Een bekende quote van de oude wijze Albert Einstein luidt: “Compound interest is the 8th wonder of the world”. Een uitspraak die al een tijd terug werd gedaan, maar vandaag de dag nog altijd opgaat.

Het jaarlijks behalen van rendement is cruciaal voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Terwijl niemand weet wat de aandelenkoersen van morgen doen, kan een jaarlijks mooi dividendrendement wel een belangrijke en stabiele factor zijn in uw beleggingsportefeuille. Omdat het behalen van rendement zo belangrijk is voor beleggers, heb ik voor u de 5 beste Europese dividendaandelen op een rij gezet. Waar moet u bij het uitzoeken van aandelen met een hoog dividend op letten? En waarom zijn deze gekozen dividendaandelen juist de beste uit Europa?

Wat is belangrijk bij het zoeken naar de beste dividendaandelen?

In de huidige tijd van aanhoudende lage rentestanden is het beleggen in aandelen met een hoog dividend bijzonder aantrekkelijk. Naast de jaarlijkse terugkeer van het dividendrendement, staan deze dividendaandelen doorgaans voor stabiliteit en duurzaamheid van de onderneming. Om deze reden hebben we onderzoek gedaan naar de beste Europese dividendaandelen.

Zoals hierboven al is beschreven, is het bij de zoektocht naar aantrekkelijke dividendaandelen niet alleen belangrijk naar de hoogte van het dividendrendement te kijken. In hoeverre het bedrijf deze dividenduitkeringen ook in de komende jaren kan volhouden is immers minstens zo belangrijk. Sterker nog, het liefste heb je een aandeel in portefeuille dat de dividenduitkeringen jaarlijks verhoogt.

Het effect van dividend herbeleggen

Dat u nog maar nauwelijks rente ontvangt op uw spaarrekening is u ongetwijfeld niet ontgaan. Dit fenomeen hangt nauw samen met de lage rente op de kapitaalmarkten. Zo ligt de yield van Duitse 10-jaars staatsobligaties bijvoorbeeld op slechts 0,11%.

Wilt u niet interen op uw vermogen en dus minstens de betaalde vermogensbelasting en inflatie terugverdienen? Dan bent u genoodzaakt om verder te kijken dan uw neus lang is en dus te beleggen in hoger renderende asset classes zoals aandelen. De afgelopen decennia is keer op keer gebleken dat beleggers in aandelen op lange termijn beter af zijn dan spaarders of obligatiehouders.

Eerder in dit artikel kwam de quote over compound interest van Albert Einstein al langs. Met een duidelijke voorbeeld betreffende de AEX-index maak ik het grote effect van dividend herbeleggen concreet. Anders dan bijvoorbeeld de AEX, is de DAX een herbeleggingsindex.

Dit houdt in dat de uitgekeerde dividenden niet van de indexstand worden afgetrokken, zoals bij de AEX het geval is, maar dat deze worden herbelegd. Hierdoor lijkt het ook alsof de AEX-index het veel slechter doet dan bijvoorbeeld de DAX-index. Voor de AEX-index bestaat echter ook een minder bekende herbeleggingsindex. Bij de AEX –  Gross Total Return Index (AEXGR) worden de dividenden wel herbelegd waardoor een heel ander beeld ontstaat van onze beurs.

Om het verschil duidelijk te maken, vergelijk ik de AEX Gross Total Return Index met de ‘normale’ AEX-prijsindex. In de AEX-prijsindex worden de dividenden zoals u gewend bent van koers afgetrokken en dus niet herbelegd.

De AEX-index begon op 3 januari 1983 op 100 punten. Deze 100 punten was echter in guldens, dus op basis van euro’s begon de AEX op 45,38 punten. Ten tijde van schrijven noteert de gewone AEX-index op 538 punten. Dit is een rendement van 1085%, wat uiteraard zeer netjes te noemen is. De AEX Gross Total Return Index staat momenteel echter op 1.802 punten, wat dus een rendement van 3870% betekend.

