De top 10 aandelenmarkten wereldwijd

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Als succesvol belegger is het belangrijk dat u kunt handelen waar en wanneer u maar wilt. Immers, waar iets opmerkelijks gebeurt, bestaat levendige handel; en dus onbegrensde kansen.

Via LYNX vindt u het grootste aanbod wat betreft producten en markten wereldwijd. De nadruk ligt in dit artikel op de kansen in de Verenigde Staten, maar het is ook mogelijk om in Australische of Japanse producten te beleggen.

Waarom handelen op verschillende markten?

Ten tijden van de fysieke beurshandel was het tamelijk lastig om geld buiten de landsgrenzen te beleggen. Deze periode is inmiddels vervlogen, de schermenhandel zorgt ervoor dat een investering buiten Nederland net zo gemakkelijk gaat als een aandeel kopen op het Damrak.

Deze uitbreiding zorgt voor een scala een mogelijkheden voor beleggers. Immers, niet alleen op de Nederlandse aandelenmarkt doen zich kansen voor.

Sterker nog, op het Damrak zijn maar een beperkt aantal aandelen verhandelbaar en liggen de volumes relatief laag ten opzichte van bijvoorbeeld de VS.

Wat zijn de meest populaire markten?

Wat betreft populariteit en het dagelijks verhandeld volume steekt de Amerikaanse aandelenmarkt met kop en schouders boven de overige markten uit. In de top 3 van grootste beurzen wereldwijd, op basis van verhandeld volume, staan twee Amerikaanse beurzen.

10. Korea Exchange

 

De Korea Exchange staat op plaats tien in het overzicht van grootste beurzen op basis van verhandeld volume. De Zuid-Koreaanse beurs, gevestigd in Seoul, heeft een maandelijks verhandeld volume van zo’n $ 135 miljard. De KOSPI index is de belangrijkste en grootste index van Zuid-Korea.

Het meest bekende en zwaarstwegende aandeel die je hier tegenkomt is Samsung.

9. Deutsche Börse (DTB)

 

Op plaats negen staat een van de drie Europese beurzen uit deze lijst. De Duitse beurs bevindt zich in Frankfurt. Onder andere Xetra en Eurex vallen onder deze beurs. De belangrijkste index is de Duitse DAX-index. Maandelijks wordt een waarde van zo’n $ 140 miljard aan aandelen verhandeld.

Deze negende plaats is echter niet helemaal terecht, aangezien de derivatenhandel op Deutsche Börse ontzettend groot is.

8. Hong Kong Stock Exchange

 

De eerste Aziatische beurs is die van Hong Kong, om de hoek bij Shenzhen. Op deze beurs vindt u aandelen van het Chinese vasteland, uit Hong Kong en uit andere landen. Het maandelijks verhandelde volume ligt rond de $ 155 miljard.

7. London Stock Exchange Group (LSE)

 

De London Stock Exchange is terug te vinden op plaats zeven. In 2007 fuseerde de Britse beurs met de Beurs van Italië, de Borsa Italiana. De Britse FTSE 100 index en de Italiaanse index FTSE MIB zijn de grootste indices die op deze beurs worden verhandeld. De vestigingsplaats van de beurs is Londen. Met een maandelijks verhandeld volume van $ 165 miljard, ligt deze waarde iets lager dan die van Euronext.

6. Euronext (ENX)

 

Op de zesde plaats staat de laatste Europese beurs. Dit houdt dus in dat geen enkele Europese beurs in de top 5 van deze lijst te vinden is. Op Euronext is het mogelijk om in verschillende Europese landen te handelen, waaronder Nederland, Frankrijk, Portugal en België.

Als er wordt gekeken naar het volume dat wordt verhandeld op deze beurs, ligt dit vele malen lager dan de grootste beurzen in de VS en Azië. Maandelijks wordt ongeveer $ 185 miljard aan waarde verhandeld op Euronext.

