Mister contrair beleggen David Dreman

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Contrair beleggen, een manier van beleggen die niet is weggelegd voor de grijze muis. Bent u eigenwijs genoeg om de grote massa te negeren en bent u graag anders dan de rest? Dan is beleggen volgens de principes van David Dreman wellicht iets voor u.

De in mineur geëindigde carrière van David Dreman

Dreman ging na het afronden van zijn studie in 1958 direct aan de slag als analist bij verschillende investeringsondernemingen. Eigenwijs als hij was besloot hij na 19 jaar niet meer voor een baas te willen werken en zodoende richtte hij het Dreman Value Management Fund op. Jarenlang wist hij de S&P te verslaan, maar helaas heeft Dreman het uiteindelijk niet volgehouden tot het bittere einde. De meest recente kredietcrisis heeft Dreman uiteindelijk genekt en zo zie je maar dat zelfs een 72-jarige beleggingsgoeroe nog kan worden ontslagen door zijn eigen opgerichte beleggingsfonds.

Quote van David Dreman

U zult nu denken, waarom dan toch Dreman noemen in deze rubriek? Zijn ontslag was namelijk niet zonder reden. In 2008 verloor het Dreman Value Management maar liefst 45% aan waarde. De reden voor deze enorme daling had vooral te maken met het feit dat Dreman te lang vasthield aan zijn financiële aandelen. Laat de financiële sector nu net het grootste slachtoffer zijn geweest van de afgelopen kredietcrisis. Ter verdediging zei onze contraire beleggingsgoeroe destijds dat met zijn manier van beleggen het tijdelijk inderdaad flink tegen hem in kan lopen, maar met genoeg geduld zou het uiteindelijk lonen.

Ondanks zijn ontslag bestaat het fonds vandaag de dag nog steeds en hij kreeg ook deels gelijk. Het jaar na zijn ontslag herstelde het fonds zich met 33% (ten opzichte van 26% op de S&P). De eerste les van dit artikel is er daarmee een die al bij meerdere goeroes naar voren gekomen is: wees geduldig en heb vertrouwen in je eigen beslissingen. Slechte jaren lijken nu eenmaal onvermijdelijk op de beurs. Het zijn juist de gedisciplineerde persoonlijkheden die standhouden in moeilijke tijden.

David Dreman altijd op zoek naar de koopjes

Achteraf gezien lijkt zijn eigenwijze manier van beleggen hem de das om gedaan te hebben. Wellicht had hij iets eerder moeten inzien dat er wel degelijks iets niet goed zat in de financiële sector. Van deze fout kunnen wij goed gebruik maken en in de toekomst voorkomen een te groot gedeelte van onze portefeuille in de financiële sector te investeren. Dit betekende overigens niet dat Dreman helemaal niet keek naar de jaarcijfers van zijn investeringen. Juist zijn ijverige zoektocht naar de juiste aandelen maakt Dreman vandaag de dag nog steeds zo interessant.

Net als John Neff is David Dreman gefixeerd op aandelen die uit de gratie geraakt zijn. Naast een lage koers-winstverhouding kijkt Dreman echter naar nog veel meer aspecten voor het selecteren van zijn aandelen. Zo kijkt hij bijvoorbeeld ook naar de verhouding tussen de koers en de cashflow, de verhouding tussen de koers en de boekwaarde en de verhouding tussen de koers en het dividend. Alleen aandelen die in alle vier de categorieën bij de laagste 20% van de markt behoorden, kwamen in aanmerking voor verder onderzoek. Naar welke selectiecriteria hij verder keek en hoe ook u volgens de principes van Dreman kunt beleggen, zal ik in het volgende artikel naar voren brengen.

Beleggers overdrijven altijd

Waarom zou u, buiten uw natuurlijke drang om anders te zijn dan de massa, op zoek gaan naar de aandelen waar niemand meer naar omkijkt? Waarom zou u niet gewoon meegaan met de hype van alom geroemde aandelen? Dreman geeft hier als verklaring voor dat de markt altijd overdrijft. Populaire aandelen zullen daarom bij een slecht bericht veel heftiger dalen, dan aandelen die vooral misère hebben gekend de afgelopen tijd. Aandelen die hard zijn afgestraft zijn vaak zo laag geprijsd dat ze amper nog kunnen dalen. Mocht op een bepaald moment positief nieuws uitkomen, dan zal de stijging bij een afgestraft aandeel ook direct veel groter zijn.

Beleggen volgens Dreman is dus niet voor iedereen weggelegd. U moet een beetje eigenwijs zijn en graag op zoek gaan naar de onbekenden in de markt. Toch zien we bij Dreman veel aspecten terugkomen die we eerder bij andere goeroes als John Neff en Peter Lynch ook al zijn tegen gekomen. Hij neemt de zoektocht naar koopjes echter nog een stapje verder en voegt enkele cruciale criteria toe aan zijn zoekfilter. Zo weet u zeker dat u met de goedkoopste aandelen van de markt te maken hebt. Hoe ook u op zoek kunt gaan naar deze koopjes vertel ik u in het volgende artikel. Mocht u een voorsprong willen nemen, dan kunt u alvast zijn boek ‘Contrarian Investment Strategies’ gaan lezen. Hier wordt uiteengezet hoe ook u volgens David Dreman kan beleggen. Wellicht dat u over een aantal jaar dan ook met een uw eigen jacht genaamd “The Contrarian” langs de Caribbean vaart.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.