Kenneth Fisher
Als zoon van de eerste expert die zich speciaal richtte op groeiaandelen, was Kenneth Fisher opgegroeid in een investeringsomgeving.

Zijn ambitie lag echter heel ergens anders, namelijk in de bosbouw.

Toch koos Kenneth er door grote familiedruk voor om voor het bedrijf van zijn vader te gaan werken. Zijn vader was tegen die tijd nogal star in zijn benadering, iets waar de rebelse Kenneth moeilijk mee om kon gaan.

Al snel besloot Kenneth voor zichzelf te beginnen…

Fisher Investments California

Zo ontstond Fisher Investments, midden in de bossen van Woodside, Californië. Dit had niet alleen te maken met zijn voorliefde voor de bosbouw (Fisher is één van ’s werelds meest vooraanstaande experts van houtkap in de 20e eeuw), maar ook vanwege de isolatie.

Fisher geloofde niet in het groepsdenken van de financiële gemeenschap. Juist de originele investeringsideeën leveren volgens hem het meest op. Zodra de markt van een succesvolle strategie hoort, duurt het niet lang voor de winstgevendheid van de strategie verdwijnt.

Inmiddels heeft zijn bedrijf drie locaties, allemaal in een bosrijke omgeving. Momenteel beheert Fisher Asset Management wereldwijd het indrukwekkende bedrag van $ 47 miljard.

Het vermogen van Fisher zelf wordt geschat op een waarde van $ 2,7 miljard.

Maar hoe is hij ooit tot dit bedrag gekomen?

De koers/omzetverhouding

Kenmerkend voor de handelsstrategie van Fisher is zijn focus op de koers/omzetverhouding. In zijn boek “Super Stocks” (1984) ligt de nadruk dan ook vooral op deze indicator.

Als reden voor het kijken naar de koers/omzet verhouding in plaats van de koers/winstverhouding geeft hij aan dat de koers/winstverhouding te veel afhankelijk is van toevalligheden. Grote investeringen, veranderingen in de boekhoudmethode en grote R&D uitgaven kunnen zorgen voor een vertroebeld beeld van de bedrijfsvoering.

Dit wordt vermeden door naar de omzet te kijken in plaats van naar de winst.

Daarnaast kan een bedrijf met een lage koers/omzetverhouding met een geringe winstmargeverbetering een grote sprong in de winst maken. In zijn zoektocht naar geschikte aandelen maakt Fisher onderscheid tussen verschillende sectoren.

Basisindustrieën (staal, auto’s, chemie, papier, etc.) hebben vrijwel nooit enorme winstmarges en daarom dienen de koers/omzetverhoudingen ook een stuk lager te zijn dan voor bijvoorbeeld bedrijven die vallen onder de technologische of medische sector.

Daarnaast ontdekte Fisher ook het volgende:

  • Grotere bedrijven hebben doorgaans een lagere koers/omzetverhouding;
  • Positieve verrassingen komen meestal van bedrijven met een koers/omzetverhouding onder de 1;
  • Negatieve verrassingen komen meestal van bedrijven met een relatief hoge koers/omzetverhouding.

 

quote beleggingsgoeroe Kenneth Fisher


Spreiding in value aandelen en groeiaandelen

Natuurlijk is de koers/omzetverhouding niet het enige waar Fisher naar kijkt bij het selecteren van zijn aandelen. Op deze andere indicatoren wordt in een volgend artikel teruggekomen. Voor nu wordt behandeld hoe Fisher uit de geschikte aandelen uiteindelijk de aandelen kiest waarin hij daadwerkelijk gaat beleggen.

Fisher stelt dat in verschillende periodes verschillende investeringsstijlen gevraagd worden. Hij splitst de geschikte aandelen op in value aandelen en groeiaandelen, waarna hij deze groepen weer opsplitst in grote, middelgrote en kleine bedrijven. Zo ontstaan er zes verschillende groepen aandelen, waarvan hij de vier best presterende groepen selecteert in de huidige marktsituatie.

Mocht hij de markt verkeerd inschatten, dan is het risico dat hij fout zit bij vier van de zes groepen een stuk lager dan wanneer hij slechts één groep zou hebben geselecteerd. Bij het selecteren van de vier groepen keek Fisher onder andere naar de internationale yield curve, het wereld bruto product en de inflatie.

Prestaties

Voor de huidige prestaties van Fisher kan gekeken worden naar het Fisher Asset Management fonds. Dit fonds heeft in de afgelopen 15 jaar een rendement behaald van 73,7%. Dit is lager dan de 86,4% die de S&P 500 over deze periode heeft behaald.

Deze underperformance is vooral te wijten aan de afgelopen vier jaar.

In deze jaren steeg de koers van het fonds jaarlijks gemiddeld 9,5% minder dan de S&P. Dit betekent uiteraard niet dat de resultaten automatisch negatief waren voor Fisher Asset Management. Buiten het jaar 2011 waren sinds 2009 elk jaar groene cijfers te zien.

Grafiek waarde Fisher Investments - Beursgoeroe

 

Ondanks de under performance van Fisher Asset Management kunnen we Fisher als individuele belegger niet meteen afschrijven. Het is duidelijk dat de grootte van het fonds ($47 miljard aan beheerd vermogen) er voor zorgt dat een superaandeel met een te kleine marktkapitalisatie niet aangekocht kan worden. Iets wat met zijn privévermogen natuurlijk wel mogelijk is.

Zijn aandelentips in zijn column op de Forbes website deden het aanzienlijk beter dan het fonds, met in 2009 een outperformance van de S&P 500 van maar liefst 24% en in 2010 van 5%.

Bekijk hier de huidige prestaties en posities van Fisher Asset Management.

In dit artikel hebben we alvast kort kennis kunnen maken met de beleggingsgoeroe met de groene vingers.

Mocht u erg ijverig zijn of uw interesse over deze belegger zijn aangewakkerd, dan kunt u in de tussentijd zijn boek “Super Stocks” lezen of zijn columns op de site van Forbes gaan volgen.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.