Herweging van de AEX-index


Sinds maandag 21 maart heeft de AEX-index een nieuwe samenstelling. ABN Amro en SBM Offshore zijn gepromoveerd naar de AEX. Deze plaatsen gingen ten koste van Delta Lloyd en kunstmestproducent OCI.

ABN Amro toegevoegd aan de AEX-index

Na ruim acht jaar afwezigheid keerde ABN Amro terug in de AEX-index. Deze introductie ging niet geheel zonder problemen. De handel werd door Euronext korte tijd stil gelegd vanwege een technisch probleem. Iets na 10:00 uur werd de handel hervat. Het bankaandeel was koploper op zijn eerste dag, het aandeel sloot 1,3% hoger.

AMX-index

Ook in de midkap index (AMX) hebben wijzigingen plaatsgevonden. Niet alleen OCI en Delta Lloyd zakken uit de AEX-index terug naar de AMX-index. Ook het trustkantoor Intertrust en vastgoedbedrijf WDP zijn toegevoegd vanuit de lokale markt.

AScX-index

Tot slot de wijzigingen in de smallcap index. Probiodrug en Van Lanschot betreden deze index vanuit de lokale markt. BinckBank en Fagron, die beide degraderen uit de AMX-index, worden ook toegevoegd aan deze index. Tot slot worden Holland Colours en het aandeel Esperite verwijderd uit de smallcap index.

Deze grote herweging voert Euronext jaarlijks uit in maart. Daarnaast vinden nog tussentijdse herwegingen plaats in juni, september en december. Bij deze kleine wijzigingen worden over het algemeen bedrijven vervangen die niet langer verhandelbaar zijn door een overname of faillissement.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.