Update: Wordt Alibaba uw volgende beursgang?

Door Update: Wordt Alibaba uw volgende beursgang?


UPDATE: 18 september 2014

Alibaba maakt zich op voor de grootste beursgang ooit.

Wordt Twitter of Alibaba uw volgende beursgang?

In eerdere artikelen bent u op het LYNX website geïnformeerd rondom de beursgang van Twitter. Nu een aantal zaken bekend zijn geworden rondom de beursgang, heeft afgelopen vrijdag de kick off plaatsgevonden van de Twitter roadshow. Tijdens deze roadshow proberen de bestuurders van Twitter en bankiers investeerders te vinden en te overtuigen dat de geschatte bedrijfswaarde van $ 12,8 miljard te laag is. Met de beursgang wil Twitter een bedrag van $ 1,4 miljard ophalen.

Naast Twitter is er een tweede veel grotere internetbased beursgang op komst, namelijk die van Alibaba. Alibaba is één van de grootste e-commerceplatformen uit China en maakt zich op voor een IPO van ruim $ 15 miljard. De waarde van het bedrijf wordt momenteel geschat op zon $ 100 miljard. Ter vergelijking: dit is dus ongeveer acht keer zoveel als de geschatte bedrijfswaarde van Twitter.

Een groot verschil tussen de twee bedrijven is dat Alibaba verwacht $ 5 miljard om te zetten, met voor dit jaar een winst van $ 1 miljard. Twitter daarentegen geeft aan $ 420 mijoen omzet te verwachten tot aan eind september met een verlies van $134 miljoen.

Een ander groot verschil is de bedrijfsstructuur. Bij Alibaba ligt de macht in handen van 28 oprichters en aandeelhouders. De aandeelhouders bezitten slechts 10% van de aandelen, wat het bedrijf graag zo wil houden. The Hong Kong Stock Exchange wil voorlopig bij een beursgang van Alibaba niet akkoord gaan met deze huidige bedrijfsstructuur. Om deze reden heeft Alibaba naar verluidt gesproken met zowel de NYSE Euronext Inc. (NYSE: NYX) als The Nasdaq OMX Group Inc. (NASDAQ: NDAQ). Zowel de NYSE als de NASDAQ hebben aangegeven geen problemen te hebben met een beursgang van het bedrijf met behoud van de huidige bedrijfsstructuur. Alibaba zou eenzelfde soort structuur prefereren zoals Facebook Inc (NASDAQ: FB) en Google (NASDAQ: GOOG). Deze twee internetgiganten maken gebruik van twee soorten aandelen, namelijk preferente en gewone aandelen. De oprichters van Facebook en Google bezitten een meerderheid van de preferente aandelen, welke veel zwaarder meewegen bij een eventuele stemming. Iets wat Alibaba dus ook ziet zitten. Twitter zal daarentegen niet een tweeledige aandelenstructuur hebben.

Er is een ander scenario mogelijk, namelijk dat Alibaba puur gesprekken voert met de NYSE en NASDAQ om the Hongkong Stock Exchange over de streep te trekken om akkoord te gaan met de huidige bedrijfsstructuur. De regering wil natuurlijk vermijden dat een bedrijf van deze omvang verhandeld gaat worden op een buitenlandse beurs.
Een klein voordeel voor potentiële Alibaba investeerders is dat het aandeel zeer waarschijnlijk lager geprijsd gaat worden wanneer het blijft vasthouden aan de huidige bedrijfsstructuur. De vraag is of dit voordeel opweegt tegenover het gebrek aan zeggenschap. Ik blijf de beide beursgangen voor u volgen en houden u verder op de hoogte op de Lynx blog

Door Thijs Verbeek. Thijs Verbeek is marketing manager bij LYNX: Online Beleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.