Welk aandeel u volgens Martin Zweig moet kopen


Na een korte introductie over de koopgrage Martin Zweig in het eerste artikel, is het nu tijd om zoals hem te leren handelen. Waar we bij Graham en Buffett vooral naar de stabiele en veilige aandelen keken, stappen we bij Zweig over op de groeiaandelen. Vergeet echter niet dat ook Zweig enigszins conservatief bleef in zijn zoektocht.

Met een koers/winstverhouding van minder dan 5 hoeft een bedrijf niet te verwachten in het aandelenmandje van Zweig terecht te komen. Is de koers/winstverhouding hoger dan drie keer het marktgemiddelde (gemiddelde koers/winstverhouding S&P 500 ligt momenteel op 20,79), dan wordt het te risicovol en verdwijnen ook die aandelen van de radar van Zweig. Met een koers/winstverhouding van 34,4 lijkt Cameron International uitermate geschikt in zijn beleggingsfilosofie.

Selectiecriteria Martin Zweig

Zweig Dimenna Partners is in het laatste kwartaal ingestapt in Cameron International. Uiteraard is de koers/winstverhouding niet het enige kengetal waar ze bij Zweig Dimenna naar kijken. Zweig maakte bij zijn beleggingen gebruik van de volgende selectiecriteria:

Koers/winstverhouding: minstens 5, ter voorkoming van de selectie van zwakke bedrijven.
Omzetgroei in relatie tot winstgroei: de omzetgroei moet niet ver onder de winstgroei liggen. Het snijden in de kosten als bron van de winstgroei is eindig.
Omzetgroei: het criterium is dat het verschil tussen de laatste twee kwartalen van dit jaar en de corresponderende kwartalen van vorig jaar vergroot moet zijn.
Schuld/eigen vermogen ratio: deze mag niet groter zijn dan het gemiddelde van de industrie.
Transacties van insiders: als insiders in de afgelopen drie maanden drie of meer keren eigen aandelen hebben aangekocht terwijl niemand verkocht, is dit duidelijk positief. Het omgekeerde, drie of meer insiderverkopen en geen aankopen, is een criterium om het aandeel niet aan te schaffen.

 

Daarnaast legt Zweig Dimenna Partners in zijn zoektocht naar aandelen veel nadruk op de winst per aandeel (WPA):

WPA deze moet positief zijn, ook in het corresponderende kwartaal van het afgelopen jaar. De WPA in het kwartaal van dit jaar moet hoger zijn dan die van het corresponderende kwartaal van afgelopen jaar.
Jaarlijkse WPA groei: deze moet positief zijn voor de afgelopen vijf jaar.
Kwartaal WPA groei: de winstgroei van elk van de laatste vier kwartalen moet ten minste de helft van de lange-termijn winstgroei bedragen.
Lange termijn WPA groei: deze moet ten minste 15% zijn, maar het liefst boven de 30%.
WPA versnelling: de WPA groei tussen het huidige kwartaal en het corresponderende kwartaal een jaar geleden moet groter zijn dan de gemiddelde WPA groei van de drie voorgaande kwartalen vergeleken met de corresponderende kwartalen van het jaar ervoor.
WPA versnelling: de WPA groei tussen het huidige kwartaal en het corresponderende kwartaal moet in het voorgaande jaar groter zijn dan de historische WPA groei.

 

Zoals u kunt lezen een uitgebreide lijst aan criteria die dus enige studie vereist. Vergeet naast deze bedrijfskenmerken nooit de fundamentele analyse van de markt. Het succes van Zweig is naast een goede analyse van het bedrijf grotendeels te danken aan het timen van de markt. In het vorige artikel kunt u teruglezen waar Zweig naar keek bij het timen van de markt. Mocht u zich verder willen verdiepen in de beleggingsfilosofie van Zweig, dan kunt u zijn boek ‘Winning on Wall Street’ raadplegen. Laten we de selectiecriteria van Zweig projecteren op Cameron International.

Cameron International

Cameron International begon ooit onder de naam Cooper International, een decennia oud bedrijf opgericht in 1833 door Charles en Elias Cooper, met het produceren van stoommachines. Vanaf de 20e eeuw hebben ze zich vooral gericht op de gas- en olie-industrie met het produceren van pijpleidingen en drilboren. Tussen 2010 en 2012 heeft de koers van Cameron door de onzekerheid over hun betrokkenheid bij de olieramp van BP in april 2010 veel koersschommelingen gekend. Daarnaast zien we een hoge correlatie met de olieprijs in de koers van het afgelopen jaar, met een stevige daling aan het einde van 2014. Vanaf maart 2015 zien we een voorzichtig herstel die overgaat in een licht dalende trend vanaf mei.

Cameron International CAM

Kijkend naar de selectiecriteria van Zweig, zien we voor Cameron International het volgende:

Koers/winstverhouding: 34,4
Omzetgroei: In 2014 was dit 13,6%. Dit is lager dan de nettowinstgroei van 16%, maar dit verschil mag geen naam hebben. De omzetgroei in 2013 was hoger dan de nettowinstgroei.
Winst per aandeel: $ 1,43
Schuld/eigen vermogen ratio: 0,68. Dit is hoger dan het industriegemiddelde van 0,33. Dit voldoet dus niet aan de voorwaarde van Zweig.
Transacties van insiders: In de afgelopen drie maanden heeft slechts één insider een aantal aandelen verkocht. Dit betekent volgens Zweig dus geen koop- of verkoopsignaal.

 

Mede door een gedaalde winst per aandeel, het negatieve signaal van de schuldenratio, een neutraal advies door de aankopen van insiders en de onzekere oliemarkt, is er enige voorzichtigheid vereist bij het aangaan van een positie. Verdiep uzelf altijd goed in alle bovengenoemde factoren. Een eigen mening brengt u verder dan het klakkeloos volgen van de aankopen van Zweig Dimenna Partners. Verlies daarnaast ook nooit het marksentiment uit het oog. Een fonds zoals Zweig Dimenna zal altijd posities in hun portefeuille aanhouden ongeacht de situatie van de markt. Het kan zijn dat Zweig persoonlijk van een dergelijk aankoop zou afzien.

Al met al heeft u nu in het kort gezien waar Zweig naar kijkt bij het aangaan van zijn posities. Bij Cameron International zien we dat het vooral richtlijnen zijn en geen harde getallen waar minimaal aan voldaan moet worden. Dit betekent niet direct dat het daarom ook een slechte investering is. Een eigen visie is altijd van groot belang bij het opbouwen van uw portefeuille en dit kan gestuurd worden door de bovenstaande selectiecriteria. Bent u nieuwsgierig naar de andere fondsen in de portefeuille van Zweig Dimenna Partners? Klik dan hier. Tot slot kunt u een aantal van de zoekcriteria toevoegen aan een zoekmachine op www.finviz.com. Door middel van deze aandelenscreener kunt u direct een aantal ongeschikte aandelen uitfilteren. Geen overbodige luxe bij uw start als expert op het gebied van groeiaandelen.

Wellicht ook interessant voor u: Welk aandeel u volgens Warren Buffett moet kopen en Welk aandeel u volgens Benjamin Graham moet kopen

Geschreven door Mark Tijms. Mark is account manager bij LYNX Beleggen. Zijn blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke  functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.