot ver onder de € 14. Inmiddels is de koers weer redelijk hersteld en noteert het aandeel Sif momenteel ruim 6% boven de uitgiftekoers. Een mooi rendement in vier maanden tijd voor beleggers.

Beursgang ForFarmers

Twee weken later was het de beurt aan ForFarmers. Met een omzet van € 2,2 miljard is het bedrijf Europees marktleider op het gebied van veevoer en ging voor € 6,50 per aandeel naar de beurs. De beursgang was echter iets anders dan normaal.

In plaats van nieuwe aandelen naar de beurs te brengen, konden bij deze beursgang al bestaande certificaten worden omgezet in aandelen ForFarmers. Deze aandelen zijn nu op de Amsterdamse beurs verhandelbaar. Het bedrijf wil hiermee haar bereik naar beleggers vergroten.

Grafiek van het aandeel ForFarmers - Nederlandse beursgangen

De eerste beursdag van het aandeel bleek een daverend succes. De openingskoers was fors hoger dan de prijs waarvoor beleggers de stukken vooraf hadden ontvangen. Gedurende de volatiele dag die volgde, sloot het aandeel uiteindelijk ruim 8% hoger.

Achteraf bleken beleggers iets te vroeg te hebben gejuicht. Enkele weken na de beursgang begon het aandeel in rap tempo in waarde te dalen. Na het dieptepunt van € 5,70 is het aandeel inmiddels licht hersteld. Met de huidige koers van € 6 noteert het aandeel ForFarmers bijna 8% onder de uitgifteprijs. Het aandeel heeft dus een stuk slechter gepresteerd dan de AEX-index, die in dezelfde periode met 4% is gestegen.

Beursgang Philips Lighting

Aan de beursgang van Philips Lighting ging een lang verhaal vooraf. Na verschillende pogingen van moederbedrijf Philips om het onderdeel bij concurrenten te slijten, werd duidelijk dat maar weinig animo was voor de lichtdivisie.

Een beursgang was de enige optie om het onderdeel af te stoten. Uiteraard was het voor Philips niet meer mogelijk om de hoofdprijs te vragen, aangezien het bij eerdere partijen al bot ving. Het onderdeel werd voor een tamelijk goedkope prijs naar de beurs gebracht.

Grafiek van het aandeel Philips Lighting - Nederlandse beursgangen

Op de eerste handelsdag van Philips Lighting bleek uit de koersreactie ook dat het onderdeel niet tegen de hoofdprijs op de beurs werd gebracht. Terwijl de uitgifteprijs € 20 was, opende het aandeel iets na 9:00 uur gelijk op € 21, om dagen later nog door te lopen tot € 22,50.

Omdat maar 25% van de aandelen naar de beurs werd gebracht, is Philips niet treurig om deze koersreactie. Het belangrijkste was dat de beursgang slaagde en dat is gelukt. De koers van Philips Lighting noteert momenteel bijna 14% boven de uitgifteprijs, een uitstekende investering dus voor beleggers.

Beursgang ASR

Bij de nationalisatie van ABN AMRO in 2008 kwam ook verzekeraar ASR in staatshanden, wat destijds een onderdeel was van Fortis. Na bijna acht jaar in staatshanden te zijn geweest, deed de Nederlandse staat op 10 juni 2016 40% van de aandelen van de hand.

Omdat de Nederlandse staat nog 60% van de aandelen in handen heeft, was het belangrijk dat de beursgang slaagde. De uiteindelijke uitgifteprijs van € 19,50 lag midden in de eerder gestelde bandbreedte van € 18 en € 22.

De eerste beursdag bleek een succes. Het aandeel sloot ruim in de plus en het leek een goede beslissing voor beleggers om in te stappen. Toch kon men niet lang genieten van deze winsten. Enkele dagen later noteerde het aandeel weer rond de uitgifteprijs, wat lange tijd als bodem fungeerde.

Grafiek van het aandeel ASR Verzekeringen - Nederlandse beursgangen

Eind juni werd deze bodem met een gap gebroken en viel het aandeel ver terug. Momenteel noteert het aandeel ASR ruim 4% onder de uitgifteprijs. Zaak voor de Nederlandse overheid om nieuwe kooplust te laten ontstaan onder Nederlandse beleggers.

Beursgang Basic-Fit

Tot slot de beursgang van het aandeel Basic-Fit, dat op dezelfde dag plaatsvond als die van ASR. Vooraf werd de beursgang van de fitnessketen door verschillende analisten met argusogen bekeken. De groeiverwachtingen van het bedrijf zouden te ambitieus en nauwelijks haalbaar zijn.

Grafiek van het aandeel Basic-Fit - Nederlandse beursgangen

De twijfels bleken niet helemaal uit de lucht gegrepen. Daags na de beursgang zocht het aandeel Basic-Fit de weg richting het zuiden op. Begin juli bereikte het aandeel zelfs een dieptepunt van € 11,80, bijna 20% onder de uitgifteprijs van € 14,50.

Toch leken de zorgen wat voorbarig te zijn geweest. Afgelopen maand is de koers van het aandeel Basic-Fit flink opgelopen. Momenteel noteert het aandeel ruim 4% boven de uitgifteprijs. Hiermee heeft het aandeel net iets beter gepresteerd dan de AEX-index.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.