Joel Greenblatt’s “Magische Formule”

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Er is geen simpelere beleggingsmethode te bedenken dan die van Joel Greenblatt, de oprichter van de beroemde Gotham fondsen. De methode is beschreven in zijn bestseller The Little Book That Beats The Market.
Een boek dat u met gemak in één zucht uitleest. Dit is niet zo verwonderlijk, want het boek is in eerste instantie geschreven voor zijn vijf kinderen. Greenblatt durft ons in het boek succes te garanderen, als je zijn “magische formule” maar precies volgt. Maar wat is dan deze eenvoudige “magische formule”?

Eigenlijk draait het volgens Greenblatt bij het beleggen in aandelen maar om twee dingen:

  • Het rendement op kapitaal; en
  • Het winstrendement.

Wanneer een bedrijf een groot rendement op kapitaal heeft, betekent dit dat het een groot voordeel op de concurrentie heeft door bijvoorbeeld een gunstige locatie, een sterke naam en/of het goedkoper kunnen produceren. Daarnaast neemt door een relatief hoog rendement op kapitaal ook de kans op groei enorm toe doordat ze relatief goedkoop kunnen uitbreiden met een hoog extra rendement.

Joel Greenblatt quote

 

Kauwgom

Voor het verklaren van het winstrendement gebruikt Greenblatt de volgende eenvoudige anekdote. Op de basisschool van zijn zoontje verkoopt een jongetje genaamd Jason kauwgom. Per pakje van 5 kauwgumpjes betaalt hij in de winkel 25 cent. Op het schoolplein verkoopt hij deze weer voor 25 cent per kauwgumpje. Per pakje dus een winst van 1 euro. Er vanuit gaande dat Jason per dag 4 pakjes verkoopt en er 36 schoolweken in een jaar zitten, maakt hij per jaar een winst van 720 euro. Met nog 6 jaar middelbare school te gaan, zou dat meer dan 4000 euro opleveren! Dan stelt hij de volgende vraag aan zijn zoontje: “Stel, je mag voor 100 euro in 50% van de opbrengsten van Jason investeren? Doe je dat?”.

Natuurlijk doe je dat! Je hoeft geen hooggeleerde investeerder te zijn om te bedenken dat je hier met een fikse korting te maken hebt. En dat is precies wat Greenblatt op de beurs ook doet. Hij maakt een selectie van de 3.500 grootste Amerikaanse bedrijven, kijkt voor elk bedrijf wat het rendement op kapitaal is, wat het winstrendement is en ten slotte kiest hij de 30 bedrijven die gemiddeld het beste scoren op beide criteria. Alle koopjes komen vanzelf boven drijven wanneer je deze bedrijven sorteert op de laagste koers/winstverhouding.

Te makkelijk? Want als het zo makkelijk is, waarom zou iedereen het dan niet doen? Een gedachte die bij dit soort mooie praatjes vaak als eerste opkomt bij een belegger. Greenblatt weerlegt dit als volgt: Mister Market is op de korte termijn vaak erg wispelturig. Het kan de aandelenkoersen zwaar uit hun evenwicht trekken op korte termijn, waardoor de echte resultaten pas in de loop van de tijd zichtbaar worden. Op de lange termijn keert het aandeel echter altijd terug naar zijn evenwicht, wat alsnog de gewenste resultaten oplevert. Portefeuillebeheerders hebben dit geduld vaak niet en, mede door de druk van hun klanten, keren zij de strategie al snel de rug toe op zoek naar het snelle geld. Volgens Greenblatt een deugd, want daardoor zal de winstgevendheid van zijn strategie nooit verdwijnen. Hij wijst hierbij ook op het succes van Graham en Buffett, die mede door hun geduld en focus op de lange termijn de markt wisten te verslaan.

De magische formule

Magic Formula returnsMocht u nog niet overtuigd zijn, dan wijs ik u op de behaalde resultaten van het beroemde Gotham hedgefonds. Met de “magische formule” in het achterhoofd en Greenblatt aan het roer behaalde het hedgefonds tussen 1985 en 2005 een gemiddeld rendement van maar liefst 40% per jaar. Tussen 2006 en 2011 sloot Gotham de deuren voor een grote groep klanten, maar behaalde waarschijnlijk nog grote resultaten voor grote investeerders die wel aan mochten blijven. Sinds 2011 is Gotham weer open voor publiek en heeft het in 2011 en 2012 even goed als de S&P gepresteerd en versloeg het de S&P met bijna 9% in 2013. De laatste 2 jaar blijven de resultaten net als bij veel andere goeroes een beetje achter. Geen grote negatieve rendementen, maar echte successen blijven uit.

Mocht u denken: hoe ga ik ooit al die data voor 3.500 Amerikaanse bedrijven verzamelen? Wees gerust, in het volgende artikel kom ik nog eenmaal terug op Joel Greenblatt en laat ik u zien laten hoe u makkelijk kunt werken volgens de principes van Greenblatt en licht ik een van zijn nieuw aangeschafte aandelen van de portefeuille van Gotham uit. In de tussentijd is het zeker aan te raden zijn boek “The Little Book That Beats The Market” te lezen. Zelf heb ik voor het boek 2 uurtjes voor nodig gehad en naast dat het gewoon erg leuk is om te lezen, kunt u na het lezen ook direct aan de slag met het opbouwen van uw eigen portefeuille volgens de principes van Greenblatt.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen. 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.