5. Tokyo Stock Exchange

 

De beurs in Tokio staat op plaats vijf en omvat twee beurzen uit China op basis van verhandeld volume. Deze beurs valt onder de coöperatie Japan Exchange Group. De belangrijkste indices op deze beurs zijn de Japanse Topix index en de Nikkei 225. Het maandelijks verhandelde volume is zo’n $ 400 miljard.

4. Shenzhen Stock Exchange

 

Op de vierde plaats staat een Chinese beurs die zich bevindt in de stad Shenzhen. Op deze beurs zijn vooral bedrijven genoteerd die in staatshanden zijn. Met een maandelijks volume van $ 800 miljard is dit de op één na grootste beurs van Azië.

3. Nasdaq

 

De op een na grootste Amerikaanse beurs die in deze top tien staat is de Nasdaq. De belangrijkste index die genoteerd is op deze beurs is de Nasdaq 100, die de 100 grootste technologiebedrijven bevat. Met een maandelijks verhandelde waarde van zo’n $ 1180 miljard is dit de derde beurs waar maandelijks meer dan $ 1000 miljard aan waarde wordt verhandeld.

2. Shanghai Stock Exchange

 

Op een keurige tweede plaats staat alweer een Chinese beurs, namelijk die uit Shanghai. Op deze beurs is het voor buitenlandse investeerders nog altijd heel lastig om te handelen. Dit wordt nog steeds tegengewerkt door de Chinese overheid. Toch wordt maandelijks voor bijna $ 1280 miljard aan waarde verhandeld. Mocht deze beurs helemaal opengesteld worden voor buitenlandse beleggers, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat de Shanghai Stock Exchange op nummer één staat wereldwijd.

1. New York Stock Exchange (NYSE)

 

De grootste effectenbeurs wereldwijd bevindt zich in de Verenigde Staten. Als men spreekt over de aandelenmarkt in de VS, wordt vaak te term Wall Street gebruikt. In de VS bestaan echter veel verschillende beurzen, waarvan de New York Stock Exchange de grootste is (afgekort NYSE).

Na de overname in 2008 van de American Stock Exchange (AMEX), is NYSE wereldwijd de absolute nummer één met een maandelijks verhandeld volume van zo’n $ 1520 miljard. ‘s Werelds meest bekende indices worden hier verhandeld, de Dow Jones en S&P 500 index.

Wat maakt beleggen in de Verenigde Staten zo speciaal?

Eigenlijk geeft bovenstaande lijst al antwoord op de vraag wat beleggen in de VS zo speciaal maakt. De top drie populairste beurzen steken qua verhandeld volume met kop en schouders boven de rest uit. In deze top drie noteren zowel de Amerikaanse NYSE als de Nasdaq. Op basis van deze gegevens kunnen we dus concluderen dat zowel volume en de liquiditeit in de VS superieur is ten opzichte van de overige beurzen wereldwijd.

LYNX weet als geen ander dat de kansen voor beleggers op de Amerikaanse markten eindeloos zijn. Hierom heeft LYNX het meest uitgebreide aanbod van Amerikaanse producten vergeleken met andere brokers.

Naast de meest bekende futures is het mogelijk om op Meer dan 10 verschillende beurzen Amerikaanse aandelen te verhandelen. Zo bent u altijd gegarandeerd van de laagste prijs.

In tegenstelling tot de meeste andere Nederlandse brokers zijn ook Amerikaanse opties via het LYNX Handelsplatform op grote schaal verhandelbaar. Niet alleen de grote blue-chip aandelen als Apple, Facebook en Netflix, maar zelfs aandelen en opties voor penny-stock aandelen zijn verhandelbaar. Ook heeft u toegang tot futures en ETN’s op cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum.

Dit uitgebreide aanbod biedt u als belegger de kans om direct in te spelen op grote bewegingen waar dan ook ter wereld. U wordt niet langer beperkt door het aanbod van uw broker, aangezien via het TWS Handelsplatform alles wat u kunt bedenken verhandelbaar is.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.