Joseph Piotroski: de accountant die de index verslaat

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
We begrijpen dat u uw grootste beleggingsplezier uit winsten haalt.Of is er wellicht iets anders waardoor u blijft beleggen?

Er bestaat een beursgoeroe die zijn energie bij lange na niet alleen uit beleggen haalt. In dit artikel wordt de beleggingswereld van Joseph Piotroski besproken.

Piotroski vrij jong en nog volop actief op de arbeidsmarkt. Echter niet als rijke investeerder, maar als professor op Stanford. Zijn grootste plezier haalt hij dan ook niet uit het behalen van gigantische winsten, maar vooral wanneer zijn studenten zijn strategie overnemen en kneden naar hun eigen visie.

Doordat Piotroski zelf geen fonds beheert, moeten we het doen met data van zijn volgers. Zo laat validea.com zien dat wanneer we vanaf 2004 de selectiecriteria van Piotroski hadden gevolgd, we ons geld verdubbeld zouden hebben.

Echter zien we net als bij veel van de andere goeroes dat 2014 een moeilijk jaar geweest is.

Vraag blijft, waar is zijn succes op gebaseerd?

Resultaten van de strategie van Joseph Piotroski

Piotroski de academicus

In 1989 rondde Piotroski zijn eerste studie accountancy af aan de universiteit van Illinois. Hier werd direct de basis gelegd voor zijn succes. Zijn selectiecriteria zijn namelijk vooral gebaseerd op accounting principes. Goed nieuws voor ons, want dat betekent dat succes meetbaar is.

Na een aantal jaar voor een belastingconsulent gewerkt te hebben, startte Piotroski zijn MBA-studie financiering aan de Indiana University. Na deze studie ging hij allereerst aan het werk op de universiteit van Michigan, waar hij zijn Ph.D. behaalde.

De volgende stop van deze universiteitsnomade was de universiteit van Chicago, waar hij les gaf in de kunsten van accounting.

Zijn tot nu toe laatste stop is de Stanford University, waar hij nu nog actief is als docent en wetenschapper.

Geen investeringsgoeroe dus, maar een echte wetenschapper. Zijn bekendheid heeft hij dan ook vooral te danken aan zijn gepubliceerde artikel: Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers. I

edere investeerder bekijkt wel eens een jaarverslag en de meeste goeroes hebben veel accounting principes als selectiecriteria voor hun aandelen. Piotroski onderscheidt zich echter door zijn gestructureerde harde criteria.

Voert u zijn berekeningen op de juiste manier uit, dan kunt u als het ware blind het mandje aandelen aanschaffen.

Bij andere goeroes moet een aandeel bijvoorbeeld uit de gratie zijn geraakt, of moet het management capabel genoeg zijn. Criteria die lastig concreet te maken zijn.

Welke accounting principes zijn belangrijk?

Volgens Piotroski start het allemaal bij de verhouding tussen de boekwaarde en de marktwaarde (B/M ratio). Hij selecteert eerst een mandje aandelen met de hoogste B/M ratio’s en laat daar dan een hele rits aan accounting principes overheen gaan.

U kunt hierbij denken aan winstgevendheid, de solvabiliteit en de operationele efficiency. In het tweede deel over Piotroski kom ik hier uitgebreid op terug en laat ik u concreet zien hoe u als een echte accountant de geschikte aandelen kunt vinden.

Behalve de hoge B/M ratio, een criterium die door velen wordt gebruikt, kwam Piotroski tot een andere opvallende ontdekking. Relatief kleine ondernemingen presteerden in zijn onderzoek een stuk beter dan de grote namen in de markt.

Als verklaring noemt hij dat dit vooral ligt aan de analisten. Zodra de grote investeerders in beeld komen, valt er vaak weinig winst meer te behalen. De meeste pareltjes zijn te vinden in het kleinere segment van de markt.

U heeft nu kort kennisgemaakt met de accountant/academicus Piotroski. Zoals gezegd zal ik in het volgende artikel precies laten zien hoe ook u kunt starten met handelen als Piotroski. In de tussentijd kunt u altijd het wetenschappelijke artikel van Piotroski lezen of de artikelen van de andere goeroes lezen.

Bij iedere goeroe komt hun strategie uitgebreid aan bod en probeer ik u direct de kans te geven om hun strategieën te repliceren.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.