De genereuze gever
George Soros

George Soros is vaak in het nieuws, met name door zijn steun aan liefdadigheidsinstellingen en zijn politieke opvattingen die hij middels zijn vermogen kracht bij zet. Hier gaan wij het echter niet over hebben.

Het is voor ons veel interessanter hoe deze superbelegger bijvoorbeeld zijn kapitaal heeft vergaard. En wellicht nog belangrijker, kunnen wij iets van hem leren? Tijd om de belangrijkste gebeurtenissen van deze beursgoeroe door te nemen.

Korte geschiedenis van George Soros

George Soros is geboren in Hongarije en is van Joodse afkomst. Vanwege de oorlog verruilde Soros in 1946 zijn land voor Groot-Brittannië. Hier volgde hij een economische studie. Tien jaar later vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar zijn succesvolle carrière begon als arbitrage handelaar.

Hij werd pas echt bekend toen hij in 1992 in één klap miljardair werd door te speculeren op een waardedaling van de pond. De Britten hielden de pond kunstmatig hoog. Fundamenteel gezien kon dit niet verantwoord worden gezien de lage rente die gehanteerd werd en de hoge inflatie.

Uiteindelijk werden de verliezen voor de Britten dermate groot dat de hoge waardering van de pond niet langer gehandhaafd kon worden. Op zwarte woensdag devalueerde de Britse regering de pond met 15%. Door de grote shortpositie die Soros had op de valuta, verdiende hij meer dan een miljard dollar.

Investeringsmaatschappij van George Soros

George Soros is de oprichter van het Soros Fund Management. Deze particuliere investeringsmaatschappij was voorheen actief als hedgefonds, maar tegenwoordig gestruictereerd als een zogeheten family office. Daarmee ondersteunt hij meerdere vermogende families bij het beheer van hun vermogen.

Het fonds werd in 1970 opgericht door George Soros en was in 2010 naar verluidt een van de meest winstgevende hedgefondsen ter wereld, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 20% in vier decennia.

De portefeuille van het fonds is bijna $ 5 miljard waard en bestaat uit meer dan 200 verschillende posities. De grootste aandelenposities zijn momenteel Liberty Broadband, D. R. Horton en Amazon. Het fonds heeft ook een zware weging in technologie-aandelen via een ETF op de Nasdaq.