Welk aandeel u volgens Benjamin Graham moet kopen

Door Justin Blekemolen


In het voorgaande artikel heeft u al even kennis kunnen maken met value investing met Benjamin Graham. Hierin leerde u onder andere wat uw karaktereigenschappen moeten zijn, naar welke bedrijven u moet kijken en hoe u uw portefeuille zou moeten opbouwen. Dit artikel zal hier verder op ingaan en u concreet vertellen waar u naar dient te kijken bij het kiezen van uw aandelen. Om het u helemaal makkelijk te maken wordt er aan het einde van het artikel een aandeel besproken die volledig voldoet aan de voorwaarden van Benjamin Graham. Vergeet u echter nooit zelf goed in te lezen en uw eigen mening te vormen. Graham had een grote aversie tegen het volgen van de kudde.

Criteria Benjamin Graham

Allereerst streeft Graham er altijd naar om de “werkelijke” waarde van een bedrijf te achterhalen. Wanneer de marktwaarde namelijk hoger is dan deze “werkelijke waarde”, kan een bedrijf nog zo stabiel zijn en goede vooruitzichten aantonen, maar het aandeel alsnog zien dalen. Met de hoog gewaardeerde markten die we vandaag de dag zien, is het meteen een grote uitdaging om geschikte fondsen te vinden volgens de principes van Graham. De beleggingsgoeroe hanteerde de onderstaande selectiecriteria bij het vinden van zijn aandelen.

Selectiecriteria Benjamin Graham
Current Ratio 2 of hoger
Lange Termijn Schuld > kortlopende activa (current assets)
3 jaars gemiddelde winst per aandeel > 1,3 keer 10-jaars gemiddelde winst per aandeel
Koers/winstverhouding van gemiddelde winst over afgelopen 3 jaar < 15
Prijs/boekwaarde x Koers/winstverhouding < 22

Gelukkig hoeft u tegenwoordig niet meer alle jaarverslagen door te spitten om deze informatie te verkrijgen. Middels een aandelenscreener kunt u de verschillende criteria invoeren en krijgt u vanzelf alle geschikte aandelen uit de hoge hoed getoverd. De Financial Times maakt het u helemaal makkelijk en komt met een voorgeprogrammeerde zoekmachine volgens de principes van Benjamin Graham. Deze kunt u hier vinden Financial Times.

Ook op www.finviz.com kunt u uw eigen overzicht creëren en uw eigen zoekcriteria invullen. Helaas is een goede fundamentele screener voor de Nederlandse markt tot op de dag van vandaag nog niet beschikbaar. Voor de Nederlandse markt ontkomt u dus niet aan het doen van uw huiswerk.

Breitburn Energy Partners

Waar vinden we in deze stijgende markt nog een fundamenteel sterk aandeel die het de afgelopen periode niet makkelijk heeft gehad? Graham stapt immers pas in wanneer de “werkelijke” waarde van een aandeel minder waard is dan de markt hem verteld. In mijn zoektocht naar een geschikt voorbeeld voor dit stuk kwam er maar één sector uit die de laatste tijd zware klappen heeft moeten incasseren: De oliesector.

USO ETF - Criteria van Benjamin Graham

In de periode juli 2014 tot en met maart 2015 kende de olieprijs een fikse daling. Dit kwam onder andere de terugkeer van het aanbod van olie uit Libië en omgeving en het stijgende aanbod van schaliegas uit Amerika. Sindsdien is er een voorzichtig herstel te zien in de olieprijs. Wellicht een mooi moment om mee te varen op het herstel.

Ook Breitburn Energy Partners heeft het niet makkelijk gehad door de dalende olieprijs. De waarde van het aandeel heeft sinds afgelopen september een daling van maar liefst 75% gezien. De fundamentele gegevens van Breitburn voldoen echter ruim aan de voorwaarden van Graham (zie onderstaand overzicht). Wellicht is dit een mooi moment om aandelen Breitburn aan te schaffen.

Fundamentele gegevens Breitburn Energy Partners
Current Ratio 2,40
Lange Termijn Schuld > current assets
Koers/winstverhouding van gemiddelde winst over afgelopen 3 jaar 8,43
Prijs/boekwaarde x Koers/winstverhouding 3,03

Ondanks de forse daling en de stabiele fundamentele gegevens moet er wel een kleine nuance geplaatst worden. Graham pleit namelijk ook altijd voor een stabiel en zo hoog mogelijk dividend. Het dividendbeleid van Breitburn is mede door de dalende olieprijs binnen een jaar twee keer gehalveerd. Feit blijft echter wel dat er nog steeds elke maand dividend wordt uitgekeerd. Daarnaast is de oliemarkt nog steeds een onzekere factor. Er wordt nog dagelijks getwijfeld over de rol die schaliegas gaat spelen op de markt. Mocht de productie van schaliegas doorgroeien, dan kan er nog een verdere daling van de olieprijs in het verschiet liggen.

Mocht u vandaag nog willen starten met beleggen als Graham, dan is het dus aan te raden te kijken naar de oliesector. Let hier uiteraard wel op de selectiecriteria die hij stelt en de onzekerheid die de oliemarkt nog steeds kent. U kunt hiervoor gebruik maken van de screeners van Finviz en de Financial Times. Kijkend naar de andere sectoren lijkt geduld een schone zaak. De markten zijn volgens de criteria van Graham vrij hoog gewaardeerd waardoor het lastig is aan alle criteria te voldoen.

In het volgende artikel zullen we verder gaan met een volgende beleggingsgoeroe. Dit zal niemand minder dan Warren Buffet zijn. We laten u net als bij Graham eerst kennismaken met de gedachtegang van Buffet. Later zullen we net als in dit artikel zijn selectiecriteria behandelen en wordt er weer een aandeel uitgelicht die aan deze criteria voldoet.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.