Kortom, had u de uitgekeerde dividenden telkens herbelegd dan had u in de afgelopen 35 jaar ruim 3,5 keer zoveel kunnen verdienen dan wanneer u dit niet had gedaan. Op de langere termijn maakt dividendrendement dus een wezenlijk groot verschil. Het advies van Albert Einstein is dus toch nog niet zo gek.

De beste Europese dividendaandelen

Met dit in het achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar de beste Europese dividendaandelen. Aandelen die voldoen aan de eerder genoemde criteria zijn voornamelijk grote bedrijven met een stabiel bedrijfsmodel, voorspelbare winsten en een solide kasstroom. Tot slot is het zaak dat de winst per aandeel groter is dan het uitgekeerde dividend per aandeel. Zo wordt gewaarborgd dat ook in de toekomst de dividenduitkeringen gegarandeerd kunnen worden. Het overschot aan winst kan in de toekomst dan weer worden uitgekeerd aan beleggers.

Aandelen met een hoog dividend hebben vaak minder last van cyclische bewegingen van de economie dan bijvoorbeeld groeiaandelen. Hier staat dan wel weer tegenover dat de jaarlijkse groei van dit soort bedrijven een stuk gematigder verloopt.

Historisch gezien zijn deze defensieve dividendaandelen minder beweeglijk ten opzichte van de benchmark. Oftewel, deze aandelen hebben een lage Beta. In tijden dat de markt instort als gevolg van bijvoorbeeld een financiële crisis, worden dergelijke defensieve aandelen relatief minder hard geraakt en zijn minder vatbaar voor faillissementen.

Hieronder volgt de top 5 van de beste Europese dividendaandelen van dit moment:

5. Royal Dutch Shell (RDSA) – 5,6%

Op nummer 5 staat Royal Dutch Shell. Het aandeel is een van de favoriete dividendaandelen onder (Nederlandse) beleggers. Shell is actief in de energiemarkt, waarbij het gespecialiseerd is in olie en gas. Shell heeft zijn eer hoog te houden, want het bedrijf heeft zijn dividenduitkering al sinds 1945 niet meer verlaagd.

In 2019 zal Shell naar verwachting € 1,88 aan dividend uitkeren. Ze doen dit door 4 keer per jaar € 0,47 uit te keren aan aandeelhouders. Op de huidige aandelenkoers komt dit neer op een dividendrendement van 5,6%. Shell heeft de afgelopen jaren middels flinke investeringen ervoor gezorgd dat het bedrijf ook nog winstgevend blijft bij een lagere olieprijs. Daarnaast zet de onderneming flink in op nieuwe duurzame energie. Hiermee lijkt het bedrijf klaar voor de toekomst en kunnen beleggers nog jarenlang genieten van de jaarlijkse dividenduitkeringen.

Royal Dutch Shell (RDSA) - Beste Europese dividendaandelen

4. Redes Energéticas Nacionais (RENE) – 6,5% dividendrendement

Op nummer 4 zetten we het Portugese REDES ENERGETICAS NACIONAIS. RENE is de grootste beheerder van energie-infrastructuur in Portugal. Het regelt zowel de transmissie van elektriciteit als het transport van aardgas op basis van langlopende licenties. De eerste concessie loopt af in 2046, wat betekent dat deze risico’s beperkt zijn. REN levert deze diensten tegen tarieven waarover met de Portugese overheid wordt onderhandeld.  Beleggers in dit defensieve bedrijf krijgen dit jaar een aantrekkelijk dividend van € 0,171 per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 6,5% op de huidige koers. Dit is veel hoger rendement dan beleggers in België, Groot-Brittannië of Duitsland krijgen voor vergelijkbare bezittingen

Redes Energeticas Nacionals (RENE) - Beste Europese dividendaandelen

3. ProsiebenSat.1 Media (PSM) – 6,8% dividendrendement

Deze Europese mediagroep met zijn hoofdzetel in Duitsland ontstond in 2007 uit de Europese mediagroep SBS Broadcasting en uit het Duitse tv-concern ProSiebenSat.1 Media. In 2016 kwam het aandeel in de Duitse DAX index. Het is na de RTL Group, de grootste mediagroep van heel Europa. ProSiebenSat.1 Media heeft zenders in 14 landen: 30 televisiezenders en 18 radiozenders. Het bedrijf heeft net als alle andere mediabedrijven enorme last van toenemende online concurrentie. Mensen kijken steeds minder tv en ook de concurrentie is groot. Het aandeel verloor sinds de top in 2015 maar liefst 70% aan waarde.

