Prestaties indices wereldwijd | Terugblik 2020

Door Prestaties indices wereldwijd | Terugblik 2020


Het jaar ging sterk van start, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Al snel doken de meeste indices met ruim 30% omlaag en konden we spreken van de snelste daling uit de beursgeschiedenis. De beurzen bleken veerkrachtig en vele lijken het jaar nu toch met winst af te sluiten.

 

We hebben een bijzonder beursjaar achter de rug. De wereldwijde aandelenbeurzen lieten in maart een ongekend harde crash zien. Beleggers bleven echter wel op zoek naar rendement en dat kwam ten goede van aandelen. Het bijdrukken van geld en de lage rentestanden zijn twee aanwijsbare redenen waarom beleggers toch hun geld in aandelen blijven steken.

Bovendien zijn de prestaties van de meeste indices enigszins misleidend. De zwaargewichten in de VS zijn voornamelijk technologie-aandelen. Deze bedrijven hadden nauwelijks last de coronacrisis of profiteerden juist van de pandemie. Een pandemie die onder andere thuiswerken(cloud) en e-commerce een flinke boost gaven.

Beleggers sprongen massaal op deze aandelen waardoor de indices in de VS alweer snel nieuwe all-time highs bereikten. Traditionele aandelen (ofwel oude economie aandelen) staan veelal nog altijd op een verlies dit jaar.

Nasdaq index koers 18-12-2020

Prestaties belangrijkste indices

De KOSPI index uit Zuid-Korea is de winnaar in het rijtje van de grootste en belangrijkste beurzen. Het land leek aanvankelijk niet hard getroffen te worden door het coronavirus. Afgelopen maand liep het aantal besmettingen overigens wel plotseling op. Beleggers bleven echter onverminderd enthousiast over de Zuid-Koreaanse beurs. De stijging wordt gevoed door een combinatie van de perceptie dat de Zuid-Koreaanse aandelenkoersen relatief goedkoop zijn en de sterke prestaties van beursgenoteerde bedrijven. Ook de ruime liquiditeit en de historisch lage rente van 0,50% stuwen de aandelenkoersen in het land.

De AEX-index, die tegenwoordig ook meer tech bevat, wist eveneens goed te herstellen. De koerswinsten van Adyen (+168%), ASMI (+67%), ASML (+48%) en Prosus (+37%) waren genoeg om de verliezen bij traditionele aandelen te compenseren. Hoewel de AEX dichtbij het hoogste punt van het jaar noteert, zijn er wel degelijk veel verliezers. Maar liefst 12 van de 25 AEX aandelen staan dit jaar nog in het verlies. Aandelen als Unibail, ABN AMRO en Royal Dutch Shell zagen hun koersen halveren.

Best presterende indicesPeildatum 8 december 2020*

Geen tech = slecht rendement

In het rechter rijtje staan indices die dit jaar een slecht rendement hebben geboekt. Ondanks het forse herstel, konden zij de klap van maart (nog) niet te boven komen. Het gebrek aan technologie-fondsen op deze beurzen verklaart voor een groot deel het verschil met het linkerrijtje.

Ook werden deze landen over het algemeen harder getroffen door het coronavirus. Zo staat de Spaanse beurs onderaan met een verlies van 15% en ook de Italiaanse FTSE MIB staat op een jaarverlies van ruim 6%. Bovendien hebben beide landen veel schulden en een hoog werkloosheidspercentage, waardoor de economie extra hard geraakt wordt door de coronacrisis.

 

Beleggen in indices door middel van ETF’s via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken indices middels ETF’s. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: