Financiële begrippen

Future

Future definitie

Wat is een future?

Een future is een zogenaamd afgeleid financieel product. Dit betekent dat de waarde van een future afhankelijk is van een andere onderliggende waarde, de underlying. Tegenwoordig is een termijncontract sterk gestandaardiseerd. Dit betekent dat het altijd een transactie tot stand brengt voor de levering of aanvaarding van een aandeel (de onderliggende waarde) op een specifieke datum die nauwkeurig is gedefinieerd in termen van kwantiteit en kwaliteit. Daarom wordt een future ook wel een termijntransactie genoemd.

Indien deze transactie niet wordt afgesloten met een compenserende transactie op de beurs vóór de vervaldag, ontstaat de verplichting om de onderliggende aandelen te kopen of te leveren, net zoals de verplichting voor de schrijver van de optie. Niettemin worden sommige future, zoals indexfuture, afgewikkeld door middel van contante afwikkeling in overeenstemming met de relevante regels en voorschriften. Een van de redenen hiervoor is dat aandelen niet deelbaar zijn en een exacte levering in de tegenwaarde van het contract dus onmogelijk zou zijn.

Een future wordt veel gebruikt in de financiële wereld voor verschillende doeleinden, zoals risicobeheer, speculatie en prijsvorming. Ze kunnen worden verhandeld op beurzen of via over-the-counter (OTC) markten. Handelaren die future verhandelen, doen dit vaak om hun risico te beperken, bijvoorbeeld door het afdekken van prijsfluctuaties van grondstoffen, valuta’s of aandelen.

Daarnaast kunnen speculanten profiteren van prijsschommelingen door het kopen of verkopen van future met als doel het behalen van winst. Ze proberen de markt te voorspellen en posities in te nemen om van veranderingen in de onderliggende waarde te profiteren.

Een future kan ook helpen bij het vaststellen van de prijs van de onderliggende waarde. Marktpartijen houden namelijk rekening met toekomstige gebeurtenissen en verwachtingen bij het bepalen van de prijs van een future. Hierdoor wordt de prijs van de onderliggende waarde transparanter en ontstaat er een duidelijkere prijsvorming op de markt.

In het algemeen is een future een complex financieel instrument dat zowel kansen als risico’s met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om voldoende kennis en ervaring te hebben voordat men actief wordt op de futuremarkt.

Fundamentele analyse Futures margin
Zoeken in het beursbegrippen woordenboek