Gek genoeg groeit de omzet van het bedrijf nog jaarlijks, hier staan echter wel hogere kosten en lagere marges tegenover. De winst is dan ook al jaren stabiel rond de €500 miljoen. Het bedrijf is een trouwe dividendbetaler en ook voor 2019 wordt een dividend van €1,06 verwacht per aandeel. Op de huidige koers van €15,55 betekent dat een dividendrendement van 6,8%. Daarmee staat ProSiebenSat.1 Media op plek 3 in de 5 beste Europese dividendaandelen.

ProsuebenSat 1 Media - Beste Europese dividendaandelen

2. Unibail-Rodamco-Westfield (URW) – 7,7% dividendrendement

Op de tweede plaats heb ik wederom een mooi Nederlands aandeel neergezet met een topdividend. Het betreft een bekende Nederlandse vastgoedfonds ofwel Real Estate Investment Trust (REIT). Door de speciale belastingstructuur die vastgoedfondsen genieten zijn ze in staat hoge dividenden uit te keren. Een REIT moet namelijk ten alle tijden minstens 90% van de winsten uitkeren in de vorm van dividend aan de aandeelhouders. Op deze manier is een REIT dan ook vrijgesteld van vennootschapsbelasting.

De concurrentie van online winkelen in combinatie met de angst voor stijgende rentetarieven in Europa leidde tot een forse daling van de aandelenkoers van Unibail-Rodamco-Westfield. Het aandeel is niet alleen ondergewaardeerd als we kijken naar de net-asset-value, maar biedt ook een zeer aantrekkelijk dividendrendement van 7,52%. Het bedrijf is namelijk van plan € 5,40 per aandeel te gaan uitkeren aan aandeelhouders.

Unibail-Rodamco-Westfield - Beste Europese dividendaandelen

1. Imperial Brands (IMB) – 7,91% dividendrendement

Op de eerste plek van de 5 beste Europese dividendaandelen heb ik de Britse tabaksfabrikant Imperial Brands gezet, voorheen bekend als Imperial Tobacco. Het is na Philip Morris International, British American Tobacco en Japan Tobacco de vierde producent van tabaksartikelen wereldwijd. Hoewel vaak anders gedacht is de tabakssector een vrij stabiele sector. Het aantal rokers is wereldwijd wel met een derde afgenomen in de periode 1990-2015, maar de sigaretten werden ook steeds duurder. Bovendien kent de sector weinig concurrentie en zijn de kosten laag omdat er weinig behoefte is aan innovatie. Het aandeel daalde de afgelopen 2,5 jaar met ruim 40%. Imperial Brands is echter een vrij stabiele dividendbetaler, en wist in 2018 het dividend met 10% te verhogen voor het tiende jaar oprij. Ook voor 2019 staat een dividend op de planning van zeker 200GBp. Op de huidige koers van 2.665GBp betekent dat een dividend rendement van ruim 7%.

Imperial Brands - Beste Europese dividendaandelen

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Laatste koers 1D 1M 3M Trade
ProSiebenSat.1 Media AG ProSiebenSat.1 Media AG PSM PSM EUR EUR 0,00 0,00 0,00 0,00
Shell Plc Shell Plc SHELL SHELL EUR EUR 0,00 0,00 0,00 0,00
Unibail-Rodamco-Westfield Unibail-Rodamco-Westfield URW URW EUR EUR 0,00 0,00 0,00 0,00
Redes Energéticas Nacionais Redes Energéticas Nacionais RENE RENE EUR EUR 0,00 0,00 0,00 0,00
Imperial Brands Imperial Brands IMB IMB GBP GBP 0,00 0,00 0,00 0,00

Beste Europese dividendaandelen kopen via LYNX

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in alle besproken Europese dividendaandelen en andere aandelen. Omdat bij ons alle Europese aandelen op verschillende beurzen verhandelbaar zijn, handelt u altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.